sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:90/137)

Restauracja Śląskie Ranczo - Zabrze 167

czyli taka jaką lubimy. Następnie do stolika podana została zupa. Zaserwowano nam  krem z pomidorów z serem feta ,   posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Naleśnikowa lazania ze szpinakiem i riccotą 203

Delikatne naleśnikowe płaty przełożone warstwami szpinaku i ricotty oraz sosem pomidorowym z czosnkiem i mozzarellą. Moja alternatywa dla klasycznej, makaronowej wersji lasagne. :)  Składniki (na 6

Kuchnia Ellie
Kruche ciasto na słono 174

stopni Szpinak przełożyć do garnka i pod przykryciem odmrozić. Po odparowaniu wody  dołożyć pokrojone pomidory, pokruszona fetę, czosnek wcześniej podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec

pieprzny smaczek
WŁOSKA SAŁATKA 176

łyzki wody2 łyżeczki suszonej lub świeżej pokrojonej drobniutko bazyliiWykonanie:Mieszankę przekładamy do salaterki, wkrajamy drobno pomidory, mozzarelle kroimy w drobną kostkę, oliwki kroimy w krążki. Doprawiamy solą i pieprzem .Wszystko dobrze mieszamy. Oliwę mieszamy z wodą,dodajemy bazylie, wszystko razem mieszamy. Polewamy sosem surówkę. Mieszamy. Podajemy  z pieczywem czosnkowym np. bagietkami

Z Majeczką w kuchni
Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 156

oliwek bezcenny…Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz

Anioły w kuchni
Pomidorowe curry Nigelli z ryżem jaśminowym 233

Dziś przedstawiam Wam prosty dodatek do indyjskiego menu. Warto wykorzystać, kiedy robimy jakiś mięsny sos bez warzyw - pomidorowo-cebulowe curry Nigelli. Jednak jeszcze lepszym patentem jest ryż jaśminowy robiony... na bazie herbaty jaśminowej. Ten trick sprzedał mi Jamie Oliver. Jak widzicie mam słabość do brytyjskich kulinarnych celebrytów. Swoją drogą, to ciekawe, że Anglia, która nie kojarzy mi się zbytnio(...)którym przygotujemy potrawę, podsmażyć posolą cebulę na oleju ok 7-10 minut, aż dobrze zmięknie. Dodać czosnek. Smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przyprawy, przesmażyć minutę. Na koniec dodać pomidory i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Na 12 minut przed końcem duszenia. Wsypać do garnka ryż i pół łyżeczki soli. Dodać herbatę i zalać wrzącą wodą. Gotować

W kuchni wieczorem
Pieczony bakłażan z sosem miętowym z dodatkiem fety 254

Ostatnio na blogu pojawił się wpis z sosem miętowym na bazie sera feta. Wraz z wpisem pojawiły się pytania - do czego go wykorzystać? Oto moja propozycja

Pora na pora i pomidora
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 246

Uwielbiam robić zapiekanki. Są proste w wykonaniu, nie zabierają wiele czasu, a zwierają wszystko co lubię: kawałki mięsa, pomidorowy sos i ziemniaki lub makron. Ponadto wszyscy moje domownicy je zajadają bez słowa skargi :)  Tym razem postanowiłam do ziemniaków dorzucić kalafior. Zapiekanka wyszła fantastyczna! Kalafior jest jak najbardziej wyczuwalny, co nadaje jej bardzo unikatowych walorów smakowych.  Polecamy póki sezon(...)świeże warzywa trwa :) Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały kalafior

Kolizje Smaków
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 182

zarumienienia (2-3 minuty). Składniki na patelni zalewamy bulionem oraz krojonymi pomidorami w soku. Dodajemy mieloną słodką paprykę, posiekane chili i pietruszkę oraz nieco czarnego pieprzu. Mieszamy i przestawiamy na mały ogień. Dusimy ok. 30 minut, na początku pod przykryciem, potem bez niego, by nadmiar płynu odparował, a sos się zagęścił. W międzyczasie możemy dosolić do smaku (ostrożnie, sól jest(...)width: 50%;} #gallery-181 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-181 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone mięso i warzywa Cebulę, czosnek i mięso najpierw podsmażamy... ...dodajemy pomidory, bulion, przypawiamy i dusimy Na koniec dodajemy paprykę i groszek Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami Post Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami pojawił się poraz pierwszy

Kulinarna Pokusa
Sałatka król imprezy 492

obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dajemy na sałatę. Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną.  Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi chipsami, całe układamy dookoła

kruche babeczki
DIETETYCZNA SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS 168

czosnkiem. Wlać bulion lub wodę, wsypać kaszę, przykryć i pozostawić aby napęczniała. Ogórka, pomidora,rzodkiewkę pokroić i dodać do napęczniałej i przestygniętej kaszy. Pestki uprażyć na suchej patelni, miętę posiekać dodać do pozostałych składników.  Sok pomarańczowy wymieszać z musztardą i olejem. Sos wymieszać z sałatką. Doprawić do smaku solą i pieprzem w razie potrzeby. Na wierzch pokroić jajko

pieprzny smaczek
Tagliatelle z owocami morza 149

włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna, robiony jest jak świeży makaron, idealnie nadaje się do sosów z wołowiny, cielęciny lub innych. Ja postanowiłam zrobić z owocami morza. Tagliatelle z owocami morza Składniki: - makaron Tagliatelle 250 g - opakowanie owoców morza 200 g - 1 - 2 pomidory - 5 dkg wędzonego boczku - oliwa z oliwek - natka pietruszki - sól - płatki chilli - 2 ząbki czosnku - łyżeczka

Kulinarne życie
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z BAKŁAŻANEM CUKINIĄ I BROKUŁAMI 247

ziołami.   Następnie cebula z czosnkiem.   Kolej na wędzony boczek. Warstwa pomidorów, posypanych ziołami. Rozłożyłam plasterki cukinii.    Brokuły. Ostatnia warstwa to ponownie plasterki ziemniaków. W miseczce rozmieszałam śmietanę i starty ser mozzarellę z dodatkiem łyżeczki czerwonej słodkiej papryki. Polałam sosem ziemniaki. Wstawiłam zapiekankę do piekarnika na około 30 minut i piekłam w temperaturze 200 stopni

potrawyregionalne
Wakacyjne wyprawy - ciąg dalszy. Bałkany 151

stronę. Sałatka :   Kapustę pekińską kroimy w drobne paseczki (szatkujemy), pieczarki kroimy w drobne płatki, pomidora w kostkę, a cebulę w półplasterki. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy kukurydzę. Sałatka jest niemal gotowa :) Możemy ją polać oliwą i posypać pieprzem, ale my proponujemy sos, który nada sałatce fajny smaczek :) Sos:   3 łyżki oliwy z oliwek wlewamy do miseczki, dodajemy

vegetanie
Sałatka z selera naciowego. 267

przyprawami, kroimy na paski(bez tłuszczu) seler naciowy kroimy w skos,  mieszamy z sosem,  wykładamy na półmisek, dodajemy kulki lub plastry mozzarelli, na powyższe składniki kładziemy pociętą w krążki cebule czerwoną,  paski grillowanego kurczaka, posypujemy prażonymi pistacjami, układamy pocięte w połówki pomidory koktajlowe i ozdabiamy listkami selera naciowego

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania