sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:106/137)

Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa 170

przygotowanie dania) szklanka ryżu u mnie jaśminowy pół łyżeczki nasion fenkułu świeża mięta pokrojona na paseczki 1 tarta marchew na dużych oczkach pomidor bez skórki pokrojony w kostkę 1 spora cebula kostka sól pieprz Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie. Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure. Dodaj(...)kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze

AZgotuj!
Warzywna zapiekanka 151

sobie ciut rozpogodzić ten dzień.Będą warzywa, będzie ser a dodatki podania zostawiam oczywiście Wam:-)Gotujmy razem !!!Składniki: zielona oraz żółta cukinia dwie małe cebuledwa małe ziemniaki 4 mniejsze pomidory pietruszkamarchewka mozarella lub inny ser do posypaniaSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki kroję w cienkie plasterki, ser ścieram na tarce.Formę smaruję olejem/oliwą i układam składniki tak jak na zdjęciu, posypuję(...)solą, pieprzem i ziołami.Zapiekam 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C, wyjmuję posypuję serem i zapiekam jeszcze 15 – 20 min w 200 st. Wybornie smakuje z sosem czosnkowym z jogurtu. Do mięsa, ryby lub jako samodzielne danie

pieprzny smaczek
LEKKA SAŁATKA Z MOZZARELLĄ, POMIDOREM, JAJKIEM I OGÓRKIEM 289

smakuje i ... lubię :) A witaminę C najwyżej dostarczę organizmowi w inny sposób ... :))) Składniki: pomidor zielony ogórek mozzarella cebula jajko sól świeżo zmielony pieprz listki bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki dowolnie kroimy i dowolnie układamy na talerzu. Przy takim zestawieniu ja nie używam już ani oliwy, ani sosów, jogurtu czy majonezu. Ale jeśli ktoś woli bogatszą wersję - może dowolnie polać sałatkę ulubionym

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I AWOKADO 113

razem zrobiłam na kaszy gryczanej, ale bardzo dobrze też smakuje na kaszy jaglanej. SKŁADNIKI : Na dwie porcje: 4 łyżki kaszy gryczanej nie palonej. 1 awokado kilka suszonych pomidorów ser parmezan 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Kaszę gryczaną wypłukałam dość dokładnie i zalałam wrzątkiem w stosunku 1:2. Zawsze bardzo dokładnie należy wypłukać kaszę jaka(...)była, ponieważ będzie zawierała goryczkę i nie będzie smakowała. Kaszę gotuję w osolonej wodzie. Sposób podanie jest dowolny, ale gdy poukładacie na kaszy awokado i pomidorki suszone należy polać sosem zrobionym z oliwy, wyciśniętego czosnku, soli i pieprzu. Na wierzchu posypałam parmezanem

harrisa
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 189

mąki gotowanej w osolonej wodzie, z dodatkiem jakichkolwiek dostępnych dla ówczesnego kucharza warzyw, takich jak soczewica, kapusta, cebula, czosnek, bób, marchewka, szparagi, rzepa czy grzyby. Ziemniaki i pomidory zaczęto dodawać do minestrone dopiero od połowy 16-tego wieku, kiedy Hiszpanie przywieźli je do Europy z Ameryki, stając się jednymi z podstawowych składników zupy. We Włoszech minestrone znane jest jako danie(...)soczewicy. 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem. Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou.  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti bolognese 124

przez praskę czosnek (i posiekaną papryczkę chilli - ilość wg smaku) i podsmażyć. Dodać mięso i smażyć, aż mięso nie będzie surowe i będzie miękkie. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami. Zalać pomidorami z puszki i zagotować na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać cukier i doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną bazylię i oregano - ilość uzależniona od Waszego smaku (ja dodałam po ok.1(...)Wstawić wodę na makaron. Posolić i gotować wg zaleceń na opakowaniu. Makaron odcedzić - nie przelewać zimna wodą.  Wyłożyć porcję makarony na talerz, dodać trochę startego sera i zalać sosem. Smacznego!  ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 194

chrupiące kromeczki z pomidorami, pastą z oliwek i grzybów oraz zapiekana cykoria z sałatą rzymską i szynką parmeńską pod beszamelem.Chrupiące kromeczki były naprawdę chrupiące ! Pasty smacznie, aromatyczne, a pomidory wyśmienicie doprawione.Cykoria również skradła moje podniebienie, choć nie wszystkim to danie smakowało. Czemu ? Nie wiem ... ja zjadłam sporą porcję :)   Kelner  obsługujący nasz stolik, w sposób wyczerpujący opowiadał(...)dbał, by talerze pozostały puste.Po przystawkach nadeszła pora na włoskie klasyki, czyli makarony.Jako pierwsze otrzymałyśmy dwa sztandarowe dania kuchni włoskiej:* TAGLIATELLE CON IL RAGU ALLA BOLOGNESE - makaron wstążki z sosem bolońskim ( porcja 23zł ) - bardzo dobry, jajeczny makaron z mięsno-pomidorowym sosem. *  PENNE AL SALMONE - makaron z łososiem w sosie pomidorowo-śmietanowym ( porcja 21zł ) - proste danie, które powinno zachwycić

kolorowotorcikowo
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 274

przepisu jeśli tylko nadarzy się okazja! Nie mogłybyśmy się nim z Wami nie podzielić dlatego dzisiaj zapraszamy Was na warzywne "lasagne" z bobem , bez grama mięsa i pomidorów - czyli totalnie odmienną wersję swego włoskiego pierwowzoru (mamy nadzieję, że fani włoskiej kuchni nie obrażą się (:). Danie polecamy wszystkim zwolennikom bobu, który jest naprawdę bardzo zdrowy, przepyszny i niesamowicie sycący, więc(...)wina (opcjonalnie) 2 łyżki masła do podsmażania 250 ml śmietanki 30% 100g sera feta świeżo zmielona sól (odrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child): 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie(u nas): pół

