Dusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania: ok. 18 zł Czas wykonania
Pobite gary Barbaryrobi Tortilla z humusem, falafelami, świeżym ogórkiem, pieczona marchewką i pomidorem W sumie to ciecierzycę głównie namoczyłam, by zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał
More food, love and dreamsłyżek oliwy lub oleju rzepakowego Sól Pieprz oregano Puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę, odstawić ziemniaki do ostygnięcia. Wystudzone pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Do ziemniaków dodać pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki oliwki. Polać oliwą
Fabryka pomysłówBłyskawiczna włoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych muli cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz papryczka chilli - opcjonalnie 2 łyżki oliwy Cebulkę
wyzwania kuchenneoleju razem z posiekanymi pieczarkami. Dodać do mięsa razem z posiekanymi pomidorami oraz odciśniętą bułką. Można dodać czosnek, ale już tutaj dominuje takie połączenie smaku że nie dodawałam. Wymieszać z przyprawami, jajkiem i serem. Uformować kotlety, panierować w bułce tartej, smażyć na złoty kolor. Podawać z ziemniakami, sosem pieczarkowym i konserwową papryką
Magiczne Życie Martysuchej - 1 puszka pomidorów (można użyć świeżych, jak ktoś ma) - pół łyżeczki sody oczyszczonej - sól, pieprz Bulion warzywny: 2 duże marchewki 1 średnią pietruszkę 1/3 selera (korzeń) 1 cebulę 2 ząbki czosnku 1 kawałek pora Natkę pietruszki Koperek Kilka liści selera Kilka liści lubczyku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki sosu sojowego (opcjonalnie(...)nasza ciecierzyca stanie się miękka po około 1 godzinie gotowania, a nie po kilku. 3. Z gotowego bulionu wyjmujemy zieleninę i połowę warzyw. Część warzyw pozostawiamy do zblendowania. Dodajemy pomidory i gotujemy wszystko razem kilka minut. Na koniec dodajemy część ugotowanej ciecierzycy. Wszystko razem blendujemy na gładką masę. 4. Pozostałą część cieciorki wrzucamy do zupy, doprawiamy koperkiem do smaku
Bananowe Polecieszą. Nasze Menu składało się z: Peperonaty i Caponaty z suszonymi pomidorami i medalionami wołowymi i Saltimbocci z łososia i Risotto Milanase z mascarpone i pesto bazyliowym Wszystko smakowało wybornie, mieliśmy jeszcze jedno danie do wykonania, niestety czas nam na to nie pozwolił, jednak chętnie wykonam Makaron z sosem Carbonara w domu na najbliższy obiad. Tydzień Włoski w Lidlu
Niezły Młynekchińskich, ale można użyć dowolnego - idealnie sprawdzi się taki do rosołu. Sos na bazie majonezu. Szybka, prosta i idealna np na kolację andrzejkową. Podana w szklankach pięknie prezentuje się na stole.Składniki :*5-6 surowych pieczarek* łyżka soku z cytryny* zupka chińska lub makaron ugotowany al dente* 2 pomidory rzymskie* 4 ogórki korniszony* gotowana pierś z kurczaka* 2 łyżki majonezu
Magiczne Życie Martyząb dla pasjonatów fast foodów, myślę że również coś dla dzieciaków, które uwielbiają "niezdrowe" jedzenie;-) Składniki: Bułka z sezamem, mięso mielone, np .wieprzowe, cebula, 2 ząbki czosnku, ogórek kiszony, pomidor, papryka, kukurydza, sałata, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jajko, olej. 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2h do lodówki(...)resztę warzyw:) Ich ilość i proporcje zależą od nas samych:) Dla wielbicieli sera, można dodać i położyć na mięso ulubiony ser żółty albo pleśniowy. Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka jogurtu naturalnego, zoąbek czosnku, sól, pieprz ziołowy. Można go wzbogacić o bazylię i oregano. Poza sosem czosnkowym, w sklepach znajdziemy wiele sosów
Kuchnia Pełna PasjiNietrudno i smakową nijakość, jeśli nie uzupełni się tego czymś zdecydowanym. Rzut okiem do lodówki, mały przegląd i pomysł był gotowy. Oto przed Wami: ziemniaczano-dyniowe gołąbki z pikantnymi pomidorami. Składniki: kapusta 1 kg ziemniaków ugotowanych (najlepiej dzień wcześniej) 0,5 kg surowych ziemniaków 150-200 g wędzonego boczku 10-15 cm środkowej części pora 1 szklanka obranej i pokrojonej(...)smaku dość delikatne, więc idealnie, zamiast tradycyjnego sosu, będą pasowały małe pikantne pomidorki . Papryczkę przekrawamy, wycinamy gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć, a nie rozpaść. Układamy
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: -jedna gotowa tortilla pszenna lub kukurydziana -200g piersi z kurczaka -pomidor -pół średniego ogórka -liść kapusty pekińskiej -ćwierć papryki -kawałek cebuli -łyżka majonezu, śmietany lub jogurtu -łyżka oleju do smażenia -sól, pieprz, ostra papryka Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy lekko przyprawami i smażymy na jasno złoty kolor na oleju. Tortillę podgrzewamy lekko na rozgrzanej patelni(...)inny zgodny z opakowaniem sposób. Podgrzewanie ma sprawić że będzie bardziej elastyczna. Smarujemy placuszek majonezem, śmietaną, jogurtem lub jeśli posiadamy to gotowym sosem czosnkowym, ketchupem lub innym lubiany przez nas. Opłukane i pokrojone warzywa układamy warstwami na tortilli, na koniec dodając kurczaka. Posypujemy przyprawami. Można dodatkowo od wierzchu polać sosem choć radziłbym z nim nie przesadzać bo gdy warzywa puszczą
Tanie przepisy studenckiedowolność. Tu akurat jest cukinia i papryka, ale z dodatkiem pomidorów też by było dobrze. Próbujcie, na pewno wyjdzie pysznie! :) A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka żółta 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina porto 1/2 szklanki bulionu/ wody 1 łyżeczka sosu z papryczek piri piri sól pieprz bazylia świeża mała garstka
Gotowanie, czyli hobby dla każdegocukinię w pół krążki Poddusić chwilę i dodać pokrojone drobno pomidory- wymieszać i przykryć pokrywką, smażyć do lekkiej miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem- jeśli trzeba dodać odrobinę wody Wsypać miękką ciecierzycę, wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku cukrem, dodać zioła Przykryć pokrywką i gotować do zgęstnienia sosu, podawać z pieczywem. Przepis podpatrzony w miesięczniku "Przepis na zdrowie
Proste Potrawyoleju lnianego, startą skórkę z limonki i odrobinę startego imbiru), sos kładziemy jako pierwszą warstwę sałatki na dnie talerza. Każdy plaster wędzonego łososia zwijamy wokół ćwiartki truskawki i układamy na talerzu, obok układamy ćwiartki jajek, na środku układamy mix sałat, posypujemy kawałkami sera pleśniowego pokrojonego w kostkę, połówkę pomidorów koktajlowych, na wierzchu układamy gruszkę. Dodatkowo zrobiono dekoracyjne smugi z balsamico
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsię sos pomidorowo-jabłkowy. Połączenie na pierwszy rzut oka niecodzienne, ale wierzcie mi, że bardzo smaczne :) Produkt występuje w szklanych buteleczkach o pojemności 315 g. Skład: 50% koncentrat soku jabłkowego, 33% koncentrat pomidorowy, woda, ocet jabłkowy, skrobia kukurydziana natywna, sól morska, substancja zagęszczająca: guma guar, przyprawy. Koncentrat pomidorowy użyty do jego przygotowania powstał w proporcji 135 g pomidorów na 100g(...)córci jak najbardziej. Być może dlatego, że był to pierwszy ketchup, jakiego w życiu spróbowała - i to tylko dlatego, że na zdjęciu oprócz pomidorka było też jabłuszko :) Sos ten jest idealny nie tylko dla dzieci, ale też dla diabetyków i innych osób dbających o zdrowie. Jest doskonały nie tylko do frytek czy pizzy, ale też do sosów - zarówno tych
Kto ugości moich gości?prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otóż, wieśćgłosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą, że po skosztowaniu(...)orzeszki pinii. Na osobnej patelni na 2 łyżkach oliwy extra vergine Delicato dusimy(2/3 min) pomidorki przekrojone na pól, dodajemy czosnek, sól i pieprz do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy 2 łyżki wody w której gotuje się makaron. Gotujemy makaron al dente( u mnie 10 mni). Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, na której
Mia Cucina Sofietaprzyprawy i zioła (u mnie mieszanka przypraw - suszone pomidory, czosnek, bazylia)Przygotowanie: Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki dodajemy pokrojoną w plasterki mozarellę oraz starty ser. Wszystko energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia serów i zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i przyprawiamy. (Sos ten jest świetną alternatywą dla dipów na bazie serków
Symfonia Smaków