smaku i ugniatamy na jednolitą masę. Z masy formujemy niewielkie kuleczki (nieco większe niż orzech włoski). Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia i oprószonym płatkami jaglanymi. Pieczemy przez ok. 20 minut w temp. 200 stopni C. Podajemy z sosem pomidorowym, kaszą/ryżem, ulubionymi warzywami i natką pietruszki. Smacznego
Kuchnia EllieDzisiaj chciałabym się z Wami podzielić moją opinią odnośnie oliwy z oliwek i innych sosów, których używam. Efekt końcowy dania uzależniony jest od składników jakich użyjemy, oliwa z oliwek powinna być zawsze najlepszej jakości. Ja wybieram najczęściej te włoskie , czasami hiszpańskie. Zawsze nie filtrowane i z pierwszego tłoczenia. Musicie czytać etykiety by nie kupić oliwy z wytłoczyn oliwek
SMYKWKUCHNIokazję naprawdę warto zrobić i każdemu polecam :) Składniki: 200g filetu łososia 2 mini sałaty włoskie 1 zielony grejfrut 1/2 pomarańczy pęczek świeżej kolendry (pół krzaczka) garść żurawiny suszonej 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 1 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego sól świeżo mielony pieprz Sos: 1 cytryna 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon 2-3 łyżeczki miodu szczypta papryki ostrej(...)osuszamy na ręczniku papierowym, nacieramy solą i pieprzem i gotujemy na parze (około 10-13 minut). Zdejmujemy skórę, studzimy. Makaron gotujemy w bulionie warzywnym wg przepisu na opakowaniu. Sałatę włoską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, szarpiemy liście i układamy je w naczyniu, w którym podamy sałatkę. Następnie rozkładamy kawałki zielonego grejfruta (ja część ząbków obrałam ze skórki, a wszystkie przecięłam
Kolorowy Przepisownikprimo assaggio. Non posso quindi che consigliarVi la ricetta… e nell’occasione buon appetito :) **** Klasyczne danie kuchni włoskiej uwielbiane chyba przez wszystkich, i tych dużych i małych ;) zapiekany makaron z pulpecikami w aromatycznym sosie pomidorowym. Idealne danie na rodzinny obiad, w sam raz na zbliżającą si ę niedziel ę. Polecam Wam serdecznie ;):) INGREDIENTI (4 porzioni) Sformato
La grande e la piccola cuocaosób Czas przygotowania: ok. 20 min Składniki: ● 3 duże twarde gruszki Konferencja ● 2 fenkuły najlepiej z zieloną nacią ● 150 g orzechów włoskich ● 1 łyżka miodu ● 1 łyżka masła ● 200 g sera Lazur (lub sera Saint Agur) ● ½ cytryny Sos winegret: ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki octu balsamicznego z białego wina (?lub octu jabłkowego) ● pieprz, sól Przygotowanie : Przygotuj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskażyczę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u mnie kokardki) 1 opakowanie szpinaku baby około 8 sztuk suszonych pomidorów 3 garście orzechów włoskich 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów 3 łyżki oleju z ziołami (tego ze słoika w których były suszone pomidory) 1. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szpinak myjemy, pomidory
kruche babeczkipizza smakuje tak jak ta prawdziwa, włoska, tradycyjna! Nie oszukuje. Nie miałam pomysłu na obiad. Miałam tortillę. Salami też. Raz dwa zamieszałam sos, rozgrzałam piekarnik, poukładałam wszystko, upiekłam.. i po 10 minutach byłam w szoku. Smak jak tradycyjnej pizzy! Wiadome.. nie jest identyczna, ale tak podobna i mająca jedynie 400 kcal (cała!) zamiast 2000-3000... to zdecydowanie
CzarnawisienkaDanie szybkie, pyszne i znikające szybciej niż je zrobimy. Polecam na obiad, kolacją czy przystawkę, zawsze dobrze smakuje. Następnym razem pokuszę się sama upiec chlebki piada
Moje Małe CzarowanieSłoneczna Italia, czyli włoski klasyk w moim wydaniu. Dziś penne razowe z wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12
kulinarnyJaDziś do mojej potrawy użyłam wina półwytrawnego, włoskiego CelebroSkładniki na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz
Proste Potrawyszafce;-), z dodatkiem pesto ze świeżej bazylii, oliwy z oliwek i orzechów brazylijskich, podane z krewetkami w sosie limonkowym. Pychota! Składniki: - krewetki opakowanie - orzechy brazylijskie miseczka jak poniżej na zdjęciu - bazylia świeża 1 doniczka - limonka - oliwa z oliwek najlepiej włoska ewentualnie hiszpańska - sól morska - spaghetti Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Za pomocą blendera miksujemy orzechy, bazylię(...)pancerza, smażymy na maśle klarowanym i oliwie z oliwek, zalewamy sokiem z limonki, smażymy całość dość krótko krewetki mają być jędrne, a nie gumowate. Solimy dodajemy pieprz cytrynowy. Jak sos na patelni troszkę odparuje, krewetki łączymy z 1/3 pesto. Resztę pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Podajemy udekorowane bazylią! Smacznego! Pozdrawiam cieplutko! Smacznego
SMYKWKUCHNIoliwek kilka kropel sosu piri piri (opcjonalnie) pieprz sól Wykonanie: Fenkuły i cebulę kroimy w półplasterki, razem z oliwkami układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu kładziemy plasterki obranych ze skórki pomidorów kumato. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i robimy sos - obieramy malinówkę i blendujemy ją z oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem piri piri. Polewamy warzywa(...)wstawiamy do piekarnika na około 25 minut, po tym czasie dodajemy kawałki ośmiornicy z puszki i zostawiamy na kolejne 5 minut. Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy natką kopru włoskiego i podajemy z gorącą quinoą
Quinoa Raz!łyżki masła • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu • 4 łyżeczki startego parmezanu • 1/2 szklanki białego wina Sos musztardowy z rukolą • 2 garści rukoli • 2 łyżki oliwy • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 2 łyżeczki musztardy • 3 łyżki orzechów włoskich • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Łososia skropić cytryną, posypać solą i pieprzem cytrynowym. Na każdym kawałku(...)wierzch łososia. • Pergamin zawinąć i skręcić na bokach jak cukierek. • Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez 15 minut. • Zmiksować wszystkie składniki sosu, doprawić. • Podawać łososia w papilocie z sosem w sosjerce
To co kochamSałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić
Pij soki wyciskanemiękkie dodałam pomidory i ketchup. Wszystko wymieszałam i dusiłam chwilę, potem zdjęłam pokrywkę i zredukowałam sobie nadmiar wytworzonego płynu. Podczas przygotowywania sosu makaron ugotowałam w osolonej wodzie.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok Salento White Stone włoskiej firmy Ballarini
Blondynka Gotuje