sos włoski - 1000 przepisów (strona:53/67)

Caprese na śniadanie 168

Uwielbiam poranki, kiedy nigdzie nie trzeba się spieszyć. Można wstać, jednym otwartym okiem przejrzeć wiadomości, a kiedy zaburczy w brzuchu iść do lodówki i zobaczyć co

W kuchni wieczorem
Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry 170

Składniki:  średnia cukinia  10 pomidorków czereśniowych  mozzarella  ząbek czosnku  szczypta oregano  2 szczypty suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z pomidorami i kotlecikami warzywnymi 165

Ten przepis powstał na konkurs organizowany przez Zboże smakuje i inspiruje. Udało mi się zająć II miejsce, więc dzisiaj prezentuję Wam cały przepis. Samo zadanie konkursowe

Pasja Smaku
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 677

Aksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne

Nerds Kitchen
Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach 185

Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorachSkładniki: ( 2 porcje )  2 gniazdka makaronu Pappardelle all'Uovo Bolognesi Barilla  1 mała czerwona papryka 

Moja smaczna kuchnia
,,Pizza z leśnymi grzybami” 129

Dzisiaj proponuję najsławniejszą włoską potrawę, szybkie, proste danie czyli pizzę z grzybami. Samo ciasto na pizzę jest miękkie i elastyczne, z farszem grzybowym smakuje wyśmienicie. Pyszna pizza powstała dzięki uprzejmości marki ePrezenty oraz Frisco,   Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Farsz 600 gramów(...)pieprzem, studzimy. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na dwie porcje, każdą rozwałkowujemy na placek o śr. około 28 cm, lekko podsypujemy mąką. Placki układamy na wyłożonej pergaminem blasze. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy na nich plasterki szynki i mozzarelli, kładziemy grzyby, posypujemy startym serem. Pieczemy w 200 C przez około 15 min. Dobrze komponuje się z sosem czosnkowym lub pomidorowym

Podróż w kulinaria
Pizza z mąki owsianej 567

Mąka owsiana powstaje w wyniku zmielenia ziaren owsa. Mąkę charakteryzuje kremowy kolor i lekko orzechowy smak. Zawiera ona całą gamę wartości odżywczych. Jest bogata m.in. w

Mania Gotowania
Lasagne! :)) 169

Witajcie! Dzisiaj postanowiłam się podzielić z Wami przepysznym przepisem na lasagne ze szpinakiem! (O nieee, fuj, co ona je?) :)))Szpinak nie jest zły! Nie wiem czemu

Emcia Pichci
Ravioli z sosem grzybowym 180

Obudzić w sobie włoską mammę. Zróbić makaron własnymi rękami. Przygotować farsz z ricottą. Popić włoskim winem. Ravioli w stylu DIY chodziło za mną już od jakiegoś czasu, ale mam zerowe doświadczenie w robieniu domowego makaronu. Pamiętam jak dawno temu, kiedy ciężko było cokolwiek dostać, moja mama robiła go sama. Główne przeznaczenie - do rosołu. Dziś, w czasach wypełnionych po brzegi supermarketów(...)idziemy cichutko, przez zimę, zadowolone bardzo. Bo idą święta. I mamy już pamarańcze.Nie będzie więc przepisu na ciasto. O ciasto zapytajcie mamę lub babcię. Za to farsz i sos robimy następująco.Składniki:farsz250g ricotty3 garście świeżego szpinaku1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkępieprz i sólsos200g małych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki)2 łyżki kurek w zalewie1/2 małej

W kuchni wieczorem
Penne z czerwonym pesto 233

Pyszny, szybki makaron z czerwonym Pesto, które jest sycylijską odmianą tradycyjnego zielonego. Różni się oni głównie obecnością w składzie suszonych pomidorów. Pesto można zrobić samemu lub

Mania Gotowania
Bucattini al'a Alfredo 102

W 1914 Alfredo di Lelio kucharz i właściciel restauracji Alfredo w Rzymie zrobił pyszny makaron nazwany później Fettuccine Alfredo. Danie to zrobił on pierwotnie dla swojej

Moje Małe Czarowanie
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 151

Ostatnio czas biegnie szybciej. Może to przez szarość za oknem i wcześnie przychodzącą noc. Kiedy biorę się za obiad, który wymaga trochę więcej czasu, mam wrażenie

W kuchni wieczorem
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 162

ćwiczta sobie sami. Ćwiczenia były przerywane okrzykami „do it!!”, „yes!” „great!”. Normalnie panie zachód!! Następnie pan kucharz wspiął się na wyżyny i przygotował jabłka i śliwki oprószone cynamonem z sosem z gorzkiej czekolady. I znowu prowadząca jęczała „ŁAŁ”. Przestałam oglądać. I przyszła kolej na panią Paruzel i jej zupy. Tych, którzy oglądali pierwszą serię pragnę uspokoić, szklane deski zniknęły(...)Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię

ladykitchen
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 159

Witajcie !!! Dziś chciałbym zaprezentować Wam pierś kurczaka faszerowaną suszonymi pomidorami i serem feta. Jako dodatek postanowiłem podać chrupiące placki ziemniaczane. Połączenie kuchni włoskiej i polskiej okazało się trafną inspiracją. Sami oceńcie :)Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 2 osóbKoszt na przygotowania: 15,00 złSKŁADNIKI:2 piersi z kurczaka150 g suszonych pomidorów100 g sera feta6 dużych ziemniaków1 cebulanatka pietruszki3 łyżki(...)łyżki mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy mieszając je. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu i układamy na ręczniku papierowym, który pozwoli usunąć zbędny olej.PRZYGOTOWANIE-sos jogurtowo-czosnkowy:Do miseczki wlewamy jogurt i za pomocą praski przeciskamy czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.PODANIE:Upieczone piersi z kurczaka

kulinarnyJa
WIOSENNA PANNA COTTA 118

Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych Hortex, nawet po obfitym posiłku każdy skusi się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery.   Przygotowanie: 20 min Gotowanie: 10 min Chłodzenie: 12 godz. Dla 6 osób: Panna cotta(...)silikonowych foremek), uprzednio opłukanych zimną wodą (nie wycierając ich). Przestudź i wstaw do lodówki na 12 godzin.   Odłóż kilka owoców do dekoracji, z reszty owoców przygotuj sos coulis. Owoce, najlepiej lekko rozmrożone,  zagotuj w rondelku z 60 g cukru, sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę wody, podgrzewaj przez około 5- 10 minut na małym ogniu, od czasu

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska

Proponowane wyszukiwania