sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:110/137)

Pomidorki koktajlowe do słoików (2 sposoby) 199

rozpuściłam w wodzie sól i cukier i wlałam roztwory do słoików. W innym naczyniu wymieszałam wodę(resztę wody) i ocet do zalewy octowej i wlałam do słoika przeznaczonego na pomidory marynowane w occie. Drugi słoik napełniłam wodą do wysokości ok. 3/4 słoika. Oba słoiki zakręciłam i wstawiłam do garnka wyłożonego ściereczką kuchenną. Do garnka nalałam ciepłej wody do wysokości szyjek(...)Który sposób będzie smaczniejszy? Czas pokaże... Poza tym smak to kwestia gustu, a o gustach... Te w occie zamierzam wykorzystać jako samodzielną przekąskę. Te z wody pewnie pójdą na sos do makaronu. ------------ Podobne: Sos pomidorowy Sos pomidorowo-paprykowy Przecier pomidorowy

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 150

orzeszków pinii (można użycz łuskanego słonecznika, lub innych miękkich orzeszków) Przygotowanie: Mięso pokroić w małe kawałki i podsmażyć na mocnym ogniu, odłożyć na bok. Warzywa (cukinie, bakłażana, paprykę, pomidory i cebulę), pokroić w kostkę i podsmażyć, do zarumienienia się. My wolimy podsmażać każde warzywo osobno, zajmuje to więcej czasu, ale pozwala lepiej zachować smak poszczególnych składników. Smażymy do momentu(...)czytaliśmy, że „blogerzy” nie powinni stosować kostek, tylko wywary z mięsa lub warzyw. Dla nas to głupota, jeżeli potrzebuję 150 ml rosołku, który jest tylko dodatkiem do sosu, nie będę obgotowywać mięsa, czy włoszczyzny. Przygotowanym bulionem z przecierem zalewamy warzywa z mięsem i podgrzewamy do zagotowania. Orzeszki, lub słonecznik prażymy na suchej patelni i dodajemy do naszego dania

KasiaiKrzysiu.pl
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 203

rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę, po kilku minutach, gdy będzie robić się miękka dodajemy czosnek i zioła. Następnie dodajemy grillowane warzywa. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pomidory w zalewie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne (około 15 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Newellę wędzoną kroimy w plastry i grillujemy(...)Newelli. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy szklanką gorącej wody i zapiekamy przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C.Pozostałe ratatouille miksujemy blenderem do uzyskania gęstego sosu warzywnego. Zapieczone faszerowane cukinie podajemy z sosem, świeżymi ziołami i plastrami grillowanej Newelli

Smakowity Blog Kulinarny
Sałata feta 100

Składniki: 1 sałata ( masłowa lub karbowana ) 200 g sera feta 2 pomidory 1 ogórek szklarniowy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypioru 1/2 pęczka kopru 5 łyżek majonezu 2 łyżki mleka 1,5 łyżki ketchupu pikantnego sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Sałatę porwać na mniejsze kawałki. 2. Warzywa dokładnie umyć i pokroić w dość spore kawałki. 3. Szczypior i koper starannie(...)Całość szybko wymieszać w taki sposób aby nie rozwalić kawałków sera. 6. W osobnej misce wymieszać majonez, ketchup oraz mleko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. ( Sałatę należy polać sosem tuż przed spożyciem

A Ty Smakuj Mnie
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 349

Przepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z mango, awokado i wołowiną 180

Składniki:rukolasałata o karbowanych liściach1 mango1 awokado10 pomidorków koktajlowychbazylia1 cebula dymkaser Grana Padano200 g polędwicy wołowej1/2 łyżki pieprzu czarnego ziarnistegoolej rzepakowy1/2 cytrynyDressing:saszetka oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią3 łyżki octu balsamicznego1 łyżeczka miodu1 łyżeczka musztardyszczypta soliPrzygotowanie:Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu na mniejsze kawałki. Oczyszczoną polędwicę układamy na desce i posypujemy z obu stron pokruszonym pieprzem, który przyklepujemy(...)Następnie mięso kładziemy na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 2-3 minuty. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy.Dressing: mieszamy wszystkie składniki sosu (poza olejem) i mieszamy. W trakcie mieszania stopniowo dodajemy olej, aż powstanie aksamitna emulsja.Sałatka: Rukolę i sałatę myjemy i osuszamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Domowy Big Mac 1383

Big Mac to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z

Słodka Strona
WĄTRÓBKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 139

duże braki żelaza w moim organiźmie ,wątróbka jest częstym gościem w moim jadłospisie.     1 op.kolorowego makaronu tagliatelle 60 dag.wątróbki kurzej 30 dag.fasolki szparagowej mrożonej 6 pomidorów  3 cebulki 2 ząbki czosnku 1 szkl.bulionu z warzyw 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu czarnego sól morska pieprz mielony szczypta cukru trzcinowego oliwa z oliwek *********************************************  Cebulkę i czosnek(...)Fasolkę i Pomidory.Wlać bulion można też dodać  białego wytrawnego wina ok.kieliszka.Włożyć listki laurowe i ziarenka pieprzu.Posolić.Dusić na małym ogniu,aż fasolka będzie miękka,a sos lekko się z redukuje ( ok.10 minut).Wątróbkę oczyścić,oplukać,osuszyć na ręczniki papierowym,pokroić w kostkę.Oprószyc pieprzem.Na patelni mocno rozgrzać olej , wrzucić Wątróbkę i obsmażyć na dużym ogniu.Następnie

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Conchiglioni rigati ze szpinakiem 187

małe kawałeczki lub paseczki i dodaj do czosnku niech się podduszą na malutkim ogniu. Dodaj mrożony szpinak i pieprz ziołowy i dokładnie wymieszaj, przykryj i duś. Dodaj pomidorów z puszki, ale tylko około 4 łyżek.Duś pod przykryciem około 10 minut, odkryj pokrywkę. Zostaw do kompletnego wystudzenia.Ukrój porządny plaster sera ryckiego Cezar i zetrzyj na tarce(...)brytfannę Toscana od FlorinaBo mnie nigdy nie zawiodła. Rozgrzałam ją i roztopiłam w niej łyżkę masła, którą następnie pędzlem rozprowadziłam po całej brytfannie.Ułożyłam delikatnie muszle na dnie.Teraz przygotujemy sos. Zagotuj wodę i dodaj koncentrat pomidorowy Dworski, sól lub kostkę rosołową, dodaj śmietanę , lekko zagotuj. Sos pomidorowo-śmietanowy gotowy!Zalej nim muszle makaronowe.I do piekarnika. Aż muszle się zapieką

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z fasolki szparagowej 456

dania które nie wymagają wiele nakładu pracy, a dadzą pyszny efekt i za to właśnie uwielbiam sałatki. Wystarczy połączyć kilka składników wraz z ulubionym sosem, by stworzyć pożywny i zdrowy posiłek, który często zabieram ze sobą w pojemniku. Zamiast kupować niezdrowe buły wolę poświęcić 10 minut wieczorem na stworzenie czegoś, co zjem ze smakiem. Niestety większość sklepowych bułek jest(...)ilość soli, więc dość wyczuwam jej intensywność w gotowcach. Składniki na 1 porcję: Garść fasolki szparagowej (ja dałam żółtą) Kilka liści sałaty lodowej (może być każda inna) 1 nieduży pomidor malinowy 1 małe wędzone lub pieczone udko z kurczaka (możecie zastąpić drobiową wędliną) Dressing musztardowy: 2 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki wody ½ łyżeczki musztardy – u mnie stołowa Koperek – około

Fabryka pomysłów
Meksykańska uczta, czyli fajitas z kurczaka i quesadilla z chili + test nowości do potraw meksykańskich firmy Delecta i Pryma 374

mięso na bok. Patelnię teflonową smarujemy odrobiną oliwy, rozgrzewamy i przekładamy na nią placek tortilli. Układamy na nim równomiernie starty ser lub pokrojoną w plastry mozzarellę, na to plastry pomidora i papryczkę chili. Ponownie posypujemy wszystko serem i przykrywamy drugim plackiem. Uważamy aby nie przesadzić z ilością dodatków, ser ma być w tym wypadku głównym bohaterem. Tortille dociskamy najlepiej talerzem(...)najbardziej mogę go wszystkim polecić. Jest dość ostry, ale naprawdę bardzo smaczny i dobrze doprawiony. Idealnie nada się do nachosów czy domowych hamburgerów. Jak wszystkie tego typu sosy jest prosty w przygotowaniu. Ja osobiście zmniejszyłam o połowę ilość wody podaną na opakowaniu (zastąpiłam ją nieco większą ilością keczupu). Dip zagości na pewno na moim stole jeszcze nie raz. Chętnie sięgnę

Mania Gotowania
pikantna pieczona szynka 209

sporządzić pikantną zaprawę w której upieczemy mięso. Mieszamy ze sobą pieprz bałkański, ziarna gorczycy, słodką paprykę, czosnek w płatkach, sól, dodajemy drobno posiekane papryczki chilli, lubczyk, oliwę i suszone pomidory. Tak sporządzoną zaprawą, dokładnie nacieramy osuszoną szynkę. Następnie mięso układamy do wysmarowanej tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso(...)podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać ją na gorąco, podlewając porcje sosem z pieczenia ( najlepiej połączonym z masłem i słodką śmietaną), lub na zimno

Miód i pieprz
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 258

naprawdę pyszne. Jego smak możecie dodatkowo podkręcić różnymi ziołami i przyprawami, np. mieloną wędzoną papryką, nasionami kopru włoskiego czy mielonym zielem angielskim. Takiego kurczaka przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie.Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku, który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka(...)Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec smażenia wprost na patelnię, zmiesza się z mięsnymi sokami tworząc apetyczny sos (trzeba go tylko wymieszać drewnianą łopatką, przy okazji odrywając od dna patelni przypalone kawałki - to one mają najwięcej smaku).I tak oto w 20 minut otrzymacie naprawdę smakowity obiad. Saltimboccę

Chilli Czosnek i Oliwa
Ulubiona zapiekanka z cukinii,pomidorów i gnocchi 143

otwarty.Pierwsze zbiory cukiniowe juz za nami,a pierwsze cukinie zjedlismy w salatce na surowo.Jesli jeszcze nie probowales,polecam przepis,tutaj:klik.Byla juz grillowan.Dzisiaj zapiekanka z cukinii,gnocchi i pomidorow - to nasz domowy hit na lato od wielu juz lat.Smakowitosci dodaja jej swieze ziola: oregano i majeranek lub tymianek.Jest przepyszna i jako danie obiadowe i kolacyjne.To zdecydowanie najlepsza zapiekanka jaka jadlam.Bardzo(...)bardziej apetyczny.Skladniki na 3 porcje:2 cukinie zielone2-3 pomidory400-500 g gnocchi (u mnie kupne)80-100 g zoltego topliwego sera np.gouda lub parmezan1 lyzka maslasol,pieprzSkladniki na sos beszamelowy:250 ml mleka1 lyzka maki1 lyzka maslamala cebula2 zabki czosnkukilka galazek oregano (moze byc suszony)galazka majeranku (moze byc suszony)galka muszkatalowabialy pieprzsolWykonanie:Cukinie pokroic w talarki i podsmazyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem mielonym (z piekarnika) 150

Młodą kapustę w sezonie kupuję bardzo często. Przeważnie jednak robię ją w wersji z koperkiem i pomidorami ( klik ). Tym razem zaszalałam i przygotowałam gołąbki, które robi się o wiele krócej niż te ze zwykłej kapusty. Poza tym postanowiłam je upiec w piekarniku, co pozwoliło zaoszczędzić sporo czasu. To świetna opcja dla leniwych, gdyż zawijanie wraz z przygotowaniem mięsa nie wiem(...)sztuk: 1 młoda kapusta 500g mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100g ryżu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko Sól Pieprz 750 ml bulionu lub wody Sos: 350 ml passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Sól Pieprz Szczypta cukru Przygotowanie: Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić. Cebulę i czosnek posiekać – zeszklić

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania