steki - 1002 przepisów (strona:9/67)

Steki z jelenia z sosem Guinness 217

Perfekcyjny stek to taki, który odpowiada naszym wymaganiom smakowym. Dla jednych to będzie krwisty, dla innych półkrwisty lub wysmażony. Danie dzisiejsze bardzo nietypowe, bo – dziczyzna i…nie do końca przygotowana przeze mnie. Dostałam już zamarynowane kawałki jelenia. Nie znam składników marynaty i nie miałam okazji się o nie zapytać, więc przepis traktuję bardziej jako ciekawostkę. Steki z jelenia(...)sosem Guinness. Składniki: - zamarynowane kawałki jelenia - przyprawa do steków - grubo mielony czarny pieprz - 2 łyżki oliwy (lub oleju rzepakowego) - 2 łyżki masła Dodatkowo: - sos Guinness (gotowy)     Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed przyrządzaniem. Osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy lekko oliwą, oprószamy grubo mielonym pieprzem oraz przyprawą do steków. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Gdy się

mojewypiekiinietylko
Stek z miecznika i cudowna salsa z mango, awokado i pieczonej papryki 311

Często poluję na świeże steki z tuńczyka w miarę ludzkiej cenie, ostatnio jedyne co udało mi się znaleźć w sklepach to "tuńczyk promocja" i puste miejsce pod tabliczką. Byłam już naprawdę mocno zrezygnowana, pogodziłam się z faktem, że rybny stek nie jest mi pisany... wtedy moim oczom ukazał się napis "stek z miecznika", długo nie zastanawiając się wrzuciłam rybę(...)koszyka. Przyrządziłam go tak jak każdy stek, czyli z zachowaniem dwóch podstawowych zasad: minimalnizm w przyprawianiu oraz bardzo krótka obróbka termiczna , bo jak powszechnie wiadomo lepiej aby stek był niedosmażony niż przesmażony, co w przypadku ryb takich jak miecznik czy tuńczyk ma kolosalne znaczenie. Taka "przesmażona ryba" nawet o 30 sekund (!) straci całą swoją fantastyczną strukturę i smak, zmieniając się

DefinicjaSmaku
Obiad w 20 minut. Grillowany stek wołowy z blanszowanymi warzywami i chipsami z pokrzywy 279

biad w 20 minut :). Stek sezonowany, młode blanszowane warzywa na musie z awokado i czosnku niedźwiedziego, a do przybrania chipsy z pokrzywy i prażony sezam. Duża porcja witamin i składników odżywczych. Mimo rustykalnego charakteru dobrze będzie wyglądać "na salonach" podczas przyjmowania gości lub podczas rodzinnego grilla.  Wszystkie składniki można przygotować wcześniej, a po przyjściu gości tylko ugrillować wołowinę(...)listków do 1/3 rośliny).  Smacznej wiosny ;) Inspiracje: warsztaty kulinarne  "Filozofia smaku" w ramach  Bosch Akademia Smaku . Czas przygotowania: 20 minut Porcje:  2 Składniki: 2 steki z rostbefu (dojrzewające), 1 łyżeczka uprażonego sezamu (białego i/lub czarnego). Marynata: 150 ml sosu Teriyaki, 2 łyżki miodu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka startego imbiru, 1 łyżka posiekanej

SzczyptaSmaQ
Proste i szybkie przyprawy do steków które przygotujemy sami w domu 222

Najlepsze przyprawy do steków jesteśmy w stanie przygotować sami. A co najważniejsze możemy przygotować ich większe ilości i przechowywać szczelnie zamknięte i używać podczas następnego grillowania. Prosta przyprawa do steków. Składniki: 2 łyżeczki płatków soli morskiej 1 łyżeczka cebuli w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, według proporcji powinno wyjść wystarczająco(...)przyprawy na 4-6 steków. Kolorowa przyprawa do steków Składniki: ¼ szklanki soli 2 łyżki papryki 1 łyżka grubo zmielonego czarnego pieprzu 1 ½ łyżeczki cebuli w proszku 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 1 ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać około ½ szklanki przyprawy. Przyprawa do steków Montreal Steak Tajemnicą tej przyprawy jest odpowiednia mieszanka

naRuszcie
Stek z sosem gorgonzola 197

tych steków może być przygotowywany z wyprzedzeniem. Taki sos możemy przechowywać nawet do 3 dni szczelnie zamknięty w lodówce. Składniki: na sos: ¾ szklanki rozdrobnionego sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego 2 łyżki białego wina lub octu z jabłek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki natki pietruszki sól i pieprz do smaku 4 steki 1 łyżeczka(...)rozgnieść aż uzyskamy prawie kremową konsystencję. Następnie dodać oliwę z oliwek, śmietanę a na koniec pietruszkę i dokładnie wymieszać (np. przy pomocy blendera). Doprawić solą i pieprzem do smaku. Steki posypać solą i pieprzem. Steki grillować, według wymaganego stopnia wysmażenia. (Zobacz nasz poradnik grillowania steków ). Steki podawać z przygotowanym wcześniej sosem. Stek z sosem gorgonzola is a post from: naRuszcie.pl

naRuszcie
Stek z kangura z sałatką ze szpinaku 236

Stek z kangura jadłam i przygotowywałam po raz pierwszy. Przyznam się, że nie wiedziałam, jak zabrać się za przyrządzanie. W sieci nie znalazłam także opisu, jak

Kuchnia Bazylii
Stek bavette – marynowana i grillowana łata wołowa i gniecione ziemniaki 365

Gniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część

Karo in the Kitchen
Steki z tuńczyka podane z makaronem z warzywami w sosie serowym + kilka słów o zakupach we Frisco.pl 192

Dzisiejszy przepis powstał w ramach współpracy z Frisco.pl , dzięki której wybrałam na spróbowanie steki z tuńczyka. Podałam je z makaronem w sosie z serka śmietankowego

Fabryka pomysłów
Grillowany Porterhouse z kolendrą 239

Przygotowując ten pyszny marynowany stek otrzymamy fantastyczny posiłek o każdej porze roku.Czas przygotowanie: 20 minut, czas grillowania 10 minutSkładniki:2 Steki Porterhouse lub T-Bone¼ szklanki posiekanych świeżych liści kolendry starta skórka z ½ cytryny2 łyżki octu balsamicznego2 łyżki oliwy z oliwek2 pieczone ząbki czosnku (zobacz poniżej jak prawidłowo upiec czosnek)1 łyżka musztardy Dijon1 łyżeczka soli koszernej½ łyżeczki czarnego pieprzuPrzygotowanie(...)Umieścić pieczony czosnek, kolendrę, musztardę, skórkę z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę z oliwek w płytkim naczyniu i dokładnie wymieszać, aż uzyskamy jednolitą mieszaninę. Umieścić w niej steki. Upewnić się, że są równomiernie pokryte. Steki marynować w tej mieszance co najmniej przez 8 godzin. Rozgrzać grilla. Wyjąć steki z marynaty, lekko osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Grillować około

naRuszcie
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 182

Kruchość polędwicy, chrupkości sałatki, kwaśna cytryna i słodkie jabłko z kalarepką. Proste, ale pożywne danie pełne wykwintnych smaków. Czas: 30 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena

Niedzielny kucharz
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 446

Karol Okrasa w swoim programie kontynuuje kulinarną podróż po Wielkopolsce, a dokładniej w folwarku w Wąsowie. Opowie o jednogarnkowej potrawie zwanej po niemiecku eintopf, w spolszczonej

WojnaNaSmaki.pl
Na specjalne okazje 302

Szykuje się romantyczna kolacja a Wy zastanawiacie się czym zaskoczyć Waszych mężczyzn? Chcecie żeby było odświętnie i elegancko ale żeby nie trzeba było pół dnia spędzić

Mama z miasta
Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej 216

Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej podany na grillowanym bakłażanie i brokułach. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobicie wrażenie szefa kuchni. W USA przygotowuje się go z

Pociąg Do Kuchni
Sandwich z wołowiną i sosem z niebieskiego sera 278

Ta kanapka spokojnie zaspokoi duży, obiadowy głód. To inny, nowy sposób na wykorzystanie pysznego, wołowego steka. Wysmażony w najlepszy możliwy dla wołowiny sposób – czyli medium rare

Karo in the Kitchen
Steki z masłem ziołowym 223

Te steki są marynowane w pysznej marynacie na bazie musztardy Dijon i Burbonu, grillowane i podawane z pysznym ziołowym masłem. Składniki: 4 steki Rib- Eye do

naRuszcie
Stek, pieczone ziemniaki i świeże zioła 182

Uwielbiam steki. Są niesamowite! Najbardziej lubię takie średnio wysmażone, soczyste. Niebo w gębie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki.  Składniki: steki ( u mnie z polędwicy wołowej), 1/2 większego pęczka natki pietruszki, garstka świeżych listków oregano, ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, szczypta suszonych płatków chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek ziemniaki, suszone płatki(...)chilli, ostra papryka, sól, oliwa Steki wyciągamy z lodówki minimum 30 min przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej.  Przyprawiam pieprzem i polewam oliwą z oliwek. Steki smażymy na oliwie, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, przekładając je co minutę na drugą stronę. Jeżeli chcemy uzyskać idealny dla siebie stek musimy ich dotykać - mała ściągawka z tego jak sprawdzić stopień wysmażenia

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania