sos włoski - 1000 przepisów (strona:46/67)

Kolejna wydumka mojej dziewczynki. Kolejny nawał 197

Może arbuz? No, jadłam wczoraj, ale ma on tyle do mleka, co fontanna do mojego obiadu. Musiałabym się chyba nim wypchać. Fontanna natomiast ma całkiem sporo ;) bo dziś po włosku. Pierwsze słowa Stwórcy na widok dzisiejszego dania? "Kolejna wydumka mojej dziewczynki". I ta bezcenna mina "skazańca".  Poniższa lazania od A do Z jest mojego wykonania. Czyli nawet makaron(...)się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne200g szpinaku (mrożonego)200g groszku zielonego100g fety1/2 cebuliprzyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sólgarść słonecznikałyżka oliwymasło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowySzpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu

bastalena
Dufinki Ziemniaczane Z Tuńczykiem, Serem I Botwinką 153

łodygi botwiny z liśćmi 2-3 plastry sera żółtego pokrojonego na drobna kostkę 1/3 główki cebuli poszatkowanej bardzo drobno 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub w sosie własnym Princes (185 g) sól, pieprz do smaku Panierka: 1 małe jako kl M mąka kukurydziana lub pszenna buła tarta olej do smażenia 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę bądź tłuczemy(...)mniejsze kawałeczki. 3. Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy mąki, sól, pierz i mieszamy całość, w trakcie doprawiamy jeszcze pod swój smak. 4. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je najpierw w mące kukurydzianej, potem w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. 5. Gotowe kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.  Usmażone wyjmujemy

Gotowanie...to proste !
Grillowane panini... 135

hmmm.... coś na szybko, nawet nie spodziewałam się, że ze zwykłej ciabatty można wyczarować tak pysznego, włoskiego tosta . Zawsze warto mieć w lodówce ser mozzarella, oliwki i wszystkie inne składniki jakie nam smakują. fajne w tych tostach jest to, że możemy do nich dodawać wszystko co nam się tylko podoba! :) Grillowane panini... SKŁADNIKI: 3-4 ciabatty oliwki mozzarella cebula wędlina(...)smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe tosty podawać z ulubionymi sosami. Smacznego

Zainspiruj się kuchnią
Makaron z włoską nutą 159

składniki* 100 g salami* 1/2 małego słoika papryki marynowanej* 1/2 opakowania makaronu świderki* 50 g startego sera parmezan* 10-15 zielonych oliwek ze słoiczka* 1/2 pęczka

Mix smaku
Pierś z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym 341

Dzisiaj post na szybko, gdyż ostatnio brakuje mi na wszystko czasu (jednak staram się do Was w miarę na bieżąco zaglądać). Dlatego i obiad musiał być

Fabryka pomysłów
Pizza Margherita 291

Najprostsza do zrobienia pizza, zaledwie kilka składników na ciasto i bardzo proste wykończenie. A smak? Uwielbiam. Szkoda, że nie miałam akurat świeżej bazylii, bo byłoby idealnie

Pasja Smaku
Włoska panna cotta oraz akcja "Smak języka" + zapowiedź niespodzianki :) 184

book La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest to tylko e-book z włoskimi przepisami, nowe będą pojawiały się(...)doprowadzając do wrzenia!). Dodać cukier puder i ziarna z laski wanilii, wymieszać. 3. Masę przelać przez sitko do foremek lub salaterek. Odstawić do stężenia. Podawać z dowolnym sosem, owocami, karmelem itp. Ja zrobiłam do niej sos jagodowy : 1 szkl mrożonych jagód 100 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier do smaku  Jagody przełożyć do rondelka, dodać połowę wody

Kto ugości moich gości?
Ryba po włosku. 180

Fish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz)  2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4

