steki - 502 przepisów (strona:7/34)

Stek z rozbefu z kolorowym pieprzem 108

Wołowy stek to klasyka wśród potraw. Oczywiście najlepszy stek jest z polędwicy. Dzisiaj jednak prezentuję stek z rozbefu nacierany kolorowym pieprzem. Składniki: Dowolna ilość steków wołowych z rozbefu Pieprz kolorowy Sól Olej Wykonanie: Steki oczyszczamy, porządnie masujemy ( nie rozklepujemy ) i nacieramy kolorowym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy steki. W zależności jaki lubimy stopień wysmażenia(...)długo smażymy, lecz nigdy nie jest to więcej niż kilka minut. Po usmażeniu pozostawiamy steki aby „odpoczęły” tyle czasu ile były smażone. Solimy dopiero przed podaniem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 110

porzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(...)owoców z kwiatowymi akcentami, które nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki jeżyn i przypraw. Taniny choć wyraźne to ładnie wtopione i zaokrąglone. Następnie przyszedł czas na steki z antrykotu, ze starzonej wołowiny baskijskiej . Mięso sezonowane jest około 2 tygodni. Polega ono na skruszeniu mięsa odpowiednio długo w określonej temperaturze i wilgotności i nadaniu mu dzięki temu niepowtarzalnego

królestwo garów
Marynaty i przyprawy do steków 167

naczyniu wymieszać wszystkie składniki, w powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Marynata sojowo-balsamiczna Dodaje stekom słodko-słony smak w stylu azjatyckim. Składniki: ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu 4 szalotki, drobno posiekane ½ łyżeczki czerwonej papryki Przygotowanie: W płytkim naczyniu wymieszać wszystkie składniki(...)powstałej marynacie umieścić steka (nie większy niż 900 g) i odstawić do lodówki na 30 minut lub na całą noc. Uniwersalna przyprawa do steków Składniki: 2 łyżeczki papryki 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka nasion kopru 1 wyciśnięty ząbek czosnku ½ łyżeczki musztardy w proszku ¼ łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka soli koszernej ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W małej misce połączyć wszystkie

naRuszcie
Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz 139

Wykorzystując, przyprawy, zioła a nawet owoce cytrusowe i inne niezliczone składniki możemy stworzyć wyjątkowe marynaty i przyprawy które nadadzą wyjątkowy smak naszym stekom. Te marynaty pozwolą nam wyjść z naszym myśleniem o sezonowaniu steków tylko solą i pieprzem. Przygotowanie takich marynat jest niezwykle proste! Wystarczy wymieszać składniki marynat, natrzeć nimi powierzchnię steków i odstawić je do lodówki(...)soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki chili 2 łyżeczki oregano 2 wyciśnięte ząbki czosnku sok z jednej limonki ¼ szklanki kolendry 4 łyżki ciemnego piwa Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz is a post from: naRuszcie.pl The post Przyprawianie steków – nie tylko sól i pieprz appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Grillowane steki z miecznika z salsą z grillowanego ananasa 145

świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka świeżej kolendry 1 łyżeczka świeżej mięty, estragonu i szczypiorku sok z ½ limonki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka startego świeżego imbiru do miecznika: 4 steki z miecznika sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: sok z ½ limonki sok z ½ cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka startego świeżego imbiru(...)się lekko skarmelizuje (około 8 minut, obracając go w tym czasie 3-krotnie). Ananasa i paprykę mieszamy z pozostałymi składnikami i odstawiamy aby smaki zdążyły się połączyć. Steki miecznika obsypujemy obficie solą i pieprzem. W płaskim dużym naczyniu połączyć wszystkie składniki marynaty. Dodać steki miecznika do marynaty i marynować około 15 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać grilla do wysokiej

naRuszcie
Klasyczna marynata do steków 162

Dobry stek tak naprawdę nie potrzebuje żadnych dodatków. Jeśli jednak nie dysponujemy dobrym stekiem wołowym to ta klasyczna marynata uczyni go świetnym. Z przepisu powinno nam wyjść około ¾ szklanki marynaty. Planujmy około ¼ szklanki marynaty na kilogram wołowiny. Wołowinę umieszczajmy do marynowania z zamykanych workach lub pojemnikach. Delikatną wołowinę powinniśmy marynować od 30 minut od maksymalnie 2 godzin. Gorszej jakości mięso(...)czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku. Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Marynatę wykorzystać do marynowania mięsa wołowego. Zobacz również nasz poradnik grillowania idealnych steków . Krótka wskazówka jak prawidłowo grillować steki: Klasyczna marynata do steków is a post from: naRuszcie.pl The post Klasyczna marynata do steków appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Steak medium rare (i parę słów o wołowinie) 149

Czym charakteryzuje się stek wypieczony medium? Mięso jest lekko różowe. Natomiast medium rare jest leciutko krwiste. Mnie udało się wykonać wołowinę na pograniczu medium rare a medium. źródło: InternetJak najbardziej przepadam za średnio wysmażonym mięskiem, ponieważ wtedy mięso wołowiny nie traci zbytnio smaku i cennych właściwości a jednak nie jemy go całkowicie(...)smażyć? Najlepiej na masywnej, żelaznej, kutej patelni. ale nie każdy taką posiada. Wystarczy patelnia ze stali byle nie z teflonem. patelnia do smażenia stekówNa jakim tłuszczu smażymy stek wołowy? Gdy mięso jest przerośnięte tłuszczem najlepiej na żadnym. Gdy mamy chude mięso jak polędwicę to na oleju rzepakowym bo osiąga wysoką temperaturę dymienia. Do oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Stek z rostbefu nacierany kolorowym pieprzem i aromatyzowany czosnkiem oraz rozmarynem 131

steku z polędwicy wołowej i opisie technik oraz tricków przy przygotowywaniu tego typu mięsa, przyszedł czas na stek z rostbefu. Ten urozmaiciłam nieco przyprawami. Możecie oczywiście wykorzystać własne kompozycje smakowe i próbować, próbować, próbować. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); STEK Z ROSTBEFU NACIERANY KOLOROWYM PIEPRZEM I AROMATYZOWANY CZOSNKIEM ORAZ ROZMARYNEM Składniki: - dowolna ilość rostbefu - tłuczony kolorowy pieprz - kilka gałązek świeżego rozmarynu - kilka ząbków czosnku - oliwa - sól Przygotowanie: Rostbef dzielimy

Życie zamknięte w smaku
Stek ze szparagami 144

Szparagów ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na danie główne - stek z polędwicy wołowej podany na podsmażanych szparagach w delikatnym sosie. Potrawa inspirowana jest przepisem z czerwcowego wydania magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: odrobina oliwy z oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki(...)smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy w misce. Steki płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obtaczamy w marynacie. Odstawiamy na 20-30 minut w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą, odstawiamy

My Culinary Art
Musztardowo-pieprzowy stek 136

przygotowanie: 5 minut, czas grillowania: 16 minut Składniki: ½ szklanki musztardy Dijon 1 łyżka miodu ½ łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ½ łyżki świeżo zmielonego czerwonego pieprzu 1 łyżeczka soli czosnkowej ulubiony stek Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz steka dokładnie wymieszać, Mieszanką/pastą natrzeć dokładnie mięso z każdej strony. Pozostawić na 5 minut. Grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Zobacz jak grillować steki(...)perfekcji . Musztardowo-pieprzowy stek is a post from: naRuszcie.pl The post Musztardowo-pieprzowy stek appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Stek z rekina II 123

steki z rekina, łyżeczka startego imbiru, 60 ml soku z pomarańczy, skórka otarta z 1/2 cytryny, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, 20 ml sosu sojowego Kikkoman, masło lub oliwa do smażenia, łyżka masła Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Skórkę cytrynową i pomarańczową, imbir, sos sojowy i sok z pomarańczy rozgnieść w moździerzu. Steki z rekina(...)natrzeć marynatą i odstawić na 30 minut. , przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Marynaty nie wylewać. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony. Przełożyć na półmisek i trzymać w cieple. Na patelnię wlać marynatę, gotować aż odparuje połowa. Przecedzić. Wymieszać z łyżką zimnego masła. Steki polewać

królestwo garów
Stek wołowy 164

Znudziło mi się że przepisy które dodaję są zawsze tanie więc dzisiaj coś burżujskiego. Składniki: -stek wołowy z antrykotu lub rostbefu -3 łyżki oleju -sól, pieprz -opcjonalnie łyżeczka masła Przygotowanie: Stek wyciągamy z lodówki na godzinę przed smażeniem. Nacieramy go olejem i oprószamy delikatnie pieprzem (nie powinien on zdominować smaku steku, mięso wołowe jest bardzo dobre samo w sobie). Rozgrzewamy(...)mocno patelnie i kładziemy na niego nasze mięso. Smażymy z każdej strony po minucie a następnie w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia: jeszcze raz po minucie gdy chcemy uzyskać stek krwisty, po dwie minuty dla średnio wysmażonego (polecam najbardziej tą opcję) lub po 3 dla wysmażonego. Gdy mięso jest grube to można po wstępnym obsmażeniu nieco zmniejszyć temperaturę i smażyć

Tanie przepisy studenckie
Stek z indyjskimi ziemniakami Nigelli 181

Dzisiaj coś dla mięsożerców - steki! Pamiętam, jak pół roku temu zdarzyło mi się przez całe 4 dni być na diecie kopenhaskiej i wcinałam wtedy codziennie stek z polędwicy wołowej. Po 4 dniach nie mogłam na nią patrzeć. Kombinowałam jakby ją tu doprawić, żeby urozmaicić smak. Odpadała sól, a o curry nie pomyślałam. Jeśli więc ktoś jest na tyle szalony, żeby(...)lubicie wsypcie do plastikowej torebki, dodajcie 2 łyki oleju i pokrojone ziemniaki. Teraz tylko dokładnie je wymasować ;) i pięknie obtoczą się aromatami. Do piekarnika i gotowe. Polecam! Składniki na stek 4 kawałki wołowiny (może być polędwica lub ligawa) 4 łyżeczki mieszanki curry ( tutaj przepis ) sól do smaku 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1-2 cm kawałek obranego świeżego

W kuchni wieczorem
4 wyjątkowe pomysły na łososia z grilla 163

grillu w specjalnej wędzarce wióra do wędzenia. Umieścić łososia w grillu i grillować około 15 minut łącznie. Kiedy skóra ryby zaczyna ładnie się odwijać do góry rybę można odwrócić. Steki z łososia grillowane na desce cedrowej Grillowanie na deskach cedrowych to szybki i prosty sposób na pysznego łososia z grilla. Dzięki grillowaniu na drewnianych deskach zachowujemy wspaniały smak łososia(...)również uzyskujemy rewelacyjny smak dymu z tlących się desek. Składniki: 4 steki z łososia 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy Dijon 2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 deska cedrowa moczona w wodzie Przygotowanie: Rozgrzać grilla. W międzyczasie połączyć oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Przygotowaną mieszankę równomiernie rozprowadzić

naRuszcie
Sosy i inne dodatki do steków 154

śmietanowy sos Składniki: ½ szklanki śmietany 2 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku ¼ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: W małej misce wymieszać wszystkie składniki, podawać z ulubionym stekiem Karmelizowana Cebula Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie plasterki 2 gałązki świeżego tymianku ½ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki octu jabłkowego(...)będzie miękka i delikatna. Na koniec mieszamy z octem i cukrem. Podajemy na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Aromatyzowane masła Smakowe masła (masła złożone) są doskonałym dodatkiem do steków. Ale równie dobrze smakują z innymi daniami z grilla: z tostami, kukurydzą czy ziemniakami z grilla. Składniki: 4 łyżki miękkiego masła ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu plus składniki do wyboru: 1 bardzo

naRuszcie
Stek wołowy w sosie jeżynowym 165

Dziś przedstawiam przepis na stek w sosie z owoców leśnych podany z puree selerowym oraz zasmażanymi buraczkami :) Danie inspirowane jest przepisem z magazynu GoodFood 5/2015 . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 3 osób: 3 steki z antrykotu wołowego 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 łyżki whiskey sól morska świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 200 ml bulionu wołowego 2 łyżki(...)osolonej wodzie, odcedzamy i ugniatamy z łyżką masła na gładkie puree. Trzymamy w cieple do momentu podania. 2. Na porządnie rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Układamy steki i smażymy 3 minuty z jednej i 3 minuty z drugiej strony. Wlewamy whiskey, a gdy odparuje, dodajemy masło. Natychmiast zdejmujemy z ognia i potrząsamy patelnią, aż masło się rozpuści

