cebulki, z serem z ziemniaka (vegan) potrawka pomidorowa z ciecierzycą, kalafiorem z brokułami i tahini (vegan) makaron z sosem z sera z ziemniaka, z brokułami (vegan) kluski śląskie z serem z ziemniaka (vegan) gofry marchewkowe z pastą z zielonego groszka i pomidorami brownie z batatów i daktyli (vegan
More food, love and dreamsMakaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. W tym czasie pokroić kiełbasę, pokruszony ser, zmiażdżony ząbek czosnku i odsączone pomidory pokrojone w kostkę. Zalać 2/3 szklanki wody i chwilę gotować. Wlać śmietankę i gotować do rozpuszczenia sera. Pod koniec dodać odsączone kapary. Sosem zalać makaron i dokładnie wymieszać. Podawać gorące
Czerwień i błękitmasło - opcjonalnie) i zeszklij na tym pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj starty lub poszatkowany czosnek i pomidory (razem z sokiem, który z nich wyciekł lub z puszki). Dosyp przyprawy, zamieszaj i smaż całość około 3-5 minut. Do powstałego sosu wbij po jajku, posól i popieprz je. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość aż białko jajek się zetnie
Słodko-Słony Świat Ilonyoleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować z 3 minuty do naczynia żaroodpornego wlać trochę sosu, układać śledzie ciasno, polać sosem, układać śledzie, polać sosem - w drugim naczyniu ułożyć resztę śledzi i polać resztą sosu
W Mojej Kuchni Lubięosolonej wodzie 1 minutę a następnie studzimy 2/ Umyty szpinak rozkładamy równomiernie na talerzu, nakładamy dookoła nacięte plastry pomidora, następnie pokrojone kostki fety. 3/ Z 2 łyżeczek majonezu, 1 łyżki śmietanki, łyżeczki pokrojonego szczypiorku , 1/3 łyżeczki chrzanu i szczypty soli robimy sos mieszając wszystko na jednolitą konsystencję. 4/ Obrane przepiórcze jaja kroimy na pół i układamy na środku talerza. Posypujemy
Kuchnia PROzdrowotnakilku minutach zalej całość śmietanką. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, po czym dodaj drobno posiekane suszone pomidory. Wszystkie składniki pesto umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i podawaj z sosem i orzechowym pesto. SMACZNEGO
Kredowe Menulodowki. ( idealnie pare godzin ) Kurczaka smazymy na patelni grillowej lub w "grillownicy" ok 2-4 min Sos W garnku roztapiamy 2 lyzki masla I dodajemy 2 sprasowane zabki czosnku.Smazymy ok 3 min .Dodajemy 500 ml koncentratu pomidorowego lub pomidorow w puszce, 1 lyzke cukru, 1 lyzke oleju sojowego, pieprz I sol do smaku orazprzyprawy 2 lyzeczki garam masala
Smaki Edytyzielonych oliwek - 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie - 1 cebula cukrowa - 3 duże ząbki czosnku - świeża bazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli(...)pokrojoną w piórka cebulę i listki świeżej bazylii. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Gdy już nam się poddusi cebula z czosnkiem dodajemy pesto, suszone pomidory pokrojone w paski i zielone oliwki przekrojone na pół lub w plasterki. Następnie dodajemy śmietanę i zioła. Gdy mamy już gotowe pesto czas na grillowanie
Zainspiruj się kuchniąsłusznym. Delikatne, floralno-ziołowe nuty miło współpracowały z puree kalafiorowym i sosem ze skorupiaków, a minimalna zawartość cukru resztkowego (poniżej 1g/l) zapewniła całości piękne tło. Delikatne mięso dorsza miało piękne pole do pokazania się w pełnej krasie. - pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto, z confitowanym jarmużem i kompresowane pomidorami i Riesling 2013 Weingut Okonmierat Rebholz Pstrąg tęczowy na szczypiorkowym risotto(...)konfitowanym jarmużem i kompresowanymi pomidorami stanowił nieco większe wyzwanie dla wina. Szczypiorek, jarmuż i pomidorki w zestawieniu z pstrągiem to konfiguracja wymagająca. Bardzo wytrawny i jednocześnie mineralny Riesling 2013 z winnicy Weingut Oekonomierat Rebholz, budził początkowo trochę wątpliwości, ale stawił dzielnie czoła risotto, podkreślił smak jarmużu i zintegrował się z kompresowanymi pomidorkami, które okazały się bardziej wytrawne niż w początkowym
królestwo garóworaz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. Rolę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi pomidorami, owinięte wokół kawałka nektarynki. Przepyszne :)Roladki nektarynkoweSkładniki na około 12 szt:filet piersi kurczaka 500 gmusztarda słodka(...)ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu i siekanych ziół, udekorować gałązkami bazylii. W zewnętrzny okrąg kiełbasek wbić pionowo boczkowe szaszłyki.Jubilat postanowił uzupełnić kompozycję
głodny alergiktrochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) W okresie letnim przecier pomidorowy można zastąpić świeżymi pomidorami. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE
https:KKuchniaMniamrazie cicho sza! Dzisiaj makaron penne ubabrany malowniczo w szpinakowym „sosie”. Makaron ze szpinakiem dowolny makaron 5-7 brykietów szpinaku mrożonego 100g serka śmietankowego lub śmietany 18% ząbek czosnku łyżka soku z cytryny 2 łyżki zmielonych na mąkę nerkowców przyprawy: u nas mieszanka pomidorów suszonych, czosnku, czarnuszki i pieprzu ziołowego Makaron ugotować tak, jak lubimy najbardziej (u nas al dente(...)dwoma i z trzema łyżkami ciepłego szpinaku, aż się ogrzeje, po czym wmieszać w resztę szpinaku (polecam tak zrobić po to, żeby śmietana się nie zważyła). Makaron wrzucić do „sosu” i dokładnie wymieszać. Smacznego! Niniejszy post bierze udział w akcji Zielono mi... do której wszystkich serdecznie zapraszam! O akcji przeczytacie pod TYM linkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkokroimy na plasterki. Na oliwie z oliwek obsmażamy czosnek z cukinią. Gdy cukinia będzie półtwarda dodajemy krojone pomidor. Dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do sosu pomidorowego z cukinią. Starannie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Posypujemy każdą porcję posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniaKolejna propozycja na odmienione ziemniaczki. Zdarza się, że na obiad robimy coś smażonego, typu kotlet i sosu brak. W takiej sytuacji proponuję odmienić ziemniaczki a będą one nie tylko efektowne ale i smaczne. Składniki: Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków Kilka suszonych pomidorów z oleju Kilka gałązek selera naciowego 2 ząbki czosnku Oliwa spod pomidorów Wykonanie: Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy
Smaki Ewypodsmażyć ją z każdej strony. Wlać do rondla 1,5 szklanki wody, dodać ziele angielskie,liść laurowy, pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz fasolę odsączoną na sicie. Dusić około 15 minut, dodać pozostałe przyprawy i dusić jeszcze chwilę. W przypadku, gdy sos jest zbyt rzadki to mąkę ziemniaczaną rozrobić z bardzo małą ilością wody i wlać do sosu., wymieszać
O kuchni z uczuciempołączenia. Ja proponuję grillowane mięso podane z domowym chutney oraz delikatną mozarellą w towarzystwie świeżej bazylii, pomidorów i wędzonego sera. Myślę, że taki burger zadowoli nie jedno podniebienie. SKŁADNIKI (4 porcje) 400 g mielonego mięsa wołowo- wieprzowego szalotka 3 łyżki sosu worchestershire 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka sosu tabasco 3 łyżki sosu barbecue 1 łyżka
DefinicjaSmakuPodawać z surówką: Pokroić pozostałe małe listki kapusty, dodać świeży umyty szpinak, pokrojone w kostkę pomidory, łyżkę kukurydzy z puszki i pokrojoną w piórka cebulę. Doprawić pieprzem, oliwą i octem balsamicznym lub owocowym. Wymieszać. Do gołąbków idealnie pasuje tajski sos słodko-kwaśny z chili. Smacznego :) Ps. Jeśli zrobicie to danie nie zapomnijcie się pochwalić
vegetaniepapryki wlewamy oliwę spod żeberek, dusimy, po około 5 minutach wlewamy całość do ciągle podsmażanych żeberek pomidory podsmażamy na odrobinie oliwy, wlewamy przecier i przelewamy wszystko do żeberek. Całość doprawiamy miodem, solą i pieprzem. Cukier karmelizujemy na suchej patelni, podlewamy sosem, deglasując patelnię, przelewamy zawartość do żeberek. Dusimy około 30- 45 minut. Podajemy z podsmażanymi ziemniaczkami i sosem
Luźna Kuchniamakrela to sledz,albo szprotka w pomidorach.Skladniki:1 bialy serek Philadelphia-175 g1 puszka sledzia w pomidorach-200 gszczypiorekWykonanie:Serek z opakowania przelozyc do miseczki.Wylowic sledzia z konserwy.dolozyc do serka i rozgniesc widelcem na jednolita mase.Nie zuzywac do pasty pozostalego sosu pomidorowego ,gdyz pasta bedzie wowczas za rzadka.Mozna schlodzic przed podaniem.Posmarowac kromki pieczywa,posypac szczypiorkiem Smacznego!Uwagi:uzycie serka Philadelphia,ktory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilka skladnikow,by pozniej blaskawicznie przygotowac pyszny,aromatyczny sos pomidorowy.Przyprawa ulatwi i przyspieszy przygotowanie wszystkich innych dan z uzyciem sosu pomidorowego : wszelkiej masci zapiekanek oraz sosow do dan rybnych i miesnych.Skladniki:1 lyzka nasion kopru wloskiego20 g czarnego pieprzu6 suszonych pomidorow 1 lyzka suszonego oregano1 lyzka suszoneho tymianku1/2 lyzka suszonego rozmarynu1/2 lyzeczka suszonych platkow chili2 lyzki brazowego cukru1 1/2 lyzki slodkiej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!