Zuzanna, znana z poszerzania naszych horyzontów o kuchni śródziemnomorskiej na blogu Chilli, czosnek i oliwa zaproponowała aksamitną kokosową panna cottę z sosem z granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje(...)prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini . Mnie skusiła
Food SquareKolejne danie z obiadu rocznicowego rodziców. Muszle dość długo czekały na swoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je
Pasja Smakurazem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie miała prawdziwie włoski charakter. Składniki na 4 porcje: 1 nieduża cebula 1 średnia marchewka 2 laski selera naciowego 2 duże ząbki czosnku(...)zalewą, pomidory odrobinę rozdrobnić łyżką. Gotować całość, aż soczewica i warzywa będą miękkie (około 15 minut). W międzyczasie ugotować makaron al dente , zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sos będzie ugotowany zdjąć go z ognia, doprawić pieprzem, oregano, octem oraz solą i/lub syropem, jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną bazylię. Makaron odcedzić na sicie, dodać do garnka z sosem, wymieszać
Even Better Foodpisarz i aktor, uważany za najwybitniejszego włoskiego aktora XX wieku. Bardzo mi się tu podoba, choć trochę ciasno. Nasza ucztę zaczynamy od deski włoskich serów i wędlin, podawanej z focaccią, oliwkami i karczochami oraz kieliszka prosecco. Kocham sery i nie dam łatwo się oszukać; tutaj faktycznie są to oryginalne produkty włoskie. Następnie próbujemy bruschettę w różnych odsłonach: z pastą(...)aromatyczne i przygotowane w punkt. No i przyszedł czas na to lubimy i co jest najtrudniejszym testem jeśli chodzi o kuchnie włoską, czyli pizzę. Muszę przyznać, że ToTò przeszło test baaardzo pozytywnie. Próbujemy kilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną, cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje
Kulinarne przygody Gatitytego będę się trzymać. Sos pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy.Składniki:- 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki)- 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej, jest jeszcze lepsza)- 1 paczka(...)Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym palniku ok.50-60 minut. Taka zwykła kapusta jest twardsza od włoskiej, dlatego czas musi byc troszkę dłuższy. Po tym czasie garnek odstawiamy z palnika i zostawiamy na ok.10-15 minut. Następnie odpowietrzamy go i otwieramy. Pyszny, gęsty sos pomidorowy:W czasie gdy nasze gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.Garnek z cebulą umieszczamy na palniku
Smaczne Zdrowednia. Spaghetti alla puttanesca nie znaczy nic innego, jak "spaghetti w stylu prostytutki". Chociaż dla niektórych brzmi to dziwnie, przygotowywania tego dania zapoczątkowały włoskie prostytutki, potrzebując czegoś szybkiego, taniego i składającego się z ogólnie dostępnych składników. Sos łączy pomidory, czarne oliwki, chilli, anchois i kapary, dzięki czemu makaron zyskuje bardzo ciekawy kwaskowy posmak, a dodatek świeżych ziół tylko go podkreśla
Zielona Kuchniamini tortille oraz koreczki w wersji słonej, które stanowią idealną imprezową przekąskę. Możecie przygotować je z dowolnych ulubionych składników z dodatkiem sosów. Ja przygotowałam moje koreczki w trzech różnych wersjach smakowych. Pierwsze były bardzo włoskie, a to za sprawą pomidorków, mozzarelli i bazylii. Drugie były dość wyraziste dzięki dodatkowi sera pleśniowego, a trzecie standardowe ale równie pyszne dzięki kabanosom, ogórkom
Życie ze smakiemskład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę
Moje domowe kucharzenieDziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to
PatiGotujeSałatka/pasta kanapkowa z pora 6. Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych 7. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8. Sałatka Jarzynowa 9. Sałatka Fasolowa 10. Sos tatarski mocno grzybowy 11. Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12. Sałatka pieczarkowa
Wypisz WymalujPrzez ostatnie dwa dni mieszkanie pachniało tak, że aromatu nie powstydziłaby się włoska gospodyni. A to za sprawą przygotowywania kolejnej partii przetworów z pomidorami w roli głównej. Najpierw w słoiki zapakowałam sos z mieszanki warzyw. Po godzinie gotowania sos bez żadnego doprawiania idealnie nadawał się do makaronu, ale umieszczając go w słoikach, trzeba było pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących
Weekendy w domu i ogrodziecukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj. Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwaduże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody z Brazylii pół obranej cebuli obrana pietruszka 2 duże marchewki kawałeczek kapusty włoskiej kawałek pora kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki oliwy extravergine 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki sosu rybnego 2 szczypty nitek szafranu sól prosto z młynka do smaku ( z solą trzeba uważać gdyż sos rybny(...)pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać. Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien się zmniejszyć o połowę. Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy do sosu. Musimy go dokładnie wmieszać i zagotować. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut pozwalając ,aby całość ładnie pyrkała na ogniu. Mieszamy ostatni raz i na wierzch dajemy
Z Kuchni Do Kuchnidanie, bo samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego. Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka musztardy Dijon- ½ łyżeczki soli- ½ łyżeczki cukru- szczypta curry- szczypta kurkumy
mojewypiekiinietylkodziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert
Martyna Cooksdziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert
Martyna Cooks