sos włoski - 1000 przepisów (strona:31/67)

Tortilla Wiosenna! 397

Sposobów układania było dużo. Albo smarowaliśmy placek sosem czosnkowym i potem dodatkowo polewaliśmy do środka, albo ciapaliśmy sosem ułożone składniki,każde z nas ciapało według własnych upodobań :) A wyszło PYYYYSZNEE! Lubię wiosnę :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - wok linii Granitium włoskiej firmy Ballarini

Blondynka Gotuje
Przepis na pizze. Ciasto na pizze. 1962

świetnie jako przekąska na imprezę – goście będą zachwyceni. Pizza Margherita Pizza Margherita – Przepis na klasyczną, włoską pizzę margherita z pomidorami, mozarellą i bazylią. Pizza Margherita powstała na cześć królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej. Pizza margherita ma tylko trzy główne składniki: ciasto, sos pomidorowy i ser, którym powinna być mozzarella. Często dodatkowo pizza ta zawiera świeże listki bazylii

Kulinarne Przeboje
Trójkolorowy makaron z klopsikami 238

bułki tartej + trochę do obtoczenia 1,5 ząbka drobno posiekanego czosnku ok. 150 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz, 1,5 łyżeczki suszonej bazylii olej do smażenia Do sosu: 1 puszkę krojonych pomidorów z bazylią ok. 150 g koncentratu pomidorowego ok. 150 g pieczarek 3 łodygi selera naciowego + natka 1 ząbek czosnku 2 garście namoczonych we wrzątku rodzynek(...)jednolitą masę i formujemy małe kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Takie na 1, góra 2 kęsy. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor. Zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Możemy jednego sprawdzić, czy jest dosmażony w środku, bo później, w sosie, tylko je podgrzejemy. Pieczarki kroimy w półplasterki, seler naciowy

Ratunku obiad
Kluski śląskie z leśnymi grzybami. 133

Chociaż takie proste domowe dania również są super. My za takimi przepadamy. Zobaczcie zatem naszą kolejną propozycję rodem z baru mlecznego Miś w pięknym jesiennym anturażu. Kluski śląskie z sosem z grzybów leśnych i buraczki z wasabi (4 osoby) Składniki do klusek : 1 kg ziemniaków 2 żółtka 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki maki pszennej pieprz Ziemniaki obieramy(...)ciasto. Z ciasta formujemy wałeczki i kroimy na kawałki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy je i robimy palcem wgłębienie. Kluski gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 min. od wypłynięcia. Nasza rada : zawsze starajcie się kluski gotować w dużym szerokim garnku i wrzucać na mocno wrzącą wodę. Składniki na sos : 1 małe opakowanie suszonych grzybów 1 śmietanka słodka

vegetanie
Sałatka Cezar 167

Sałatka Cezar 2018-08-24 09:39:44 Porcje 2 Grillowany kurczak, chrupiąca sałata, grzanki, kremowy sos... Brzmi nieźle, prawda? Zapraszam Was na jedną z najpopularniejszych

Wędrówki po kuchni
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 537

Gołąbki do tej pory jadłam gotowane z sosem pomidorowym,ale można je również zapiekać ....szczerze powiem,nie wiem ,które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne,gdzie jest mielone ,ryż i kapustka,nie może wyjść nic złego ;) Składniki na gołąbki: - 1 włoska kapusta - 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego - 1 średnia cebula - 1 saszetka ryżu - 1 całe jajko - 4 liście(...)zwijamy od grubszej strony w rulonik.W taki sposób przygotowujemy wszystkie liście do czasu , kiedy skończy nam się farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Całość zalewamy sosem ( 100 g koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl. wody + przyprawy - majeranek,sól,pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut

Różne smaki w kuchni
SANDWICZE Z MUSEM JABŁKOWO – RABARBAROWYM I ORZECHAMI 143

dzieci, ale i dorośli. Świetnym dodatkiem ( ale to już taka bomba kaloryczna ) jest delikatny sos karmelowy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 szt ) * pszenne, lekko czerstwe pieczywo – 4 kromki * masło -1 łyżka * rabarbar – 1 łodyga * duże jabłko – 1 szt * miód – 2 łyżki * orzechy włoskie – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rabarbar oraz jabłko obieramy, kroimy w kosteczkę, wkładamy do rondelka

Ostra na Słodko
Lasagne 171

wspominałam, że jestem miłośniczką makaronów. Dania z nim mogłabym jeść każdego dnia. Jestem również fanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne

W mojej holenderskiej kuchni
Kanapki z nori 343

dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka ok. 10 cm ogórka zielonego

OstryKęs
Sałatka makaronowa z gorgonzolą 231

ułożyć na talerzach. Ser pokroić w kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem skropić sałatkę

