steki - 502 przepisów (strona:6/34)

Stek, pieczone ziemniaki i świeże zioła 118

Uwielbiam steki. Są niesamowite! Najbardziej lubię takie średnio wysmażone, soczyste. Niebo w gębie! Dzisiaj mam dla Was propozycję na przepyszny obiad - stek i pieczone ziemniaczki.  Składniki: steki ( u mnie z polędwicy wołowej), 1/2 większego pęczka natki pietruszki, garstka świeżych listków oregano, ząbek czosnku, odrobina soku z cytryny, szczypta suszonych płatków chilli, sól, pieprz, oliwa z oliwek ziemniaki, suszone płatki(...)chilli, ostra papryka, sól, oliwa Steki wyciągamy z lodówki minimum 30 min przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej.  Przyprawiam pieprzem i polewam oliwą z oliwek. Steki smażymy na oliwie, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni, przekładając je co minutę na drugą stronę. Jeżeli chcemy uzyskać idealny dla siebie stek musimy ich dotykać - mała ściągawka z tego jak sprawdzić stopień wysmażenia

Plate of Joy
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły 146

kiedykolwiek próbowaliście steka grillowanego na drewnianej desce? Najważniejsze przy tej metodzie grillowania steków jest aby przypiec charakterystyczny diamentowy wzór na na jego powierzchni przed wyłożeniem go na deskę. Grillowanie steków na deskach cedrowych nadaje im ciekawy smak dymu drzewnego. Jest to prosta alternatywa do stosowania wędzenia i miła odmiana w stosunku do standardowego steka z grilla. Rib-Eye grillowany(...)desce cedrowej Składniki: 1 deska cedrowa 2 steki Rib-Eye 2 łyżeczki soli koszernej 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu oliwa z oliwek Przygotowanie: Zanurzyć deskę cedrową w wodzie. Moczyć ją przez co najmniej jedną godziną. W międzyczasie rozgrzać grilla do najwyżej 260 stopni i przygotować go do grillowania metodą pośrednią. Jeśli używamy grilla węglowego przesunąć żar w jedną stronę

naRuszcie
Kuźnia - Solidna micha .. relacja ze spotkania blogerek lubelskich 89

Lublinie . W bardzo miłej atmosferze wraz z dziewczynami : Marta, Karina, Gosia, Edyta, Eliza i Marlena. Podczas rozmowy  z szefem dowiedziałyśmy się wiele o nowych w karcie dań stekach i ich przygotowywaniu, między innymi T-Bone, Flank (oba Black Angus Australia) i New York Strip (Black Angus USA). Nadal istnieje możliwość zamówienia steka argentyńskiego Na początek porozglądałyśmy się po wnętrzu(...)restauracji i poznałyśmy szefa z którym wlaśnie rozmawia Edyta :)   Jak na blogerki przystało wszystko musimy sfotografować . Jedzenie zwłaszcza dlatego często zdarza się że jemy zimne :) . Steki cieszą się w Kuźni dużą popularnością i zamawiają je wszyscy bez względu na płeć. I wcale się nie dziwię bo są pyszne. Osobiście też lubię spory kawałek dobrego mięsa :) Wreszcie podano  steki

Gotowanie jest łatwe
Stek z polędwicy wołowej (test dłoni i mity) 130

Mięso podałam na puree z selera . Tak naprawdę nie istnieje idealna recepta na stek. Wiele rzeczy trzeba wypróbować i zrozumieć samemu. Nie jestem w stanie podać Wam czasu smażenia steku, bowiem wszystko zależy od tego, jak gruby kawałek mięsa zechcecie przygotować. Mogę zdradzić Wam jednak kilka własnych sekretów. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ Składniki: - dowolny kawałek polędwicy wołowej - odrobina oliwy(...)oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Z polędwicy formujemy steki (można wybrać dowolną część polędwicy, jednak najczęściej używa się środkowej - chateaubriand). Ja wolę grubsze, ale to kwestia osobistych preferencji. Wbrew powszechnej opinii, wysokiej klasy mięso (jak polędwica) można bez obawy solić jeszcze przed smażeniem. Dodatkowo, jeżeli decydujemy się na mrożony kawałek, także nie popełniamy błędu - wołowina w zamrażarce kruszeje i staje się

Życie zamknięte w smaku
Steki z palonymi przyprawami 145

Poniższa mieszanka przypraw będzie również doskonale pasowała do grillowanych lub pieczonych ziemniaków. Składniki: 4 ulubione steki do przyprawy: 2 łyżki czarnego pieprzu 2 łyżeczki papryki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka chili w proszku 2 łyżki soli koszernej 1 łyżeczka sumaka 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: W małej patelni połączyć pieprz, paprykę(...)chili. Przyprawy podgrzewać na patelni aż zaczną się palić. Następnie umieścić przyprawy w moździerzu i przy jego pomocy dobrze zmielić. Dodać pozostałe składniki przyprawy i wymieszać. Następnie przygotować steki, osuszyć je przy pomocy ręcznika papierowego, skropić oliwą i obficie obsypać przygotowaną wcześniej przyprawą. Steki grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Pozwolić im odpocząć przez około 5 minut przed podaniem. Zobacz

naRuszcie
Steki wołowe z grilla marynowane w whiskey 231

ebooka będą dostępne również w serwisie Fooder , do którego serdecznie zapraszam. Tematem przewodnim ebooka będą mięsa, więc na początek polecam danie dla prawdziwych mięsożerców z krwi i kości. Steki. Wolicie krwiste, medium, czy wysmażone? W razie potrzeby poniżej załączam ściągawkę. Składniki dla 2 osób: 2 steki wołowe po ok. 300g 3 łyżki whiskey 3 łyżki oleju Kujawski z czosnkiem(...)gałązki tymianku 3 lekko rozgniecione ziarna czarnego pieprzu 40 g masła ½ ząbka czosnku Whiskey wymieszać z olejem, dodać 3 gałązki tymianku i pieprz. Steki ułożyć w naczyniu, zalać marynatą, wetrzeć ją w mięso. Przykryć, odstawić do lodówki na noc. Steki wyjąć min. 2 godziny przed grillowaniem. Masło rozetrzeć z listkami z czwartej gałązki tymianku i czosnkiem, doprawić solą. Mocno schłodzić

Pełny talerz
Grillowane steki na desce cedrowej z rozmarynem i miodem 129

Dodaj niesamowitego zapachu dymu cedrowego do swojego steka. A smak jego podkreśl lekką nutą słodkości i przypraw. Składniki: dla steka: 4 ulubione steki 4 deski cedrowe (moczone w wodzie przez 4 godziny) sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 4-5 gałązek świeżego rozmarynu (drobno posiekane) ½ łyżki płatków czerwonej papryki ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego (drobno(...)pokrojony w cienkie plasterki sól koszerna i czarny pieprz do smaku ½ szklanki oliwy z oliwek Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty. Marynować w niej mięso do 24 godzin. Przed grillowaniem steki odstawić na godzinę do miejsca w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować grilla, rozgrzać do średniej/wysokiej temperatury, oczyścić ruszt, dobrze naoliwić. Namoczone deski wyłożyć na ruszt i lekko ogrzać

naRuszcie
Steki wołowe, szparagi na maśle i sałata z miętowym dressingiem – obiad w 20 minut 184

Jeden z tych obiadów na szybko. Na usmażenie dwóch steków, naszykowanie sałaty i szparagów nie potrzebujecie więcej niż 20 minut. Wróciliśmy z rowerów. Zmęczeni. To była najszybsza obiadowa opcja. I najsmaczniejsza! Steki oczyśćcie, osuszcie mięso papierowym ręcznikiem, posmarujcie je oliwą wymieszaną z sosem sojowym, mocno popieprzcie z obu stron. Szparagi trzeba umyć i odciąć ich zdrewniałe końce. Łodyżki szparagów pokroić(...)pieprzu. Przeciśnijcie ząbek czosnku przez praskę. Czosnek i miętę wymieszajcie z jogurtem, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Gotowym sosem polejcie sałatę, posypcie pokrojonym szczypiorem.   Grzejemy patelnię na steki, bez tłuszczu. Steki usmażcie na swój ulubiony sposób. Jeśli nie wiecie, jaki to sposób albo nie pamiętacie, ile minut Wam potrzeba, zerknijcie TUTAJ . Na drugiej małej patelni rozpuszczamy masło

Karo in the Kitchen
Surf & Turf – stek wołowy i krewetki z rustykalnymi ziemniakami 189

Wystarczy je rozmrozić (najszybciej pod bieżącą wodą, na sitku), odcedzić i wysuszyć na papierowym ręczniku. Nabijam po 4 na patyczki od szaszłyków, smaruję oliwą i posypuję mieszanką przypraw.   Steki ogrzewamy do temperatury otoczenia, nacieramy oliwą i przyprawami z każdej strony. Moje steki miały lekko ponad 3cm grubości – żeby szybko i równomiernie usmażyły się na elektrycznym grillu, na którym(...)mieszając, do miękkości ziemniaków i mocnego zrumienienia z zewnątrz. Zajmie to około 15-20 minut. Po 10 minutach warto wrzucić (jeśli macie) gałązki świeżego rozmarynu. Nadadzą ziemniakom świetny aromat. Steki smażymy do momentu, aż osiągną Wasz ulubiony stopień wysmażenia . U mnie to zawsze medium rare. Na ostatnie 2 minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności

Karo in the Kitchen
Steki bavette – z łaty wołowej, z pieczonymi plastrami ziemniaków i karmelizowaną cebulą 290

naszemu ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. To sprawia, że mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. I jest super na steki! Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierane na steki przeznaczone do grillowania. Jest to też jeden z tańszych fragmentów mięsa, ale na pewno nie gorszy niż(...)często używany na steki antrykot. Nie wiem nawet czy nie lepszy, bo moim zdaniem chyba bardziej wszechstronny. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach, piec. Idealne mięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja

Karo in the Kitchen
Tuńczykowy stek z salsą imbirowo- pomarańczową 211

wybacza. Wystarczy kilkanaście sekund za długo na patelni i zamiast soczystego kawałka ryby, zostanie nam tylko suchy, wiórowaty tuńczyk, nadający się tylko do zapuszkowania :P Bardzo ważna jest grubość steków, zwłaszcza jeśli smażymy ich kilka naraz powinny mieć one taką sama grubość inaczej będą wymagały różnego czasu smażenia. Z reguły wybieram dość cienkie steki ok 3cm i smażę(...)minucie z każdej strony. Wtedy tuńczyk w środku ma delikatną "plamkę, mięso jest soczyste, zwarte i znika z talerza w zastraszającym tempie :)  SKŁADNIKI (2 porcje) tuńczyk 2 steki z tuńczyka 2 łyżki sosu sojowego /teryiaki 2 łyżki oliwy z oliwek salsa 1/2 pomarańczy 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki pestek z granatu 1/2 cebuli kilka ziarenek czerwonego pieprzu

DefinicjaSmaku
Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki 142

Ostra w smaku rzodkiewka doskonale paruje się z grillowaną wołowiną i słodkim mango. Składniki: 2 ulubione steki o grubości około 3-4 cm 6 filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki(...)przez około 15 minut, wycisnąć i mamy sok z tamaryndowca) Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy przez 5 minut w wysokiej temperaturze. Następnie zmniejszamy temperaturę do średniej. Ruszt nacieramy oliwą z oliwek. Steki grillujemy stosując się do poradnika grillowania steków, w sumie 8 minut. Steki wyjmujemy z grilla i pozwalamy im odpocząć około 5 minut. Następnie tniemy je w cienkie paski w poprzek

naRuszcie
Duszony stek z udźca wołowego 177

Witajcie! Coraz częściej jest kupywana i coraz popularniejsza staje się wołowina w formie steku i tzw steki minutowe. Trzeba wiedzieć że takie steki minutowe to ładnie i poprawnie ucięte mięso lecz jest to mięso które zwykle kupuje się z myślą o gulaszu wołowym a nazywa się ono udziec wołowy. W żadnym wypadku nie kwalifikuje się na robienie steku(...)popełniajcie tego błędu i nie próbujcie robić go na szybko. Warto natomiast łatwym sposobem przyrządzik taki o to stek wybierając duszenie - zachowa się więcej wartości odżywczych i mięso będzie kruche i delikatne. Soki z mięsa będą świetną bazą do sosu jeśli będziecie chcieli dodać go do mięsa. Ponadto nie pobrudzicie sobie naczyń bo steki udusimy owinięte folią aluminiową. Dodamy aromatyczne

Kuchnia PROzdrowotna
Stek z rozbefu z kolorowym pieprzem 108

Wołowy stek to klasyka wśród potraw. Oczywiście najlepszy stek jest z polędwicy. Dzisiaj jednak prezentuję stek z rozbefu nacierany kolorowym pieprzem. Składniki: Dowolna ilość steków wołowych z rozbefu Pieprz kolorowy Sól Olej Wykonanie: Steki oczyszczamy, porządnie masujemy ( nie rozklepujemy ) i nacieramy kolorowym pieprzem. Pozostawiamy na 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy steki. W zależności jaki lubimy stopień wysmażenia(...)długo smażymy, lecz nigdy nie jest to więcej niż kilka minut. Po usmażeniu pozostawiamy steki aby „odpoczęły” tyle czasu ile były smażone. Solimy dopiero przed podaniem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Uczta mięsożerców w Ole! Tapas Steak Restaurante 110

porzeczek, akcentami wanilii i śliwek. Ładne przyjemne taniny. Kolejnym mięsem była lata wołowa czyli bavette. I kto by pomyślał, że z łaty ( mięsień podtrzymujący żołądek) może być tak wspaniały stek (rasa baskijska). Do niego podano nam Prima z Bodegas Maurodos. To kupaż w 90% Tinta de Toro i 10 % Garnacha. Wino spędziło 14 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego(...)owoców z kwiatowymi akcentami, które nadają mu energii i żywotności. W ustach odnajdujemy smaki jeżyn i przypraw. Taniny choć wyraźne to ładnie wtopione i zaokrąglone. Następnie przyszedł czas na steki z antrykotu, ze starzonej wołowiny baskijskiej . Mięso sezonowane jest około 2 tygodni. Polega ono na skruszeniu mięsa odpowiednio długo w określonej temperaturze i wilgotności i nadaniu mu dzięki temu niepowtarzalnego

królestwo garów