sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:104/137)

Małże w sosie pomidorowym 193

Dodajemy pomidory (sparzone i obrane ze skórki) pokrojone w niedużą kostkę i chwilę smażymy. 3. Dodajemy oczyszczone mule, chwilkę smażymy, po czym podlewamy patelnię winem. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut (do czasu, aż wszystkie muszle się otworzą). 4. Odkrywamy pokrywkę, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 5. Na koniec zagęszczamy sos łyżką zimnego masła. Podajemy

W kuchni Katie
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 156

równie wielką ostrożnością skusiłam się na te czarne maleństwa. I nie żałuję! Małże okazały się fantastycznie przyrządzone. Nie wiem czy to zasługa małży samych w sobie czy zniewalającego sosu, ale ku mojemu wielkiemu zdziwieniu poprosiłam o... dokładkę :) W cataplanie były także kawałki ryb, np. żabnica.  Hiszpańska odpowiedź czyli pajeja, że ojeja Mowa oczywiście o hiszpańskiej paelli (czyt. pajeja(...)zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza.  U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale się prezentowała i początkowo nikt nie chciał jej rozporcjować, aby nie zepsuć dzieła ;) Wszystko oczywiście serwowane było w akompaniamencie hiszpańskiego i portugalskiego

bastalena
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 212

kostkę. Dwa pomidory pokroiłem w cząstki, wyciąłem z nich gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym

Wyprawy kulinarne
Wegańskie spaghetti z chilli i suszonymi pomidorami 154

pomidory i dodajemy od nich przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.  5. Rozgrzewamy patelnię, dajemy oliwę i wrzucamy czosnek. Smażymy go bardzo krótko, maksymalnie przez 30 sekund, po czym wrzucamy cebulę i papryczkę chilli. Zmniejszamy moc i czekamy, aż cebula się zeszkli.  6. Teraz dodajemy granulat sojowy i smażymy wszystko razem przez kilka minut.  7. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym

Bananowe Pole
Soczyste kotlety 160

pomidory z czosnkiem i bazylią (ostatnio dużo jej używam,  odkryła ją moja koleżanka - dzięki Krysiu jest super) 2 łyżki oleju i 2 łyżki masła do smażenia WYKONANIE: Piersi pociąć na kotlety, ubić.  Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki.  Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Dietetyczne spaghetti z włoszczyzną 201

Dietetyczne bo sos jest bez mięsa, mąki i bez śmietany :) Składniki:4 ząbki czosnku1 duża cebula2 marchewki1 mały seler2 puszki pomidorówsuszone oreganosól, pieprzPonadto: makaron (u mnie tagliatelle) Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. W tym czasie na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pokrojony czosnek. Następnie dodajemy marchewkę(...)seler oraz puszki z pomidorami. Wszystko ze sobą dusimy około 20 minut, aż warzywa będą dobre. doprawiamy ziołami, sola i pieprzem. Podajemy z makaronem.Dietetyczne spaghetti z włoszczyzną

Bon Appetit Małgorzaty
PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ NA KANAPKI. 203

świeżym pomidorem. Soczewica ma swój specyficzny smak, który nie każdemu dopowiada - jeśli nie lubisz jej, może Ci nie smakować. Za to dla wielbicieli i fanów - prawdziwy rarytas! PASZTECIK Z SOCZEWICY ZIELONEJ. /własny;/ na słoik 400ml 1 szklanka zielonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 cebula dymka łyżka oleju do smażenia sok z 1/2 cytryny 3 łyżki sosu sojowego świeżo mielony

W kuchni Karmel-itki
13 pomysłów na dania z brokułami i kalafiorem 1601

pomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami  Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino

Moja smaczna kuchnia
Egipska shoarma drobiowa 250

Dzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem

Wyprawy kulinarne
Świeże figi z szynką 149

pleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi!  Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami. Do sałatek pasują też  świeże figi. Świeże figi ostatnio pojawiły się w wielu sklepach, są bardzo tanie w zależności(...)limonki, czy cytryny, ja wykorzystałam ocet jabłkowy, dodałam też oliwę, do której wcześniej dodałam suszony czosnek i bazylię, sałatkę posypałam delikatnie chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory. Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską   składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Restauracja Trio- Gdynia 116

pomidorów i papryki podawany z serem, bazylią i śmietanką i przyznam szczerze podbił moje kubki smakowe. Idealnie zrównoważone smaki delikatnie pikantny- super. Danie główne to soczysty kurczaczek z warzywami gotowanymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami. Wielki plus za to, że ziemniaki nie są przygotowane z mrożonych gotowców, są pyszne.   Na deser cudowna, lekka Panna Cotta z sosem malinowym

Wielki apetyt
Leczo warzywne z cykorią i fenkułem (vegan) 238

sosie pomidorowym. To lekkie i sycące danie, które polecam Wam na wiosenny lunch. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 10 osób Koszt przygotowania: 20,00 zł SKŁADNIKI: 1 cukinia (600 g) 1 bakłażan (300 g) 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 3 cykorie 1/2 fenkułu (bulwa kopru włoskiego) 2 szalotki 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu

kulinarnyJa
Roladki z polędwicy z suszonymi pomidorami, fetą i żurawiną. 138

pokrojone pomidory i fetę, folię aluminiową smarujemy oliwą z oliwek, kładziemy polędwiczki, folię nakłuwamy i pieczemy na patelni (z dodatkiem oliwy, bądź masła) lub w piekarniku rozgrzanym do 180 st.(z termoobiegiem) około pół godziny, zdejmujemy folię i pieczemy 10-15 min. do zrumienienia. Jeśli pieczecie na patelni to można dodać pokrojoną cebulkę, otrzymacie pyszną bazę na sos

Kuchnia Beaty
82.Zielonkawa jesień: czyli karmelizowane zielone pomidorki! 147

plastry pomidorów. Pomidorki zasypujemy pozostałym cukrem, smażymy całość na średnim ogniu cały czas mieszając i potrząsając patelnią by cukier nie przywarł do powierzchni. Gdy pomidorki zarumienią się stopniowo dodajemy odsączony sok z pomidorków i dalej regularnie mieszamy by powstał dość płynny karmel. Gdy takowy powstanie dodajemy łyżkę masła, całość jeszcze chwilę jeszcze podgrzewamy by karmel osiągnął konsystencję sosu - Smacznego

Symfonia Smaków