drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki posiekanej świeżej kolendryszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwekNa sos curry3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej)2 łyżeczki startego świeżego imbiru4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)200 ml mleka kokosowego200 ml bulionu z kurczaka1 łyżka(...)formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe.Sos curry : Umieścić pastę curry i imbir
Stare Garyzmieniło… Nie rozczarowałam się, wszystko było pyszne Zamówiliśmy na przystawkę antipasti, bowiem kocham włoskie przekąski. Deseczka wyglądała na niepozorną, jednak była niesamowicie syta oraz pyszna. Dwa rodzaje wędlin, kilka rodzajów sera, marynowana marchewka (to pyszne odkrycie!), marynowana cebula, świeże oliwki, samodzielnie przygotowane pesto, sos balsamico, rukola oraz bagietka. To była prawdziwa uczta! Taką deskę przekąsek polecam każdemu kto odwiedzi
Kuchnia Bazyliimięsa. Nikt by zapewne nie odnotował tego wydarzenia, gdyby nie reakcja na nie pewnego włoskiego restauratora. Księżna stołowała się często w restauracji Giuseppe Ciprianiego, który wymyślił dla niej danie z surowego mięsa. Ułożył na talerzu cieniutkie plasterki najwyższej jakości polędwicy wołowej i ozdobił kremowym sosem z żółtek i musztardy. Wenecja żyła wtedy wystawą prac renesansowego malarza Vittoria Carpaccia, którego płótna
mojewypiekiinietylkodoniczki dużej bazylii 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki parmezanu startego 2 ząbki czosnku rolady: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka makaronu penne pesto 1 kulka mozzarelli 4 pomidory suszone sól, pieprz masło klarowane pieprz czerwony sos:1/3 liści bazylii z doniczki 1 żółtko 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego
wesoła kuchniamiód, ocet. Dodaj berberys, szczyptę soli i zakręć słoik. Wstrząśnij kilka razy . Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem. Berberys można zastąpić żurawiną. Żurawina jest słodsza, więc wystarczy jedna łyżka miodu. Żurawina jest większa od berberysu, więc lepiej ją pokroić. Orzechy pekan możecie zamienić na włoskie. Ja akurat miałam w domu pekan. The post Halloumi, berberys i bulgur – sałatka
codojedzeniazdobi nasz kuchenny blat czy komodę, ale także urozmaici każdą sałatkę czy danie. Nawet sos spaghetti zyska nowy smak jeśli dodacie do niego pod koniec gotowania smakową oliwę z oliwek. Jednak należy mieć na uwadze, że niektóre smakowe oliwy przygotowane z rozmaitych orzechów, np. włoskich, laskowych czy arachidowych nie nadają się do smażenia, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury nabierają gorzkiego
Zasmakuj Kuchniefektowna sałatka to ciekawe i sprawdzone zestawienie smaków: gruszka, ser pleśniowy gorgonzola i orzechy włoskie. Całość skropiona pysznym dressingiem z dodatkiem miodu.Składniki na porcję:sałatagarść rukolimała gruszka100 g sera gorgonzolagarść orzechów włoskichna dressing: 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprzGruszkę pokroić na plasterki, ser podzielić na kawałki, a orzechy posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu, ewentualnie doprawić. Na talerzu ułożyć sałatę, rukolę, gruszkę, ser. Posypać orzechami i skropić dressingiem
wyzwania kuchenneklasyczne kopytka prezentowałam nie tak całkiem dawno, ale myślę, że warto też dla odmiany przyrządzić ich wersję ze szpinakiem w połączeniu z pysznym sosikiem śmietankowo-cebulowym. Jeśli ktoś mocno preferuje włoskie klimaty, to w zasadzie możemy uznać, że szpinakowe kopytka, to inaczej szpinakowe gnocchi :) Specjalnie dla tych wszystkich dziś serwujemy 'gnocchi di patate e spinaci'. Może komuś jako takie będą bardziej(...)wszytko dokładnie mieszamy. Formujemy wałek i kroimy na kawałki o długości 3 cm. Partiami wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia.Sos śmietankowo-serowy:2 cebule,150 ml smietanki 30 %,50 ml bulionu lub wody,100 g serka topionego,sól, pieprz, oliwa, Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie. Następnie wlewamy śmietankę
Delicious Titbitsdosypujemy cukier, aby przełamać kwaśny smak pomidorów. W czasie kiedy redukujemy sos pomidorowy gotujemy makaron i kroimy ser żółty w zapałki. Tak jak wspomniałam na początku danie możemy podać z makaronem, ryżem, ale i z bułką smakuje wyśmienicie. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Granitium włoskiej firmy www.ballarini.pl
Blondynka Gotujepowiedzieć, że w pulpetach są rodzynki, suszone pomidory i.. orzechy. Całość tworzy niecodzienną, wspaniałą kompozycję smakową. Pulpety można zjeść z makaronem, ryżem lub dobrym pieczywem. Zobacz przepis Czwartek: Włoska zupa weselna Włosi, podobnie jak my Polacy, na weselu lubą zjeść miskę rosołu. Różnica polega na tym, że u nas zjada się go tylko z makaronem, a Włosi dodają(...)rosołu warzywa, szpinak, a przede wszytkim pyszne pulpeciki zagniecione z parmezanem. Pycha. Zobacz przepis Piątek: Zapiekanka manicotti Delicje z faszerowanych masą serowo-szpinakową rurek z makaronu, zapieczonych w sosie pomidorowym. Danie naprawę warte grzechu. Zobacz przepis Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano, zaraz po tym, jak uda nam się je spisać:) Postaramy się też dodać listę zakupową, czyli
Niedzielny kucharzPrzepyszne muffinki z dodatkiem dyni. Na wierzchu lekko chrupiące a w środku puszyste i wilgotne. Z śmietanowym sosikiem smakują idealnie.składniki:400 g dyni250 g cukru300
Monia miesza i gotujesiekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam! Składniki: 400 g ryżu arborio ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty 700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu 3-4 łyżki posiekanej(...)zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam borowiki) 2 ząbki czosnku 2 płaskie łyżki mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietany 18-30% masło olej pół
Czerwień i błękitmyślę o włoskich smakach do głowy od razu przychodzi mi makaron. Wszelkie dania makaronowe uwielbiam i nie potrafię im się oprzeć, więc jest to niejako odruch bezwarunkowy;) Przygotowałam więc makaron tagliatelle w pomidorowym sosie, gdzie smak pomidorowy dodatkowo podkręciła jeszcze obecność pomidorków koktajlowych. Do tego lekko podsmażone prosciutto oraz kawałki mozzarelli. Zdecydowałam się na wersję light, która w porównaniu
Smaki Na TalerzuPolenta to danie kuchni włoskiej, może nie tak popularne jak pizza i spaghetti, ale równie pyszne. Można ją podać w formie mamałygi lub poczekać aż wystygnie i pokroić w plastry. Dobrze smakuje z różnego rodzaju sosami czy sałatkami. Ja przygotowałam sałatkę z rukoli, oliwek i pomidorów. Składniki: 2 litry wody 300 g kaszy kukurydzianej 50 g masła łyżeczka soli pieprz
e-PrzepisyKulinarneCiekawy przepis z kuchni włoskiej. Można podawać na różne sposoby - jako kanapkę, lub jak kawałek pizzy. Cisto jest chrupiące i smaczne. Ja dodałam małe pomidorki oliwki, świeży rozmaryn, suszone zioła prowansalskie Warto podawać z jakimś sosem - u nas akurat połączone zostało z pastą z chilli :) SKŁADNIKI: 10 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 250 g mąki 1 łyżeczka soli
dlaSmaQ