sos włoski - 1000 przepisów (strona:37/67)

Tagliatelle z kurczakiem, cukinią i papryką w sosie pomidorowym 491

filety z kurczaka1 młoda cukinia1 czerwona papryka2 pomidory malinowe2-3 ząbki czosnku3-4 łyżki oleju1 płaska łyżka mąki2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18%2 łyżki koncentratu pomidorowegołyża słodkiej paprykiłyża włoskich ziół (do pizzy) cukier, sól i pieprz Warzywa i mięso umyć. Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Obsmażyć na nim kurczaka. Cukinię pokroić w grube plastry(...)minutach  dodać koncentrat pomidorowy. Wlać śmietankę i mieszając, zagotować. Doprawić ziołami, słodką papryką, cukrem, solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem

Czerwień i błękit
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 187

Dzień dobry, Pamiętacie tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami, który przygotowałam dla mojej Siostry w podziękowaniu za przywiezienie mi z Maroka naczynia do tagine?Podałam go razem z okrągłymi, płaskimi chlebkami nazywanymi w Maroku khobz. Taki chleb jest wszechobecny w marokańskiej kuchni - Marokańczycy nie wyobrażają sobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedy(...)Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz. Chlebki różnią się mieszanką mąk, wielkością i dodatkiem przeróżnych ziaren. Przedstawiona poniżej wersja, z ziarnami sezamu i kopru włoskiego,  podobno wyjątkowo dobrze komponuje się z tażin. Ma twardą skórkę i miękki środek. Moja Siostra stwierdziła, że wygląda podobnie, ale te w Maroku były miększe. Jednak

Chilli Czosnek i Oliwa
Tagliatelle w sosie bazyliowo-cytrynowym 153

proponował, aby tagliatelle zrobić z gotowego ciasta na makaron, ale ja użyłam gotowych wstążek tagliatelle. Na domowy makaron także przyjdzie czas - jak tylko odkopię w składziku moich rodziców oryginalną, włoską maszynkę do makaronu - pamiątkę po babci. Pamiętam ją z dzieciństwa - trudno zapomnieć, bo babcia, a później mama, wyciągały ją co niedziela, żeby przygotować domowe kluski do rosołu... Składniki makaron tagliatelle(...)najlepiej najpierw dodać trochę, lepiej doprawić później, żeby nie przesadzić:). Utrzeć w moździeżu liście bazylii z odrobiną soli - powinna powstać pasta z wyczuwalnymi kawałeczkami listków. Dodać bazyliową pastę do sosu, dobrze wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i jeśli potrzeba sokiem z cytryny. Jak wyjaśnia Jamie - sos powinien być trochę zbyt kwaśny i trochę zbyt słony - jak się doda makaron wszystko się

Kulinarne Inspiracje
PRZEPISY NA WIELKANOC - PRZYSTAWKI Z JAJ 641

napęcznieje, rozprowadzamy w gorącym mleku. Przygotowujemy sos : śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na puch, dodajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny i, gdy trzeba, sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do specjalnego woreczka z końcówką i dekoracyjnie rozkładamy na połówkach jajek. Półmisek dekorujemy zieleniną, układamy jajka, całość posypujemy utartymi żółtkami jak złotym deszczem. Podajemy lekko przechłodzone(...)łyżki gęstej śmietany 25 dag małych pieczarek 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki keczupu szklanka majonezu 1/2 szklanki śmietany musztarda sól cukier pieprz zielenina, pomidor, ogórek orzechy włoskie itp. do dekoracji   PRZYGOTOWANIE: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy cienko

Moja Książka Kucharska
"W krainie miodem płynącej... 4" - podsumowanie akcji 190

Weekendy w domu i ogrodzie Wątróbka w malinowo-miodowym sosie ; blog: Kanarkowa Sałata z malinami, kozim serem i młodą marchewką ; blog: Inspirowane naturą Chrupiąca szarlotka ; blog: Marcepanowa kuchnia Mus owocowy z miodem ; blog: Czerwień i błękit Czekoladowy omlet z czerwoną porzeczką ; blog: Smiling shrimp Surówka młodej kapusty i kopru włoskiego (fenkułu) ; blog: Czerwień i błękit Ogórki z miodem i musztardą

Weekendy w domu i ogrodzie
KSIĄŻKA „ Z MIŁOŚCI DO SMAKU” 161

rukwi wodnej, rzodkiewki i kiszonego buraka, pieczone bataty z sosem tatarskim, orkiszowe risotto, zupa prowansalska, zupa z zielonej soczewicy, zapiekana zupa cebulowa, dorsz zapiekany z boczkiem i szałwią, wołowina po burgundzku, oraz kuszące desery: orkiszowa tarta z karmelem z nerkowców i mleka kokosowego, tarta z karmelem czekoladowymi i orzechami włoskimi, tarta tatin z gruszkami, finansjerki, crème brûlée oraz wiele innych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Stromboli (zawijana pizza) z pieczarkami i szpinakiem 175

już ciasto i dodatki mogą być w 100% włoskie, bo co dacie do środka, zależy tylko od Was. W stromboli możecie przemienić każdą Waszą ulubioną pizzę, od tradycyjnej różni ją tylko forma podania. Ja przygotowałam zawijaną pizzę z farszem z pieczarek, szpinaku i mozzarelli. Nie smarowałam też wnętrza sosem, tylko w osobnej miseczce podałam mój ulubiony  sos z pieczonych

Chilli Czosnek i Oliwa
Polenta z szybkim sosem bolońskim 191

Polenta-to włoska, ludowa potrawa, przygotowywana z mąki lub kaszki kukurydzianej. Sekretem dobrze przyrządzonej polenty, jest to,żeby najpierw dobrze ją utwardzić (czyli bez problemu kroić nożem)a następnie zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej

