PIZZA, kto jej nie lubi? Dobra pizza to przede wszystkim ciasto. Przepis na ciasto do pizzy, jest podstawą dobrego wypieku. To co dodamy na wierzch
SMYKWKUCHNIBardzo łatwy przepis na szybki obiad lub kolację na gorąco. Wystarczy wstawić wodę na makaron i w międzyczasie przygotować smaczny sos na bazie surowej białej
zielonacukinkaUwielbiam pesto ! Mogłabym je jeść ze wszystkim. Pesto doskonale smakuje wymieszane z gorącym makaronem i posypane odrobina świeżo startego parmezanu. Grillowana pierś z kurczaka nabiera charakteru
Kulinarne przygody Gatityprzepis kroił się w mojej głowie już od dawana, odkąd w jednej z włoskich restauracji miałam okazje zobaczyć makaron, który wyglądał jak płaty lazanii, ale miał pofalowane brzegi i zamiast tradycyjnie ułożonych na sobie były one zawinięte. Dlatego wykorzystałam ten patent, kupiłam nawet narzędzie do robienia pofalowanych brzegów makaronu, ale niezbyt one wyszły, niestety lepsze byłoby użycie tego do robienia(...)ravioli, a którego nie mam, zrobiłam kurczakowe nadzienie i połączyłam z dwoma rodzajami sosów. Jeden dla tradycjonalistów pomidorowy a drugi dla osoby otwartej na smaki czyli dyniowy. Ogólnie obiad wyszedł pyszny, a sos dyniowy z domieszka pomidorowa rewelacyjny. Szkoda ze u nas nie można dostać takiego falowanego gotowego makaronu do lazanii. Może jakaś firm jednak zrobi ukłon w kierunku konsumentów
Bernika - moj kulinarny pamietnikpieprz świeżo mielony Przygotowanie :Rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekany czosnek, przesmażyć razem ze szpinakiem, dodać kostki awokado. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Wyłożyć na talerze, dodać sos ze szpinaku i awokado. Gdyby był za gęsty można dodać odrobinę wody z gotowania makaronu. Całość przyprawić, posypać startym oscypkiem. Co do samego makaronu to myślałam, że to takie same(...)dostępne są w naszych marketach. Jednak ten makaron jest zupełnie inny. W środku jest cienka rureczka. Sam makaron jest zdecydowanie moim faworytem do dań z kuchni włoskiej
Magiczne Życie Martymoże tez być świeża papryczka) parmezan do podania Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, kiedy makaron się gotuje robimy sos. Na oliwę wrzucamy pokrojoną w półplasterki cebulę, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone w kostki papryki oraz poszatkowaną w półplasterki cukinię. Smażymy wszystko kilka minut, należy kontrolować, aby nie przegotować warzyw(...)Doprawiamy solą, papryką chili oraz listkami tymianku. Na patelnię z warzywami wrzucamy odcedzony makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy z wiórkami parmezanu i kieliszkiem białego wina:) Partnerem "Włoskiego tygodnia" jest marka Barilla
Kulinarne Inspiracjepatelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry. Nadzienie. 30 g rodzynek 60 ml rumu 20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej 60 g orzechów włoskich 60g cukru pudru 100 ml kremówki cynamon szczypta Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc. Orzechy zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić(...)podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać! Sos czekoladowy. 150ml mleka 50 g cukru 100 g czekolady gorzkiej 2 żółtka 100 ml śmietany kremowej 0,5 laski wanilii 50 ml rumu Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj przepis na pyszne tagliatelle z kurczakiem, bazyliowym pesto i pomidorkami koktajlowymi. SKŁADNIKI
