sprawdza się podczas domowych przyjęć. Do sałatki można dodać pomidora, ogórka gruntowego lub groszek konserwowy. Składniki: pojedyncza pierś z kurczaka sałata pekińska puszka kukurydzy przyprawa curry 1 papryka czerwona 1/2 połowy sera feta 1 cebula czerwona 3 ogórki konserwowe dymka oliwa Składniki na sos: mały jogurt naturalny ogórek konserwowy Przygotowanie Sałatę kroję
Kukuleczkidanie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól sok z limonki
Rozpustne gotowaniełyżką na mniejsze kawałki, aż nie będzie już surowe paprykę, cukinię, pomidory kroimy w kostkę do mięsa dodajemy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż zmiękną (może to trochę potrwać, papryka potrzebuje czasu) na koniec dodajemy koncentraty, przyprawiamy wg. smaku i jeszcze smażymy, żeby nadmiar sosu wyparował leczo najlepiej smakuje na następny dzień kiedy mięso nasiąknie pomidorowym sosem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmaki przypraw połączyły się dolać po chwili resztę serwatki i drobno pokrojone pomidory. Podwyższyć ogień i szybko doprowadzić do prawie zagotowania się potrawy. Zmniejszyć wtedy ponownie ogień do minimum nakrywając pokrywką i dusić tak na wolnym ogniu ok.10 minut od czasu do czasu mieszając by powstający sos nie przywarł do dna. Na koniec dodać ugotowany już groszek,sprawdzić smak.W razie
Sztuka gotowania w/g Samiryśródgórskich porosłych soczystą trawą, gdzie na zboczach kwitną plantacje cytrusów, dojrzewają winogrona, pomidory, morele i najlepsze pod słońcem granaty. Uwielbiam kuchnie gruzińską, pełną świeżych warzyw i aromatycznych pikantnych przypraw dlatego dziś na obiad oddam kawałek Gruzji na talerz i przygotuję tołmę z papryki z ostrym kaukaskim sosem tkemali
upichconadodając sól. Następnie zmiksować blenderem, dodać przyprawy oraz pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dokładnie wymieszać. Na środku każdego krążku z ciasta nakładać łyżeczkę farszu sklejając brzegi formując pierogi. Wrzucać do wrzątku, gotować ok. 4 minut od momentu wypłynięcia. Podawać na gorąco prosto z wody z sosem jogurtowo - czosnkowym posypane pomidorkami lub podsmażone na masełku. Smacznego
pieprzny smaczeksolimy i pieprzymy, podlewamy winem.Gdy odparuje wrzucamy kurki posiekane i pomidory.Podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki. Smażymy do momentu zgęstnienia, wrzucamy posiekaną bazylię i mieszamy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i nie zalewamy zimną wodą!Skrapiamy go oliwą, podrzucamy na sicie i wrzucamy na patelnię z sosem, podsmażamy dwie minuty.Wykładamy na talerz posypujemy serem
BaRepaskurczaka obrane ze skory 3 lyzeczki oliwy z oliwek 1 cebula czerwona 1 zabek czosnku peczek tymianku peczek rozmarynu 150 ml bialego wina wytrawnego 200 ml bulionu drobiowego 400g pomidorow z puszki 40g oliwek sol i pieprz wykonanie:Obrane ze skory nozki kurczaka dzielimy na czesci, a nastepnie na rozgrzanych 2 lyzeczkach oliwy podsmazamy je na zloty kolor okolo(...)wrzenia i gotujemy okolo 2 minuty. Dodajemy bulion i pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem okolo 15 minut na malym ogniu.Dodajemy oliwki i ponownie dusimy okolo 5 minut by sos sie scial, a mieso bylo miekkie. Wyciagamy bukieciki tymianku i rozmarynu. Doprawiamy sola i pieprzem.Danie podajemy z makaronem lub ryzem.Smacznego
Przysmaki KarolkiCACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem Smażone Banany z Migdałami Zielony koktajl 27 przepisów(...)miodem płynącej - edycja 2 --------- I wpisy zgłoszone na Durszlaku: Sałatka z wedzonym pstrągiem i pomarańczą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Roladki z kurczaka z figami w sosie pomarańczowym autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Śledzie z egzotyczną nutą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Zielony koktajl autorka: Łucja | blog: 777 przepisów mostownicy
Weekendy w domu i ogrodziebazylia, papryka ostra w proszku, sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Paprykę, pomidora i cebulę pokroić. Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Łososia podzielić na mniejsze płaty. Ser pokroić w plastry. Oliwę połączyć z cytryną (do smaku) i dodać przyprawy. Wymieszać. Składniki połaczyc i skropić przygotowanym sosem. Smacznego
ChilliJemyŚwięta już za parę dni. Na naszych stołach będą same pyszności, a wśród z nich z całą pewnością znajdzie się wiele wyśmienitych przekąsek. Jak zwykle z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!racji jednego z konkursów postanowiłam wymyślić coś oryginalnego. Sosy, kurczaki, grzyby, mięso mielone to wszystko takie oklepane. Ja postanowiłam się zbratać z wątróbką. :) 0,5 kg drobiowej wątróbki 2 twarde jabłka łyżka majeranku 2 łyżki skórki z cytryny łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku pomidor 2 łyżki masła 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 400 g makaronu
Dieta moja pasjapomidorów wraz z zalewą, w przypadku jeżeli używamy świeże pomidory wcześniej należy je sparzyć i obrać ze skórki. Następnie koncentrat pomidorowy i wodę. Doprawić solą,świeżo zmielonym pieprzem, suszone oregano i świeżą bazylią. Wszystko poddusić pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut. Tak przygotowany sos odstawić. 2. Na małej patelni,podsmażyć umyte,obrane
Aromatyczne PodróżeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makaron z warzywami z sosem gorgonzola to pomysł na szybki, lekki i kolorowy obiad lub kolację. W
Marta GotujeDusimy pod przykryciem ok. 5 min. Do garnka przekładamy mięso z pomidorami, dynię i szpinak. Zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. słodką papryką i oregano. Całość gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Polewamy gorącym sosem. Ilość porcji: 4 Koszt wykonania: ok. 18 zł Czas wykonania
Pobite gary Barbaryrobi Tortilla z humusem, falafelami, świeżym ogórkiem, pieczona marchewką i pomidorem W sumie to ciecierzycę głównie namoczyłam, by zrobić hummusa, który chodził za mną już x czasu, a jak dobrze zużyć go (pomijając oczywiście wyjadanie go ze świeżymi warzywami/lub palcem z miseczki) można zrobić makaron w "sosie" z hummsa,z brokułem, marchewką i tahini ciągnąc ten ciecierzycowy szał
More food, love and dreamsłyżek oliwy lub oleju rzepakowego Sól Pieprz oregano Puszka tuńczyka w sosie własnym Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odlać wodę, odstawić ziemniaki do ostygnięcia. Wystudzone pokroić w grubą kostkę. Pomidorki pokroić na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Do ziemniaków dodać pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki oliwki. Polać oliwą
Fabryka pomysłówBłyskawiczna włoska propozycja na małże w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem cebulki, czosnku i pietruszki. Najlepsze są oczywiście świeże mule, ale mrożone również się nadadzą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych muli cebula 2-3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina puszka krojonych pomidorów pęczek natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz papryczka chilli - opcjonalnie 2 łyżki oliwy Cebulkę
wyzwania kuchenne