sos włoski - 1000 przepisów (strona:23/67)

PLANT IS FOOD - podsumowanie akcji 145

Zuzanna, znana z poszerzania naszych horyzontów o kuchni śródziemnomorskiej na blogu Chilli, czosnek i oliwa  zaproponowała aksamitną kokosową panna cottę z sosem z granatu . Jak się okazało, nawet roślinożerne łasuchy nie muszą odmawiać sobie tego cudownego włoskiego deseru. Rubinowe pestki granatu są zaś ukoronowaniem dla zmysłów: smaku i wzroku. :) SAŁATKA Z BURACZKOWYM MAKARONEM I PRAŻONYM KALAFIOREM Olka, która notuje(...)prażone pestki dyni oraz podkręcający smak chrzan powodują, że nie można przejść obok niej obojętnie. O makaronie nawet nie wspominam, widać, że jest czaderski. :) RYŻOWA SAŁATKA Z KAPUSTĄ I SOSEM TAHINI Olka z Kulinarnych zapisków wpadła w prawdziwy roślinny szał i przygotowała dla Was jeszcze jedną pyszną propozycję. Mianowicie niebanalną ryżową sałatkę z kapustą i sosem tahini . Mnie skusiła

Food Square
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 512

Kolejne danie z obiadu rocznicowego rodziców. Muszle dość długo czekały na swoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je

Pasja Smaku
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 178

razem będzie to jednak potrawa wegańska, gdzie swego rodzaju substytutem mięsa jest czerwona soczewica. Zapewniam, że przygotowany w ten sposób sos będzie świetnym dodatkiem do makaronu, a dzięki przyprawom i ziołom całość będzie miała prawdziwie włoski charakter. Składniki na 4 porcje: 1 nieduża cebula 1 średnia marchewka 2 laski selera naciowego 2 duże ząbki czosnku(...)zalewą, pomidory odrobinę rozdrobnić łyżką. Gotować całość, aż soczewica i warzywa będą miękkie (około 15 minut). W międzyczasie ugotować makaron al dente , zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy sos będzie ugotowany zdjąć go z ognia, doprawić pieprzem, oregano, octem oraz solą i/lub syropem, jeśli jest taka potrzeba, dodać posiekaną bazylię. Makaron odcedzić na sicie, dodać do garnka z sosem, wymieszać

Even Better Food
ToTò Eataliano - prawdziwa Italia w Warszawie 104

pisarz i aktor, uważany za najwybitniejszego włoskiego aktora XX wieku. Bardzo mi się tu podoba, choć trochę ciasno. Nasza ucztę zaczynamy od deski włoskich serów i wędlin, podawanej z focaccią, oliwkami i karczochami oraz kieliszka prosecco. Kocham sery i nie dam łatwo się oszukać; tutaj faktycznie są to oryginalne produkty włoskie. Następnie próbujemy bruschettę w różnych odsłonach: z pastą(...)aromatyczne i przygotowane w punkt. No i przyszedł czas na to lubimy i co jest najtrudniejszym testem jeśli chodzi o kuchnie włoską, czyli pizzę. Muszę przyznać, że ToTò przeszło test baaardzo pozytywnie. Próbujemy kilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną,  cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje

Kulinarne przygody Gatity
GOŁĄBKI Z MŁODEJ KAPUSTY W TROSZKĘ INNEJ WERSJI 334

tego będę się trzymać. Sos pomidorowy był tradycyjny, jak zawsze. Gęsty i bardzo pomidorowy, bez glutenu. Z podanych składników wyszło mi łącznie 17 gołąbów: 8 większych z kaszą i 9 malutkich bez kaszy.Składniki:- 1,5 kg mielonego mięsa (u mnie samodzielnie mielone z łopatki z małym dodatkiem karkówki)- 1 główka młodej kapusty (lub włoskiej, jest jeszcze lepsza)- 1 paczka(...)Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym palniku ok.50-60 minut. Taka zwykła kapusta jest twardsza od włoskiej, dlatego czas musi byc troszkę dłuższy. Po tym czasie garnek odstawiamy z palnika i zostawiamy na ok.10-15 minut. Następnie odpowietrzamy go i otwieramy. Pyszny, gęsty sos pomidorowy:W czasie gdy nasze gołąbki się gotują przygotowujemy sos pomidorowy.Garnek z cebulą umieszczamy na palniku

Smaczne Zdrowe
Spaghetti alla puttanesca 135

dnia. Spaghetti alla puttanesca nie znaczy nic innego, jak "spaghetti w stylu prostytutki". Chociaż dla niektórych brzmi to dziwnie, przygotowywania tego dania zapoczątkowały włoskie prostytutki, potrzebując czegoś szybkiego, taniego i składającego się z ogólnie dostępnych składników. Sos łączy pomidory, czarne oliwki, chilli, anchois i kapary, dzięki czemu makaron zyskuje bardzo ciekawy kwaskowy posmak, a dodatek świeżych ziół tylko go podkreśla