Moje Kuchenne Rewelacjetylko! Składniki: 100 g świeżych liści szpinaku baby, umyte, osuszone 1 mała czerwona papryka pół szklanki ugotowanej już ciecierzycy kilka czarnych oliwek pół szklanki posiekanego serka typu włoskiego – capri, zamiennie pokruszona feta lub serek śmietankowy Piątnicy, ten gęsty, zwarty garść płatków migdałów garść suszonej żurawiny tarty parmezan Składniki na winegret: 6 łyżek oliwy z oliwek łyżeczka miodu łyżeczka musztardy(...)octu jabłkowego świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Sałatka: Na półmisku układam szpinak, na niego oliwki, posiekaną paprykę, suszoną żurawinę, płatki migdałowe, ciecierzycę i resztę składników. Lekko mieszam ręką. Sos winegret: Mieszam musztardę z miodem i octem, dodaję powoli oliwę cały czas mieszając, przyprawiam pieprzem. Gotowym sosem polewam sałatkę. Smacznego
Zasmakuj KuchniProste danie o wyjątkowym smaku :) Składniki 1 filet z kurczaka 25 dkg pieczarek 1 szalotka 100 g serka mascarpone sól, pieprz czubryca czerwona Sposób przygotowania Kurczaka
czarrna od kuchniSkładniki: 25 gram drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 250 gram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli
Mango PapajaDopiero ostatnio myśl taka zaświtała mi w głowieJ Po dokładnym researchu różnych przepisów zabrałam się za pieczenie. Babeczki wyszły przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne.Cinnabon rolls Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży 70 g masła(...)cukru pudru 1,5 łyżki roztopionego masła Skórka z połowy pomarańczy ½ łyżeczki aromatu waniliowego Syrop karmelowy: 100 g masła 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka miodu 150g orzechów włoskich Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru. Mleko podgrzewamy. Dodajemy połowę do drożdży i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut, aby podrosły. Następnie w dużej misce mieszam suche składniki: mąkę
Mania Gotowaniapiekarniku ha ha ), dobry pomysł na niedzielny obiad.Muszę przyznać ,że są niesamowicie smaczne,ser rozciąga się przy każdym ugryzieniu , a pomidory podkreślają smak całości ,a zapach ciepłych włoskich stron umilą i przypomni tymianek.Zapraszam. 4 kotlety schabowe 1 kulka mozzarella Kilka suszonych pomidorów Tymianek Sól i pieprz Olej ****************************** Kotlety rozbić na cienkie płaty,posolić i popieprzyć, oprószyć tymiankiem. Mozzarellę przekroić(...)każdy kotlet ułożyć cząstkę i kilka pomidorów.Dokładnie zwinąć i usmażyč na złoty kolor.Mozemy też je podlač bulionem po usmażeniu i poddusić,zrobi się nam wtedy sos , który podamy do ziemniaków.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipiekarnika wyłożyć papierem do pieczenia .Ułożyć plastry bakłażana ,skropić oliwą z oliwek i posypać szczyptą soli. Piec około 20 minut. Wyjąć bakłażany z piekarnika i posmarować warstwę sosu pomidorowego, następnie wierzch dekorować dowolnymi dodatkami -do wyboru: mozzarella / pomidory / chorizo lub ser / szynka / ... możliwe są wszystkie kombinacje ! Na koniec posypać ziołami i wstawić ponownie na jakieś 8 – 10 minut(...)Rosso Dwa smaki do wyboru: zielony z pesto bazyliowym lub czerwony z pesto z suszonych pomidorów Basiron Rosso to czerwona Gouda. Połączenie sera Gouda i czerwonych pomidorów oraz włoskich ziół co daje charakterystyczny smak sera. Jego czerwony kolor wygląda świetnie na kanapkach, w sałatkach lub półmisku serów. Jego składniki obejmują pasteryzowane mleko krowie, pesto i czerwone pomidory. Dojrzewa
w mojej kuchnistanowić samodzielną przekąskę. Rewelacyjnie komponuje się z dodatkiem żurawiny. 1 camembert Panierka: 1 małe jajko + 1 szczypta soli 15-20g orzechów (u mnie brazylijskie, makademia, pekan i włoskie) 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: masło/olej do smażenia Orzechy drobno posiekać (użyłam malaksera) i połączyć z sezamem oraz bułką tartą. Ser dokładnie obtoczyć (z każdej strony(...)solą) jajku oraz następnie w panierce orzechowo-sezamowej. (Zrobiłam to podwójnie.) Smażyć (po obu stronach) na na rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu i dobrze komponuje się z sosem żurawinowym
Di gotujeczasie użyłam brytfanny TOSCANA właśnie – stąd Toskania w mojej kuchni ! Brytfanny firmy Florina , o której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka(...)słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek, ja uzyłam Mini Monini, bo jest łagodniejsza w smaku czosnek i cebula sól i pieprz kawałek dyni sos pomidorowy robiony w domu 2 woreczki kaszy gryczanej 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 bakłażan bazylia przyprawa Kuchmistrz od Skworcu pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim od Skworcu W rondlu rozgrzewamy oliwę
Z Kuchni Do Kuchnipieprz… Podejrzanie mało? Być może, ale w prostocie też tkwi siła! Oczywiście nie obejdzie się bez kapusty, ale tę możecie wybrać dowolną wg upodobań – w szczególności białą, włoską lub pekińską. Każda z nich smakuje oczywiście nieco inaczej, jak również może mieć nieco inne właściwości w gotowym już daniu. Cechą gołąbków pieczonych będzie jednak zwykle to, że kapusta będzie(...)jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy do miękkości, aby potem nie wchłonął wody z mięsa i tym samym nie wysuszył gołąbków. Jeśli o mięsie mowa, możemy teoretycznie użyć dowolnej wieprzowiny, a nawet mięsa
Kulinarna Pokusawpływ na to, jak Jamie gotował przez 20 lat swojej kariery. Szkoda, że książka nie ukazała się w Polsce razem z innymi z tej serii. Wszak Polacy kochają kuchnię włoską i makarony! Postaram się przedstawić na blogu kilka propozycji z tej książki, bo naprawdę jest z czego wybierać. Na podstawie "The pasta book" by Gennaro Contaldo(...)ricotta 175 g parmezan 40 g 20 liści bazylii (ewentualnie kilka do przybrania; w przypadku braku bazylii dobrze sprawdzają się liście szpinaku) sól i pieprz do smaku sos pomidorowy 2 puszki pomidorów 3 ząbki czosnku świeża lub suszona bazylia oliwa z oliwek pół papryczki chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego. Wlewamy
Simple Dishmakaronu spaghetti (u mnie tricolore o smaku szpinaku, suszonych pomidorów i naturalnym,) 8 plasterków szynki parmeńskiej pół puszki groszku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku szalotka garść orzechów włoskich 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Na oliwie z oliwek smażymy czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę parmeńską(...)pieprzem. Dodajemy 3/4 pęczka posiekanej lub porwanej natki pietruszki oraz groszek i wlewamy 5 łyżek wody z gotującego się makaronu (skrobia znajdująca się w tej wodzie zagęści nam sos). Dusimy na wolnym ogniu składniki, wrzucamy na patelnię makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki oraz posiekanymi orzechami
Mango Papajastole musi rosół. A gdy w niedzielę mamy na obiad rosół, to wiadomo że w poniedziałek na 100% będzie zupa pomidorowa Rosół do idealna baza do zup, czy też sosów. Często go mrożę, aby potem szybko na jego bazie coś przygotować. Była więc na obiad zupa pomidorowa. Tym razem nie klasyczna pomidorówka z koncentratu, czy passaty, a zupa pomidorowa(...)pomidorową: Hiszpańska zupa pomidorowa Pikantna zupa pomidorowa Zupa pomidorowa (krem) Zupa pomidorowa (z makaronem) Zupa pomidorowa z mozzarellą Pomidory są najsmaczniejsze jesienią, ale teraz wiosną również pojawiają się smaczne włoskie, czerwone, pachnące pomidory, więc ja korzystam ze świeżych pomidorów, a nie ich przetworzonych odpowiedników! Zupa jest lekko słodka, gdyż ja zawsze dosładzam dania z dodatkiem pomidorów, czy koncentratu pomidorowego, niweluje
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię