brokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, ja doprawiam trochę mocniej bo warzywa nie solone, dodajemy też szczyptę cukru do smaku i polewamy sałatkę naszym sosem
KUCHNIA POLSKAbrokuł, może być mrożony (ok. 300 g) -1 cebula -2 dojrzałe pomidory -3 cm imbiru -1 pęczek kolendry -200 ml mleczka kokosowego -1 łyżka papryki słodkiej -1 łyżka curry -1 łyżka kurkumy -1 łyżeczka kuminu (mielony kmin rzymski) -1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) -2 łyżki sosu sojowego -sól i pieprz do smaku -szklanka wody Do podania ryż. Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć
Smakuj życie!Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy
Kulinarne przygody GatityDodaj dynię i smaż około 10 minut, często mieszając. Do dyni dodaj pomidory i wodę po przepłukaniu puszki, dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby – kuminem, chili i gałką muszkatołową. Całość gotuj około 5 – 7 minut, następnie dodaj mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć – dodaj ciecierzycę i soczewicę. Podawaj z ryżem. Smacznego
Moja pasja smakugotowanie! Dzisiaj kuchnia włoska! Pyszna, soczysta, smakowita i kolorowa! Uwielbiam dobry makaron z sosem pomidorowym (takim moim ;-) ), a jak są tam jeszcze chrupiące krewetki to jestem w niebie ;-)))! Zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka ulubionego makaronu (kup najlepiej włoski) - paczka pomidorków koktajlowych - 1 ząbek czosnku - 4 - 6 szt suszonych pomidorów - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól czosnkowa - świeże zioła: bazylia
SMYKWKUCHNIpokrojone w kostkę szalotkę oraz czosnek oraz marchew chwilkę podsmażamy po czym dodajemy pomidory z puszki całość dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem odrobiną cukru i świeżym tymiankiem. Międzyczasie nastawiamy makaron i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się już ugotuję a sos już zmiękł makaron prosto z wody wrzucamy do naszego sosu. Całość wymieszamy, aromaty
Basia w kuchniduże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte pomidory. Lekko posypujemy startym żółtym serem. Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy cukinie i nastawiamy czas na 15 min. Po ok. 5 minutach do piekarnika wstawiamy również grzanki. Po upieczeniu podajemy z sosem czosnkowym i/lub słodkim sosem chili. Życzymy smacznego :) Mamy nadzieje, że uprzyjemniliśmy Wam piątek
vegetaniewrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, teraz dodajemy passatę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki oliwki i kukurydzę ok. 2 łyżki stołowe. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami, nie solimy ponieważ passata zazwyczaj jest dosalana. Sos dusimy jeszcze ok. 3-4 min. i wyłączamy ogień. Do ugotowanego makaronu dodajemy
vegetanietartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego
kulinarnyJastole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się krakersy, jakie Wam pokazywałam dzisiaj.Składniki:1 duży dojrzały owoc awokado,1 duży pomidor,1 średnia cebula,1/4 średniej czerwonej papryki,200 g twarogu
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska.składniki:1 kg fasolki szparagowej żółtej1 puszka pomidorów krojonych3 ząbki
Monia miesza i gotujezdecydować, co będziemy jedli. Minusem jest to, że trzeba trochę wcześniej wstać, żeby to wszystko ułożyć w pojemniku. Zazwyczaj jedzenie przygotowuję dzień wcześniej, rano to tylko kwestia polania sałatki sosem czy pokrojenia warzyw. Do pakowania jedzenia zachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji(...)ketchup, pomidora oraz koreczki z sałatki z ogórków. W kolejnym pudełku znalazła się tortilla z pieczoną papryką- obłędnie pyszna! Ja przygotowywałam własną tortillę, bo w większości tych sklepowych w składzie jest cała litania, a to taki prosty przepis ;) Ale z braku czasu można użyć też takiej kupionej ;) W pudełku znalazła się jeszcze sałatka z pieczonej dyni oraz sos jogurtowy
Czerwona Porzeczkasuszonymi owocami skropiony sosem z miodu, cynamonu i soku z cytryny jest po prostu pyszny! Przepis pochodzi z książki Kuchnia polska na wszystkie okazje , wyd. Zielona Sowa. Swoją wersję pęczaku z suszonymi owocami wzbogaciłam jeszcze dodatkiem suszonych fig, których nie było w przepisie. Zobacz również inne przepisy na -----> PĘCZAK Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą i piniolami , Pęczotto(...)sól oraz oliwę. Do wrzącej wody dodać pęczak, gotować kilkanaście minut aż zmięknie i wchłonie wodę. Po ugotowaniu odcedzić. Sok z cytryny/limonki wymieszać z miodem i cynamonem. Tak przygotowanym sosem polać odcedzony pęczak, pozostawić do schłodzenia. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odcedzić, osuszyć. Resztę suszonych owoców oraz orzechy posiekać na mniejsze kawałki. Wymieszać z pęczakiem. Schłodzić w lodówce. Pęczak z suszonymi owocami
Moje Qulinariasprawdza się podczas domowych przyjęć. Do sałatki można dodać pomidora, ogórka gruntowego lub groszek konserwowy. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka sałata pekińska puszka kukurydzy przyprawa curry 1 papryka czerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe dymka oliwa Składniki na sos: mały jogurt naturalny ogórek konserwowy Przygotowanie Sałatę kroję
Kukuleczkidanie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól sok z limonki
Rozpustne gotowaniełyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmaki przypraw połączyły się dolać po chwili resztę serwatki i drobno pokrojone pomidory. Podwyższyć ogień i szybko doprowadzić do prawie zagotowania się potrawy. Zmniejszyć wtedy ponownie ogień do minimum nakrywając pokrywką i dusić tak na wolnym ogniu ok.10 minut od czasu do czasu mieszając by powstający sos nie przywarł do dna. Na koniec dodać ugotowany już groszek,sprawdzić smak.W razie
Sztuka gotowania w/g Samiryśródgórskich porosłych soczystą trawą, gdzie na zboczach kwitną plantacje cytrusów, dojrzewają winogrona, pomidory, morele i najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych przypraw dlatego dziś na obiad oddam kawałek Gruzji na talerz i przygotuję tołmę z papryki z ostrym kaukaskim sosem tkemali
upichconadodając sól. Następnie zmiksować blenderem, dodać przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać. Na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi. Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym posypane pomidorkami lub podsmażone na masełku. Smacznego
pieprzny smaczeksolimy i pieprzymy, podlewamy winem.Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane i pomidory.Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.Wykładamy na talerz posypujemy serem
BaRepas