sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:102/137)

Chili con carne z chorizo 199

mięso wyraźnie się podsmaży dodajemy pomidory wraz z zalewą (ewentualnie można podlać jeszcze odrobiną wody). Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy: 1 łyżkę papryki słodkiej, mniej więcej 1/3 łyżeczki papryki ostrej, około 1 łyżeczki przetartych w moździerzu ziaren kolendry oraz 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut. Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje

Smaki Na Talerzu
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 147

farszem lub bez. Do tego sos pomidorowy. Z marchewki, pietruszki i selera dodając ugotowaną czerwoną soczewicę powstają pyszne pasztety wegetariańskie. Nie mówiąc już o pysznych zupach jarzynowych. Chodzę także na warsztaty kulinarne, gdzie szefowie kuchni zdradzają jak nie marnować żywności. Jak i do czego ją wykorzystać. Tip od szefa kuchni na wykorzystanie skórek z pomidora: obrane skórki z pomidorów można

AZgotuj!
Pieczona fasolka z papryką i kiełbaską 144

pieczoną wersję- w aromatycznym sosie paprykowo-pomidorowym, z dodatkiem kiełbaski, a 'breton' będzie jutro :) A wracając do przepisu, to fasolka smakuje naprawdę wybornie, z resztą zróbcie i przekonajcie się sami- a przyznacie mi rację :))) Porcja dla 4 osób: * fasola Jaś- 300 g * ulubiona kiełbaska/kabanosy- 200 g * passata pomidorowa- 400 ml (ew. pomidory w puszcze) * papryka żółta/czerwona- 1 duża

Kraina Miodem Płynąca
Schab z mozzarellą oliwkami i pomidorem pieczony w mleku kokosowym 143

kawałki mozzarelli, oliwki i plastry pomidorów. Zwiń w roladki i podsmaż na oleju z wszystkich stron na brązowo. Włącz piekarnik na 200 ° C termo obieg i piecz roladki zanurzone w mleku kokosowym wymieszanym z curry tak do mniej niż do połowy. Po 15 minutach odwróć mięso i piecz kolejne 15 -20 aż się podrumienią. Sos kokosowy możesz zagęścić łyżką mąki

Pasje Jolki
Szaszłyki z kurczaka, cukinii i pomidorów 173

Dziś pomysł na pyszny obiad. Muszę przyznać ,że jest to wykonanie mojego Męża :)Inaczej oskarżył by mnie o plagiat ;)PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA, CUKINII

Moje Kuchenne Rewelacje
Pomysły na domową zapiekankę 147

jakie tylko chcemy: pieczarki, pomidory, brokuły, por, cebula. Źródło: kuchnialidla.pl Niezależnie od wybranej konfiguracji, każda zapiekanka jest pyszna i sycąca, o wspaniałym smaku i aromacie.  Zdecydowanymi atutami dań tego typu jest to, że można je przygotować szybko i niedrogim kosztem. Oczywiście im więcej warzyw damy, tym potrawa będzie lżejsza i zdrowsza. Wystarczy dobrać odpowiedni sos (może być pomidorowy, czosnkowy

Gotuję Testuję
Sałata Powiew wiosny 126

pęczek rzodkiewek pół dużego pomidora pół ogórka garść kiełków rzodkiewki Dressing 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego białego 1 łyżeczka soku z cytryny pół łyżeczki miodu sól, pieprz wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Wykonanie Składniki sałaty kroimy a sałatę rwiemy i wrzucamy wszystko do miski. Na wierzch kładziemy jajko i ozdabiamy kiełkami. Dressing Składniki sosu mieszamy i polewamy sałatę

Mieszam w Garnku
Pasta z tuńczyka 165

tuńczyka w wodzie lub sosie własnym, 2 lub 2 ½ lyżki majonezu, seler naciowy, 1 cebula czerwona, sol pieprz, trochę soku z cytryny Wykonanie; Odciskamy tuńczyka na sitku, bardzo mocno, ddajemy posiekany seler, cebule w drobną kosteczke. Następnie dodajemy majnez, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na chlebek lub z bułką, sałatą,  pomidorem;))) Smacznego

Anioły w kuchni
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 288

papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Ziołowe spaghetti

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 461

często ponad 420 kcal!A dodatki? Niżej przedstawiam kaloryczność możliwych, lekkich dodatków: (sporządzone na podstawie strony ILE WAŻY :Zielone - do 50 kcalPomarańczowe - do 160 kcalCzerwone - zabronione!Plaster pomidora: 3 kcalOgórek (5 plasterków): 3 kcalLiść sałaty: 1 kcalGarść świeżego szpinaku: 4 kcalPapryka czerwona: 28 kcal/100 gŁyżka kukurydzy konserwowej: 16 kcalŁyżka większości kiełków: od 3 kcal - 20 kcalCebula(...)kcalGotowana pierś z kurczaka: 151 kcal/100 gFilet z piersi z kurczaka w panierce: 268 kcal/100g Grillowany filet z piersi z kurczaka: 123 kcal/100 g A co z sosem? Najlepiej zrobić na bazie jogurtu naturalnego i np. musztardy. Majonez jest wykluczony, nawet ten light!Łyżka majonezu: 166 kcal!Łyżka majonezu light: 121 kcal!Łyżka jogurtu naturalnego: 15 kcal!Łyżka

Czarnawisienka
Pasta z tuńczyka do chleba 106

pomidorem, a zimowej z ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Wykonanie tej pasty zajmuje tylko kilka minut, dłużej trwa delektowanie się jej smakiem. Jest to dość popularna pasta, najczęściej robiona z dodatkiem śmietany. Ja dodaję majonez i sok z cytryny, co zaostrza jej smak. Składniki: • 250 g białego twarożku • 1 puszka tuńczyka w sosie

To co kocham
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 276

Podkręcone, lekkie gołąbki. Zdrowa kasza orkiszowa, delikatne mięso indyka. Smak podbija odrobina wędzonki i zmielone, suszone grzyby. Całość spaja sos – rozkosznie pomidorowy, mocno koperkowy, wyrazisty. Nie

Karo in the Kitchen
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 110

dzieciństwie klopsików w sosie pomidorowym.To danie w polskiej kuchni to już klasyka ha ha .Dziś chciałabym Wam je przypomnieć i przywrócić temu daniu  pierwsze miejsce w Smakach z Dzieciństwa.... 50DAG.MIĘSA MIELONEGO 2CZERSTWE KAJZERKI 1-2ZĄBKI CZOSNKU 1ŁYŻKA ULUBIONYCH ZIÓŁ 1/2SZKL.MLEKA 1CEBULA 1JAJKO O,5LITRA BULIONU 1ŁYŻECZKA MĄKI ZIEMNIACZANEJ KONCENTRAT POMIDOROWY-LUB POMIDORY Z PUSZKI 1/2SZKL.ŚMIETANY VEGETA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Spaghetti 153

bułka  sucha namoczona w wodzie 1/2 główki  czosnku 1 średnia  cebula Pieprz,sól,majeranek, bazylia sucha oregano,tymianek wszytko to do smaku 0.5 kg świeżych  pomidorow  obranych ze skórki Żeby  bylo łatwiej  polewamy  ja gorąca  wodą skórka  łatwiej  zejdzie SPOSÓB: odciskamy bułkę  z nadmiaru wody ,dodajemy do miesa(...)czosnkiem przetartym na prasie  i startej na tarce cebuli. Dodajemy wszytkie przyprawy i wyrabiamy masę Ostawiamy mięso  najlepiej na kilka godzin do lodówki Zabieramy sie za sos Pomidory obrane blendujemy Dodajemy troche wody i dalej bledujemy Następnie  gotujemy   na wolnym ogniu czesto mieszajac polecam prócz  przypraw dodac również  czosnek Bazylia  tymianek oregano

Viola cooks with passion
Kuchnia indyjska - Jagnięcina duszona z ziemniakami. 105

przywarły do rondla. Wrzuć pomidory, wlej bulion, wymieszaj lekko. Trzymaj 5 minut na wolnym ogniu. Doprowadź do wrzenia, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 50 minut. Do gotującego się gulaszu dodaj ziemniaki, zamieszaj i gotuj około 30 minut, aż mięso i ziemniaki zmiękną , a większość soku zostanie wchłonięta. Powinniśmy uzyskać niewielką ilość gęstego sosu. Gotowe danie dekorujemy posiekaną

Przepisy i porady kulinarne