straganach pojawił się świeży bób, a u mnie pojawił się w ogrodzie. Czy wiecie, że ze swoją dużą zawartością białka może być świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Ma też sporo kwasu foliowego. Tak więc jedzmy bób. Do pasty z bobu trudno podać mi ilość składników, robię ją na tak zwane oko. Bób należy ugotować
Jadło i czytadłoJeżeli można lubić jesień, to z pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron
Jadło i czytadłoDziś chciałabym ocalić od zapomnienia buraczki. Często zachwycamy się egzotycznymi warzywami zapominając, że na naszym ogródku lub straganie mamy tak wspaniałe warzywa, a buraczki z długą listą swych dobrodziejstw z pewnością do takich należą. Z dzieciństwa buraczki zapamiętałam jako nieestetyczną, aczkolwiek dobrą papkę, podawaną do kaczki i pyz. Dziś buraczki na moim stole prezentują się nieco lepiej ;-). Na dwie porcje
Jadło i czytadłodania i zabić te wytworne, jeśli przesadzimy z ich ilością. Chętnie sięgamy po nie latem i jesienią, kiedy są w pełni swojego rozkwitu oraz ogólnie dostępne w sklepach, na straganach lub w ogródku. Gorzej jest zimą i wiosną. Oferta w sklepach robi się znacznie uboższa, a te dostępne często pozostawiają wiele do życzenia. Dobrym rozwiązaniem może być ekologiczna uprawa
SzczyptaSmaQsmaku tego smakołyku? Owszem może i słodkie, może i bardziej niż trochę, ale jak dla mnie szyszki to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i tych wszystkich odpustów z kolorowymi straganami, gdzie moja kochana babcia zawsze kupywała mi mnóstwo zabawek, kolorowych lizaków, obwarzanków i szyszki <3 Składniki: kostka masła 4 łyżki kakao 1 kg cukierków krówek 20 dag ryżu preparowanego Wykonanie
Z Majeczką w kuchniSezon na nowalijki w pełni i na straganach można spotkać coraz to inne zioła. Ja dzisiaj przyniosłam do domu między innymi lubczyk czy jak kto woli magi.To przepyszne i aromatyczne ziółko smakuje wybornie niemal ze wszystkim...serem białym, wędliną, pomidorami. Ja dzisiaj sporo dodałam go do pasty, dzięki czemu dużo zyskała ona na smaku i aromacie...polecam. Składniki: 1 wędzone
Gosia gotujeSzybka i prosta sałatka na kolację lub lunch. Truskawki jak ciągle powtarzam, wciąż jeszcze nie krajowe, ale jak się im oprzeć widząc piękne kobiałki na straganach. Czekając na nasze polecam póki co własnie te. Odpowiednio doprawione smakują wyśmienicie. Składniki: kilka truskawek kilka suszonych moreli 1 mandarynka 1/2 garści orzechów włoskich kilka listków sałaty rukoli Sos: 1 łyżka oliwy winogronowej
Gosia gotujelubiących kapustę, Wiosna to cudowny okres. Młode główki dostępne na każdym straganie, zachęcają do zakupu i zrobienia czegoś pysznego. Dzisiaj zapraszam na kapustkę do obiadu, ale zapewniam , że sama smakuje równie wybornie jak ze schabowym... polecam. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g masła sól i pieprz do smaku opcjonalnie słodka
Gosia gotujeSezon na szparagi nieuchronnie zbliża się ku końcowi. Na działce nie zostało już nic, a i na straganach coraz trudniej wypatrzyć biało - zielone wiązki. Korzystajmy póki jeszcze są , bo przyjdzie nam czekać kolejne 10 miesięcy aby ponownie cieszyć się ich smakiem. Oprócz walorów smakowych warto wiedzieć, że są one niskokaloryczne a zarazem bogate w witaminy
Gosia gotujeprawda truskawek na straganach już prawie nie widać, sernik ten równie dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam. Składniki
Gosia gotujeChoć sezon tegorocznych truskawek już bezpowrotnie minął, czasem można jeszcze spotkać je na straganach, co mnie bardzo cieszy. To mój ulubiony owoc zarówno w wersji pierwotnej, jak i po przetworzeniu. Dzisiaj zapraszam na eton mess, deser, który jest tradycyjnie serwowany w Eton College 's w co rocznej grze w krykieta z uczniami Harrow School
Gosia gotujeBobu na straganach coraz mniej, ale wciaż jeszcze mozna go dostać, pomijając fakt, zr ogólnodosyępny w sklepach jest również mrozony. Osobiście uwielbiam to warzywko i chętnie po nie sięgam przez cały rok, choć oczywiście nigdy nie smakuje lepiej niż ten pierwszy, który się pojawia na początku sezonu. Dzisiaj na blogu sałatka z jego udziałem, choć ten tradycyny też
Gosia gotujestraganach jest mnóstwo śliwek i borówki amerykańskiej też jeszcze nie brakuje, więc ich połączenie z uwagi na kolor wydalo mi się oczywiste. Nie do końca wiedzialam co z tego wyjdzie, bo przepis absolutnie nowatorski. Było jednak pysznie, kolor się zgrał ze smakiem...warto czasem eksperymentować. Składniki na ciasto: 200 g mąki wrocławskiej 70 g cukru pudru 100 g schłodzonego
Gosia gotujezaczynają wygrzewając się w promieniach żarówek w szklarniach i tunelach foliowych. Zapakowane w foliowe torebki podróżują na nasz koszt po świecie, zwiedzają magazyny, chłodnie, hurtownie sklepy i stragany, żeby w końcu trafić na nasze talerze z minimalną ilością witamin, których potrzebujemy, i ze zwiększoną ilością związków chemicznych, których powinniśmy unikać. Prostszym i tańszym sposobem na zdrowe jedzenie
SzczyptaSmaQczarny ziarnisty liście laurowe WYKONANIE: Ogórki zamoczyć w wodzie, dobrze umyć, osuszyć (mogą się moczyć w wodzie przez kilka godzin, zwłaszcza jeśli są upały, a ogóreczki leżą na straganach i usychają ;) ). Słoiki porządnie umyć, wyparzyć. Na dno każdego słoika wsypać: ok. pół łyżeczki ziarenek gorczycy, 3 ziarna ziela angielskiego
Kuchnia Beaty