Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję na makaron. Tym razem jest to makaron farfalle z warzywami w sosie śmietanowym. Serdecznie zapraszamy Składniki: - 130 g makaronu kokardki
Kuchenne WariacjePrzy okazji pieczenia pizzy Margherity pomyślałam, żeby spróbować upiec pizzę z cukinią, a dla zaostrzenia jej smaku spód, zamiast sosu pomidorowego, posmarować pesto... Eksperyment
Kulinarne przygody GatityCarbonarę ugotowałam pierwszy raz jakieś 3 miesiące temu. Nad zrobieniem go zastanawiałam się dość długo, gdyż miałam obiekcje co do sosu śmietanowego. Wydawało mi się, że
Mania GotowaniaPizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem Uwielbiam pizzę z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem. Zakochałam się w niej, jedząc taką pizzę w jednej z włoskich warszawskich knajpek. Uwiodła mnie swoim smakiem do tego stopnia, że nie długo nie mogłam o niej zapomnieć! I choć od tamtej pory jadłam pizzę Parma już kilka razy w różnych miejscach - żadna(...)prostotę i niewielką ilość składników, dzięki czemu każdy z nich można poczuć, nic nie zlewa się w całość bez wyrazu, wręcz przeciwnie - pizza po 1. nie jest zalana sosem, po 2. nie jest zapaćkana niewiarygodną ilością sera - dzięki temu każdy kęs to uczta dla podniebienia! Szynka parmeńska w połączeniu z rukolą i delikatnym ciastem drożdżowym - rewelacja! Mi najbardziej smakuje, kiedy
Moje Qulinariasól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki 30% (do sosu) świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka(...)godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając. W ostatniej fazie na ok. minutę przed wyjęciem z pieca roladę posypać świeżym tymiankiem. Po wyjęciu z naczynia zlać sos i zagęścić go śmietanką. Smacznego
Delicious Titbitssmakuje! -Rodzynkito bogactwo miedzi oraz potasu. Stanowią również znaczące źródło fosforu, żelaza oraz witaminy B6. -Suszone śliwki to bogactwo potasu i miedzi oraz źródło witaminy A, B2, B6. -Orzechy włoskie dostarczają do naszego organizmu witaminę E, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne takie jak: potas, fosfor i magnez. Zawierają także drogocenny kwas foliowy, cynk i miedź. -Wiórki kokosowe-Palma(...)orzechy włoskie i ...listki bazylii, te najmniejsze. Na to wszystko łyżeczką nakladamy serek homogenizowany i dodajemy pokruszona niedbale czekoladę. Nie zapomnbijmy oczywicie o naszej sodkiem sycylijskiej mandarynce! To ważne nada ona rześkości całości deseru! I nas troszeczkę odstresuje włącznie z bazylią! I tak wkładamy do lodówki. Przed podaniem, ubijamy bitą śmietankę na sztywno, dokładamy. Polewamy sosem
Z Kuchni Do Kuchnibazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia szczypta soli i pieprzu Malinowy krem balsamiczny: 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka syropu malinowego pół łyżeczki miodu Malinowy krem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy(...)przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście są duże, możemy pokroić na mniejsze części. Wrzucamy do miski. Dodajemy porwane liście bazylii oraz małą szczyptę soli i pieprzu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy. Rozkładamy na dwa talerze
Poezja smakuróżnymi dodatkami. W Prowansji zieloną fasolkę podaje się z cytrynowym sosem aioli (rodzaj czosnkowego majonezu). W Ligurii, oprócz we wspomnianym makaronie, fasolkę podaje się z natką pietruszki, anchois i oliwą, posypaną grzankami. W Toskanii fasolkę gotuje się ze świeżymi pomidorami z czosnkiem i nasionami kopru włoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni(...)Przygotowuję czosnkowy winegret: do słoiczka wlewam 2/3 oliwy i 1/3 soku z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem. W misce mieszam wszystkie składniki sałatki z sosem. Podaję ze świeżym chlebem, który maczam w resztkach czosnkowego winegretu. Świetne z białym winem. Smacznego
Chilli Czosnek i Oliwatuńczyka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (w razie gdyby masa jajeczno-tuńczykowa wyszła zbyt wodnista, dosypujemy stopniowo bułki tartej). Panierujemy w jajku, oraz w bułce tartej. Smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto. Można podać z sosem śmietanowym – 2 cebulki dymki drobno siekamy (biała część), przekładamy do garnuszka
Smaki Na TalerzuGnocchi to nic innego jak włoski odpowiednik naszych polskich kopytek. Są jednak nieco lżejsze i delikatnejsze w smaku i strukturze. To tradycyjna potrawa z serca Italii, która może stanowić danie samo w sobie, na przykład w towarzystwie jakiegoś sosu, lub dodatek. Dziś mam dla Was przepis na gnocchi z pastą z suszonych pomidorów i żurawiny podsmażone na maśle
Mostek w kuchniKurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki
Czerwień i błękitwydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby. Podałam z sosem czosnkowym, moją wersją light i dla leniwych :) Źródło: White Plate . Ciasto
Blondynka Gotujegram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam Kamis zioła do Spaghetti Bolognese 200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera żółtego startego lub bardzo drobno pokrojonego Na sos: 2 pomidory bazylia 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy również z podanego przepisu
NaKońcuJęzykaCannelloni czekało cierpliwie w swojej kolejce :) doczekało się- jeżeli kochasz lazanię , mięso mielone to ten obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym
Smaki Edytywarzywami składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1/2 szklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia sos z warzywami: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 cukinia mała puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta kurkumy sól, pieprz wykonanie: Przygotowujemy pulpeciki(...)rozgrzanym oleju kokosowym. Cebulka ma się zeszklić. Dodajemy ją do mielonego mięsa. Dokładamy też surowy ryż oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy mięso, formujemy z niego małe kulki, wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym i odstawiamy. Na 1 łyżce oleju kokosowego podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w paseczki
Przysmaki Karolki