sos włoski - 1000 przepisów (strona:45/67)

Sałatka słoikowa 1153

pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab)– wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające)– nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki i morele),– ugotowane na sypko kasze ( np. kuskus, quinoa, pęczak),– sery: np. żółty, feta lub mni mozzarella.Należy  pamiętać:– o kolejności(...)oliwie, oliwki, marynowaną cebulkę), następnie lżejsze i delikatniejsze składniki, a na samej górze zawsze umieszczamy sałatę!– jeśli zabieramy sałatkę  do pracy/szkoły można na dno słoików wlać sos sałatkowy na bazie jogurtu i majonezu, ale ja przygotowuję sałatki bez sosu, w osobnym naczyniu zabieram ze sobą lekki sos winegret,– sałatki z intensywnie pachnącymi składnikami typu czosnek, cebula, sery

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spaghetti z łososiem i cukinią - najlepsze! 310

Spaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g  filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut(...)koniec dodajemy pokrojonego w kostkę łososia, przykrywamy patelnie pokrywką dusimy około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy 150 ml śmietanki, doprawiamy, odparowujemy tak aby sos zgęstniał - 5 min. Na sam koniec dodajemy natkę i sok z cytryny, delikatnie mieszamy! Pychota

SMYKWKUCHNI
Polsko-włoska pikanteria z rumuńską nutką 123

Przepis na odrobinkę swojskości i pikanterii...To będzie podróż w kilka światów. W trzy światy. Przepis na talerz wspomnień i różnych charakterków. Jest to danie czasochłonne

Z Kuchni Do Kuchni
Moussaka – prawdziwa grecka zapiekanka 162

Poza tzatziki to chyba najbardziej znana grecka potrawa. Prawdziwy comfort food – przypieczony serowy sos, warzywa, mięso, pomidory i pełnia smaku. Przepis nie jest skomplikowany, wymaga od Was jedynie dłuższego postania w kuchni. Ale gdy tylko wyjmiecie ją z pieca, gdy wbijecie widelec w pierwsze kęsy gorącej moussaki zobaczycie, że warto było poświęcić trochę czasu. Moussaka znana jest nie tylko(...)mnie to była porcja łyżki wazowej), znowu układamy plastry bakłażana, znowu mięso… Ostatnią warstwą może być i bakłażan, i mięso. Nie ma to znaczenia, bo w przeciwieństwie do włoskich zapiekanek pieczonych pod beszamelem, beszamel do moussaki jest trochę inny i nie spływa do wszystkich warstw, ale ma przykryć i zasklepić naczynie od góry. Szykujemy go dokładnie tak jak tradycyjny, tylko

Karo in the Kitchen
SALSA DI FAGIOLI CON PASTA - CZYLI SOS FASOLOWY Z MAKARONEM 131

Prosty sposób na zrobienie szybkiego Dania ,bez większego nakładu pracy w kuchni.Uwielbiam za to kuchnię włoską.Prosta ,nieskomplikowana , a jakże smaczna i aromatyczna.Polecam przepis dla osób co lubią fasolę. 1 makaron świderki lub Wasz ulubiony 1 puszka czerwonej fasoli  1/2 szkl.przecieru pomidorowego typu passata 1/2 łyżeczki bazylii 1 ząbek czosnku 1 mała pokrojoną w kostkę cebula 1/2 łyżeczki majeranku(...)np.parmezan lub inny oliwa z oliwek ****************************************  Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek,na gorący tłuszcz wrzucamy posiekaną drobną cebulę ,chwilę dusimy dodajemy posiekany czosnek i zalewamy  sosem  pomidorowym, dodajemy zioła oraz przecedzoną fasolę z puszki .Gotujemy ,aż sos nam trochę odlatuje ,przyprawiają do smaku.W garnku gotujemy w osolonej wodzie  makaron al' dente.Cedzimy na durszlaki .Lekko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Makaronowe muszle z ziołowym farszem i pomidorami 166