Symfonia Smaków
Muszle nadziewane i zapiekane 551

łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Muszle makaronowe obgotować w lekko  posolonej wodzie. Muszą być al dente ( lekko twarde). Odcedzić na sicie i przestudzić. Pomidory zmiksować, dodać 1/4 szklanki wody,doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano i wlać na spód naczynia do zapiekania. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na łyżce masła, dodać do mięsa(...)przez praskę czosnek i wszystko wyrobić na gładką masę mięsną. W każdą muszlę nałożyć mięso. Ja robiłam to za pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około 6-7 minut przed końcem  pieczenia posypać zapiekankę startym żółtym serem.. muszle nadziewane i zapiekane

O kuchni z uczuciem
Sałatka z tuńczykiem, pomidorkami, oliwkami i jajkiem 202

Pyszna, sycąca sałatka z tuńczykiem, świeżymi pomidorkami koktajlowymi, zielonymi oliwkami oraz jajkiem. Gwarantuję, że posmakuje Wam tak bardzo, że zjecie przygotowaną porcję sami! Może nie w

Chocolate Muffin Blog
Sałatka z rukolą, prosciutto i pomidorkami koktajlowymi 237

Pora na coś zdrowego Lekka i szybka sałatka z rukolą, prosciutto, pomidorkami, parmezanem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika… Prosta i bardzo smaczna.Składniki:około 70

Oryginalny smak
Sałatka z tuńczykiem i grzankami 146

Składniki (na 1 porcję) - 6 liści sałaty (ok. 30g) - 6 plasterków ogórka (ok. 30g), - 2 rzodkiewki (ok. 40g), - 2 pomidory koktajlowe (ok. 40g), - łyżka kukurydzy (ok. 20g), - 1 kromka chleba razowego (ok. 30g), - 2 łyżki tuńczyka  z wody (ok. 60g). - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g), - łyżeczka tahiny (ok. 5g), - sok z cytryny. Sposób(...)przygotowania 1. Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Rzodkiewkę kroimy w plasterki. 3. Kromkę chleba kroimy w kostkę i rumienimy na oleju rzepakowym. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy tahinę z oliwą i sokiem z cytryny. 5. Na talerzu układamy sałatę, ogórka, pomidorki, rzodkiewkę, kukurydzę, tuńczyka, grzanki i polewamy przygotowanym sosem. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Tortille z kurczakiem w krakersach z sałatką z kapusty 272

Kurczaka w krakersach robiłam już kilka razy. Mięso marynowane w jogurcie jest delikatne i soczyste. Tym razem podałam go w tortillach, a zamiast sałaty i sosów dołożyłam surówkę ze świeżej kapusty z warzywami. Kurczak: 2 filety z kurczaka 2 małe jogurty naturalne, kefiry lub maślanki ulubione przyprawy - u mnie suszony czosnek, sól, pieprz, zioła do pizzy, słodka i ostra papryka(...)pieprz 1,5 dużego opakowania krakersów (naturalnych lub paprykowych) kilka placków tortilli Surówka: 1/3 główki białej kapusty lub 1 mała główka młodej kapusty 1/2 młodej cukinii 2 korniszony 2 pomidory kilka gałązek zieleniny (natki pietruszki, szczypiorku, koperku ) 1 szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy sok z połówki cytryny lub 3-4 łyżki białego octu winnego sól, pieprz

Czerwień i błękit
Kolejna wyprawa wakacyjna - Indie 129

curry. No właśnie, a jak to jest z tym curry :) Curry to odpowiednio przyprawiony sos. Gdy zamawia się potrawę curry, wiadomo, że podana będzie z dużą ilością gęstego sosu. I takie danie przygotowaliśmy dla Was :) Jednak na początek, jak zwykle kilka zdjęć. Mamy nadzieję, że każdemu z Was uda się kiedyś wybrać na wycieczkę do Indii. Jeśli są tacy między(...)komentarz, a może pochwalicie się zdjęciami ??  Curry z bakłażanem (4 osoby) Składniki : 2 bakłażany 1 średnia marchewka  1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 1 duży pomidor 1 opakowanie passaty 500 g (przetarte pomidory) 1 mała chili 1 szklanka ryżu Basmati 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 średnie ząbki czosnku 3 duże

vegetanie
Zielone fusilli z pomidorami i papryką. 127

bierzemy się do dzieła. Nie chcemy usłyszeć NIE KRZYCZ hehehehe... Szczególnie, że długie weekendy mają to do siebie, że boli po nich głowa dużą część społeczeństwa. Zielone świderki z pomidorami, papryką i kiełkami ( 4 osoby) Składniki: 1 opakowanie zielonych fusilli, polecamy Lubella 1 opakowanie kiełków stir fry 250 ml passaty 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 średnia papryka czerwona(...)oliwa z oliwek estragon, pieprz, ostra papryka, słodka papryka Makaron gotujemy al dente, po czym odcedzamy i przelewamy oliwą z oliwek. W trakcie kiedy gotuje się makaron my robimy sos. Zaczynamy od papryki, którą kroimy w grubszą kostkę, do tego szalotkę również w kostkę. Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni, ok. 2-3 łyżki i wrzucamy na nią na początek

vegetanie