Post Tortilla z mozzarellą, kurczakiem i suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeDawno już miałem ochotę zrobić coś takiego. Głównie z uwagi na fakt, że obdarowany zostałem szczodrze udziałem w zeszłorocznym obfitym zbiorze grzybów przez moich rodziców, którzy
Wyprawy kulinarneJAK ZROBIĆ KROK PO KROKU RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM? PODANE W SOSIE Z PALONEGO CYTRYNOWEGO MASŁA
SMYKWKUCHNIPizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY
Wanilia i Kardamonmoskole , kołoce , bukty. Ponieważ wieczerza była posiłkiem postnym dominowały dania rybne przyrządzane na najprzeróżniejsze sposoby ,wśród których nie mogło zabraknąć karpia ( szczupaka) w szarym sosie. Niekiedy dań rybnych było tyle ,że tradycyjna liczba 12 została bardzo przekroczona. I na to znalazła się rada ,po prostu wszystkie potrawy z ryb uważano za jedno danie!!! Mieszkańcy(...)bogactwa duchowego i materialnego. A orzechy, od wieków związane z tajemnicą ,wzmacniają intelekt. Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność, nie może ich zabraknąć w pierożkach ,szarym sosie i faszerowanych rybach.Wigilijne desery powinny być przygotowane z suszonych owoców ,bo tak jak bakalie
Kulinarny karnet Christopheraefekt końcowy wyśmienity. SKŁADNIKI: Pulpety: - mięso mielone (wieprzowo-wołowe 500g) - jajko - bułka tarta (3 łyżki) - cebula (1 duża) - sól (1 łyżeczka) - pieprz (1/2 łyżeczki)) - olej do smażenia Sos: - mleko (300 ml.) - mąka (2 łyżki) - sól (około 1/2 łyżeczki) - pieprz (około 1/2 łyżeczki) - gałka muszkatołowa (około 1/4 łyżeczki) - parmezan (120 g) - pieczarki (200 g) WYKONANIE: 👌 jedną dużą cebulę kroimy(...)kostkę i podsmażamy. 👌 do mięsa mielonego przekładamy usmażoną cebulę, dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz, sól i dobrze mieszamy. 👌 z wymieszanego mięsa mielonego lepimy kulki w kształcie orzecha włoskiego i obsmażamy je z obydwu stron. Usmażone pulpety przekładamy do naczynia żaroodpornego. 👌 pieczarki kroimy w kostkę i podsmażamy. 👌 w rondelku roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, chwilkę smażymy
RITA food channelDziś Światowy Dzień Makaronu, a za naszymi oknami ani trochę włoskiej aury. Na szczęście pogoda wpływu na świętowanie nie ma, bo przecież nawet (a może tym bardziej) w jesienną słotę miło jest otulić język sprężystymi nitkami spaghetti w kremowym sosie :) Do tego kawałki słodkiej papryki i delikatne liście szpinaku przesmażone z aromatycznym czosnkiem i rozgrzewającym pieprzem. Całość otoczona kremowym sosem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSporo lat temu mój T. pracował we włoskiej restauracji. Nauczył się tam robić sałatkę, która z czasem, zmieniana i udoskonalana, stała się Jego popisowym numerem :) Składniki: sałata tuńczyk w oleju jajka marchewka cebula szczypior ogórek pomidor sos:100 ml oleju25 ml wodypół łyżeczki musztardy, najlepiej sarepskiejpół łyżeczki octuszczypta soliSałatę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidora i jajka kroimy w półksiężyce, ogórka
chwile dla mniebocca – czyli hop do buzi). Saltimbocca pochodzi z Włoch – są to bitki cielęce, którym charakterystyczny smak nadaje słona szynka parmeńska i ziołowa szałwia. Duszone są w sosie na bazie białego wina i masła – danie wyjątkowo proste i szybkie. Można podawać je w zasadzie z każdym dodatkiem – z pieczonymi ziemniakami, makaronem czy puree. Ja użyłam gotowych, świeżych(...)szałwii. Saltimbocca alla romana: ok. 600 g cielęciny (np. górki cielęcej czy ewentualnie udźca) 4-6 plasterków szynki parmeńskiej – prosciutto crudo (ewentualnie innej dojrzewającej) 150 ml białego włoskiego wina 40 g masła 1 ząbek czosnku w łupinie kilka listków szałwii + do dekoracji (nie można zastąpić – to ona nadaje smak daniu!) sól morska opcjonalnie: biały pieprz Mięso oczyszczamy
Poezja smakumleku 1 mała cebula lub pół dużej 1 rozmącone jajko 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżki masła 1 łyżka oleju sól, świeżo mielony pieprz Sos do klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs Puree ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków(...)dość zwarta. Za pomocą zwilżonych wodą dłoni formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dwie łyżki masła. Smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Żeby klopsiki nie ostygły (zanim usmażymy wszystkie), można je wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 80-100°C. Sos do klopsików: Na patelnię po smażeniu klopsików dodajemy mąkę. Podgrzewamy mieszając łopatką
Poezja smakudrobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki posiekanej świeżej kolendryszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwa z oliwekNa sos curry3 łyżki gotowej pasty curry (użyłam czerwonej)2 łyżeczki startego świeżego imbiru4 pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)200 ml mleka kokosowego200 ml bulionu z kurczaka1 łyżka(...)formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe.Sos curry : Umieścić pastę curry i imbir
Stare Garyzmieniło… Nie rozczarowałam się, wszystko było pyszne Zamówiliśmy na przystawkę antipasti, bowiem kocham włoskie przekąski. Deseczka wyglądała na niepozorną, jednak była niesamowicie syta oraz pyszna. Dwa rodzaje wędlin, kilka rodzajów sera, marynowana marchewka (to pyszne odkrycie!), marynowana cebula, świeże oliwki, samodzielnie przygotowane pesto, sos balsamico, rukola oraz bagietka. To była prawdziwa uczta! Taką deskę przekąsek polecam każdemu kto odwiedzi
Kuchnia Bazyliimięsa. Nikt by zapewne nie odnotował tego wydarzenia, gdyby nie reakcja na nie pewnego włoskiego restauratora. Księżna stołowała się często w restauracji Giuseppe Ciprianiego, który wymyślił dla niej danie z surowego mięsa. Ułożył na talerzu cieniutkie plasterki najwyższej jakości polędwicy wołowej i ozdobił kremowym sosem z żółtek i musztardy. Wenecja żyła wtedy wystawą prac renesansowego malarza Vittoria Carpaccia, którego płótna
mojewypiekiinietylkodoniczki dużej bazylii 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 łyżka orzechów włoskich 2 łyżki parmezanu startego 2 ząbki czosnku rolady: 2 piersi z kurczaka 1 szklanka makaronu penne pesto 1 kulka mozzarelli 4 pomidory suszone sól, pieprz masło klarowane pieprz czerwony sos:1/3 liści bazylii z doniczki 1 żółtko 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego
wesoła kuchniamiód, ocet. Dodaj berberys, szczyptę soli i zakręć słoik. Wstrząśnij kilka razy . Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem. Berberys można zastąpić żurawiną. Żurawina jest słodsza, więc wystarczy jedna łyżka miodu. Żurawina jest większa od berberysu, więc lepiej ją pokroić. Orzechy pekan możecie zamienić na włoskie. Ja akurat miałam w domu pekan. The post Halloumi, berberys i bulgur – sałatka
codojedzenia