Kulinarny karnet Christophera
carpaccio z buraka 174

danie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki sera typu feta 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny  szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki płynnego miodu wykonanie: Buraki myję, układam na blaszce i piekę(...)rozkładam liście sałaty i ser pokrojony w grubą kostkę. Posypuję posiekanymi orzechami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Sok z cytryny, olej, sól, pieprz i cukier łączę energicznie. Powstałym sosem polewam carpaccio. Smacznego

babka w formie
Sałatka z pomidorów z parmezanem 222

mandarynek, a w czerwcu z truskawek, to sierpień zdecydowanie jest miesiącem pomidorów. Na kromce chleba z masłem posypanym solą, w nieco staroświeckiej sałatce ze śmietaną, ponadczasowej caprese albo włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe(...)dobre, kupując na wpół zielone pomidory do kanapek lub sałatek. Wiem, bo byłam i widziałam. I kupowałam również. Z tym że kupowalam te czerwone, które są przeznaczone na sos, sok lub gazpacho, a pani w warzywniaku pod domem po kilku dniach już wiedziała, że robimy z nich sałatki. Nasz dialog moją łamaną hiszpanszczyzną wyglądał mniej więcej tak: - dos kilo tomates

Obiad gotowy
Tagliatelle z sosem szalotkowym 88

Proste, szybkie danie makaronowe.  Składniki: 2 szalotki 50 g masła 400 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek bazylii 250 makaronu tagliatelle 1/2 szklanki startego parmezanu sól

R'n'G Kitchen
Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami 149

Wrzesień rozpoczynamy od faszerowanych warzyw. Najchętniej nadziewam cukinie, które są przepyszne w wersji nie tylko mięsnej. Tym razem zdecydowałam się na wegetariańską opcję. Warzywo faszerowałam kuskusem

Moja smaczna kuchnia
Pizza z rukolą, pomidorkami cherry i parmezanem 222

lodówki w woreczkach foliowych na kolejne pizze. Z kuleczki ciasta robimy placek - polecam rozciąganie zamiast wałkowania. Rozciągamy na placek o średnicy 25-30 cm - im cieńszy tym lepszy. Smarujemy sosem pomidorowo bazyliowym (jeśli ktoś lubi, można go dodatkowo doprawić przeciśniętym czosnkiem) układamy na pizzy porwaną na kawałeczki mozarellę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksimum (220-230 stopni). Jeśli macie, możecie(...)dobrze rozgrzanym piecu. Po wyjęciu kładziemy na środek rukolę, przepołowione pomidorki i cienkie plastry parmezanu (można je zrobić obieraczką do warzyw). Nie żałujemy składników:) Pizza gotowa!   Partnerem "Tygodnia włoskiego" jest marka Barilla

Kulinarne Inspiracje
Spaghetti aglio e olio z peperoni i rukolą 158

obiad makaron. Mój ulubiony, w wersji vege. Czyli spaghetti aglio e olio z pikantną papryczką peperoni, parmezanem i rukolą. Połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie tego włoskiego przysmaku. Zakochacie się w tych smakach.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu spaghetti1 świeża papryczka peperoni1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła1/2 szklanki białego(...)podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przekładamy do sosu. Chwilę podsmażamy i przekładamy na talerz. Dodajemy rukolę i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego

kulinarnyJa
Pizza z szynką, oliwkami i serem 186

Bardzo lubimy pizzę, najbardziej za to, że każdy może przygotować swój kawałek z ulubionymi dodatkami:) Tym razem zrobiłam bardzo "włoską" pizzę z bazyliowym pesto, szynka, oliwkami, suszonymi pomidorami i startym parmezanem. Wyszła pyszna!!!Ciasto: 250g mąki pszennej,150ml letniej przegotowanej wody,15 g świeżych drożdży,łyżeczka soli,1/2 łyżeczki cukru,łyżka oliwy z oliwek Olitalia.Drożdże wymieszać(...)natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.Farsz:250g kiełbasy,3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia,6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,3 łyżki oliwek zielonych Serpis,2 cebule,łyżka oliwy z oliwek Olitalia,łyżeczka ziół prowansalskich,1/2 łyżeczki ostrej

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania