cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki garść orzechów włoskich Sos: 2 łyżki białego wytrawnego wina 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki musztardy gruboziarnistej 1 łyżeczka miodu prawdziwego pieprz czarny grubo mielony do smaku sól morska do smaku Sposób przygotowania 1. Miks sałat przesypujemy do dużej miski.Papryki i pomidory cherry myjemy z papryki wydrążamy nasiona kroimy w paseczki, pomidory
Wanilia i Kardamoninnego tutaj nie ma) 0,5 dobrej wędzonej kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować(...)wodą z nich dodać do kapusty. Dodać pozostałe przyprawy - wędzoną paprykę, kardamon, miód, gałkę muszkatołową oraz sól (lub sos sojowy) i pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu około 3 godziny. Drugiego dnia do bigosu dodać obrane i pokrojone w kostkę pomidory lub przecier pomidorowy rozrobiony z niewielką ilością wody oraz łyżkę stołową miodu i gotować na wolnym ogniu kolejne
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataokoło 30 minut.TERAZ DODATKI.Moja przyjaciółka nie mogła się zdecydować i zrobiła 4 różne, duże placki.Podstawa to sos pomidorowy. Jak nie masz gotowego, to podsmaż na patelni jedną pokrojoną cebulę z liściem laurowym i szczyptą soli. Po około 5 minutach dodaj jedną puszkę pomidorów pokrojonych bez skórki. Podduś kolejne 5 minut, dopraw i zmiksuj.Alicja obrała i pokroiła, następnie podsmażyła na gorącym(...)posmarowała olejem słonecznikowym, nie za cienko i rozprowadziła połowę ciasta rękoma rozciągając równomiernie do brzegów. (jeżeli robiłeś/aś ciasto z 500 gram mąki, to użyj całego ciasta).Rozsmarowała sosem pomidorowym dokładnie, nie omijając brzegów.I PRZYSZŁA KOLEJ NA DODATKIW czasie gdy ciasto sobie rośnie my dekorujemy.Pokrojoną szynkę moja młoda przyjaciółka Alicja rozłożyła na całej pizzy, na jednej położyła
Pasje Jolkioknem typowo jesienna i nasz organizm domaga się cięższych i rozgrzewających dań. Wracam więc dziś do przepisu na adżikę. Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi, z dodatkiem(...)Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Następnie pomidory, paprykę, papryczkę chili i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje.Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut
Kulinarne przygody Gatitykurczaka, pokrojona w kostkę 1 mała cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki chili pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli 1. Do kurczaka dodajemy łyżkę oliwy(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy ok 1 min. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze 6-7 minut. 3. W między czasie do rondla wrzucamy pomidory, dodajemy bazylię, oregano i dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. 4. Po dziesięciu minutach do pomidorów dodajemy naszego kurczaka. Koncentrat mieszamy z 1-2 łyżkami wody
My Culinary Artzaproponowana przeze mnie kasza pęczak! Takie polędwiczki w sosie miodowo-musztardowym są świetnym pomysłem np. na rodzinny, niedzielny obiad. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża polędwiczka wieprzowa – 1 szt * bulion warzywny – ok. 300 ml * duża cebula – 1 szt * skórka cytrynowa – 1 szczypta * orzechy włoskie – 40 g * suszone pomidory – 50 g * śmietana(...)ogniu, a następnie dodajemy skórkę cytrynową, pokrojone suszone pomidory oraz podprażone na osobnej patelni i posiekane orzechy – mieszamy i dusimy do miękkości. Całość zalewamy śmietanką, dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem , dodajemy miód i musztardę oraz odrobinę soku cytrynowego. Podajemy gorące! Na blogu znajdziecie też polędwiczki w sosie cebulowym i sosie własnym
Ostra na Słodkoćwiartki , i przesmażam koło 5 minut razem z kiełbasą . Kiedy pieczarki z cebulką i kiełbasą przesmażyły się , zalewam pomidorami z puszki , dodaję warzywko , oraz szklankę wody , gotuję wszystko razem na małym ogniu po momentu jak woda wypruję i sos zrobi się gęstawy , następnie doprawiam do smaku solą oraz pieprzem posypuję posiekanym koprem i gotowe do podania
Mój Smakczosnkiem zeszklić. Zrumienić boczek. Wrzucić do cebuli. Dodać przecier, pokrojone w paseczki suszone pomidory, podsmażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki. Wrzucić zioła i soczewicę. Dusić ok 15 minut do miękkości. Dolać wody jeśli soczewica za bardzo wchłonie sos. Podawać z zieloną natką
AZgotuj!większe wymagania;) Lekki i zdrowy start w dzień. Zapraszam... Skala smaku 9/10 lepiej smakuje z ketchupem lub innym sosem. Żródło blog "qchenne-inspiracje" Składniki na omlet dla 1 osoby: * 2 jajka * duża garść świeżego szpinaku * 3 suszone pomidory * ząbek czosnku * sól, pieprz czarny * łyżeczka oliwy 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w kawałki suszone pomidory
Kubki smakuSkładniki : miks sałat kiść pomidorów koktajlowych opakowanie oliwek 2 piersi z kurczaka przyprawa Gyros do kurczaka 30 dkg sera Raclette jajko bułka tarta żurawina Sos: sos francuski 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy przyprawą Gyros, smażymy na patelni. Sos Francuski rozrabiamy z 2 łyżkami wody
Lili w kuchnipatelnię dodajemy odrobinę oleju i smażymy drobno pokrojoną cebulę na złoty kolor. Następnie do wysokiego pojemnika dodajemy usmażoną cebulę, pomidory z puszki, pozostałą część mieszanki przypraw i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie na rozgrzaną patelnię przelewamy sos pomidorowy i smażymy go ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodajemy kurczaka i smażymy kolejne 5 minut. Sprawdzamy jego
Emcia Pichcimyjemy, a następnie mielimy w maszynce do mięsa. Do teflonowego rondla przekładamy mięso i je podduszamy, dodajemy pomidory oraz doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podduszamy 10 minut. Natkę siekamy. Na talerze nakładamy makaron, następnie nakładamy mięsny sos. Dekorujemy natką pietruszki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiośćmi i kręgosłupem.Pasta jest bardzo smaczna i błyskawiczna do przygotowania. Składniki: mała puszka wędzonych szprotek (użyłam szprotek w pomidorach) mała cebula - opcjonalnie 3 serki topione lub 6 trójkątów szczypiorek sól,pieprz Wykonannie: zmiksować serki ze szprotkami wyłowionymi z sosu,sokiem cytrynowym i drobniutko posiekana cebulką oraz pieprzem na gładka jednolitą masę wymieszać ze szczypiorkiem i lekko schłodzić przed podaniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodać cukinię, smażyć jeszcze chwilę - warzywa mają pozostać lekko chrupkie. Pozostawić do wystygnięcia.Pomidora i ser sałatkowy pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym.Przygotować sos.Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki - dokładnie, ale delikatnie wymieszać.Na wierzch sałatki posypać posiekaną natkę pietruszki.Smacznego
kolorowotorcikowomięsa opłukane natki pietruszki zmiksować w blenderze z 1/2 szklanki wodą zmiksowane dodać do garnka z podudziami i zagotować sos zagęścić ze śmietaną 18% wymieszaną z mąką do smaku doprawić maggi ja podałam z ziemniakami i kalafiorem i cząstkami pomidorów.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię