straganów - 925 przepisów (strona:49/62)

Ulubieńcy miesiąca MARZEC 152

ulubionego serialu czyli Prawo Agaty. I też automatycznie stał się marcowym ulubieńcem w tej kategorii. MIEJSCETarg, rynek to moje ulubione miejsce gdy pogoda za oknem dopisuje. Uwielbiam stragany ze świeżymi owocami, wiejskimi jajkami oraz różnymi szpargałami potrzebnymi do zdjęć na blog.  KOSMETYKZnowu zapach i to ten urodzinowy czyli Mexx Pure. Jest delikatny, wiosenny. Taki idealny

Magiczne Życie Marty
Placki z cukinii 642

Witam Was!Czy macie czasem takie dni, że nie macie pomysłu na obiad?Wiecie co robię w takich sytuacjach? Idę na targ i szukam inspiracji na straganach i stoiskach.I tak wpadłam na cukinię i szalotki, a więc na pyszne placki z ich udziałem! Placki są delikatne, zielone od dodanych warzyw.Wybornie smakują z sosem czosnkowym, jednak same równie dobrze się prezentują

Pora coś zjeść
Knedle z morelami 130

Witam Was!Sezon na morele już trwa, uśmiechają się do nas ze straganów na targach, więc nie da się ich zignorować!Postanowiłam przygotować z nimi owocowe knedle. Moje morele były ogromne, może nie widać tego na zdjęciu, ale po 3 sztukach, byłam już bardzo najedzona ;-). Przepis pojawia się tutaj również z powodu trwającego konkursu na jednym z blogów. Konkurs dotyczy

Pora coś zjeść
Tarta z jagodami (borówkami) 187

Witam Was!Truskawki się już niestety kończą, z dnia na dzień na straganach pojawiają się coraz brzydsze i coraz droższe. Ceny w Krakowie na Kleparzu sięgają już nawet 10 zł za 1 kg. Dobrze, że już przygotowałam zapasy na zimę - frużelinę, konfiturę oraz część zamroziłam w całości.Teraz "na salony" weszły jagody i maliny, więc trzeba korzystać póki

Pora coś zjeść
Maślane jagodzianki (bułeczki drożdżowe) 171

bułeczkami drożdżowymi z jagodami! Ja ten smak pamiętam do dziś i zdecydowanie te jagodzianki są takie, jak pamiętałam, mięciutkie, bardzo maślane, nieduże, nadziane pysznymi jagodami.Jagód coraz mniej na straganach warzywniaków, więc przepis do wypróbowania na już, prawda? ;-)Zapraszam!Według przepisu Delfiny Dee Dee.Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Konfitura z derenia jadalnego i gruszek 249

Dzień dobry!Ostatnio eksperymentuję z różnymi rzeczami, których wcześniej nie jadłam, a ciekawiły mnie na straganach na targu.Tak było z borówką brusznicą, a teraz jest z dereniem.Nie będę Was zanudzać długą notką czym jest dereń, napiszę Wam tylko, że ma słodko kwaśny smak, im bardziej jest dojrzały, tym jest bardziej słodszy, dlatego warto wybierać te bardziej dojrzałe owoce. Idealnie nadaje

Pora coś zjeść
Wiosenna sałatka 249

Dzień dobry!Na targowych straganach coraz więcej nowalijek. Świeże rzodkiewki, botwinka, szpinak. Wszystko wygląda tak wiosennie i kolorowo. Nie sposób się oprzeć, prawda? Dlatego też dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty pomysł na sałatkę czy to na śniadanie czy inny posiłek w ciągu dnia.Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu. Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Ciasteczka z rabarbarem 188

Dzień dobry!Sezon rabarbarowy już w pełni, wszędzie na straganach znajdziemy ten kwaskowaty smakołyk.Na blogu już znajdziecie kilka przepisów z zeszłego roku , w tym roku pojawi się oczywiście kolejna porcja. Dzisiaj ciasteczka, wkrótce kolejny kompot i ciasto z budyniem. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie.Przepis na ciasteczka pochodzi z Food&Friends, nieco zmodyfikowany, ponieważ dżem był zdecydowanie

