sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:76/137)

Sos dyniowo-pomidorowy do makaronu 257

Składniki na sos do makaronu (dla 4 os.):300 g dyni pokrojonej w kosteczkę1 cebula3 ząbki czosnku4 średnie pomidory bez skórypieprzsólpłaska łyżeczka startego korzenia imbiru1/4 łyżeczki chilli lub 2 suszone papryczki pepperoniłyżeczka cukrułyżeczka oreganooliwa z oliwekPodsmażamy na oliwie z oliwek cebulkę, czosnek. Dodajemy pokrojoną w kostkę  dynię i obrane ze skórki pomidorki, starty imbir, chilli, cukier i sól – gotujemy

kuchcikownia
Mussaka / Moussaka 219

czegoś „nie było”. Ponadto, wszystkie produkty są zawsze świeże, świetnej jakości i dobrze zapakowane Wracając do mussaki, wyszła pyszna! Z podsmażonymi plastrami bakłażana, mięsem mielonym w ziołowym sosie pomidorowym, ziemniakami i grubą warstwą beszamelu. Polecam! Scroll down for recipe in English Mussaka (6-7 porcji) Składniki: 2 bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 1 łyżka soli(...)minut, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką. Po tym czasie wmieszaj mąkę i dopraw całość solą i pieprzem. Następnie dodaj wino, pomidory, passatę i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż mięso przestanie być surowe, a sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem do smaku jeżeli to konieczne i odstaw. Opłukaj bakłażana pod zimną, bieżącą wodą

karmelowy
RAVIOLI W SOSIE POMIDOROWYM 163

pracochłonność nigdy nie robiłam ich  samodzielnie. Są dostępne u nas w każdym markecie i to z nadzieniem jakie tylko można sobie wymarzyć :) Dziś u mnie wersja z sosem pomidorowym i ... makaronem nitki, co może wywołać uśmiech :)) Makaron z ... makaronem?! No tak, moi domownicy zażyczyli sobie właśnie takiej wersji...Składniki:op ravioli 250G (u mnie(...)Odcedzić.Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć, dodać posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażyć po czym dodać koncentrat pomidorowy (pomidory z puszki) i podlać wszystko szklanką bulionu. Dusić na małym ogniu ok 20 min. Po tym czasie sos lekko zagęścić łyżką mąki rozrobioną w odrobinie bulionu. Na koniec doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem, bazylią i posypać koperkiem. Ugotowane

Walijskie Pichcenie
Makaron z sosem pomidorowo-brokułowym 119

sycący obiad dla Waszych dzieci. Makaron z kolorowym warzywnym sosem to doskonały sposób na pyszny, wegetariański obiad. Zadbacie o cenne składniki w diecie Waszego dziecka. I żadnych wymówek, że nie macie czasu na stanie przy garach. Potrzebne nam (na 2 porcje) - 200 g makaronu orkiszowego - 2 duże pomidory - 1/3 brokuła, w różyczkach - odrobina soli - pieprz czarny - zioła prowansalskie Przygotowanie(...)przepisem na opakowaniu. Skórkę pomidorów nacinamy i zalewamy pomidory wrzątkiem. Następnie zdejmujemy z nich skórkę i kroimy pomidory w małą kostkę. Wrzucamy do rondelka i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż lekko zgęstnieje. Brokuła blanszujemy i ścieramy na tarce. Dodajemy do sosu i całość doprawiamy. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Gotowym sosem polewamy makaron

W poszukiwaniu inspiracji
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 271

cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony sos. Na nim układamy wszystkie warzywa. Na środku warzyw kładziemy koftę. Polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy tortillę. SMACZNEGO

OstryKęs
Bogracz 167

razie potrzeby podlać odrobiną gorącej wody.Następnie dodać szkalnkę gorącej wody, pokrojoną paprykę, marchewkę, pietruszkę, pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz kminek.Całość dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, w razie potrzeby podlewając niewielką ilością wody (mięso powinno się dusić we własnym sosie).Gotować, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie kruche i miękkie.Na koniec przyprawić solą

Gospodyni Miejska
Rolada wołowa z suszonymi pomidorami 136

Mięso wołowe naciąć w poprzek na grubość 1 cm tworząc tzw. spiralę. W ten sposób powstanie nam długi płat mięsa. Następnie lekko go rozbić. Doprawić mięso

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z ziemniakami i serem feta 396

przy wysokich temeparturach. Zważywszy na szybkość jej znikania zaleca się robić jej troszkę więcej :D Składniki: 6 dużych ziemniaków, 2 duże pomidory, 3/4 papryki czerwonej, duży zielony ogórek, garść oliwek, 1/2 cebuli, 1/2 puszki kukurydzy, opakowanie sera feta, sos ziołowy Przygotowanie: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie studzimy. 2. Warzywa

