Może arbuz? No, jadłam wczoraj, ale ma on tyle do mleka, co fontanna do mojego obiadu. Musiałabym się chyba nim wypchać. Fontanna natomiast ma całkiem sporo ;) bo dziś po włosku. Pierwsze słowa Stwórcy na widok dzisiejszego dania? "Kolejna wydumka mojej dziewczynki". I ta bezcenna mina "skazańca". Poniższa lazania od A do Z jest mojego wykonania. Czyli nawet makaron(...)się to połączenie. ok.12 płatów makaronu lasagne200g szpinaku (mrożonego)200g groszku zielonego100g fety1/2 cebuliprzyprawy: czosnek, pieprz czosnkowy, sólgarść słonecznikałyżka oliwymasło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa na sos beszamelowySzpinak delikatnie rozmroziłam. Na łyżce oliwy podsmażyłam startą cebulę, dodałam do niej szpinak, oprószyłam pieprzem i czosnkiem. Podsmażyłam całość, a następnie pozostawiłam na delikatnym ogniu do odparowania, mieszając od czasu
bastalenałodygi botwiny z liśćmi 2-3 plastry sera żółtego pokrojonego na drobna kostkę 1/3 główki cebuli poszatkowanej bardzo drobno 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub w sosie własnym Princes (185 g) sól, pieprz do smaku Panierka: 1 małe jako kl M mąka kukurydziana lub pszenna buła tarta olej do smażenia 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę bądź tłuczemy(...)mniejsze kawałeczki. 3. Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy mąki, sól, pierz i mieszamy całość, w trakcie doprawiamy jeszcze pod swój smak. 4. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je najpierw w mące kukurydzianej, potem w jajku, a na sam koniec w bułce tartej. 5. Gotowe kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy
Gotowanie...to proste !hmmm.... coś na szybko, nawet nie spodziewałam się, że ze zwykłej ciabatty można wyczarować tak pysznego, włoskiego tosta . Zawsze warto mieć w lodówce ser mozzarella, oliwki i wszystkie inne składniki jakie nam smakują. fajne w tych tostach jest to, że możemy do nich dodawać wszystko co nam się tylko podoba! :) Grillowane panini... SKŁADNIKI: 3-4 ciabatty oliwki mozzarella cebula wędlina(...)smarujemy masłem, kładziemy cebulę, pokrojony marynowany czosnek, ser, wędlinę, warzywa, ser mozzarella, posypujemy wszystko przyprawami. Gdy mamy już poskładane nasze kanapki, należy je grillować. Gotowe tosty podawać z ulubionymi sosami. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąskładniki* 100 g salami* 1/2 małego słoika papryki marynowanej* 1/2 opakowania makaronu świderki* 50 g startego sera parmezan* 10-15 zielonych oliwek ze słoiczka* 1/2 pęczka
Mix smakuDzisiaj post na szybko, gdyż ostatnio brakuje mi na wszystko czasu (jednak staram się do Was w miarę na bieżąco zaglądać). Dlatego i obiad musiał być
Fabryka pomysłówNajprostsza do zrobienia pizza, zaledwie kilka składników na ciasto i bardzo proste wykończenie. A smak? Uwielbiam. Szkoda, że nie miałam akurat świeżej bazylii, bo byłoby idealnie
Pasja Smakubook La Cucina Italiana będący włosko-polską mini książką kucharską z przepisami na kultowe włoskie dania takie jak pizza, risotto, tiramisu czy prezentowana dziś przeze mnie panna cotta – wystarczy zarejestrować się na stronie multikurs.pl i wówczas e-book jest do pobrania zupełnie za darmo ze strefy kursanta. Aktualnie jest to tylko e-book z włoskimi przepisami, nowe będą pojawiały się(...)doprowadzając do wrzenia!). Dodać cukier puder i ziarna z laski wanilii, wymieszać. 3. Masę przelać przez sitko do foremek lub salaterek. Odstawić do stężenia. Podawać z dowolnym sosem, owocami, karmelem itp. Ja zrobiłam do niej sos jagodowy : 1 szkl mrożonych jagód 100 ml wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier do smaku Jagody przełożyć do rondelka, dodać połowę wody
Kto ugości moich gości?Fish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz) 2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4
Kulinarny karnet Christopheradanie z pewnością jeszcze nie raz zagości na naszym stole :-) składniki: 1 kg buraków 2-3 garście rukoli lub roszponki 1/2 kostki sera typu feta 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki uprażonych ziaren słonecznika 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu 2 łyżeczki płynnego miodu wykonanie: Buraki myję, układam na blaszce i piekę(...)rozkładam liście sałaty i ser pokrojony w grubą kostkę. Posypuję posiekanymi orzechami i podprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Sok z cytryny, olej, sól, pieprz i cukier łączę energicznie. Powstałym sosem polewam carpaccio. Smacznego
babka w formiemandarynek, a w czerwcu z truskawek, to sierpień zdecydowanie jest miesiącem pomidorów. Na kromce chleba z masłem posypanym solą, w nieco staroświeckiej sałatce ze śmietaną, ponadczasowej caprese albo włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe(...)dobre, kupując na wpół zielone pomidory do kanapek lub sałatek. Wiem, bo byłam i widziałam. I kupowałam również. Z tym że kupowalam te czerwone, które są przeznaczone na sos, sok lub gazpacho, a pani w warzywniaku pod domem po kilku dniach już wiedziała, że robimy z nich sałatki. Nasz dialog moją łamaną hiszpanszczyzną wyglądał mniej więcej tak: - dos kilo tomates
Obiad gotowyProste, szybkie danie makaronowe. Składniki: 2 szalotki 50 g masła 400 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek bazylii 250 makaronu tagliatelle 1/2 szklanki startego parmezanu sól
R'n'G KitchenWrzesień rozpoczynamy od faszerowanych warzyw. Najchętniej nadziewam cukinie, które są przepyszne w wersji nie tylko mięsnej. Tym razem zdecydowałam się na wegetariańską opcję. Warzywo faszerowałam kuskusem
Moja smaczna kuchnialodówki w woreczkach foliowych na kolejne pizze. Z kuleczki ciasta robimy placek - polecam rozciąganie zamiast wałkowania. Rozciągamy na placek o średnicy 25-30 cm - im cieńszy tym lepszy. Smarujemy sosem pomidorowo bazyliowym (jeśli ktoś lubi, można go dodatkowo doprawić przeciśniętym czosnkiem) układamy na pizzy porwaną na kawałeczki mozarellę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do maksimum (220-230 stopni). Jeśli macie, możecie(...)dobrze rozgrzanym piecu. Po wyjęciu kładziemy na środek rukolę, przepołowione pomidorki i cienkie plastry parmezanu (można je zrobić obieraczką do warzyw). Nie żałujemy składników:) Pizza gotowa! Partnerem "Tygodnia włoskiego" jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjeobiad makaron. Mój ulubiony, w wersji vege. Czyli spaghetti aglio e olio z pikantną papryczką peperoni, parmezanem i rukolą. Połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie tego włoskiego przysmaku. Zakochacie się w tych smakach.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu spaghetti1 świeża papryczka peperoni1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła1/2 szklanki białego(...)podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przekładamy do sosu. Chwilę podsmażamy i przekładamy na talerz. Dodajemy rukolę i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego
kulinarnyJaBardzo lubimy pizzę, najbardziej za to, że każdy może przygotować swój kawałek z ulubionymi dodatkami:) Tym razem zrobiłam bardzo "włoską" pizzę z bazyliowym pesto, szynka, oliwkami, suszonymi pomidorami i startym parmezanem. Wyszła pyszna!!!Ciasto: 250g mąki pszennej,150ml letniej przegotowanej wody,15 g świeżych drożdży,łyżeczka soli,1/2 łyżeczki cukru,łyżka oliwy z oliwek Olitalia.Drożdże wymieszać(...)natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie rozwałkować.Ja piekłam pizzę na prostokątnej blasze o wym. 37x42cm.Farsz:250g kiełbasy,3 łyżki sosu pesto Grand' Italia - bazylia,6 pomidorów suszonych na słońcu w oleju Ponti,3 łyżki oliwek zielonych Serpis,2 cebule,łyżka oliwy z oliwek Olitalia,łyżeczka ziół prowansalskich,1/2 łyżeczki ostrej
Z miłości do słodkości