My Culinary Art
Stek z polędwicy wołowej w estragonie glazurowany miodem 112

Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ W ESTRAGONIE GLAZUROWANY MIODEM Składniki: - polędwica wołowa - oliwa - masło - miód - suszony estragon - pieprz - sól Przygotowanie: Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa(...)się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Doprawiamy steki pieprzem i estragonem. Odstawiamy je na przynajmniej 30 minut, pozwalając się im zamarynować (najlepiej na kilka godzin).  Smarujemy patelnię grillową cienką warstwą oliwy (wystarczy przetrzeć ręcznikiem papierowym). Doprawiamy polędwicę solą (nie trzeba tego robić przed smażeniem, ale przy wysokiej klasy mięsie nie jest to błąd). Trzymamy

Życie zamknięte w smaku
Sałatka grillownym tuńczykiem, szparagami, botwiną, fetą i dressingiem pomarańczowo-miodowym 137

Składniki: 2 garście rukoli z botwinką (użyłam mieszanki sałat z Tesco) 3-4 młode buraczki pół pęczka zielonych szparagów pół kostki fety 2 steki z tuńczyka sok i skórka z limonki oliwa, najlepiej cytrynowa sól, pieprz (może być cytrynowy) Dressing: pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka oliwy cytrynowej lub oleju kilka łyżek oliwy(...)łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku Steki z tuńczyka skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce na ok. 30 minut. Buraki umyć, ugotować i obrać, wystudzone pokroić w plastry. Rukolę z botwinką umyć i osuszyć. Składniki dressingu dokładnie wymieszać i schłodzić

Czerwień i błękit
Stek z rekina I 92

steki z rekina, 1 ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1/2 chilli, 2 łyżki oliwy, 40 ml soku z pomarańczy, masło lub oliwa do smażenia Steki rozmrozić, osuszyć. Najlepiej do rozmrożenia zostawić je w lodówce. Pietruszkę, czosnek i chilli posiekać, włożyć do moździerza, wlać oliwę i sok z pomarańczy dokładnie rozetrzeć. Steki z rekina natrzeć marynatą, przykryć i odstawić(...)chłodne miejsce na kilka godzin. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć. Smażyć na rozgrzanej patelni, na oliwie, po około 3 minuty z każdej strony. Podałam z zieloną fasolką szparagową, podsmażoną na oliwie z masłem, z chilli i sosem sojowym, posypane posiekanymi migdałami.  polecam również  stek z rekina II   Do steka z rekina polecam Gewürztraminer halbtrocken z winnicy Rappenhof

królestwo garów
T-bone z grilla 90

Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Proponuję stek t-bone z grilla. Wystarczy kawałek mięsa i trochę przypraw. T – bone to ulubiony stek Ameryki. Powoli i u nas znajduje wielbicieli. Każdy kto spróbuje go raz, zakocha się w nim. Nazwę swoją zawdzięcza kości w kształcie litery „T”. Kość ta dzieli stek na dwie części, z każdej strony kości jest inny rodzaj(...)cieple. Mięso kłaść na rozgrzanym ruszcie. Grillować pod przykryciem, odwracając w połowie grillowania. Czas grillowania zależy od grubości mięsa. Następnie przełożyć do ciepłego masła z ziołami aby odpoczął. Stek powinien odpoczywać około 2 minut. Moje steki miały grubość 2,5 cm, grillowałam je 4,5 minuty w wysokiej temperaturze. Steka przełożyć na talerz i polać masłem z ziołami i oprószyć

królestwo garów
Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 156

Stek wołowy dobrze przygotowany, to na pewno danie wielu smakoszy tego mięsa. Przyrządzając takie danie , najlepiej wybrać polędwicę, rostbef  lub antrykot. Cała sztuka smaku zawarta jest w odpowiednim smażeniu mięsa. Najważniejsze, by cały smak i  aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy(...)przygotowywać danie, powinniśmy wyjąc mięso z lodówki i potrzymać przynajmniej 1 godzinę  w pokojowej temperaturze. Mięso na stek nie może być tłuste, a kawałek , który będziemy smażyć powinien ważyć ok 25 dag i mieć grubość ok. 3- 4 cm. Mięso nacieramy oliwą, nie solimy przed smażeniem- podobno będzie twarde ( nie wiem , nie próbowałam, ale tak piszą znawcy) Wrzucamy

W kuchennym oknie Ewy
Stek z tuńczyka w sezamie z sałatką z rukoli i pomarańczy 232

Stek z tuńczyka w sezamowej panierce podany z pyszną sałatką z rukoli, pomarańczy, kiełków brokuła i uprażonych ziaren sezamu. Danie najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko, pasuje idealnie Składniki (na 2 porcje): 2 steki z tuńczyka (każdy po około 160 g) 2 łyżki sezamu Marynata: 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta chili(...)rukoli 25 g kiełków brokuła 1 płaska łyżka ziaren sezamu Winegret: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu szczypta suszonego imbiru szczypta chili sól Przygotowanie: Steki z tuńczyka: Składniki na marynatę dokładnie wymieszać. Steki z tuńczyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do marynaty i odstawić na 10 minut. Następnie wyjąć i dokładnie obtoczyć w sezamie. Smażyć

Oryginalny smak
Stek z rekina w marynacie cytrynowo - koperkowej. 118

Mięso rekina jest delikatne i bardzo smaczne. Warto też wiedzieć, że w takim steku na pewno nie znajdziemy ości. Jednak mimo tego rekiny są dość kontrowersyjnym tematem ze względu na okrutny proces ich odłowu i zawartość rtęci w mięsie (oczywiście w dopuszczalnych normach).   Myślę, że pomimo tego przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować rekina, gdyż jest naprawdę pyszny(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: stek z rekina (ok. 300 g)  sok z połowy cytryny łyżeczka posiekanego koperku sól, pieprz łyżka oliwy z oliwek łyżka masła  Przygotowanie:    Stek z rekina osuszymy

Symfonia smakowa
Stek wołowy ze szpinakiem i pieczonymi ziemniakami. 164

Witajcie kochani! Dziś przedstawimy danie które zachwyci podniebienie wszystkich wybitnych mięsożerców :) Będzie to stek wołowy podany ze szpinakiem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Wołowina stanowi dla naszej diety bardzo ważny składnik odżywczy gdyż stanowi główne źródło zapotrzebowania człowieka na wit. B12 ( która nie występuje w produktach roślinnych),  wit.B1 i B6 oraz żelaza. Należy ona do najwartościowszych mięs pod względem wartości odżywczych(...)szczególnie polecany jest kobietom w ciąży. Czosnek natomiast od wielu wielu lat uważany jest za naturalny antybiotyk - czyli... samo zdrowie! Do przygotowania reszty rzeczy będziemy potrzebowali: Wołowina : * 2 steki wołowe (dla 2 osób) * sól * pieprz * masło klarowane do smażenia Ponadto potrzebować będziemy: * opakowanie świeżego szpinaku (dla dwóch osób co najmniej 200g) * 3 ząbki czosnku * masło (ok 30 g) * sól

Wspólne smaki
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 269

Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony delikatnie posypujemy go solą morską. Steki smażymy na rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli chcemy by stek był średniokrwisty smażymy go po ok. 4 minuty z każdej strony(...)plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy gorące. *Nie trzymałam się ściśle przepisu z książki m.in. dodałam więcej czosnku; chilli i rozmaryn; zmieniłam proporcję składników marynaty według upodobań smakowych

OstryKęs