sos czosnkowy, którego trudno sobie odmówić, kiedy jest dobrze zrobiony, ręką mistrza M. W czasie przygotowywania warzyw zauważyłam też pewną kolorystyczną prawidłowość, co sprawiło, że obiad z meksykańskiego przeobraził się w jamajsko-meksykańsko-grecki. Już bez zbędnego gadania, oto przepis: Meksykańska tortilla 6 tortilli podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 ogórka 2 pomidory cebula(...)Usmażyć go dokładnie na patelni. Warzywa pokroić i wrzucić do osobnych miseczek. Tortille ułożyć na kratce przykrytej folią aluminiową i podgrzać w piekarniuku. Ok. 10 minut w 150 C. Sos czosnkowy 180 g jogurtu naturalnego 100 g śmietany 18% 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy czosnek (według uznania) sól i pieprz Czosnek dokładnie obrać i przepuścić przez praskę, wymieszać
Przepysznik - BLW i nie tylkosię skomponuje. Powstała pyszna sałatka, która zniknęła w mgnieniu oka podczas sobotniej kolacji. Sos jogurtowo - majonezowy z odrobiną czosnku, stał się kwintesencją smaku. SKŁADNIKI 3 szklanki ugotowanego makaronu pełnoziarnistego ( u mnie wstążki) 1 papryka czerwona pęczek szczypiorku 1 pierś z kurczaka obsmażona lub pieczona 2 pomidory 1/2 ogórka świeżego 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku
W kuchennym oknie EwyPolecam także inny przepis na ratatuja z ryżem Składniki: ½ kg młodej cukinii ½ kg pomidorów 3 kolorowe papryki 2 bakłażany 1 łyżka posiekanych ziół pieprz do smaku sól czosnkowa do smaku Wykonanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić, przyprawić do smaku, zalać odrobiną wody i udusić we własnym sosie na wolnym ogniu pod przykryciem
Tradycyjna Kuchniadente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pomidory i smażyć przez kilka minut. Następnie wrzucić marchewkę z groszkiem i doprawić do smaku. Zmniejszyć ogień i dusić do miękkości marchewki. Na koniec dodać tuńczyka, wymieszać i podgrzać. Makaron wymieszać z sosem i podawać od razu
Pasja Smakułyżki miodu 4 łyżki łagodnej musztardy 4 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka keczupu 3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na duże kawałki. Pomidory umyć, można je poodrywać z gałązek lub zostawić. Czosnek przekroić w poprzek na pół
Czerwień i błękitrozbijamy, oprószamy solą i pieprzem umyte jabłka kroimy w kosteczki, podobnie jak pomidory, cebulę szatkujemy, wszystkie składniki salsy wrzucamy do miseczki, oprószamy posiekaną kolendrą, doprawiamy solą i pieprzem foremki z clafoutis wstawiamy do piekarnika na około 15 minut oliwę mieszamy z miodem, dosypujemy oregano, sosem zalewamy naszą salsę, odstawiamy aby wszystkie składniki mogły się "przegryźć" ze sobą na rozgrzaną patelnię
Luźna Kuchniaukładamy warstwami mięso, następnie pokrojone w plastry warzywa (podsmażone wcześniej bakłażan, cukinia, papryka, pomidory) i zblanszowane ziemniaki. Całość polewamy jogurtem z sokiem z cytryny, doprawiamy czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy około 45 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Sos beszamelowy z serem:20g masłałyżka mąki1/2 szklanki mleka1/2 szklanki bulionu30g startego żółtego sera
Smakowity Blog Kulinarnypodsmażamy na patelni. Polecam w tym celu wykorzystać olej z pomidorów. Suszone pomidory siekamy i dorzucamy do kurczaka. Gdy kurczak się już podsmaży dodajemy serek mascarpone i czekamy aż się rozpuści. Wszystko razem chwile podgrzewamy na wolnym ogniu do momentu aż się zredukuje. Gotowy sos podajemy z ugotowanym makaronem
Animelka Blogkoniec zdejmuję pokrywkę, aby reszta wody odparowała. 2. Do czystego garnka wrzucam pomidory z puszki, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dorzucam ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu aż wszystko się rozgotuje. Jeżeli nie otrzymasz jednolitego sosu to możesz go zblendować. 3. W międzyczasie gotuję makaron pełnoziarnisty (ok. 10minut
All My Fit Lifekilka frytek by było to danie bardziej treściwe. I zamiast sosu czosnkowego wybrałam sos z ketchupem. Składniki można łączyć dowolnie. U mnie została kapusta pekińska z sałatki Gyros więc ją wykorzystałam w tym przepisie. Składniki : * kapusta pekińska * filet z kurczaka pieczony z przyprawą Gyros * pół pomidora * pół czerwonej papryki * 2 łyżki kukurydzy z puszki * 2 ogórki konserwowe * mały
Magiczne Życie Martywierzch poukładałam i sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy przygotowałam. Można ją jako przystawkę podawać, lub jako główne danie zajadać. Składniki: 300 mielonej wołowiny, ½ łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki ostrej, świeży tymianek, 4 okrągłe plastry sera żółtego, 2 okrągłe cukinie, olej rzepakowy smakowy z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. Przygotowanie: Mięso dobrze(...)dodajemy po plastrze sera żółtego. Grillujemy do momentu, aż ser zmięknie. Rada: od spodu w foli można za pomocą wykałaczki wykonać nakłucia, żeby nadmiar soków mogła wypłynąć. Sos: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ½ łyżeczka sosu chili. Sos: Wszystkie składniki na sos mieszamy i dodajemy do grillowanej cukinii. http://www.alma24.pl
Moniki SmakołykiWitajcie :)Ostatnio dostaliśmy od Was kilka wiadomości odnośnie przepisu, który pojawił się ponad rok temu. Bardzo chwalicie filet z indyka nadziewany mozzarellą i pomidorami. Bardzo się cieszymy, że Wam smakuje i prosicie o więcej :o)Dziś zapraszamy na fileta z kurczaka faszerowany szpinakiem, serkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani(...)mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol
W kuchni Katiepotrawek - uwielbiam go za to, jak przyjemnie oblepia go sos, potrawka czy jak podobnie i jak ciekawie wciąga się go w czasie zabawy podczas jedzenia ;) Zuzia też to lubi :D A Wy? Często gotujecie makaron tagliatelle? Składniki: 200 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 7-10 suszonych pomidorów z oleju 4-5 łyżek oleju spod suszonych pomidorów
Kolorowy Przepisownikpomidory, ogórek świeży, koperek, 150 g łososia wędzonego, oliwa z oliwek, 1 ząbek czosnku, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, 1,5 łyżeczki wody, sól, pieprz 1. Jajka gotujemy na twardo.Po wystudzeniu kroimy je w ćwiartki. 2. Warzywa myjemy, kroimy w kosteczkę. 3. Wykładamy po kawałeczku łososia. 4. Warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy łososia i jajka. 5. Przygotowujemy sos: mieszamy
Kuchnia Pełna Pasjibrokuła, 1 pomidor pokrojony w kostkę, trochę sera, por i znów brokuł, pomidor, ser i por, w kubeczku mieszamy śmietanę z majonezem i wyciśniętym czosnkiem, doprawiamy solą, ja doprawiam trochę mocniej bo warzywa nie solone, dodajemy też szczyptę cukru do smaku i polewamy sałatkę naszym sosem
KUCHNIA POLSKAbrokuł, może być mrożony (ok. 300 g) -1 cebula -2 dojrzałe pomidory -3 cm imbiru -1 pęczek kolendry -200 ml mleczka kokosowego -1 łyżka papryki słodkiej -1 łyżka curry -1 łyżka kurkumy -1 łyżeczka kuminu (mielony kmin rzymski) -1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) -2 łyżki sosu sojowego -sól i pieprz do smaku -szklanka wody Do podania ryż. Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć
Smakuj życie!Możemy ja także wykorzystać do faszerowania jaj lub pomidorów. Idealna na codzienne śniadanie, ale także na domową imprezę. Pasta z tuńczyka Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Serek i tuńczyka przekładamy
Kulinarne przygody GatityDodaj dynię i smaż około 10 minut, często mieszając. Do dyni dodaj pomidory i wodę po przepłukaniu puszki, dopraw solą i pieprzem, w razie potrzeby – kuminem, chili i gałką muszkatołową. Całość gotuj około 5 – 7 minut, następnie dodaj mleko kokosowe. Zwiększ moc palnika i zredukuj sos. Gdy zacznie gęstnieć – dodaj ciecierzycę i soczewicę. Podawaj z ryżem. Smacznego
Moja pasja smakugotowanie! Dzisiaj kuchnia włoska! Pyszna, soczysta, smakowita i kolorowa! Uwielbiam dobry makaron z sosem pomidorowym (takim moim ;-) ), a jak są tam jeszcze chrupiące krewetki to jestem w niebie ;-)))! Zapraszam! SKŁADNIKI: - paczka ulubionego makaronu (kup najlepiej włoski) - paczka pomidorków koktajlowych - 1 ząbek czosnku - 4 - 6 szt suszonych pomidorów - 1 łyżka masła - 1 łyżka oliwy z oliwek - sól czosnkowa - świeże zioła: bazylia
SMYKWKUCHNIpokrojone w kostkę szalotkę oraz czosnek oraz marchew chwilkę podsmażamy po czym dodajemy pomidory z puszki całość dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem odrobiną cukru i świeżym tymiankiem. Międzyczasie nastawiamy makaron i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się już ugotuję a sos już zmiękł makaron prosto z wody wrzucamy do naszego sosu. Całość wymieszamy, aromaty
Basia w kuchniduże i dość grube kromki. Lekko smarujemy masłem i nakładamy na każdą żółte pomidory. Lekko posypujemy startym żółtym serem. Do nagrzanego do 180 C piekarnika wstawiamy cukinie i nastawiamy czas na 15 min. Po ok. 5 minutach do piekarnika wstawiamy również grzanki. Po upieczeniu podajemy z sosem czosnkowym i/lub słodkim sosem chili. Życzymy smacznego :) Mamy nadzieje, że uprzyjemniliśmy Wam piątek
vegetaniewrzucamy cebulę. Smażymy, aż się zeszkli, teraz dodajemy passatę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone w ćwiartki oliwki i kukurydzę ok. 2 łyżki stołowe. Wszystko doprawiamy pieprzem i ziołami, nie solimy ponieważ passata zazwyczaj jest dosalana. Sos dusimy jeszcze ok. 3-4 min. i wyłączamy ogień. Do ugotowanego makaronu dodajemy
vegetanietartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego
kulinarnyJastole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się krakersy, jakie Wam pokazywałam dzisiaj.Składniki:1 duży dojrzały owoc awokado,1 duży pomidor,1 średnia cebula,1/4 średniej czerwonej papryki,200 g twarogu
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj polecam pyszną fasolkę szparagową. Można ją zajadać samą jak również podać jako dodatek do mięska.składniki:1 kg fasolki szparagowej żółtej1 puszka pomidorów krojonych3 ząbki
Monia miesza i gotuje