Monia miesza i gotuje
Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem 148

gorgonzolą i sezonowymi owocami - gruszkami oraz figami. Ten słodko-słony kontrast smaków sprawdza się doskonale w sałatkach ze szpinakiem i orzechami , a także w tartach na cieście francuskim i włoskich focacciach .  W ostatni weekend obchodziłam swoje urodziny. Zaproszonych bliskich postanowiłam ugościć domowa pizzą . Dzień wcześniej zagniotłam ciasta z kilograma mąki i moim ulubionym sposobem wstawiłam(...)gorgonzolą i gruszką na cieście z wędzoną papryką sałatkę z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli sałatkę z karmelizowaną gruszką, gorgonzolą i szpinakiem czekoladowe clafoutis z gorgonzolą i gruszką Focaccia z figami, czerwoną cebulą, gorgonzolą i rozmarynem Składniki /dla 2-4 osób: 1/2 porcji klasycznego włoskiego ciasta na pizzę 1 średnia czerwona cebula pokrojona w piórka oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
35. Wspomnienie wiosny: czyli prosta, kolorowa sałatka makaronowa z kurczakiem! 209

mnie)  lub 3/4 sera feta pokrojonego w kostkę  4 łyżki sosu sojowego  1,5 mała łyżeczka octu balsamicznego  odrobina cukru oliwa z oliwek do smażenia oraz 1 łyżka do ugotowanego makaronu (lub innego preferowanego oleju do sałatek: u mnie z orzechów włoskich) po połowie łyżeczki preferowanych, suszonych ziół - u mnie estragon i rozmaryn garść świeżych ziół(...)ilośći rozgrzanej oliwy aż do zarumienienia z dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia.  Na oddzielnej patelni na niewielkiej ilości rozgrzanej oliwy zarumieniamy drobno posiekany czosnek. Na patelnię wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier oraz suszone zioła i całość doprowadzamy do wrzenia dokładnie mieszając aż do dokładnego połączenia. Patelnię zestawiamy z ognia.  Gdy  nasz "dressing" ostygnie dodajemy

Symfonia Smaków
Gołąbki z farszem rybnym, podane z sosem pieczarkowym. 171

lepiej kiedy są uzupełnione sosem pieczarkowym i naprawdę nie warto z niego rezygnować ze względu na łyżkę mąki czy śmietanę - całego i tak nie zjemy w pojedynkę a świetnie podkreśla smak gołąbków ;) Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :) Składniki na 12-15 gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów

Poezja Smaków - blog kulinarny
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 188

wędzonej ryby to dobry pomysł, powiem Wam jedno – po tych gołąbkach już nic nie będzie takie samo. Gołąbki z tej kapusty robi się szybciej niż ze zwykłej – liście z włoskiej kapusty oddzielają się łatwo, są miękkie, wystarczy je tylko zblanszować/zaparzyć i już można formować gołąbki. Nadzienie do kupy składa się naprawdę w kilka chwil – jest przepyszne. Tłusta, wędzona(...)małych gołąbków 1 duża główka włoskiej kapusty 250g mielonej łopatki wieprzowej 250g mielonej wołowiny 200g kaszy gryczanej niepalonej 50-100g sardynek (waga samych ryb, bez puszki i odcieku) 1 jajko M lub L 2 średnie czerwone cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli albo Vegety natur 2 łyżki sosu Worcestershire 40g masła pokrojone

Karo in the Kitchen
Pulpety w sosie pomidorowym 247

Dzisiaj nic wymyślnego, zwyczajne pulpety w sosie pomidorowym. Jest to danie, które wszystkim smakuje i nie wymaga długiego stania przy kuchni. Składniki: 800 g mielonego mięsa (użyłam łopatki wieprzowej) kminek zioła prowansalskie lub włoskie 2 posiekane ząbki czosnku sól i pieprz 2 jajka 1 mała sucha kajzerka mąka do panierowania puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól, cukier

Czerwień i błękit
Grissini 150

Kolejne włoskie pieczywo na blogu. Grissini to długie, cienkie i bardzo chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego podawane we Włoszech tuż przed posiłkiem jako przekąska. Pysznie smakują z ulubionymi sosami, dipami czy też jako dodatek do zup. Na blogu znajdziecie przepisy na inne pieczywo z tego kraju, m.in. na Steccę , Panini  i Fougasses . Polecam! Składniki

Nastoletnie Wypiekanie
Fruit pizza with summer fruit 92

PIZZA- zasady są po to by je łamać Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest

ClauditteMissCooking
Sałatka z kuleczkami mięsnymi 113

koktajlowych, pieprz, sól. Przygotowanie:   Mięso mielone przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucamy na gotujący się bulion i gotujemy ok 10-15 minut. Na talerzu układamy rukolę, połówki pomidorków koktajlowych, kulki mozzarelli oraz pokrojone suszone pomidory. Sałatkę polewamy sosem zrobionym z bazylii, oliwy z oliwek i wyciśniętego przez praskę czosnku

Aga w kuchni
Pesto szpinakowo, bazyliowo, migdałowe 265

Pesto to bardzo wdzięczny sos. A to dlatego, że możemy przygotować go z różnych produktów, odbiegając od klasycznego pesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych.Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni.Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki.Składniki:1,5 szklanki liści szpinaku 1/2 szklanki

kolorowotorcikowo