sos włoski - 1000 przepisów (strona:49/67)

Duszone warzywa śródziemnomorskie 150

Składniki:  cukinia papryka czerwona  3 ząbki czosnku  mała cebula  2 pomidory  2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżeczki suszonego oregano

Moja smaczna kuchnia
Dietetyczny bigos z kurczakiem 131

kapusty kwaszonej z marchwią 1/4 szklanki wytrawnego białego wina 1 mała czerwona cebula garść  suszonych śliwek 2   liście laurowe 3 kulki   ziela angielskiego 5 łyżek włoskiego przecieru pomidorowego z butelki ,u mnie z bazylią opcjonalnie mała garść suszonych grzybów olej kokosowy extra virgin  do smażenia Grzyby namocz w niewielkiej ilości wody, której nie wylewaj. Kapustę odsącz(...)się moczyły. Duś pod przykryciem jakieś 5 minut. Dodaj resztę składników, w tym wino. Dosmacz solą, przemieszaj i przykryj. Duś całość pod przykryciem na małym ogniu około godziny. Jeśli sos odparuje podlej w razie potrzeby odrobiną wody. Godzina powinna wystarczyć. Mieszajcie od czasu do czasu. Chudy bigosik gotowy

Z Kuchni Do Kuchni
Wspaniały WITARIAŃSKI MAKOWIEC i równie wspaniały SOS CZEKOLADOWY 171

masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej) oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz  - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników na sam makowiec, prawda, że piękne? :) W celu przygotowania masy ciastowej należy zmielić orzechy, zmielić daktyle (tę 1 szklankę) oraz połączyć(...)Gotowego makowca wkładamy do lodówki i szykujemy czekoladę do polania.  TUTAJ  macie oryginalny przepis, w którym możecie podejrzeć, jakiej czekolady użył Adam, ja natomiast polałam swojego makowca sosem czekoladowym, znalezionym w innym miejscu tego smakowitego bloga, dokładnie  TYM. Mieszamy więc: - 4 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego, - 2 duże łyżki syropu klonowego, - 3 duże łyżki kakao w proszku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pizza ze szparagami i jajem sadzonym 266

części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki wędzonego boczku i mozzarelli. Posypuję słonecznikiem. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 10-15 minut (niestety mój piekarnik jest słaby(...)momentu aż jaka się zetną). Upieczoną pizzę podaję na dużych talerzach. Uzupełnieniem dzieła może być oliwa z oliwek. Kilka kropel na wierzch sprawi, że poczujemy się jak we włoskiej pizzerii.  Co zrobić, gdy ciasta jest za dużo? Nie martw się, jeszcze nie wyrośnięte ciasto zawiń do woreczka i zamroź. Przyda się następnym razem. Na zakończenie nie pozostaje

Ale Proste
Tagliatelle bolognese 119

Włoski klasyk po mojemu ...Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: ok 18,50 złSKŁADNIKI:Makaron tagliatelle ok. 400 gMięso mielone wołowo-wieprzowe 400 g 1 puszka pomidorów krojonych1/2 koncentratu pomidorowego1 marchewka1 pietruszkaCebula 1 średniaCzosnek 2 ząbekiSer tarty grana padanoOliwa150 ml bulionusól, pieprz, oreganoPRZYGOTOWANIE:Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy(...)koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, a w miedzy czasie wstawiamy makaron. Gdy makaron będzie aldente, odcedzamy go i wykładamy na talerz. Polewamy wszystko naszym sosem bolognese i posypujemy tartym serem. Smacznego

kulinarnyJa
Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 193

SKŁADNIKI:    ( na 2 porcje )                  pół opakowania roszpunki 2 pomarańcze 1/3 owocu granatu 40 g orzechów włoskich  150 g filetu z kurczaka łyżeczka oleju rzepakowego           Winegret pomarańczowy: sok z połowy pomarańczy łyżeczka otartej skórki z pomarańczy łyżka miodu pół łyżeczki musztardy łyżeczka octu balsamicznego(...)łyżeczką oleju, położyć filet i smażyć na średnim ogniu przez ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia mięsa. 6. Sałatę posypujemy kawałkami kurczaka i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz pestkami granatu

Atlas Smaków
Pulpety 235

Pulpety- (z języka włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga), znamy je wszyscy i każdy ma na nie swój sposób. Jak już pisałam wczoraj pulpety dzielnie wywalczyły o palmę zwycięstwa  we wczorajszym obiedzie z kurczakiem .:) Mogę powiedzieć, że są przepyszne i warto ich spróbować. PolecamZaczynamy: Składniki:około 600 gr mięsa mielonego-użyłam wołowego1 cebula1 bułka200 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku(...)odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na średnim gazie.Gotowe.  Pulpety podajemy z sosem pieprzowym - przepis tutaj  sosem pieczarkowym - przepis tutaj lub tutaj albo z sosem pomidorowym- przepis tutaj.Na blogu znajdziecie też inne sosy które będą rewelacyjnie pasować do pulpetów. Polecam .Smacznego

Smaki Edyty
Orecchiette z fasolką 139

Klasyczne danie z północnych Włoch. Makaron z małą ilością dodatków smakuje wybornie i przyrządza się go bardzo szybko. Składniki 300 g makaronu orecchiette 1 puszka pomidorów

R'n'G Kitchen
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 201

Jeśli szukacie inspiracji na efektowny obiad, to koniecznie powinniście zapoznać się z tym przepisem. Roladki są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają wiele pracy i przede

Mania Gotowania
Bavarese z brzoskwiniami 246

Dziś lekki krem bawarski, bardzo popularny zimny deser w Italii. Przepis na bavarese jest dość prosty, a efekt końcowy wprost zniewalający. W smaku bavarese przypomina lekką

Mia Cucina Sofieta
Polenta - włoski kleik 185

Składniki : 1 szklanka polenty czyli kaszki kukurydzianej  3 szklanki wody 4-6 łyżek oliwy 8 ząbków rozmarynu, kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, kruszone chili

Proste Potrawy
Makaron z pomidorkami oliwkami i bazylią 116

Opis Makaron z pomidorkami oliwkami i bazylią: Makaron z pomidorkami oliwkami i bazylią – to idealne danie dla zwolenników włoskich smaków. To tzw. danie jednogarnkowe, które możemy przygotować już w kilka minut. Szybkość i łatwość przygotowania są ogromnymi atutami tego dania. Makaron ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem podsmażonym na odrobinie oliwy z oliwek i świeżą bazylią przypadnie do gustu całej rodzinie(...)bazylii Sól, pieprz Oregano, bazylia Szczypta cukru Sposób przygotowania: We wrzącej i osolonej wodzie gotujemy makaron według zalecenia na opakowaniu (al dente). Następnie ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy. Przygotowujemy sos. Rozgrzewamy patelnię z oliwą z oliwek. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół i dodajemy je na patelnię. Następnie pieczarki obieramy, kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Spaghetti carbonara 315

bardzo lubimy a to spaghetti lubimy najbardziej. Często je robię i jakoś nam się nie przejadło. Szybkie i bardzo smaczne danie. Tym razem w wersji dla dorosłych podałam z włoskim  czerwonym , półwytrawnym winem Celebro. Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny(...)cebuli dodać boczek (odłożyć 1 łyżkę ) wlać wino i  całość smażyć około 3-4 minuty. W kremówce dokładnie rozmieszać żółtka i wlać do boczku. Całość mieszać aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać ugotowany al dente w osolonej wodzie makaron, wymieszać i od razu podawać. Przed podaniem posypać na wierzchu odłożonym boczkiem i oprószyć świeżo zmielonym

Ala piecze i gotuje
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną 131

jest specyficzna w smaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało. Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów(...)kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i almette. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 o C przez około półtorej godziny. SMACZNEGO . (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Idealne ciasto na pizzę 107

rozwiązanie) Uwaga: przygotowywałam też ciasto z mąki do pizzy typ 00 jednego z polskich producentów, jednak nam nie przypadło do gustu.. Zamierzam niebawem zrobić pizzę z oryginalnej mąki włoskiej - ciekawa jestem czy będzie jakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników: 250 g żółtego sera, 100 g sera pleśniowego oraz po kilka dużych(...)wyrośnięcia. Gotowego ciasta nie wałkujemy , ale rozciągamy dłońmi na boki, powinno mieć grubość około 3 do 4 milimetrów. formujemy okrągły placek i nakłuwamy go wykałaczką. Gotowy placek smaruję sosem do pizzy, posypuję żółtym serem, układam ulubione dodatki (zazwyczaj, te które były w lodówce) i ewentualnie posypuję drugą warstwą żółtego sera. Pizzę układam na blasze i piekę w piekarniku nagrzanym

Cztery Fajery

Proponowane wyszukiwania