dość drobno (ja pokroiłam ją w takie niby słupki). Paprykę kroimy tak samo lub w kostkę, cebulę i dymkę w piórka, pieczarki w grube plasterki, czosnek w paseczki/słupki. Pomidory blendujemy/miksujemy ze szklanką mleka. Powstały płyn wlewamy do garnka i dodajemy mleko kokosowe. Podgrzewamy i mieszamy, aż płyn stanie się jednolity i gładki. W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło(...)przez ok. 1 min. Następnie dorzucamy krewetki. Smażymy je do momentu, gdy ładnie zaróżowią się ze wszystkich stron. Wtedy zdejmujemy je z ognia i odstawiamy na bok. Do do sosu dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy. (Mała uwaga odnośnie curry. Należy sprawdzać smak swojej przyprawy. Moje było tym razem nieznośnie ostre. Ta sama przyprawa różnych firm różni się składem i niestety
Ratunku obiadGdy chcemy coś urozmaicić do kanapek wcale nie potrzebujemy wyszukanych składników aby przygotować coś smacznego. I tak było w tym przypadku. Padło na twaróg. W zależności
Smaki EwyKolejny odhaczony punkt z mojej listy do zrobienia :) Przepis wzięłam stąd, trochę pozmieniałam, bo ocet spirytusowy i taaaakie ilości cukru mnie przerażały, dodałam odrobinę pikantności
chwile dla mniejednogarnkowo w naczyniu żaroodpornym. Uwielbiam dania, które są bardzo aromatyczne, wręcz przesiąknięte rozmaitymi przyprawami. Wtedy, gdy je się przyrządza w domu unosi się piękny zapach. Do zapiekanki dodałam sos zrobiony z połączenia mleka ze szklanką wody rozrobionej z vegetą. Aromatu dodają zioła i przyprawy połączone z przesmażonymi na maśle pieczarkami i cebulką. Musicie jej spróbować! Jeśli nie lubicie(...)porcje): 400 g makaronu świderki - może być kolorowy lub klasyczny (makaron świderki możesz zastąpić penne lub muszelkami) 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 średnie cebule 1 duży pomidor 4 większe pieczarki 1 łyżeczka vegety natur + 1,5 szklanki wrzątku 2 szklanki mleka + łyżka masła 400 g kukurydzy (może być mrożona lub konserwowa z puszki) przyprawy do smaku
Zasmakuj Kuchninatkę pietruszki i oregano. Wymieszać. Dosypywać po łyżce mąki (stopniowo - do uzyskania gęstego ciasta). Najlepiej ostatnie 10-20 g dodać do ciasta, gdy upiecze się pierwsza partia placków (pomidory wciąż puszczają sok i trzeba je znów zagęścić). Doprawić masę pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki, wykładając 1-2 łyżki ciasta(...)nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, ale niestety tomatokeftedes mają luźniejszą konsystencję od naszych placków ziemniaczanych, więc przy zdejmowaniu na docelowy talerz mogą się porwać :( Podawać np. z jogurtem greckim, sosem czosnkowym lub tzatzikami. I jeszcze widoczek na Meteory, masyw skał w centralnej Grecji (zdjęcie wykonała moja siostra - dziękuję). Grecja - Meteory ----- Podobne: Placki cukiniowo-ziemniaczane Placki wielowarzywne Rozgrzewające placki dyniowe
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowania. Polecana szczególnie dla osób będących na diecie i dbających o linie. SKŁADNIKI: 150g komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 1 szklanka wody, 1 ogórek, 1/2 puszki kukurydzy, 6 szt pomidorów koktajlowych, 6 szt żółtych pomidorków, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, cukier, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam wodą i gotuję około 20 minut(...)plasterki. Kukurydzę odsączam z zalewy. 2. Wszystkie przygotowane składniki sałatki delikatnie ze sobą mieszam. 3. Oliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko
Tradycyjna kuchnia Kasidodajemy do niej curry i starty świeży imbir. Po 2 minutach dodajemy paprykę, cukinię i dynię. Podsmażamy. Jeśli lubimy to koniecznie dodajmy czosnku w plasterkach! Po chwili dodajemy pomidory z puszki. Dosmaczamy solą i pieprzem. Dodajemy lubczyku. Przygotowujemy beszamel . Beszamel olej rzepakowy 100 ml łyżka masła litr mleka 70 g mąki 2 szczypty gałki muszkatołowej świeżo mielony pieprz i sól(...)rzepakowy. Całość energicznie mieszamy i gotujemy przez mniej więcej 4 minuty, uważając aby nie powstały grudki.Na koniec dodajemy pieprz, gałkę muszkatołową i minimalną ilość soli, ponownie mieszamy. Wlewamy do sosu pomidorowego. Beszamel to naturalny sos, który idealnie komponuje się z mięsem, makaronem,warzywami. Na patelnię z gotowym sosem wrzucamy makaron. Mieszamy i w razie czego dosmaczamy solą, pieprzem, olejem rzepakowym
Z Kuchni Do Kuchnipanierce panko na galaretce z pomidorów, delikatnej niczym mus. Sam sposób podania sera oceniam bardzo na plus. Przyjemnie się rozpływał pod naporem widelca, a chrupiące przybranie było bardzo efekciarskie. Pomidory zaś były dla mnie ciut za delikatne w smaku, chociaż oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że to bardzo włoskie podejście. Danie główne Drugie danie, czyli maczanka pappatoriańska to bardzo(...)zrobić małą dygresję. Maczanka to taki krakowski protoplasta hamburgera. Jak mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo
Food SquareKakao to może nieco zaskakujący składnik do spaghetti, ale bardzo dobrze komponuje się z pomidorami i chili. Spaghetti jest bardzo smaczne, dla wielbicieli nieco ostrzejszych dań. Składniki (2 porcje): 250 g makaronu spaghetti 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok 200 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżeczka kakao 2 szczypty chili lub pieprzu cayenne sól, pieprz, papryka czerwona(...)sera żółtego Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone podsmażamy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i passatę. Dusimy, aż sos nieco zgęstnieje, dodajemy kakao, chili i resztę przypraw. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię z sosem i mieszamy. Spaghetti wykładamy na talerze i i posypujemy startym serem żółtym
e-PrzepisyKulinarnektóre na pewno zalegają Wam w lodówce, i obiad w nowej odsłonie gotowy. Możecie wykorzystać to, co aktualnie macie w domu - dowolne warzywa, również te marynowane, ser, sałaty, ulubione sosy - możecie stworzyć własną kompozycję smakową. Tortille możecie przygotować sami, ale sprawdzą się również kupne placki. My z Dominikiem zawsze staramy się mieć jedno opakowanie placków pszennych dobrej jakości(...)być również własnego wypieku) ok. 500-600 g chrupiącego kurczaka (z TEGO lub TEGO przepisu) gotowy bukiet ulubionych sałat ok. 3-4 ugotowane ziemniaki, doprawione, drobno rozgniecione widelcem rzodkiewki, pomidory, ogórki ogórek konserwowy, papryczka jalapeno większy pęczek mięty, posiekany cheddar lub parmezan (lub inny ser - świetnie sprawdzi się też dodatek fety) prażona cebulka sok z cytryny jogurt naturalny lub grecki
Cooking Monsterniego około litr wody i zmniejszyłem ogień. Mięso w wodzie dusiłem pod przykryciem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu dodałem do garnka 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki. Całość posoliłem i przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem, połową łyżeczki kminku, połową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach(...)również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody. Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę z nich starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część
Wyprawy kulinarnemarchewkę i gałązkę rozmarynu. Jak uznasz, że mięso jest odpowiednio podsmażone (uwaga: nie usmażone – ma być surowe w środku), zalej całość winem. Poczekaj, aż się zagotuje i dorzuć pomidory z puszki. Polecam krojone, bo są łatwiejsze w konsumpcji. No, i nie trzeba ich kroić. Teraz zmniejsz ogień na jak najmniejszy i przykryj patelnię pokrywką. Całość ma pyrkać na malutkim(...)mięso rozpuści się w ustach. Podawaj z czym chcesz, ja podałem z pieczonymi ziemniakami. Na koniec posyp talerz natką pietruszki i skórką z cytryny. Jeśli zostanie Ci trochę sosu z gulaszu, nie wyrzucaj go. Podgrzej go, przełóż do jakiejś miseczki i podaj z pokrojoną w plasterki bułką, a wyjdzie Ci zajebista przekąska. Szczególnie polecam próbę wyssania szpiku z kości
manslogblogRyż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu 2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i smażymy na masełku 3. Parówki kroimy w talarki i dorzucamy do cebuli 4. Pomidor sparzymy, obieramy i kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki i parówek. 5. Całość doprawiamy przyprawami. 6. Kiedy ryż ostygnie dodajemy do niego wcześniej przygotowaną potrawkę i całość mieszamy(...)foremki na babeczki wykładamy partiami ryż. 10. Zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 min (do czasu aż wierzch ładnie się zarumieni) 11. Moje babeczki podałam z sosem pomidorowym. Smacznego
Mój pomysł nachcesz-oliwa z oliwek MoniniWykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek. Włóż na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej rondel z grubym dnem. Wyłóż kurczaka i dodaj selera naciowego. Bez oleju. Obsmaż do miękkości. Dodaj marchewki i duś(...)powstanie sos.Ja dodałam śmietany wymieszanej z wywarem z grzybów.Poddusiłam chwilke i wyłączyłam.Wysypałam kaszę z ziarnami na talerze.Dodałam kurczaka z kapusta i grzybami i marchewką. Polałam sosem i winegretem Monini classico.Całość posypalam ziarnami.Danie bardzo zdrowe, sycące ale zarazem bardzo lekkie.Lekko grzybowy smak w sosie serowym z nutą winegretów Monini....zapytajcie dzieci !Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisiebie. Makaron idealnie al dente... tak jak lubię najbardziej. Soczysty kurczak i kremowy sos. Nic dodać nic ująć. Sałatka cezar. Sałata z kurczakiem, pomidorkami, parmezanem i grzankami. Biały, gęsty sos, który widzicie na zdjęciu nie do końca mi tutaj pasował. Wystarczyłaby oliwa. Drugi mały minus, choć sałatka bardzo dobra, porcja mała. Jak na 6.80 euro, mogłaby być odrobinę większa. BIANCO(...)ugotowany, całość delikatna, kremowa a zarazem wyrazista, dopełniona świeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka
Mój Smak na Życie