Kuchnia Pełna Pasji
Fasola Gigantes Plaki 155

sosie pomidorowym. Co prawda u nas czasem trudno trafić na tę odmianę fasoli, ale nie zrażajcie się tym – z powodzeniem można ją zastąpić naszą największą odmianą fasoli – Pięknym Jasiem.   Składniki: – 500 g fasoli gigantes bądź Piękny Jaś (odmiany o dużych nasionach) – 4 ząbki czosnku – 1 cebula – 2 marchewki – 1 puszka pomidorów(...)octem winnym (około 2 łyżki), dolać ok. 300 ml wody (można nią przepłukać puszkę po pomidorach), dodać przecier i dusić wszystko na małym ogniu przez około 10-15 minut. Dodać ugotowaną wcześniej fasolę i wymieszać. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Fasolę z sosem przełożyć do naczynia żaroodpornego (chyba, że Waszą patelnię można wstawiać do piekarnika). Naczynie z fasolą

Pociąg Do Kuchni
KETCHUP DOMOWY PIKANTNY 495

domowy ketchup, doszłam do swojego przepisu, który w końcu mogę zapisać. Sos wszystkim smakuje, nawet domownicy wola mój ketchup niż kupny. W smaku wyszedł lekko słodkawo ostry, o posmaku papryki. Jeżeli chodzi o przygotowanie to niestety czasowo długo się to gotuje.  Więc wszystko zależy od nas. Pomidory polecam tylko polane, są idealne do gotowania(...)dużego garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i pomidory. Prużymy na małym ogniu aż pomidory się rozpadną, następnie dodajemy wszystkie przyprawy i pokrojoną chilli. Ketchup gotujemy na małym ogniu około 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Zakręcamy gaz i sos pozostawiamy w garnku aż ostygnie. Ja zostawiłam go na całą noc. Następnie wszystko dokładnie blendujemy lub przecieramy przez

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa krem z pomidorów z parmezanem i pesto 167

nazwać odlotem kulinarnym.Potrzebujemy (na 3 litry zupy):- oliwę z oliwek- 1 dużą cebulę- 1 ząbek czosnku- 4 puszki pomidorów bez skórki (pelati)- 3 nieduże marchewki- 3 kostki buliowone (drobiowe lub warzywne)- małą puszkę przecieru pomidorowegoopcjonalnie: 2 łyżki startego parmezanu - sos pesto (kupny lub przygotowany wg mojego przepisu, patrz: tutaj)- płatki parmezanuW garnku o pojemności 4 litrów, rozgrzewamy oliwę

W mojej holenderskiej kuchni
Kurczak curry z Sambar Masala 217

razem z jogurtem w którym się marynował i dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając ,żeby się nie przypalił około 10 minut . Pomidory z puszki , miksujemy z miodem , wlewamy do pozostałych składników i dusimy tak długo , aż sos curry się zredukuje o połowę , stając się naturalnie gęsty . Gotowe , podajemy ze smażonymi kosteczkami ziemniaków z czarnuszką lub ryżem Smacznego !   Post

Ogrodnik w podróży
Sałatka ryżowa z soczewicą i ananasem 161

tylko. 1 puszka soczewicy gotowanej na parze 5 plastrów papryki konserwowej 1 woreczek ryżu trzy kolory 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 ananasa świeżego natka pietruszki 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 5 pomidorów suszonych sól, pieprz Ryż gotuję zgodnie instrukcją opakowania. Przelewam go zimną wodą i wyjmuję z woreczka do miski. Paprykę kroję w kostkę, tuńczyka odsączam

wesoła kuchnia
Gulasz z boczniaków i pomidorów 99

patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę. Dodałem boczniaki, smażyłem chwilę na dużym ogniu, aż płyn odparował i grzyby ładnie się zezłociły. Dodałem pomidory wraz z zalewą oraz rozmaryn. Doprawiłem solą i pieprzem i wędzoną papryką. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Na koniec dodałem przeciśnięty ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszałem. Można podać z gorącą kaszą gryczaną lub ryżem. Polecamy

R'n'G Kitchen
Spaghetti z bakłażanem, szpinakiem i awokado w pomidorach 152

chili drobno posiekać - W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund - Następnie dodać pomidory, wodę, przyprawy i cukier; zagotować - Bakłażana przepłukać na sitku z nadmiaru soli, dodać do sosu - Dusić pod przykryciem przez 8 minut - Szpinak dokładnie wypłukać, dodać do garnka, dusić przez kolejne 3 minuty (jeśli używamy zwykłego szpinaku należy

Wegańska kuchnia orientalna