teraz. Wracamy. W powrotach najważniejszy jest spokój. Pewność, że tam, gdzie wracamy, czeka na nas ciepło i stary, dobry porządek. Tak jak stary, dobry jarmuż - powraca po latach na stragany, do kuchni i na nasze stoły. Czas zatacza koło. Jesień, jarmuż , TU i TAM - wszystko powraca. Zapraszamy na spotkanie z jarmużem u Amber w Kuchennymi Drzwiami i u mnie
KUCHARNIArozłożenie koców i typowy majowy piknik, wielki duży stół i magiczna atmosfera wokół w zupełności to zrekompensowały. Planując menu, chciałam zabrać uczestników w wyjątkową podróż przez majowe stragany – rześkie, soczyste, pulsujące kolorami, i ułożyć z nich doskonałą paletę potraw – sezonowych, lekkich, pachnących jedną z najpiękniejszych pór roku – dojrzałą wiosną i majówką. Grupa wspaniałych uczestników przygotowała kilkudaniową kolację
KUCHARNIAmogę sięgać, gdzie tylko zapragnę. Z krainy zapomnienia wyrywam pasternak. Piękny biały korzeń, o którym świat - nie wiedzieć czemu - zapomniał. Jak co roku wypatruję go na straganach walcząc z zaskoczonymi minami sprzedawców. Choć tak łatwo pomylić go z wyglądu z wszędobylską pietruszką, smak rozwiewa wszelkie wątpliwości. Głęboki, słodki, z orzechowo-korzenną nutą. Czy wiecie
KUCHARNIAkilka razy dziennie podjadam surowe, bez cukru, najzwyklejsze w świecie, przepyszne, polskie TRUSKAWKI. W najbliższych dniach, na blogu pojawi się kilka TRUSKAWKOWYCH propozycji. Skupmy się na TRUSKAWKACH, póki na straganach królują te pachnące latem owoce
Zapiski Młodej ŻonyCoraz trudniej jest je znaleźć... Nie widać ich na straganach, nie ozdabiają półek w warzywniakach. Pani Sklepowa zapytana czy można je jeszcze dostać w tajemnicy przynosi z zaplecza zatrzymany dla siebie koszyk. No cóż... Może jutro się uda? Tymczasem dzisiaj mam dla Was przepis na cisto... Takie, którego nie postawicie na stole po eleganckiej kolacji, ani nie zabierzecie ze sobą
Zapiski Młodej Żonypomidory w donicach na balkonie i ciekawa jestem czy coś z nich bedzie. W oczekiwaniu na własne pomidorki, proponuję bardzo smaczna sałatkę na bazie pomidorów (póki co takich ze straganu). SKŁADNIKI: 1 czerwona cebula obrana i pokrojona w cienkie paski 3 średnie ziemniaki ze skórą 2 twarde pomidory pokrojone w plastry 6 świeżych liści bazylii, porwanych na kawałki 1/2 łyżki
Kuchnia w opałachtemat diety śródziemnomorskiej (wszystkie wcześniejsze wpisy znajdziecie w zakładce DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ). Dieta śródziemnomorska kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również
Chilli Czosnek i OliwaBardzo często kupuję owoce na targowisku. Na to targowisko oczywiście pędzę z Frankiem w wózku. Jego reakcja na kolorowe owoce i warzywa na straganach jest niesamowita. Krzyczy jak mały makak w zoo, nawet nie potrafię tego fonetycznie zapisać :) Wydaje niesamowite dźwięki, zwłaszcza jak zobaczy maliny :) Czytaj więcej
bistro mamawyrazistego smaku. Sos przygotowałem ze świeżych pomidorków koktajlowych. Gdyż inne pomidory w tym okresie nie mają już wyrazistego smaku i zapachu jak te które kupowaliśmy kilka miesięcy temu na straganach i w warzywniakach. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie jest skomplikowane. Wymaga Waszej ostrożności w obróbce i przygotowaniu tego delikatnego mięsa. Zarówno w trakcie rozbicia
kulinarnyJaJeśli macie rabarbarowe łodygi w ogródku koniecznie je wykorzystajcie! jeśli widzieliście rabarbar na straganie kupcie go! do tego opróżnijcie zamrażarkę z truskawek i szybko zagniećcie kruszonkę, razem upieczcie i zjedzcie! to mój ukochany deser na ciepło w sezonie truskawkowo rabarbarowym.Tym razem wykorzystałam jeszcze białka z jaj, które zostały mi po upieczeniu bab herbacianych
Dzieje kuchennej Wiewióryponiedziałkowego śniadaniowego pudełka. Przyznam szczerze, że od początku zachwyciły mnie swoim wyglądem. Puszyste i miękkie w środku mocno rozczarowały Małżona, który patrząc na nie spodziewał się takich kupowanych na straganie, z chrupiącą skórką i gliniastym wnętrzem
Dzieje kuchennej WiewióryNiemcy czy Austria, ale na przykład we Wrocławiu od lat organizowany jest na Rynku jarmark, któremu udało się przenieść odpowiedni klimat (przeczytajcie choćby relację Bartoldzika). Tymczasem stragany usytuowane pod Stadionem Narodowym po prostu mnie zawiodły. Nie udało mi się poczuć świątecznej atmosfery pomimo "klimatycznego" oświetlenia oraz gwiazdkowej muzyki rozbrzmiewającej z głośników. Ogromna sylwetka Stadionu i ruchliwe rondo tuż
Chilli Czosnek i Oliwatego na mieszkańców czeka w sobotę i niedzielę mnóstwo innych atrakcji: konkursy i zabawy dla całych rodzin, warsztaty kulinarne dla dzieci, występy, koncerty zespołów. Wokół ratusza staną stoiska gastronomiczne, stragany oraz kioski wystawców z przysmakami z roznych stron Polski i Europy. Nikt nie będzie się nudził ani nie wyjdzie głodny! :)Więc Moi Drodzy....widzimy się w sobotę
Bon Appetit Małgorzatylistopadzie i październiku na wszystkich straganach pierwszym warzywem czy owocem, które rzuca się w oczy są piękne, soczyście pomarańczowe dynie. Powszechna jest opinia, że dynia jest mdła i nijaka, a jedyne do czego się nadaje to bycie lampionem na Halloween. :) Obiecuje Wam jednak, że jeśli spróbujecie tej zupy, już nigdy nie powiecie, że dynia jest bez smaku i mam nadzieję
Zakręcony Wideleckońcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem! Trochę czasu (pracy nie, bo robi się je bardzo łatwo) trzeba na nie poświęcić, ale warto, bo knedle są naprawdę wspaniałe, z resztą czy jest ktoś, kto nie lubi tych nadziewanych kulek?! :)Ja proponuję
Kraina Miodem Płynąca