Zielona Kuchnia
Imprezowe koreczki w trzech smakach 158

mini tortille oraz koreczki w wersji słonej, które stanowią idealną imprezową przekąskę. Możecie przygotować je z dowolnych ulubionych składników z dodatkiem sosów. Ja przygotowałam moje koreczki w trzech różnych wersjach smakowych. Pierwsze były bardzo włoskie, a to za sprawą pomidorków, mozzarelli i bazylii. Drugie były dość wyraziste dzięki dodatkowi sera pleśniowego, a trzecie standardowe ale równie pyszne dzięki kabanosom, ogórkom

Życie ze smakiem
Babka ziemniaczana 342

skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje się do dań kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej, w tym do: zapiekanek, pizzy, spaghetti, past, sałatek, mięsa i sosów.Przyprawia się nią popularną, m.in. we Włoszech brunschettę

Moje domowe kucharzenie
Makaron z indykiem w sosie serowym 137

Dziś nadrabiam zaległości w makaronowych daniach Mam dla Was przepis bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i co najważniejsze pyszny. Makaron z indykiem w sosie serowym to

PatiGotuje
LEKKA, DIETETYCZNA SAŁATKA WIOSENNA - czyli nietuczące nowalijki romansujące z jajkiem. 377

Sałatka/pasta kanapkowa z pora  6.  Kremowa sałatka włoska ze śledziem na łódeczkach pomidorowych   7.  SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, POREM, CZERWONYM RYŻEM, CZARNYM SEZAMEM, ZIARNAMI I... 8.  Sałatka Jarzynowa 9.  Sałatka Fasolowa 10.  Sos tatarski mocno grzybowy 11.  Sałatka 3 sałaty - świeża, z bukietem sałat i serkiem, 12.  Sałatka pieczarkowa

Wypisz Wymaluj
Sos warzywny do słoików 161

Przez ostatnie dwa dni mieszkanie pachniało tak, że aromatu nie powstydziłaby się włoska gospodyni. A to za sprawą przygotowywania kolejnej partii przetworów z pomidorami w roli głównej. Najpierw w słoiki zapakowałam sos z mieszanki warzyw. Po godzinie gotowania sos bez żadnego doprawiania idealnie nadawał się do makaronu, ale umieszczając go w słoikach, trzeba było pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka z cukinii i zielonej fasolki 194

cukinii odkrawając podłużne paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Wymieszaj wszystkie składniki sosu w słoiku. Umieść cukinię, fasolkę oraz sos w misce i dobrze wymieszaj.  Porozkładaj warzywa pomiędzy dwa talerze i posyp okruszkami sera oraz kawałkami orzechów włoskich. Polecam ze schłodzonym białym winem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Paella marinera 157

duże porcje Bulion szafranowy: litr wody pieprz czerwony ,jagody z Brazylii pół obranej cebuli obrana pietruszka 2 duże marchewki kawałeczek kapusty włoskiej kawałek pora kilka łodyżek natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki oliwy extravergine 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki sosu rybnego 2 szczypty nitek szafranu sól prosto z młynka do smaku ( z solą trzeba uważać gdyż sos rybny(...)pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać. Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien się zmniejszyć o połowę. Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy do sosu. Musimy go dokładnie wmieszać i zagotować. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut pozwalając ,aby całość ładnie pyrkała na ogniu. Mieszamy ostatni raz i na wierzch dajemy

Z Kuchni Do Kuchni
Majonez domowy 139

danie, bo samego raczej się nie jada. Często wykorzystywany do sałatek, surówek, jako baza do sosów na zimno… i  nie tylko. Są dania, które „zadowolą” się kupnym, ale ja wyjątkowo potrzebowałam… majonezu domowego.    Składniki: - 250ml oleju z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 łyżka octu winnego- 1 łyżeczka musztardy Dijon- ½ łyżeczki soli- ½ łyżeczki cukru- szczypta curry- szczypta kurkumy

mojewypiekiinietylko
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 103

dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert

Martyna Cooks
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 91

dziękuję, nie lubię.” Na pizzy można położyć praktycznie wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce, sos też nie zawsze musi być pomidorowy. Dzisiaj wydanie z figami tylko dlatego, że wpadły mi w oko jak byłam na zakupach. Następnym razem zrobię bardziej tradycyjną wersję tej włoskiej klasyki. Z podanej ilości składników na ciasto wychodzą mi dwie pizze, tylko i wyłącznie dlatego(...)important, more delicious! Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka mąki pszennej razowej 1 łyżka oliwy 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki ciepłej wody lub mleka Sos: 200 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku ulubione zioła (u mnie zioła prowansalskie) Dodatki: 3 figi 3 plasterki prosciuto 1/2 kulki mozzarelli (ok. 60 g) 1/2 serka camembert

Martyna Cooks