Dziś sobie zrobimy włoską, jesienną bazę pod różne pyszności rodem z Piemontu- gdzie miałam okazję mieszkać około trzech lat. Bazę tę podejrzałam w miasteczku Condove. Condove
Z Kuchni Do Kuchnichodzi...A kto nie jadł, spróbować musi. To półtwardy ser owczy. I tyle , cała filozofia. Smażymy na maśle nasze ziemniaki z dni poprzednich. Międzyczasie wylewamy z puszki nasze pomidory do garnka , dodajemy sól, oliwę z oliwek, liście bazylii , im więcej tym lepiej..., ząbek czosnku, pieczarki z dni poprzednich, już wcześniej duszone na maśle... Gotujemy wodę na makarony. Solimy(...)Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy wcześniej podsmażone ziemniaki i poddajemy lekkiej obróbce termicznej, na maśle, dodajemy świeżego koperku i mieszamy potrząsając energicznie patelnią. Dodajemy już gotowy międzyczasie sos. Wykładamy wszystko na talerz. Lepiej na półmisek... Posypujemy świeżą bazylią, koperkiem, selerem naciowym i pokrojoną w kosteczkę czerwona papryką. Do tego oczywiście starty ser. Wino...tak wino musi być
Z Kuchni Do KuchniTym wpisem chcemy rozpocząć cykl, który mamy nadzieję ciągnąć jakiś dłuższy czas. Cykl poświęcony burgerom. Wiem, że domowe burgery zwykle z grillem się kojarzą, ale można
Marder&Marder ManufactureViolaPassion hicken tikka tandoori masala z ziemniakami saag aloo (przpis na ziemniki będzie oddzielnie) Skład : 400g pomidorow z puszki bez skory 300 ml kremowej smietany Sol pieprz Świeża kolendra do dekoracji Okolo 700g kurczaka (ale wczesniej musimy go zaszylowac w specjalny sposob*opisze nizej jak ) Przygotowanie kurczaka: 1. Kroimy w kostki 2.5-3 cm Z polowy(...)zalewamy naszego kurczaczka ta marynata niby powinno odstawic sie na kilka godzin ale ja nie mialam czasu.na czekanie wiec zrobilam to za jakies pol godziny 3: WRACAMY DO POCZATKU SOS TIKKA masala 2 lyzki oleju z warzyw 1 glowka czosnku posiekanego 1 swierza czerwona papryczka chilli 1 lyzka mielonego kminu 2 lyzki slodkiej czerwonej papryki 1/2 lyzki soli Pieprz
Viola cooks with passionpotrzebnego sprzętu. Książka podzielona jest na pięć osobnych części: Przystawki zimne – w tym dziale znajdziecie dotychczasowe królowe polskich imienin u cioci. Faszerowane jajka na twardo, sałatkę jarzynową czy pomidory z cebulą zna prawdopodobnie każdy z was. Nie sposób nie spotkać takich przekąsek na imprezowym stole. Szybkie do wykonania, dające się przyrządzić dzień wcześniej przed zaproszeniem gości spokojnie poczekają(...)kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku , czyli popisowa przystawka Kasi, która gości na okładce książki. Nowa wersja tego klasycznego dania zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku
Mr. Tastewarzywem – w końcu najczęściej zjadany jest na słodko, jest idealnym dodatkiem do ciast i deserów. W rzeczywistości to jednak warzywo – gatunek byliny. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw." Naleśniki: na ok. 10 sztuk na patelni o średnicy(...)przekładamy do blendera, dodajemy masło, cukier lub miód i miksujemy na gładki krem. Taką masą smarujemy naleśniki, które składamy w trójkąt lub rulon. Przed podaniem podgrzewamy i polewamy owocowym sosem. Gorący sos owocowy: 2-3 łodygi rabarbaru ok. 10 polskich truskawek 1 łyżka cukru Rabarbar myjemy, nieobrany kroimy w paski o szerokości 2-3 cm. Umyte i odszypułkowane truskawki
bistro mamanależy niestety do tych, w którym ten dobór nie jest właściwy. Ogórek świeży zawiera enzym – askorbinazę, który niszczy witaminę C. Tak więc nie tylko nie łączy się ogórka z pomidorem (o czym niektórzy wiedzą), ale ze wszystkimi warzywami zawierającymi witaminę C, czyli z papryką też. Skoro tak, to zapytacie – skąd ten przepis na surówkę z ogórka i papryki(...)jest zasobny w witaminy, czy minerały. Jako ciekawostkę dodam, że „działanie askorbinazy zostaje zniwelowane w kwaśnym środowisku. Jeśli więc do surówki dodamy np. ocet winny albo np. sos winegret działanie askorbinazy jest zniwelowane.” Niestety smak surówki będzie już inny, co nie każdemu odpowiada. Jedzmy więc wszystko, ale… z umiarem i rozsądkiem. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Surówka z ogórka
mojewypiekiinietylkoheight:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny smaczny pomysł na jarmuż (pierogi są dość suche - sos konieczny). Przepis na świetne kruche ciasto stąd . Składniki na 7 pierogów: 1/2 kostki masła (z 200g) 3 łyżki jogurtu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki(...)chwilę podsmaż. Następnie dodaj jarmuż i jeszcze chwilę smaż. Dodaj pokrojoną fetę, dopraw pieprzem i wymieszaj. I jeszcze ciekawy pomysł na pizzę (wg Da Grasso): świeże pomidory, rukola, ser wędzony. Pycha! Baked pierogis (Polish dumplings) with kale and feta Yet another tasty way to use up some kale (pierogis are quite dry - a souce is a necessary
Qlinarnie i QlinarnieSałata Lollo Rossa, sałata batawska i sałata rzymska z paroma dodatkami Ponieważ sałatki w moim domu bardzo lubimy, dzisiaj kolejna propozycja na szybką i smaczną sałatkę
Mój pomysł naQuesadillas to nic innego jak dwa placki tortilli (lub jeden złożony na pół) wypełnione, jak w tym przypadku, chili con carne z roztopionym serem. Farszem może
Be Fit Be Strongćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły(...)ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki
ladykitchenJest to przepis na gotowe danie.Wykorzystamy tutaj przepis podstawowy na włoskie kopytka http://jollowanie.blogspot.com/2014/10/gnocchi-czyli-woskie-kopytka.htmlGdy już mamy ziemniaki odparowane, zmielone lub przeciśnięte przez praskę, ostudzone
Pasje JolkiWitajcie, tym razem podążymy Szlakiem Dobrego Smaku! Wybierzemy się na Podlasie i zakosztujemy kolejny raz sera korycińskiego Czesławy Zarzeckiej- tym razem z aromatycznym szczypiorkiem oraz suszonym pomidorem. Muszę Wam powiedzieć, że jest to ser wyjątkowy, tak jak wyjątkowa jest propozycja, którą dziś Wam tutaj zaproponuję.Danie pochodzi z przewodnika Szlakiem Dobrego Smaku „Duma Regionu”.Danie poleca szef kuchni Agata(...)skórki. Odłóż kilka turskawek kaszubskich do dekoracji. Pozostałe zmiksuj z miodem i 1 łyżką oleju rydzowego oraz sokiem z połowy cytryny. Przetrzyj mus przez sitko, aby pozbyć się pestek. Sos jest gotowy! Na talerzu zrób kałużę z sosu truskawkowego, i wyłóż ćwiartki papryki, przekaldając ją serem korycińskim swojskim. Udekoruj kawałkami truskawek. Możesz lekko posolić. Podałam z musującym rosato
Z Kuchni Do Kuchniwiadomo Pesto alla genovese to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. pozostałe składniki takie jak parmezan czy orzechy pinii są bardzo drogie i często w kuchni sięgamy po tańsze i wcale nie gorsze w smaku zamienniki jak migdały czy inne twarde(...)pieprzem.ucieramy składniki w moździerzugotowe pestomakaron z pestoPesto podajemy z ulubionym makaronem, u mnie świeży makaron (nie suszony) dodatkiem chili. Do niego dodałam pokrojone w paseczki suszone pomidory oraz podsmażoną wcześniej cukinię pokrojona w plasterki
Bon Appetit Małgorzatypuszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe. Do smarowania możesz użyć awokado, na to plaster pomidora, ogórka i trochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast mieć energię na korzystanie z wakacji, będziesz czuć się zmęczona(...)możliwe :) Gofry - od czasu do czasu można sobie pozwolić na tę małą przyjemność, pod warunkiem że zamówimy takiego z dużą ilością owoców, bez sztucznej bitej śmietany i słodkich sosów. Kebab, zapiekanka - takich miejsc najlepiej w ogóle nie odwiedzać, szczerze wątpię w świeżość używanych tam produktów, czystość kuchni czy pochodzenie mięsa. Jeśli planujesz pić alkohol, najlepiej żeby było to wytrawne, czerwone
Powiedz dietom nie