dwie czerwonego: włoskie i argentyńskie oraz wino różowe :francuskie Mają szerokie zastosowanie w naszej kuchni zarówno do deserów jaki i do ryb, owoców morza, dań włoskich, serów, drobiu, wieprzowiny, wołowiny oraz do dań z grilla. Ja dzisiaj proponuję deser z francuskim różowym winem półsłodkim Celebro.Zapraszam również do Klubu Celebro ,znajdziecie tam wiele informacji o winach i dużo(...)wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić.Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską. Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować
Ala piecze i gotujeKurczak w liściach kapusty Oszukane gołąbki, ciekawa propozycja na pyszny obiad. Składniki: · 12 liści kapusty włoskiej · 1 filet z kurczaka · 20 dag pieczarek · 2 jajka · 2 łyżki bułki tartej(...)Pieprz · Olej do smażenia · Cebula · Sos klopsiki w sosie pomidorowym · 2 łyżki ketchupu pikanego · ½ pęczka koperku Sposób przygotowania: 1. Kapustę obgotowujemy. 2. Mięso kroimy na mniejsze
Kulinarna Chwilawywarem grzybowym) i dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Możemy je również upiec w piekarniku. W przypadku kapusty włoskiej (tak, jak u mnie) wystarczy godzina w 180 stopniach C. Gołąbki podajemy duszone lub podsmażone Pasuje do nich zarówno sos grzybowy, jak i pomidorowy. Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka
Trzeci talerzniewielkim naczyniu mieszamy jogurt i musztardy. Do drugiego naczynia wsypujemy pokrojone ogórki i cebulę, dodajemy kukurydzę i fasolę. Polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy schłodzoną z pieczywem albo pieczonymi ziemniakami lub koprem włoskim . Wspaniale nadaje się na lunch do pracy albo rodzinne przyjęcie. Smacznego! Artykuł Sałatka ze świeżych ogórków, kukurydzy i fasoli pochodzi
Lamarida.plprawda - przygotowanie lasagne wymaga poświęcania trochę czasu, ale końcowy efekt jest tego wart i to bezapelacyjnie. To taka włoska zapiekanka, której nikt się nie oprze... płaty makaronu lasagne żółty ser (ok 150-200g) masło do wysmarowania formy Sos mięsno-pomidorowy: 400g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowego) 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1-2 łyżki
Di gotujeregionu Prowansji, wcale nie zdziwiłam się, że uczę się jej na kursie kuchni włoskiej. To normalne, że tradycje kulinarne poszczególnych krajów śródziemnomorskich przenikają się, przykładów na takie zjawiska można znaleźć tysiące. Włosi zaadaptowali po prostu ratatouille do swoich tradycji, przemieniając tę słynną warzywną zapiekanką w prosty sos do makaronu. To danie zachwyciło mnie swoją prostotą. Mamy tu tylko warzywa
Chilli Czosnek i Oliwablenderze (u mnie podwójna porcja powyższych składników). Przekładamy do miski, dodajemy jajko, cukier i sos sojowy. Jeśli masa będzie za luźna możemy zagęścić ją panko (bułka tarta japońska) lub zwykłą bułką tartą, albo też kaszą manną. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości, mniej więcej, orzecha włoskiego. Użyłam małej łyżki do lodów. Z tej porcji powinno wyjść ok. 16 kulek
mojewypiekiinietylkooleju). Przełożyć do rondla i podlać bulionem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Doprawić przyprawą włoską. Dusić do miękkości około 30 minut. Około 10 minut przed końcem dodać śmietanę (3 łyżki). Gdy podczas gotowania ubędzie nam sporo wody i sos zrobi się za gęsty to należy go podlać wodą lub bulionem. Natomiast gdy będzie za rzadki to należy
Fabryka pomysłówsłoik suszonych pomidorów, wykosztować się na orzechy włoskie, o parmegiano regiano nie wspominając. Mimo wszystko, bardzo Was proszę, zanim sięgnięcie po gotowe produkty, spróbujcie zrobić raz pesto z suszonych pomidorów własnymi siłami. Ja na jego punkcie oszalałam. Każdy ma smaki, które go uzależniają, potrawy - które zjada do ostatniej kropli sosu i wylizuje talerz. To pesto jest jednym z takich smaków
W kuchni wieczoremziemniaków 50 g masła 125 ml mleka 100 g sera pleśniowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos z kurek 400-500 g kurek 1 duża cebula 150 g boczku wędzonego 200 ml śmietanki 30% 100 g masła sól, pieprz Dodatkowo kapusta włoska 50 g masła 1 szkl gorącej wody 1 łyżka domowej kostki rosołowej Ziemniaki ugotować i odcedzić. Utrzeć(...)rozgrzanej patelni z masłem zrumienić boczek, pokrojony w drobną kostkę. Dodać cebulę i zeszklić. Wsypać kurki i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos się nieco zredukuje przelać go do miseczki. Kule z puree z ziemniaków podawać polane sosem kurkowym. Kule z puree z ziemniaków By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly
Pieguskowa KuchniaGnocchi to rodzaj włoskich klusek, które można jeść np. jako samodzielny dodatek do mięsa. Ja miałam na nie inny pomysł, zapiekłam je w śmietanowym sosie. Wyszło smacznie. 500g gotowego gnochhi (1 op.) 2 cebule 500g pieczarek 2 spore cukinie 4 ząbki czosnku 250ml śmietany 18% 200g tartego sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem
Szefowa kuchniuzyskania jednolitej masy. Dłońmi wysmarowanymi olejem kształtujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230°C (220°C z termoobiegiem) przez 15 minut. W tym czasie do rondelka wlewamy sok, który wycisnęliśmy z ananasa, dolewamy wodę i sos sojowy. Dosypujemy cukier, wyciskamy czosnek i trzemy imbir. Gdy sos się
Poezja smakupole do popisu jest znacznie szersze, można dodać: oliwki, musztardę, ulubione zioła, grzyby, papryczki czy kapary. Pomysł na to danie (troche zmodyfikowany) zaczerpnęłam z książki “Smaczna i zdrowa kuchnia włoska” Gino d’Acampo. A książkę polecam każdemu) Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym Skałdniki na 4 porcje szaszłyków: 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego 1/3 cebuli, drobno posiekanej(...)długości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy małe klopsiki, wielkości orzecha włoskiego. Pomidorki myjemy
Mia Cucina Sofietacebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki majeranku 3 łyżki posiekanej natki z pietruszki mąka do obtoczenia kotlecików sól pieprz Sos koperkowy: 1,2l bulionu drobiowego 300ml śmietanki 30% 2 pęczki koperku 4 łyżeczki mąki pszennej Wykonanie: 1. Mięso drobiowe, łopatkę, cebulę, czosnek i bułkę wcześniej namoczoną w mleku zmielić maszynką(...)solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej uformować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w mące. 3. Następnie zagotować bulion drobiowy, wrzucić pulpety i gotować około 10 minut. Po tym czasie pulpety wyjąć z garnka, wlać śmietanę zahartowaną bulionem i wymieszaną z mąką pszenną. Sos doprowadzić do wrzenia, dodać drobno posiekany koper, doprawić do smaku solą, pieprzem
Szalona Kuchnia EwelinySzybkie danie, które na pewno wam posmakuje :) Mój ukochany ucieszył się, że przygotowanie potrawy nie wymaga pięciu garnków i trzech desek do krojenia (chwilowo mam unieruchomioną
My Culinary Art