straganów - 925 przepisów (strona:47/62)

Zielona fasolka i bób z masłem i bułką tartą 189

Bób w swoim życiu jadłam może dwa razy. Mało, prawda? Pamiętam jednak, że bardzo mi smakował. Dlatego też, kiedy przechodziłam obok mojego ulubionego straganu nie mogłam się powstrzymać od nie kupienia kilogramowego woreczka pełnego bobu. Przyniosłam to cudo natury do domu i zaczęłam się zastanawiać... Pierwsze (ba! i nie ostatnie!) co wpadło mi do głowy to właśnie taki dodatek

Mango Papaja
Zapiekanka z cukinii, ziemniaków i koziego sera oraz grillowany dorsz 281

zapiekanka jest wynikiem mojego roztargnienia i braku konkretnego pomysłu na obiad. Wracając do domu na pobliskim straganie kupiłam cukinię, dymkę, nać pietruszki i doniczkę z tymiankiem. Rozpakowałam zakupy w domu i stwierdziłam, że niewiele mogę z tego wyczarować. Całe szczęście w lodówce dorsz czekał na swoją kolej, ziemniaki też w każdym domu są a żółta i zielona cukinia wspaniale urozmaicą

Mango Papaja
Krem z botwinki ze śmietaną i jajem 246

brzydki dzień dziś. Zmoczyło mnie strasznie gdy poszłam po zakupy. Postanowiłam, że tą całą nieciekawą pogodę odbiję sobie pysznym kremem z botwinki. Muszę korzystać póki jeszcze na moim ulubionym straganie Pani ją sprzedaje. Składniki: pęczek botwinki z dużymi buraczkami 2 marchewki 1 młody seler ząbek czosnku 1 korzeń pietruszki 1 młody por pół cebulki sól pieprz sok z połowy limonki

Mango Papaja
Sałatka z bobem, boczkiem i jajkami 274

zaprezentować Wam całkiem fajną sałatkę. Bób, jeszcze lekko chrupiący, podpieczony boczek, jajka, odrobina sera i pomidorów. Bardzo smaczne i pasujące do siebie połączenia smaków. Polecam, póki bób jest na straganach, cieszmy się jego smakiem! :-)Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Cukinia nieco bardziej wykwintna, czyli sposób na niedzielny obiad 256

Lubię tę porę roku, kiedy na straganach jest pełno świeżych warzyw i nie trzeba posiłkować się mrożonkami. Daje to naprawdę nieograniczone możliwości, jeśli chodzi o przygotowywanie posiłków. Jedną z moich faworytek jest w tej kwestii cukinia, ponieważ można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dziś przedstawiam mój pomysł na cukinię faszerowaną. Idealne danie na niedzielny, leniwy obiad. Cukinia faszerowana mięsem

Ratunku obiad
Placuszki z kaszy gryczanej 413

zapisałam. Na szczęście i tak wszystko się udało. To danie sprawiło, że zatęskniłam za cukinią i przyrządzanymi z niej placuszkami. Nie mogę się doczekać, kiedy znów na straganach będzie można dostać letnie warzywa, bo te z marketów jakoś do mnie nie przemawiają. Chciałabym już lato albo chociaż wiosnę. Mam dość szaro-burej pogody, zimna, kataru i zdecydowanie cierpię na niedobór

Ratunku obiad
Kurczak z warzywami à la ratatouille 254

rozpieszcza nas niestety pogodą. Jak na złość szare chmury oraz deszczowa aura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak

Ratunku obiad
Słodkie co nieco na niedzielę 259

muffiny, z kwaskowym, rabarbarowym środkiem i słodką kruszonką. Pasują idealnie do popołudniowej herbaty lub jako wyjątkowe, późne śniadanie. Powstały dość spontanicznie i może dlatego tak nam smakowały. Gdy na straganie zobaczyłam rabarbar, to wprost nie mogłam mu się oprzeć, a po powrocie do domu okazało się, że mam pół opakowania świeżych drożdży, które trzeba w najbliższym czasie wykorzystać. Pomysł zrodził

Ratunku obiad
Makaron z cukinią, papryką oraz mielonym mięsem 448

różnymi dodatkami. Oprócz wspomnianej już papryki, towarzyszyły jej pomidory, makaron, mielone mięsko z kurczaka oraz natka pietruszki. Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo, czyli tak, jak lubię najbardziej. Teraz, gdy stragany uginają się od warzyw i owoców, staram się jeść ich jak najwięcej. To naprawdę świetna pora roku, by naładować się witaminami i pozytywną energią :) Wszyscy wiemy, że je się również

Ratunku obiad
Zupa z botwinki 206

roku z utęsknieniem czekam, kiedy na straganach pojawią się małe buraczki. Kocham je miłością absolutną i nie wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki:1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami)2 marchewki4 ziemniaki2 ząbki czosnku1/2 cytryny1/2 pęczka koperkuliść laurowyziele angielskie1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie)sólpieprz Sposób

Obiad za dychę
Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym 258

Znacie dynię hokkaido? Jest nieco inna od tradycyjnych, wielkich dyń, dostępnych na prawie każdym straganie z warzywami. Ma charakterystyczny, sterczący do góry ogonek i ciemno pomarańczową barwę. Jest zdecydowanie twardsza od innych dyń i ma lekko orzechowy smak. Można ją jeść po obróbce termicznej, jak i na surowo, w formie sałatki. Według mnie jest to najsmaczniejsza odmiana tego warzywa

Obiad za dychę
Crumble z czarną porzeczką, agrestem i żytnią kruszonką 153

umiem się kompletnie oprzeć tym kolorowym straganom, kupiłabym najchętniej wszystko po kolei nie zważając na fakt, że mam ograniczone możliwości konsumpcyjne;) Ostatnio kupiłam czarną porzeczkę, agrest i brzoskwinie i nie mogłam przejeść, toteż pomyślałam o jakimś zapiekanym daniu, żeby zużyć w inny sposób niż na surowo. A ponieważ dawno nie robiłam  crumble, a nigdy z takim zestawem owoców, więc zapaliłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Koktajl truskawkowo-brzoskwiniowy 176

wakacje to przecież i owoce, świeże, zerwane prosto z krzaczka, drzewa lub kupione na straganie. Doskonałe na czerwcowy upał.  Składniki: 250 g truskawek 2 brzoskwinie pół kubeczka kefiru lub jogurtu naturalnego Wykonanie: 1. Truskawki umyć, oberwać szypułki, przełożyć je do miksera. 2. Brzoskwinie obrać ze skórki, podzielić na cztery cząstki, usunąć pestkę i dodać do truskawek. 3. Owoce zalać

Pasja Smaku
Na spotkanie z latem 225

mnie właśnie deserem. A ponieważ dziś zamiast pięknego przedednia lata mamy raczej ponurą jesień to poszłam w zaparte i osładzam sobie ten zimny i deszczowy dzień. Na straganach wciąż królują truskawki, zdecydowanie moje najulubieńsze owoce. I to właśnie one są podstawą dzisiejszego obiadu. Dla towarzystwa dobrałam im twaróg i migdały.  Przepis na twarogowe knedle podawałam już dwa razy. Pierwszy

Przysmaki Karolki
Placki z morelami i jagodami 242

placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet deser. Polecam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść

Proponowane wyszukiwania