sos włoski - 1000 przepisów (strona:50/67)

Kluski śląskie z bułką tartą 171

przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis, polecam bo naprawdę warto! Składniki: około(...)ilości, by zrównała się z ubitymi na płasko pozostałymi ziemniakami. Następnie wbić jajko i dokładnie mieszać rękoma, by powstało jednolite, gładkie, odchodzące od rąk ciasto. Kulamy kulki wielkości orzecha włoskiego, a na środku wbijamy palec tworząc tzw. dziurkę. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy i gotujemy 3-5 minut do wypłynięcia. Odcedzamy. Na patelni topimy masło, wsypyjemy

na moim stole...
Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem) 437

bagietkę, zmniejszyłam ilość kaparów, zamiast octu winnego wykorzystałam ocet jabłkowy. Ta sałatka jest pyszna, musicie ją przygotować. Nie mogłam nasycić wzroku, oraz nie mogłam nasycić się smakiem tej włoskiej kolorowej letniej sałatki. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatka jest idealna do grillowanego mięsa. Karkówki, albo faszerowanej piersi z kurczaka(...)misce, doprawiamy je solą i pieprzem. Odsączamy kapary z zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Mieszamy całość, następnie przygotowujemy sos  z octu jabłkowego i 3 łyżek oliwy z oliwek. Polewamy nim sałatkę. Dodajemy małe listki bazylii, mieszamy razem i jemy z apetytem. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cannelloni ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem ricotta 231

Dziś 25.10.- Światowy Dzień Makaronu. Oto moja propozycja na uczczenie tego dnia. Oczywiście we włoskim klimacie- Cannelloni faszerowane samymi rarytasami. Smacznego. Czekam na Wasze opinie.Czas przygotowania: 75 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 23,50 złSKŁADNIKI:Makaron CannelloniSzpinak mrożony 500 gSuszone pomidory 150 gSer Ricotta 250 gSer Grana Padano 80 gSer Mozzarella w kulkach 200 g (2 kule)Cebula dymkaCzosnek(...)Grana Padano. Dolewamy śmietanki 30%, doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem smażymy, aż do momentu uzyskania gęstego farszu. Na końcu dodajemy posiekana natkę pietruszki. Pamiętajmy o częstym mieszaniu farszu.*Sos beszamelowyW rondelku roztapiamy na małym ogniu 2 łyżki masła. Dodajemy 2 łyżki mąki na rozpuszczone masło i mieszamy za pomącą trzepaczki. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Od razu, gdy powstanie

kulinarnyJa
Musabaha 123

więcej niż siedmioma górami, ale za mniej niż siedmioma morzami jest kraina zwana umownie Lewantem. Jest to umowna nazwa krajów (jak sama nazwa znającym język włoski wskazuje), które leżą na wschodnim krańcu Morza Śródziemnego. Umowna, bo pochodzi jeszcze z czasów, gdzie państwa narodowe, które my znamy po prostu nie istniały. Szerszej publiczności region tej jest znany z tego(...)Danie, które Wam przedstawię jest genialne w swej prostocie i opiera się głównie na jednym tylko składniku. Idealne jako lunch do pracy, zwłaszcza jeśli macie tam mikrofalówkę :) Zazwyczaj do sosu dodaje się cytryn, żeby był lekko kwaskowaty, ale moja szefowa słusznie zauważyła, że można podobny efekt uzyskać za pomocą pomidorów, a że w tej części świata większość sosów opiera się

Kryzysowa Książka Kucharska
“Kuchnia grecka” – recenzja 160

Właśnie przeczytałam grecką książkę kucharską napisaną przez australijskiego szefa kuchni, który ma też korzenie włoskie i którego misją jest pokazywanie światu nowoczesnej kuchni greckiej bez stereotypów typu sałatka grecka z serem fetopodobnym czy souvlaki. How crazy is that? Przecież kuchnia grecka jest prawie nieznana w Polsce poza takimi właśnie kliszami. Sama nie wiem czym się różni kebab od gyrosa(...)greckie ogórkowe pikle z ouzo, hummus z orzeszkami i kolendrą, dip z przypalonej cebuli i twarogu, kalmary podawane z arbuzem i kozim serem, zupa avgolemono z serem halloumi i sos avgolemono jako dodatek do gnocchi, czy pasticcio, czyli grecka zapiekanka makaronowa. Jest trochę greckiego streetfoodu np. frytki z fetą czy tosty fasolowe z opiekacza. Są patenty na wzmocnienie smaku przez

Ugotowane pozamiatane
Kapuściana zapiekanka 121

całej rodziny. Zapiekanka ta jest bardzo podobna do gołąbków tyle, że jest o wiele lepsza w smaku i nie trzeba tracić czasu na zawijanie. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 300 gr. mielonego mięsa wieprzowego 150 gr. ugotowanego ryżu 100 gr. sera żółtego ztarkowanego 2 ząbki czosnku 1 średnia biała cebula sól pieprz olej Przygotowanie: Ugotować ryż w lekko osolonej wodzie(...)czasie wyjąć kapustę, posypać ztarkowanym serem i wstawić jeszcze na 15 minut. Kiedy kapusta jest już miękka, danie jest gotowe. Gotowe danie można polać keczupem, sosem pomidorowym lub sosem z kwaśnej śmietany. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,, Lubię