Kopystką po garach
Sałatka ze szpinakiem i mozzarellą 118

octu winnego nadają orzeźwiający kwaskowy smak. sos ziolowo musztardowy – dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Doprawiony odrobiną gorczycy i kopru. Stanowi doskonały dodatek do delikatnych ryb, wędlin oraz pieczonych mięs.   dressing jogurtowy – wyjątkowy smak zawdzięcza starannie wyselekcjonowanym przyprawom. Znakomity z sałatami lub jako dip do świeżych i gotowanych warzyw   dressing włoski beztłuszczowy – delikatny dressing w stylu vinegrette. Wzbogacony mieszanką

kolorowotorcikowo
Gnudi 134

parmezanu na wierzch i mieszamy na patelni, żeby sos dobrze je obkleił. Podajemy ciepłe, posypane odrobiną gałki, parmezanu i chrupiącymi listkami szałwii. Przygotowując kolejną porcję, trzeba pamiętać, żeby patelnia była dokładnie wytarta z resztek masła, w przeciwnym razie tłuszcz się przypali. I jemy. Jak dla mnie gnudi jest kwintesencją kuchni włoskiej. Niewiele składników, w mistrzowskiej kombinacji tworzy niezapomniany zestaw smaków

les mirabelles
SCHAB DUSZONY W MLEKU 441

dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki:-ok. 1kg schabu środkowego-4 ząbki czosnku-1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej)-1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam)-sól i pieprz(...)łyżki oliwy-1,5 szklanki mleka 2%-1-2 łyżki soku z cytrynyMięso natrzeć 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i posiekaną szałwią(oraz ewentualnie lekko pogniecionymi ziarnami kopru włoskiego).Obrać 3 ząbki czosnku i pociąć na słupki. Małym, ostrym nożykiem zrobić w mięsie dziurki-nacięcia na głębokość ok.2 cm. W każdą dziurkę wepchnąć po kawałku czosnku. Mięso zawinąć

Smaczne Zdrowe
Klopsiki gotowane w sosie pomidorowy 177

Dzień dobry :) Dzisiaj ma dla Was propozycję obiadową : pyszne klopsiki gotowane w sosie pomidorowym. Do przygotowania kuleczek mięsnych użyłam przypraw od  Galeo. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 1 kg dobrego mięsa mielonego np : z szynki 1 cebula 4 łyżki kaszy manny 4  łyżki śmietanki 12 % sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka oregano Galeo   1 łyżeczka pierzu ziołowego(...)przekładamy zmielone mięso, dodajemy startą na tarce jarzynowej cebulę, czosnek oraz przyprawy. Następnie dodajemy śmietankę i kaszę manną.Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Z mięsa formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W wysokim rondlu zagotowujemy bulion lub wodę, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku, wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy pod przykryciem około 13 minut.   Jeśli rondel macie na tyle

Sama słodycz i szczypta chili
Profiterole z kremem pâtissière, bitą śmietaną i sosem czekoladowym 156

Krem: 2 szklanki mleka 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii 1 łyżka masła 200 g śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru pudru Sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 200 g śmietany kremówki 30% lub dla osób preferujących mleczną czekoladę 50 g gorzkiej czekolady 150 mlecznej czekolady 200 g śmietany(...)wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie połączyć. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać mini ptysie (wielkości małego orzecha włoskiego) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ptysiami zostawić trochę miejsca bo urosną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Ostudzić. Krem: Żółtka z wyskrobanymi ziarenkami

Oryginalny smak
9 lutego – Międzynarodowy Dzień Pizzy. Krótka historia + sprawdzone przepisy na pizzę! 201

produkcji sosu do pizzy. Prawdziwy „boom” na pizzę rozpoczął się po 1898 roku. Wtedy to powstała jedna z najprostszych i najbardziej znanych pizz świata – Margherita. Jej nazwa nie jest przypadkowa. Przygotował ją Neapolitański piekarz – Raffaele Esposito, na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej, która odwiedziła Neapol. Pizza składała się z klasycznych składników, kolorami reprezentującymi narodowe włoskie barwy(...)ciasto. Zdecydowana większość (63%) woli pizzę na cienkim cieście. Od razu podrzucamy dwa przepisy na ciasto. Sprawdzone, pewnie, zawsze wychodzi. Tradycyjne ciasto Ciasto z ziołami Równie ważny jest też sos. Tu również podsyłamy dwa sprawdzone przepisy: Sos pomidorowy do pizzy Sos śmietanowo-cebulowy do pizzy   Wszystkim świętującym 9 lutego Światowy Dzień Pizzy życzymy smacznego! I podsyłamy kilka inspiracji Pizza

Jakugotujesz.pl
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 216

będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko od święta Składniki na formę o wymiarach 9 x 20 cm: 250 g obranej i wydrążonej dyni piżmowej 1 nieduża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 nieduży por (biała i jasnozielona część) 100 g orzechów włoskich 50 g orzeszków piniowych(...)czym przy pomocy deski do krojenia odwrócić formę do góry nogami i uwolnić z niej pieczeń. Odczekać jeszcze chwilę, pokroić w grubsze plastry i podawać na ciepło, np. z sosem pieczeniowym, grzybowym lub żurawinowym. Pieczeń można również pokroić dopiero po całkowitym wystudzeniu i podawać na zimno bądź przygotować z wyprzedzeniem i odgrzać. Smacznego! Do przygotowania pieczeni można użyć również innych

Even Better Food

Proponowane wyszukiwania