Pora coś zjeść
Chłodnik truskawkowo-czereśniowy 166

Dzień dobry!Może to zabrzmi ciut nudnie, ale u mnie wciąż truskawki w kuchni, a u Was? :-)Dołączyły do nich również czereśnie, które od jakiegoś czasu są również na straganach. Do przygotowania tego chłodnika zainspirowała mnie Matka Wariatka, która przygotowała podobny, ja postanowiłam pokusić się o zmianę proporcji i dodatek czereśni.Zupa wyszła bardzo smaczna, orzeźwiająca i chłodząca, ale również

Pora coś zjeść
OFDS - ciąg dalszy / 10.08.12. Jedzenie i Grzegorz Łapanowski. 212

TAJSKU Z KORZENNĄ KACZKĄ. Oraz KORZENNĄ POLĘDWICZKĘ Z KACZKI NA PUREE Z BATATÓW. Trafiłam też na koziołki poznańskie, które o 12.00 trykając się główkami, pozdrawiały turystów. Chadzał pomiędzy straganami kosztując wszystkiego, co tylko się dało. Cieszyłam podniebienie. Oraz oczy. Kosztowałam, smakowałam i napawałam się widokiem tych wszystkich regionalnych przysmaków!  jagodzianki marchewkowo-miodowe ciastko chlebowe bez drożdży Stowarzyszenie „Światowid” przygotowało

W kuchni Karmel-itki
IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 242

pociąg i ruszyłyśmy do Kościana, rzecz jasna tego samego dnia! W moim rodzinnym mieście odbywał się IV Festiwal Kościan Smakuje. Hm, chociaż festiwal jest zbyt szumnym określeniem – trzy stragany na krzyż. Jednak uznałam godnym zainteresowania, gdyż pojawił się sam Paolo Cozza. Zanim jednak zaczął gotować, obeszły tu i tam. W jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc

W kuchni Karmel-itki
PIKANTNY KAPUŚNIAK Z CHORIZO. 249

ciężkie sosy, majonezowe i syte sałatki czy ciasta na bazie kremów.Upał nie sprzyja takim pozycjom w karcie dań, poza tym korzystamy z tego, co znajdujemy w ogrodach,na straganach, a więc z sezonowych produktów.Czasami jednak nachodzi ochota na jakąś zupę treściwą, rozgrzewającą, sycącą, przypominającą chłodniejsze pory roku...Czasami też zdarzają się chłodne, ponure i pochmurne dni, taki

W kuchni Karmel-itki
VII OGÓLNOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - wspomnienia. 225

dostać można było wspaniałą torbę pełną prezentów właśnie od Jana Niezbędnego.Więcej o wydarzeniu na blogu Kasi: http://wkrainiesmaku.pl/14010/gotowanie-na-scenie-ofds-z-janem-niezbednym/ ****** 18.08.2013, niedziela. Ostatni dzień całego festiwalu także przyniósł obfite stragany, mnóstwo ludzi zainteresowanych i wspaniałych wrażeń.Dzień, w którym w końcu ze spokojem mogłam się obkupić, skosztować tych smakołyków i rozkoszować się zapachami unąszącyminad budkami wystawców. Piękne słońce, które paliło

W kuchni Karmel-itki
KURKI W ŚMIETANIE. 231

sobotni poranek, kiedy słonko budzi się do snu, wrzucam na siebie kwiecistą bluzeczkę, tęczowe balerinki. Zaopatrzonaw torbę na zakupy, wkraczam pewnie pomiędzy stragany Rynku Jeżyckiego. Wiem, że na pewno nie wrócę z pustymi rękoma.Po jakiejś dłuższej chwili torba nie mieści już nic, a ja dumna z łowów, wracam do siebie. Teraz jest moja chwila, mój czas w kuchni.Znalaz

W kuchni Karmel-itki
Jarmuż duszony na grzankach 209

się z nim robi. Nie będę radzić bo sama niewiele wiem w tym temacie a to dlatego, że wcale nie łatwo go kupić. Pojawia się na straganach późną jesienią bo nie szkodzą mu przymrozki i potrafi rosnąć nawet pod śniegiem.Jarmuż to odmiana kapusty. Składa się z dużych, kędzierzawych liści - zielonych albo fioletowych - i nie posiada głąba. Sprzedawany jest zazwyczaj

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania