tuńczyka. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Miksujemy. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (w razie gdyby masa jajeczno-tuńczykowa wyszła zbyt wodnista, dosypujemy stopniowo bułki tartej). Panierujemy w jajku, oraz w bułce tartej. Smażymy w głębokim, średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto. Można podać z sosem śmietanowym – 2 cebulki dymki drobno siekamy (biała część), przekładamy do garnuszka
Smaki Na TalerzuGnocchi to nic innego jak włoski odpowiednik naszych polskich kopytek. Są jednak nieco lżejsze i delikatnejsze w smaku i strukturze. To tradycyjna potrawa z serca Italii, która może stanowić danie samo w sobie, na przykład w towarzystwie jakiegoś sosu, lub dodatek. Dziś mam dla Was przepis na gnocchi z pastą z suszonych pomidorów i żurawiny podsmażone na maśle
Mostek w kuchniKurczaka podałam z frytkami z piekarnika oraz sałatą rzymską z pomidorami w sosie winegret. Moje danie z chęcią dodaję do akcji Przepis miesiąca - danie z kurczakiem, prowadzonej przez Małgosię . Składniki: 8-10 podudzi z kurczaka sól, mielony pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie lub włoskie, suszony czosnek 500 ml maślanki ok. 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki
Czerwień i błękitwydaje mi się, że przez dodatek mąki typu 0, czyli w tym przypadku włoskiej mąki do pizzy ciasto zyskało fajną puszystość? Trudno to opisać, nie jest puste i wyrośnięte, ale takie fajne mięciutkie, oczywiście wyrośnięte :) Smak jako całość? Rewelacja! Porcja idealna na dwie osoby. Podałam z sosem czosnkowym, moją wersją light i dla leniwych :) Źródło: White Plate . Ciasto
Blondynka Gotujegram mięsa mielonego 1 pomidor 2 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawa do kuchni włoskiej ja użyłam Kamis zioła do Spaghetti Bolognese 200 gram szpinaku u mnie mrożony 3 łyzki słonecznika 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju kilka plasterków sera żółtego startego lub bardzo drobno pokrojonego Na sos: 2 pomidory bazylia 2 ząbki czosnku Naleśniki wykonujemy również z podanego przepisu
NaKońcuJęzykaCannelloni czekało cierpliwie w swojej kolejce :) doczekało się- jeżeli kochasz lazanię , mięso mielone to ten obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym
Smaki Edytywarzywami składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1/2 szklanki suchego ryżu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól do smaku 1 łyżeczka koperku olej kokosowy do smażenia sos z warzywami: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 cukinia mała puszka kukurydzy 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta kurkumy sól, pieprz wykonanie: Przygotowujemy pulpeciki(...)rozgrzanym oleju kokosowym. Cebulka ma się zeszklić. Dodajemy ją do mielonego mięsa. Dokładamy też surowy ryż oraz wszystkie przyprawy. Wyrabiamy mięso, formujemy z niego małe kulki, wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe. Obsmażamy je z obu stron na rozgrzanym oleju kokosowym i odstawiamy. Na 1 łyżce oleju kokosowego podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodajemy marchewkę pokrojoną w paseczki
Przysmaki Karolkibyć al dente- nie do końca miękkie. Zmiękną w sosie. Otwieranie kokosa nie jest tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. Naszykujcie śrubokręt, młotek i ściereczkę, oraz miseczkę na wodę z kokosa. Najpierw przebijamy kokosa śrubokrętem w trzech miejscach na szczycie – łatwo zauważyć gdzie, bo skorupka jest tam cieńsza, pozbawiona włosków i widocznie mocniej wybarwiona. Odlewamy wodę z kokosa do miseczki(...)smażymy razem chwilę, mieszając. Wrzucamy pokrojone cebule i dusimy je pod przykryciem kilka minut. Mleko kokosowe mieszamy z pastą curry, dodajemy wodę z kokosa lub świeżą z kranu. Wlewamy sos do woka, dorzucamy pokrojoną marchew i kalarepkę. Mieszamy i gotujemy kilka minut. Dodajemy ugotowane wcześniej kalafiora i fasolę. Dusimy całość do pożądanej miękkości warzyw, około 8-10 minut. Na koniec
Karo in the Kitchenwielkanocnych potrawach pora na coś lekkiego, sałatkę. Poranna orzeźwiająca sałatka z pomarańczami: mix sałat, pomarańcza, pomidorki, szczypiorek i sos z oliwy, soku z pomarańczy, octu balsamicznego i odrobiny pieprzu cayenne. Polecam również przepisy na: Sałatka owocowa z bakaliami Sałatka owocowa Sałatka z kurczakiem i ananasem Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami jest lekka, świeża i smaczna. 4 pomidory koktajlowe garść Mix sałat(...)rukolą i radicchio 1 pomarańcza siekany szczypiorek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oliwy z oliwek szczypta pieprzu cayenne kilka orzechów włoskich i rodzynek Pomarańczę kroimy na pół, z jednej połówki wyciskamy dokładnie sok, z drugiej połówki za pomocą ostrego noża wykrawamy miąższ, pomarańczę kroimy na cząstki pozbawiając ich białych błon. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy mieszamy z oliwą, octem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędrożdży łyżeczka cukru około 100 ml wody oliwa z oliwek Sos i dodatki najlepsze byłyby pomidory San Marzano lub Perina, u mnie znalazły się pomidory z puszki ser caciocavallo lub dla wersji delikatniejszej – ricotta- lub każdy inny jaki lubicie pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek, szynka włoska w plastrach cebula czosnek – ok. 2 ząbki coś zielonego np.bazylia papryka
Z Kuchni Do Kuchnikrótkiej przerwie urlopowej. Urlop od gotowania, pieczenia podawania, została tylko degustacja włoskiej kuchni. To były fantastyczne Toskańskie wakacje i już myślę o powrocie w tamte strony. Zachęcam wszystkich do odwiedzenia tego rejonu Włoch:) Dzisiaj przygotowałam po raz kolejny bakłażana. Tym razem zapiekany i podany z sosem ziołowym. Danie szybkie, lekkie i proste. … Czytaj dalej Zapiekany bakłażan Artykuł Zapiekany bakłażan
gotuj ze mnąpotrawa z tradycyjnej kuchni z włoskiego Trydentu. Jak to na kuchnię włoską przystało jej skład wchodzi tylko kilka prostych składników,a w tym wypadku główną role odrywa czerstwe pieczywo i szpinak. Czy takie połączenie może być dobre? Jest genialne! Podane z masłem, parmezanem albo np. sosem z gorgonzoli tworzą fantastyczną całość , której nikt się nie oprze. Ja się w nich
Ostra na Słodkodruga przyczyna, o której pisałem na początku. Samo danie to kondensacja kuchni włoskiej czyli połączenie pizzy ze spaghetti. Składniki: - mąka - drożdże - woda - olej - makaron nitki - koncentrat pomidorowy - cebula - bazylia Wykonanie: Makaron gotujemy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy. Dodajemy koncentratu pomidorowego oraz bazylii i z tak powstałym sosem mieszamy makaron. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy
Kryzysowa Książka KucharskaLasagne to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej, klasyczne śródziemnomorskie danie, które zawsze i wszędzie znajdzie swoich amatorów. Zmieniając poszczególne dodatki można komponować różne jej wersje. Ta z przepisu Pascala Brodnickiego pochodzi z niezawodnej książki wydanej przez Lidla. Mięso mielone w sosie bolońskim, płaty makaronu, mozzarella zapieczona na beszamelu oraz suszone pomidory w aromatycznych ziołach tworzą wyśmienitą, pobudzającą zmysły mieszankę
Milion SmakówFilet z piersi kurczaka w sosie gorgonzola – czyli pyszne eskalopki z kurczaka z gorgonzolą – to prosty i szybki obiad, idealny dla zabieganych osób, które
Kulinarne PrzebojeMałe kuleczki mięsne, występujące pod nazwą klopsy lub pulpety, to idealne danie nie tylko dla małych niejadków. Dziś u mnie w delikatnym sosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej(...)włoskiego. Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam pulpeciki z dwóch stron. Podlewam gorącą, przegotowaną wodą, tak aby były do połowy przykryte i duszę ok. 12-15 minut. Po tym czasie pulpeciki wyjmuje na talerz, do pozostałej zawartości na patelni dodaję wymieszana mąkę z wodą i przyprawy do smaku : sól, czosnek mielony, papryka czy pieprz, mieszam i zagotowuję. Do powstałego sosu
Kuchnia z widokiem na ogródłyżeczka mielonej kolendry 200 ml przegotowanego, zimnego octu 1/2 szklanki orzechów włoskich Wszystkie składniki umieściłam w blenderze i zmiksowałam. Wymieszałam i dodałam oliwę (jakieś 100 ml). Zgodnie z zaleceniami cioci zostawię w lodówce na tydzień i będę mieszać (potrząsać). Przechowujemy w lodówce albo w zimnej piwnicy. Sos możemy też pasteryzować, ale niestety straci trochę na smaku
Szybko Tanio Smaczniesztuk, w zależności od wielkości liści kapusty): 1 kapusta (u mnie włoska) Farsz: 300g długoziarnistego ryżu 20g suszonych grzybów 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 szklanki wody 1 duża cebula 2 łyżki oliwy 1 puszka białej fasolki 8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku
Roślinna - blog wegański