Sierpień to szczególny miesiąc dla tych, którzy uwielbiają pomidory. Stragany warzywne uginają się pod ciężarem skrzynek wypełnionych tymi czerwonymi, dojrzałymi, błyszczącymi warzywami. Choć nazywamy pomidory warzywem, to tak naprawdę z botanicznego punktu widzenia zjadana przez nas część rośliny Lycopersicon esculentum jest owocem. W sierpniu pomidory są najsmaczniejsze, dlatego warto spożywać ich teraz jak najwięcej. Na zimę możecie zamknąć ich letni
W kuchni KatieUwielbiam chodzić na stragany warzywne. W Krakowie szczególną miłością darzę Stary i Nowy Kleparz. Wiosną moje oczy cieszą zielone nowalijki, latem czerwone truskawki i maliny, a jesienią kolorowe papryki, pomarańczowa dynia i żółte kukurydzy. Kukurydzę w kolbach po raz pierwszy jadłam nad morzem. Nie przeszkadzało mi, że między zębami oprócz drobinek soli zgrzyta piasek (konsumpcji oddawałam się na plaży) - byłam
W kuchni KatieZakupiłam na pobliskim straganie taką oto pięknądynię.Ma ona 2 kilo i na zupkę nadaje się idealnie.Do naszej krem-zupki będziemy potrzebować:- 3 cebule-sól-pieprz-imbir (dodaje pikanterii)-wywar z warzyw lub mięsny albo po prostu woda-mleko kokosowe lub śmietana najlepiej tłusta,ale to już zależy od Was.-liść laurowyPierwsze co robię to wstawiam wywar warzywny.Czyli
Pasje JolkiBabeczki z jagodamiJeśli nie macie zbyt wiele czasu na pieczenie, a do tego lubicie jagody (coraz łatwiej znaleźć je ostatnio na straganach i w warzywniakach) babeczki z jagodami to świetny pomysł na deser. Do prostych babeczek waniliowych dodajemy garść jagód, mieszamy i przekładamy do foremek - ciepłe i pachnące ciastka mamy już po 20 minutach. Jeśli macie nieco więcej czasu
CiastkozercyDisco Fry Eggs to tradycyjna, bardzo popularna potrawa, którą można kupić na straganach z jedzeniem na ulicach Bombaju. Po zrobieniu jej w domu, myślę, że będę często smażyła jajka w taki właśnie sposób na śniadanie. Aromat jaki unosi się w kuchni jest zadziwiający, a to za sprawą Garam Masala, niezwykłej mieszanki przypraw bardzo powszechnej w Indiach. Nie dziwię
Złote przepisySenhora da Conceicao i posąg pierwszego zarządcy Madery. Fot. Forte de Nossa Senhora do Amparo; żółta forteca zbudowana w XVIII wieku do obrony przed piratami Fot. Mikro bazar (8 straganów) na placu obok fortecy Fot. Śpiący pan Fot. Promenada nad zatoką Fot. Piaszczysta plaża (piasek do jej stworzenia był importowany z Sahary) W Mochico napotkaliśmy restaurację z polskim menu
Taste Of My Daytrochę zapomnianym w Polsce owocem - pigwą.Ten jasnożółty, przypominający jabłko (lub niekiedy gruszkę) owoc rośnie w przydomowych ogródkach i miejskich skrawkach zieleni. Można go także jesienią spotkać na niektórych straganach. W sprzedaży znajdują się również owoce pigwowca, które różnią się od pigwy swym mniejszym, zbliżonym do orzecha włoskiego, rozmiarem.Pigwę poznałam dzięki mojemu Tacie, który zbierał owoce z krzaków rosnących
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry! Figi można wciąż bardzo tanio kupić, kilka dni temu znalazłam je po 1 zł za sztukę na targowym straganie, w marketach zapewne też są tanio, tylko pamiętajcie - figa zielono-fioletowa, a nie cała fioletowa może być jeszcze niedojrzała. Z fig w tym roku przygotowałam dwa przetwory konfiturę figowo-pomarańczową i chutney figowy, który dzisiaj Wam prezentuję. Do czego
Pora coś zjeśćzauważyliście, że w ostatnim czasie, na straganach w supermarketach, czy targowiskach możemy znaleźć coraz więcej różnych nieznanych dotąd warzyw czy owoców?Szukamy przepisów, znajdujemy coś, a następnie automatycznie bez zastanowienia się nad wartościami odżywczymi jakie możemy czerpać z każdego z nich idziemy i kupujemy dany produkt.Tak zwana "MODA", na coraz bardziej wyszukane potrawy, im mniej powszechny składnik, tym bardziej prestiżowy
Kuchnia moimi oczamidodatkiem masła. W trakcie smażenia posolić i oprószyć majerankiem. Dodać cebulkę pokrojoną w kostkę i cząstki jabłka. Całość jeszcze raz posypać majerankiem. Najlepszy majeranek, jest taki kupiony na straganie na rynku. Koszyczki wyjmujemy z pieca, nakładamy do nich usmażone wątróbki. Możemy podać np. z sosem czosnkowym.Z podanych składników wychodzi 6 - 7 koszyczków. Przepis na sos, wg. najlepszy mnie
Kulinarny karnet Christopherakoniak. Tutaj możemy trochę zabłysnąć, zamawiając np. lody zapiekane w piekarniku, tak zwane lody Alaska, albo płonące kule lodowe z frytkownicy. Dobrym pomysłem, o wiele lepszym od straganu wiejskiego, czy też stołu wiejskiego, jest zamówienie fontanny czekoladowej . W Polsce jest to nowość, która zaczyna królować na różnych imprezach. W Stanach Zjednoczonych fontanna znana jest od dawna
Kulinarny karnet Christopheradobrym tonie jest podanie topinambura, najlepiej w postaci „pióre”. Naród wyszkolony na Masterchefach, TopChefach i paśmie programowym Kuchni plus nabrał przekonania o nieomylności kuchennej i tresuje obsługę sklepów i straganów z zakresu wartości jedzenia. Obsługa ma minę taką, że ja bym się zastanowiła czy nie pluje mi pod ladą do pomidorów. Jednak największy szał ogarnął naród przy owocach morza. Wiadomo
ladykitchenDzień dobry! Sezon przygotowywania przetworów dobiega końca. Na straganach królują pomidory i śliwki węgierki (przypominam rewelacyjny przepis na ketchup pomidorowo-śliwkowy!), więc prezentuję Wam jedną z moich ostatnich propozycji pomidorowych. Dżem z pomidorów z lawendą i limonką, na słodko! :-) Pewnie zapytacie do czego go wykorzystam? Większość dżemów i konfitur używam do naleśników, które przynajmniej raz w tygodniu robimy, więc pewnie
Pora coś zjeśćDzisiaj nasza ukochana sałatka na lato ! Od kiedy tylko pojawia się na straganach fasolka szparagowa bardzo często gości na naszym stole ! Sałatka: feta, fasolka, pomidor Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sól, pieprz Wykonanie: Z fasolki odcinamy
Kulinarne przygody GatityJestem fanką wszelakich kremów warzywnych, szczególnie teraz, gdy sezon w pełni i ze straganów młodziutkie warzywa krzyczą do nas: weź mnie, weź mnie :-). Tak więc dziś pora na młodą cukinię aromatyzowaną świeżym lubczykiem. Zupa krem z cukinii z lubczykiem Składniki: 1 kg zielonej cukinii 1 litr bulionu lub wody 1 podłużny serek topiony Hochland 1 gałązka lubczyku 2 łyżki masła
Kulinarne przygody Gatity