jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy po stole ręką, rozcinamy i wysypujemy
Kolizje Smakówmiodu 1,5 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki musztardy 4 łyżki oliwy z oliwek/ oleju Sos winegret: 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny/octu winnego 4 łyżki oleju/oliwy Sól, pieprz Rukolę myjemy i wkładamy do miski. Pomidory przekrajamy na połówki, kładziemy na liściach. Na to kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce i oliwki
Powiedz dietom nieMimo, że jeszcze nie jestem w ciąży, czasami mam ochotę na naprawdę kosmiczne kombinacje! Co powiecie na warzywa w sosie curry-jogurtowo-ketchupowo-sojowym? :D Wczoraj
Kitchens Alphabetpodsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Usmażonego i odsączonego z nadmiaru tłuszczu kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym parmezanem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15 minut. Smacznego! Post Kurczak pieczony w pomidorach pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!POMIDOROWY (15 min): Na rozgrzaną patelnię (najlepiej dużą, wtedy zwiększycie powierzchnię parowania i sos szybciej się zredukuje) wlewamy oliwę z oliwek lub olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, nieco cukru oraz szczyptę soli. Mieszamy i smażymy to około 30 sekund, następnie wlewamy zawartość puszki z pomidorami, dodajemy jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy aż do zredukowania
Nerds Kitchenosób) Składniki: 1 opakowanie kotletów sojowych 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów 1 puszka soczewicy 1 czerwona papryka 1/2 bulwy selera 1 duża czerwona cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek tymianek, pieprz cayenne, pieprz, czosnek niedźwiedzi, sos sojowy Kotlety sojowe wrzucamy na ok. 7 minut do zagotowanego bulionu warzywnego. Następnie wyciągamy i po przestygnięciu(...)Następnie na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek ok. 3-4 łyżki i wrzucamy na nią cebulę, seler i paprykę. Przesmażamy chwilę, aż cebula zeszkli się. Teraz dodajemy puszkę pomidorów i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy całą puszką soczewicy, wcześniej dobrze wypłukaną z zalewy, i pokrojone w kostkę kotlety sojowe. Wszystko mieszamy i przyprawiamy tymiankiem, cayenne, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim. Dusimy
vegetaniefanką jajek, bo są one składnikiem każdej potrawy z mojego TOP 5 1. Szakszuka Jajka sadzone usmażone w pomidorach. Koniecznie z dodatkiem kminu rzymskiego i szczypiorku. Najlepiej jeść je prosto z patelni. 2. Jajka po florencku Jajka w koszulkach z sosem holenderskim. Jeśli dodacie do tego samodzielnie wykonaną bułeczkę, to otrzymacie naprawdę królewskie śniadanie. Proponuję upiec muffiny angielskie . 3. Jajka
Bulliooliwą, solą, pieprzem, kurkumą i upiecz (około 30 minut w 190°C). Zrób surówkę z pomidorów i cebuli, podgrzej chlebek pita i przyrządź granulat sojowy lub drobno pokrojone kotlety sojowe w kebab-gyrosie (pisałam o nich tutaj ). Można jeszcze dodać ulubiony ostry sos. To wszystko. Dodam, że tak przygotowana szaworma o wiele bardziej smakuje mojemu mięsożercy niż tradycyjna:). Normal
Qlinarnie i Qlinarnieudziec wołowy w plastrach podany z jednym z wybranych sosów (powidła śliwkowe z orzechami, powidła agrestowe z imbirem, sos barnaise); jeden wybrany dodatek do steka (frytki domowe, cukinia w tempurze, sałatka domowa, szpinak blanszowany, ziemniaki pieczone pod sezamem, plastry pomidorów i cebuli pod powidłem domowym); a na deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak(...)tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy sos ze śliwkowych powideł i orzechów. Sos był bardzo smaczny, choć niestety żadnych orzechów w nim nie znalazłam. Sernik był rewelacyjny, delikatny kremowy, jakby z delikatnym posmakiem
Kulinarne przygody GatityUdało nam się jednak zebrać trochę grzybów. Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy - Nie ma jak w domu! :) Aromatyczny karczek wołowy Mięso
Sajkofanka smakulekkie danie popołudniowe lub kolację. Będziemy potrzebować : 1 sałatę zieloną około 400 g pomidorów 1 ser feta (270 g) 1 strąk papryki czerwonej (200 g) 1 strąk papryki zielonej (200 g) 1 czerwona cebula (80 g) 1 ogórek zielony (200 g) około 15 oliwek czarnych na sos: 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 pęczek(...)przygotowania: Sałatka turecka z serem feta https://www.youtube.com/watch?v=iiIMbrgetNY Przygotowanie: Wszystkie składniki sałatki od razu po pokrojeniu daję do salaterki. Umytą i osuszoną sałatę rwę na mniejsze kawałki. Pomidory kroję razem ze skórką na mniejsze kawałki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Oczyszczoną paprykę z gniazd nasiennych i białych błonek kroję w cienkie paseczki o długości około 2 -3 cm. Ogórek
Uwaga Babcia Gotujeszklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka oleju z suszonych pomidorow 2 łyżki przecieru pomidorowego lub domowego ketchupu 0/5 łyżeczki wędzonej pikantnej papryki sól i pieprz do smaku sos: 250 g obranych i pokrojonych kurek szalotka łyżka oleju z suszonych pomidorów 100 ml bulionu warzywnego 80 g gorgonzoli 5-6 plasterków
Mienta blogSłynna włoska przekąska idealna na letnią kolację czy śniadanie. Najsmaczniejsza z domowym pieczywem i masłem czosnkowym, skropiona aromatycznym sosem balsamico. Wszystko to możecie przygotować w Waszej kuchni i nie jest to absolutnie nic skomplikowanego, a smakuje i wygląda obłędnie. Bagietki możecie zrobić dzień wcześniej - Tu znajdziecie przepis, lub skorzystać z przepisu na nasz ulubiony chleb(...)farszu do bruschetty- można ją przechowywać w lodówce do trzech dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wystarczy zrobić grzanki czosnkowe i pyszna kolacja gotowa. Przepis na bruschetta mix 3 średnie pomidory 10 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku kilka kulek mozzarelli oliwa z oliwek świeżo mielony pieprz sól- moje odkrycie to sól wędzona wspaniale nadaje się do grzanek. Kilka listków świeżej
Piekarz-Kucharz-Garkotłuknieco inną lasagne niż tradycyjna ( tutaj przepis na tradycyjn ą). Bo nie ma tutaj mięsa mielonego wieprzowego ani wołowego. Jest za to mięso z kurczaka. Nie ma też sosu beszamelowego, jest za to mieszanka serka ricotty i mozzarelli. Taka lazania jest delikatniejsza i bardziej kremowa w smaku, choć nadal bardzo aromatyczna. Która lepsza? Obie są bardzo smaczne i nie umiem(...)minut. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Podsmażać jeszcze chwilkę by mięso straciło kolor surowizny. Dodać pomidory wraz z zalewą, bazylię oraz pieprz i w razie konieczności sól. Dusić całość około 30 minut, by sos zgęstniał. Ser ricottę i mozzarellę rozdrobnić widelcem, dołożyć do tego posiekana natkę pietruszki, wbić dwa jajka, dodać trochę soli i wyrobić
Poezja Smaków - blog kulinarnyjednym garnku. Jesień też może być piękna i smaczna w naszych kuchniach! Obiecuję, że taka będzie! Botwinka z cukinią w delikatnym sosie Cappuccino brokułowe Crumble z owocami leśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Dżem jeżynowo - czekoladowy
Moja smaczna kuchnia