Smaczne Potrawy
Pizza margharita 164

Dziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret

Kulinarna rozmowa
Gołąbki w kapuście włoskiej 134

wieloma różnymi postaciami . Na moim stole niedawno zagościła w postaci gołąbków w kapuście włoskiej . Smacznych , delikatnych i prostych w  wykonaniu . składniki na 6 porcji 1 główka kapusty włoskiej 3 woreczki ryżu 1 woreczek kaszy jęczmiennej 2 cebule 1 ząbek czosnku 0,50 dag mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka vegety lub 2 kostki rosołowe pieprz sól przepis Kapustę opłukujemy(...)kapust, które nam zostały, ściśle układamy gołąbki, zalewamy gorąca wodą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż będą miękkie. Dodajemy vegetę lub kostki rosołowe . warianty gołąbki podajemy z sosem pomidorowym i ziemniakami lub samodzielnie

Smakowite Dania
Spaghetti carbonara 187

Spaghetti carbonara to chyba jedno z najsłynniejszych włoskich dań. Przygotowuje się je błyskawicznie, a smakuje wybornie, więc będzie idealne, kiedy szybko chcecie coś zjeść, ale nie chcecie zadowalać się byle czym. Dodatkowo, jak reguła bloga nakazuje, danie jest niedrogie, więc jeśli nie macie jeszcze planów na dzisiejszy obiad, to zapraszam do wypróbowania.  Składniki na 4 porcje:400 g makaronu(...)czosnek przeciśnięty przez praskę (jeśli tłuszczu jest za mało, można dolać ok. łyżki oliwy).Żółtka delikatnie ubić ze śmietanką i serem, dodać usmażony boczek, doprawić solą i pieprzem. Sos wlać na patelnię, wymieszać. Dodać ugotowany makaron i podgrzewać przez chwilę na małym ogniu, do czasu aż sos stanie się kremowy i gęsty, uważając by nie zamienił się w jajecznicę. Podawać

Obiad za dychę
Makaron z duszonym bakłażanem, pomidorami i serem ricotta 110

Prosto, smacznie i ciekawie.  Składniki 1 duży bakłażan oliwa mała cebula pomidory krojone w puszce 300 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku pół łyżeczki suszonej

R'n'G Kitchen
Cannelloni z porem i brokułem 332

bogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę". Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też(...)wieprzowe - do wyboru do koloru :) 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej 2 jaja - całe 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 3-4 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego

Grunt to przepis!
Spaghetti puttanesca 145

Jedno z najszybszych dań włoskich, jak głosi legenda ten rodzaj spaghetti gotowały dziewczyny zatrudnione w branży rozrywkowej-bo czas to pieniądz. Z teraz wstawcie wodę na makaron, nalejcie sobie kieliszek dobrego,czerwonego wina....kilka minut i jest kolacja. SKŁADNIKI:2-3 porcje ok. 400 g. spaghetti 3-4 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek oliwa z oliwek 5-6 filecików anchois pepperoni(...)sekund. Następnie dodajemy kapary, oliwki pokrojone pomidory i passatę. Całość przesmażamy 1-2 minuty Makaron ugotowany al dente (wraz z odrobiną wody, w której się gotował)wrzucamy bezpośrednio do sosu, potrząsamy patelnią,żeby połączyć  składniki, ew, solimy i pieprzymy. Na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki

Kopystką po garach
Środa: Bakłażan pod parmezanem z kuskusem 143

włoskiej i jedna z ulubionych potraw Agnieszki. Jest proste do zrobienia, zawiera raptem trzy składniki, a jest bardzo smaczne i eleganckie. Martha Rose Shulman , autorka książek kulinarnych, postanowiła pożenić włoski specjał ze składnikiem powszechnym jak Maghreb długi i szeroki – z kuskusem. Robiona na bazie gotowanej pszenicy durum kasza, stanowi podstawę menu w krajach od Libanu po Tunezję(...)popcorn. Potem już tylko zalewamy go wodą w stosunku 2:1 i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 5 minut. Składniki: 2 średnie bakłażany Szklanka kuskusu 2 szklanki sosu pomidorowego (według tego przepisu) 1 szklanka tartego parmezanu Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ugotuj kuskus w następujący sposób: rozgrzej szeroką patelnię, wysyp na nią kaszę i podpiekaj na średnim ogniu

Niedzielny kucharz
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 238

całą noc. Rozgrzej sporą ilość oliwy z tażinie, brytfannie lub dużej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka skórą do dołu, aż staną się złociste.  Dodaj koper włoski, cebulę, posiekane łodyżki kolendry i czosnek. Przemieszaj i smaż kilka minut. Teraz dodaj kiszone cytryny, oliwki, szafran i polej bulionem. Wymieszaj i przykryj pokrywką. Duś na wolnym ogniu przez(...)się wydawało, tażiny w Maroku nie są jedzone z kuskusem, które podaje się raczej jako osobne danie. Bardziej autentycznym dodatkiem do tażinu jest chleb, którym można wycierać resztki sosu, lub frytki układane na wierzchu dania (wg maroccanfood.about.com

Chilli Czosnek i Oliwa
Calzone d'amore 231

polskiej... bo patrząc na calzone, można tak powiedzieć. Ciasto na pizzę można wykorzystać w inny sposób niż jako rozwałkowane kółko z dodatkami. Wystarczy je zwinąć w pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe na pizzę (gotowe(...)groszku 1/2 czerwonej papryki pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Kapustę i paprykę starłam na tarce. Wszystkie warzywa ze sobą połączyłam. Majonez wymieszałam z jogurtem, doprawiłam pieprzem. Sos dodałam do warzyw i dobrze wymieszałam.  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Pizza (wiejska vs kebab) "Oszukane" gołąbki

bastalena

Proponowane wyszukiwania