- 150- 200 g tuńczyka w oleju - pół litra sosu pomidorowego - 1 mały bakłażan - szczypta tymianku - pół łyżeczki pieprzu czarnego - pół łyżeczki curry lub ziół marsala - szklanka
Pasje Jolkipomidorowo-ziołowym i puree borowikowo-ziemniaczanym spojrzał na mnie błagalnie z ulotki Lidla. Przyznam Wam szczerze, że jakoś nie przepadam za połączeniem schabu z sosem pomidorowym i choć sos jest świetny, to wolałabym go raczej np. z pulpecikami i makaronem :) Do wypróbowania przepisu skusiło mnie puree. Ktoś z Was może zapytać "co się więc stało z puree(...)cebulę i dodajemy ją do grzybów. Wyciskamy (lub siekamy) czosnek, wsypujemy oregano i podlewamy całość winem oraz przekładamy na patelnię pomidory wraz z sosem.3. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem, mieszamy od czasu do czasu do momentu, aż sos zgęstnieje. Siekamy bazylię i dodajemy do sosu."Wuala" :) A jeśli ktoś jednak chciałby zrobić puree to będzie potrzebował
Kraina Tysiąca Smakówsmaki. Mięso postawić na ogień i wlać mleczko kokosowe. Dusić, aż wszystko będzie miękkie, a sos marchewkowy zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na końcu dodać ugotowany bób. Podawać z ziemniakami albo ryżem. Smacznego :) Kategoria: Obiad , WYTRAWNIE Tagged: bób , kurczak , marchewka , mleczko kokosowe , pomidory
https:KKuchniaMniamdanie. Składniki mogą się różnić, ale chyba wspólną cechą jest przygotowywanie tego sosu, trzeba go długo gotować na wolnym ogniu. Dzięki temu nabiera smaku i ma odpowiednią konsystencję. 0,5 kg mięsa mielonego ( wołowina, wieprzowina ) 2 marchewki 1 cebula 2 – 3 łodygi selera naciowego puszka pomidorów
Polska ZupaPolecam! Scroll down for recipe in English Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą (2-3 porcje) Składniki: 500 g ręcznie zrobionych lub gotowych ze sklepu gnocchi 250 g boczku, pokrojonego w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka wędzonej papryki 1×400 g krojonych pomidorów w puszce 1 łyżka koncentratu pomidorowego garść pomidorków koktajlowych, przekrojonych(...)nadmiar, dodaj czosnek i paprykę, po czym smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj koncentrat, pomidory z puszki i koktajlowe wraz z cukrem i gotuj przez 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj śmietanę lub jogurt, pietruszkę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż sos wraz z gnocchi do naczynia żaroodpornego i wyłóż na wierzch mozzarellę. Włóż do piekarnika
karmelowyPomidory kroimy na półćwiartki a rzodkiewkę na cienkie talarki. Na duży półmisek wykładamy sałatę,na niej kładziemy pomidory oraz rzodkiewkę.Pomidory posypać pieprzem. Śmietanę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,solą,pieprzem oraz ziołami prowansalskimi - dokładnie wymieszać. Sosem polać równomiernie sałatkę.Trochę sosu można zostawić w osobnym naczyniu,jeśli ktoś lubi więcej to sobie poleje sałatkę już
Niespełnione zdolności kulinarneUmyta, dobrze osuszona i porwana na kawałki sałata. Ugotowany w osolonej wodzie, ostygnięty i podzielony na kawałki kalafior. Pokrojone w kostkę pomidory. Obrany, pokrojony w kostkę ogórek. Pokrojona w kostkę cebula. Odsączona kukurydza. Pokrojony w kostkę ser feta. Sos: wyciśnięte ząbki czosnku wymieszane z jogurtem naturalnym, solą i pieprzem. Posiekany koperek. Uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika i pestki dyni
W kuchni u Monikipomidory,ogórek kroimy w kostkę a cebulę w piórka. Drobno siekamy szczypiorek. Kaszę wsypujemy do miski, wrzucamy rukolę, pokrojone pomidory, ogórka, fetę, cebulę oraz szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. Oliwę łączymy z solą oraz pieprzem. Tak przyrządzonym sosem polewamy sałatkę, smacznego
magiczna kuchnia Kasipomidory zaczną się rozpadać. Teraz dodajemy zioła i pieprz, dusimy razem jeszcze 3-4 min. My już nie solimy ponieważ pomidory w puszkach z reguły są solonee, poza tym makaron również gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec sos wlewamy ugotowanego makaronu i wszystko razem mieszamy. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe :) Smacznego
vegetanieprzeciśnięty czosnek. Dusimy wszystko do momentu kiedy szpinak się rozmrozi i doprawiamy przyprawami. Nie solimy, ponieważ pesto jest wystarczająco słone. Sos jest gotowy. Podajemy z kluskami i surówką. Surówka w naszym przypadku to sałata rzymska, buraczki konserwowe, pomidory i szalotka. Doprawione pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Życzymy smacznego
vegetaniepokroić drobno, dymkę posiekać. Pomidorki przeciąć na pół i wycisnąć pesteczki - mogą w połączeniu z cykorią powodować gorycz. Pomidory pokroić na plasterki. Ogórek obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać wraz z sosem. na sos: 2 łyżki wody , 2 łyżeczki soku z limonki (ewentualnie z cytryny), pół łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodzienna250g spaghetti razowego1 puszka pomidorów1 cebula2 ząbki czosnkuparmezanoliwa z oliwekświeże liście bazyliisól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na oliwie podsmażamy cebulę. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprze. W między czasie gotujemy makaron ok. 7-8 min. Do sosu pomidorowego dodajemy świeżo posiekaną bazylię i odrobinę parmezanu. Sos gotujemy, do momentu zgęstnienia.Na ugotowany makaron wykładamy sos, posypujemy świeżą bazylią
kulinarnyJaPizza na cieście własnej roboty. Moja pierwsza. Wcześniejsze, które pojawiały się na blogu, trochę z lenistwa, a trochę z pośpiechu, robiłam na sklepowych spodach. Sentymentalnie i
bastalenabrokuła podzielonego na małe różyczki i makaron. Wszystko razem mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeButter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata(...)trzy minuty ciągle mieszając. Po tym czasie wlewamy pomidory. Dodajemy nerkowce, cukier oraz całe strączki (ziarna) kardamonu. Mieszamy, zmniejszamy ogień i zostawiamy na 10 minut (co jakiś czas należy mieszać). Teraz możemy dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki). Mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Gotujemy go w sosie ok. 10 minut. Przed podaniem wyławiamy kardamon. Danie możemy zabarwić
Poezja smaku