mężem staramy się ograniczać pszenicę (choć z różnym skutkiem), ale nie potrafilibyśmy całkowicie zrezygnować z dań na bazie makaronu. Być może mamy w sobie jakiś włoski pierwiastek. Tak czy inaczej, idealnie ugotowany makaron al dente (nie rozgotowane kluchy) z dodatkiem kolorowej różnorodności warzyw zawsze będzie dla mnie stanowił interesującą propozycję na obiad. Duże makaronowe muszelki nadziewane farszem to propozycja(...)dość aromatyczne, ja jednak postanowiłam wzbogacić farsz dodatkiem hojnej ilości bazylii, która wnosi do farszu nie tylko wyjątkowy smak, ale też piękny, miętowy kolor. Do tego gęsty, pachnący oregano sos pomidorowy, przypominający ten dodawany do pizzy. Jedno jest pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie.  Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula

Roślinna - blog wegański
Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 129

Czy jak zamawiacie pizzę telefonicznie, przywożą ją aż tak szybko? Ta domowa pizza ma wielką, niepodważalną zaletę – naprawdę zrobicie ją całą w przeciągu godziny. I użyjecie

Karo in the Kitchen
Rybka z kurką 151

obserwacje, choć w górach nie byłam dawno, to jak widać niewiele się pod tym względem zmieniło. Jak o tym myślę, to chyba lekko lepiej jest nad morzem, gdzie kuchnia włoska, czy kebab są oczywiście na porządku dziennym, ale jednak króluje tam ryba. Inna sprawa, co to za ryba. Niewiele osób orientuje się bowiem, że o tej porze roku, zjedzenie(...)zatem po flądrę, turbota, czy mocno niedocenianego śledzia. Owocem moich przemyśleń była rybka na obiad. W panierce, bo taka kojarzy mi się z wakacjami nad Bałtykiem najmocniej. Do tego sos kurkowy- żeby było nieco inaczej. Wypróbujcie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Czas na sałatki. 2561

pora i bryndzy. 2 spore kawałki pora bez zielonych liści  1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny  100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić w cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną. Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać(...)kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy  1 łyżeczka musztardy dijon pieprz Wykonanie. Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki i wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 93

pieczarek, 2 cebule, 2 - 3 łyżki oleju, sól, szczypta cukru, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 100 g sera żółtego drobno startego, 200 g spaghetti , olej do głębokiego smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę  cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki(...)dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam

królestwo garów
Zapiekanka meksykańska 5794

Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej oraz włoskiej dlatego zrodził mi się w głowie pomysł połączenia tych dwóch kuchni. Tak powstała ta właśnie zapiekanka. Bazą stał się farsz do buritto, które również w najbliższym czasie pojawi się na blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki(...)wieprzowego 6-7  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy

Mania Gotowania
Tatarskie naleśniki 169

Tatarskie naleśniki królują na Podlasiu. Jestem zafascynowana smakami regionalnymi  i kuchnią mniej znaną lub mniej rozpowszechnianą niż kuchnia włoska czy grecka. Szukam i znajduję. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka szklanka mąki 2 jaja sól Nadzienie 500 gram ziemniaków przepuszczonych przez praskę kostka białego sera (dałam chudy) cebula pokrojona(...)bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem. Do tego zrobiłam sos z pieczarek: pieczarki pokroiłam i udusiłam z czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam  Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. ( Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy

AZgotuj!
Bakalie nie tylko do ciast ? 139

farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów. Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam!   Daktyle z migdałami Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały(...)pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach

Magiczne Życie Marty
Lasagne: 272

Dzisiaj obiad przygotowywal moj maz-a specjalnoscia jest lasagne a la moj maz Farsz:ok 600-800 gr miesa mielonego2-3 marchewki pokrojone w kostki1 cebula200

Smaki Edyty
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis 279

około 30 minut, po czym odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami. Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze kawałki, a orzechy laskowe przekrawamy co najmniej na połówki, następnie prażymy na patelni przez 2-3min, aby uzyskać wyraźniejszy smak i aromat z orzechów. Przy prażeniu(...)rodzynki i orzechy, dokładnie wszystko razem mieszamy i posypujemy dekoracyjnie płatkami migdałów. Smacznego Kutia Wigilijna Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie musztardowym Pierogi z kapustą i grzybami Artykuł Kutia wigilijna – tradycyjny przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku