sos włoski - 1000 przepisów (strona:45/67)

Rybka z kurką 164

obserwacje, choć w górach nie byłam dawno, to jak widać niewiele się pod tym względem zmieniło. Jak o tym myślę, to chyba lekko lepiej jest nad morzem, gdzie kuchnia włoska, czy kebab są oczywiście na porządku dziennym, ale jednak króluje tam ryba. Inna sprawa, co to za ryba. Niewiele osób orientuje się bowiem, że o tej porze roku, zjedzenie(...)zatem po flądrę, turbota, czy mocno niedocenianego śledzia. Owocem moich przemyśleń była rybka na obiad. W panierce, bo taka kojarzy mi się z wakacjami nad Bałtykiem najmocniej. Do tego sos kurkowy- żeby było nieco inaczej. Wypróbujcie. Czytaj więcej

Pichceniomania
Czas na sałatki. 2568

pora i bryndzy. 2 spore kawałki pora bez zielonych liści  1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny  100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić w cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną. Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać(...)kolendry. Na zdrowie. Sałatka z soczewicą i prosciutto. Składniki. 0,5 szkl. ugotowanej soczewicy czarnej 6 plastrów szynki prosciutto 50g sera gorgonzola 1 sałata rzymska mini 1/2 cebulki czerwonej Sos. 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka oliwy  1 łyżeczka musztardy dijon pieprz Wykonanie. Sałatę rzymską pokroić na małe kawałki i wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 104

pieczarek, 2 cebule, 2 - 3 łyżki oleju, sól, szczypta cukru, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 100 g sera żółtego drobno startego, 200 g spaghetti , olej do głębokiego smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę  cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki(...)dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam

królestwo garów
Zapiekanka meksykańska 5805

Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej oraz włoskiej dlatego zrodził mi się w głowie pomysł połączenia tych dwóch kuchni. Tak powstała ta właśnie zapiekanka. Bazą stał się farsz do buritto, które również w najbliższym czasie pojawi się na blogu. W połączeniu z makaronem bardzo mi przypadł do gustu. Wyszło naprawdę pysznie. Polecam.   Zapiekanka meksykańska         Składniki(...)wieprzowego 6-7  pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 150 ml przecieru pomidorowego 1 łyżeczka sosu worhestershire około 200g żółtego sera pieprz, papryka słodka i ostra 2-3 łyżki przyprawy do kuchni meksykańskiej oliwa Przygotowanie: Połowę cebuli i 1 ząbek czosnku drobno siekamy i delikatnie podsmażamy

Mania Gotowania
Tatarskie naleśniki 186

Tatarskie naleśniki królują na Podlasiu. Jestem zafascynowana smakami regionalnymi  i kuchnią mniej znaną lub mniej rozpowszechnianą niż kuchnia włoska czy grecka. Szukam i znajduję. Ciasto: szklanka wody gazowanej szklanka mleka szklanka mąki 2 jaja sól Nadzienie 500 gram ziemniaków przepuszczonych przez praskę kostka białego sera (dałam chudy) cebula pokrojona(...)bardzo małej ilości oleju, tak że tylko lekko się świeciła. Naleśniki były lekkie i nie ociekały tłuszczem. Do tego zrobiłam sos z pieczarek: pieczarki pokroiłam i udusiłam z czosnkiem, zielem liściem laurowym, solą i pieprzem. Zmiksowałam  Nie dodałam ani śmietany ani zasmażki. ( Uwaga: przed miksowaniem wyjmij liść laurowy

AZgotuj!
Bakalie nie tylko do ciast ? 148

farszów, ciast i sosów. 11) Morele suszone są bogate w witaminę A, błonnik i żelazo. Na przekąskę i do ciast. 12) Żurawina suszona do deserów, ciast, mięs i sosów. Wszystkie bakalie do tego wpisu udostępniła firma SKWORCU , którą bardzo gorąco polecam!   Daktyle z migdałami Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały(...)pomarańczy oraz 2 łyżkami oliwy. Orzechowe kule 20dag twarogu rozmieszać z 3 łyżkami jogurtu bądź gęstej śmietany. 10dag żółtego, ostrego sera zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 15dag orzechów włoskich drobno posiekać. Masę twarogową połączyć z serem żółtym i łyżką orzechów. Formować z niej małe kulki, obtoczyć w orzechach

Magiczne Życie Marty
Lasagne: 288

Dzisiaj obiad przygotowywal moj maz-a specjalnoscia jest lasagne a la moj maz Farsz:ok 600-800 gr miesa mielonego2-3 marchewki pokrojone w kostki1 cebula200

Smaki Edyty
Kutia wigilijna – tradycyjny przepis 316

około 30 minut, po czym odcedzamy na sitku i dwukrotnie mielimy w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami. Rodzynki zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny. Orzechy włoskie kruszymy na mniejsze kawałki, a orzechy laskowe przekrawamy co najmniej na połówki, następnie prażymy na patelni przez 2-3min, aby uzyskać wyraźniejszy smak i aromat z orzechów. Przy prażeniu(...)rodzynki i orzechy, dokładnie wszystko razem mieszamy i posypujemy dekoracyjnie płatkami migdałów. Smacznego Kutia Wigilijna Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Przepis na śledzie po kaszubsku Śledzie w sosie musztardowym Pierogi z kapustą i grzybami Artykuł Kutia wigilijna – tradycyjny przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 172

Zupa z pierożkami won ton Niezwykle smakowite pierożki won ton z nadzieniem z posiekanego gotowanego kurczaka i krewetek. Wszystko w otulinie z bardzo delikatnego ciasta, podane w aromatycznym chińskim sosie. Wykwintny sposób na resztki jedzenia – a konkretnie mięso z gotowanego kurczaka, które normalnie je się za karę, albo wcale. Zobacz przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa(...)bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet. Zobacz przepis. 3. Calzone pełne…. Te przepyszne włoskie pierogi, w których można się zakochać, są wypełnione resztkami jedzenia z lodówki. Kluczem do sukcesu jest idealne ciasto – chrupiące i smaczne – takie samo jak na pizzę. Pozostałe składniki

Niedzielny kucharz
MAKARON ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Z GORGONZOLĄ 226

Makaron ze szpinakiem, to dobry pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad po pracy. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie mamy czasu lub chęci na długie stanie

cool and minty
Pizza na cienkim cieście – przepis i poradnik 344

mnie na zdjęciach to prosciutto i bazylia) kładziemy dopiero po upieczeniu pizzy. Nie używajcie raczej sera typu light i tartej mozzarelli – jeśli już, dobrze ją schłodźcie i nałóżcie na sos zaraz przed włożeniem pizzy do pieca – oba te sery mają tendencję do przypalania się. Nie pieczcie pizzy na folii aluminiowej bo jej nie odkleicie. Nie pieczcie jej też na papierze(...)ciasta : 62% uwodnienia, 0,4% drożdży, 1,5% sól, 1,5% oleju i 1% cukru SKŁADNIKI 4 pizze średnicy 35cm (6 pizzy o średnicy 26cm) 795g mąki – ja używam włoskiej mąki tipo 00, zawartość białka 11,6%* 495g wody 3,5g drożdży suchych (1 płaska łyżeczka – 5ml) 15,5g soli 8g cukru 12ml oliwy z oliwek / Na zdjęciach ciasto

Karo in the Kitchen
Makaron z suszonymi pomidorami, migdałami i pomarańczą 193

dzisiejszej propozycji. Gdy w jednej z moich ulubionych książek kucharskich, Smakach południowej Italii, natrafiłam na ten przepis, poczułam się zaintrygowana. Moją uwagę zwrócił dodatek pomarańczy do dość typowych dla włoskich potraw składników - czosnku, suszonych pomidorów, oliwek i bazylii. Jak to będzie smakować? Zaciekawił mnie też sposób przygotowania makaronu, który według mnie ociera się trochę o (kulinarne) sztuki tajemne. Pomyślałam(...)oraz oliwki. Z kolei pomarańcza to jeden z najsmaczniejszych owoców o tej porze roku, a w połączeniu z czosnkiem, chilli oraz wytrawnym czerwonym winem powinna stworzyć aromatyczny, rozgrzewający sos. A więc zapraszam Was na ten zimowy, (zdradzę, że) udany eksperyment! Alchemia gotowania Marlena de Blasi po raz kolejny zaintrygowała mnie sposobem przygotowania swojej potrawy. Suszone pomidory i oliwki należy

Chilli Czosnek i Oliwa
Brak tytułu 141

mało chęci do działania w kuchni, udało mi się stworzyć danie proste a za razem smaczne.Z pozoru takie nic, a jednak, połączenie bardzo smakowite i aromatyczne.Nazwijmy to danie - Włoskie Amore Będziemy potrzebować - ilości nie podaję, każdy zna potrzeby swoich głodomorów* ziemniaki* pomidorki koktajlowe* cebula* papryka - nie za dużo* tymianek, najlepiej świeży* kilka ząbków czosnku* olej, oliwa* sól i pieprzZiemniaki kroimy(...)pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z olejem i oliwą i solą - polewamy.Pieczemy dość długo, mi to zajęło około 1,5 godziny w 200 stopniach C.Upieczone kartofelki podajemy z sosem jogurtowym.SOS JOGURTOWY:* jogurt naturalny* szczypta soli* zioła prowansalskieWszystko łączymy.SMACZNEGO

kolorowotorcikowo
Spagetti Fructti Di Mare 149

morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół 70ml białego wina 500 ml soku z pomidorów(bazylia i oregano) (polecam włoskie pomidory w zalewie z bazylią i oregano w puszce wystarczy tylko potraktować je blenderem) plus zblendowana żółta papryka 1 mała cebula pokrojona w kostkę 2 łyżki masła 1 natka pietruszki(...)muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie>> łączymy wszystko razem gotujemy na małym ogniu 10 minut Zalewamy pomidorowym sosem , dodajemy bazylię i oregano albo blendujemy pomidory z papryką ja wolę tą drugą opcję Wstawiamy makaron, odcedzamy ale nie hartujemy zimną wodą.!!! Makaron musi nam połączyć się z sosem dzięki takiej

Viola cooks with passion
Spaghetti alla Norma 141

Łatwa i szybka w przygotowaniu pasta wegetariańska z dodatkiem bakłażanów i serka ricotty. Przepis  pochodzi z książki Jamiego Olivera pt.:  "Włoska wyprawa Jamiego". Składniki: 2 duże bakłażany oliwa z oliwek łyżka suszonego oregano pęczek świeżej bazylii 1 łyżka octu z białego wina 500 ml passaty pomidorowej 450 g spaghetti 150 g solonej ricotty lub parmezanu sól morska(...)się z każdej strony. Zmniejszyć ogień na średni i dodać ocet oraz passatę. Dusić około 15 minut i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na sam koniec wrzucić do sosu porwane listki bazylii i wymieszać. Spaghetti ugotować według instrukcji na opakowaniu. Do sosu dodać trochę wody, w której gotował się makaron. Na koniec wrzucić do niego spaghetti i wymieszać. Wyłożyć

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania