wysmażony. Jeśli zależy nam na średnio wysmażonej porcji 2 min/na każdą stronę, krwisty po1 min/na każdą ze stron. SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO Koper włoski i jabłko kroimy w cienkie plasterki, natomiast orzechy lekko siekamy. Sos przygotowujemy przez wymieszanie składników. Łączymy wszystkie dodatki razem i polewamy dresingiem tuż przed podaniem. Sałatkę dekorujemy koperkiem. PIECZONE ZIEMNIACZKI ZE SKÓRKĄ Ziemniaki dokładnie umyć
Kierunekuchniakształcie koła plastry bakłażana, zalej masą jajeczną - zapiekaj 55 minut w temp 200stopni C Zapiekanka jest bardzo smaczna ja podałam z sałatą z sosem miodowo-musztardowym! Smacznego! SPRÓBUJ TAKŻE: ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEMPIZZA WŁOSKA Z MOZARELLĄ SZASZŁYKI POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Zapraszam również
SMYKWKUCHNIJuż Marco Polo łączył kuchnię włoską z chińską .A co by było gdyby suszone pomidory skusiły sos sojowy ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniłyżki jogurtu greckiego papryka mielona ostra bazylia oregano sól, pieprz oliwa z oliwek 6 pomidorów suszonych 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki. Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy
Mania Gotowaniaskładniki odżywcze, a przy tym bardzo mało kaloryczny, dostarcza sporo błonnika, który pęczniejąc w żołądku, tłumi uczucie głodu. Świeży ananas jest bardzo soczysty, możemy to wykorzystać i przygotować lekki sos z majonezem i sokiem ananasa. Kawałek Kurczaka pieczonego został po świętach, postanowiłam go wykorzystać, gdyż pokrojony kurczak doskonale nadaje się do wszelakich sałatek. A że ja lubię wszelkie sałatki(...)kostkę, rozrzucamy na sałacie, sok (2 łyżki) który wyciekł z ananasa mieszamy z 1 łyżeczką majonezu i pieprzem, polewamy sosem sałatę. Z kurczaka usuwamy skórę i kroimy go w paseczki. Całość mieszamy. Posypujemy sałatkę suszoną żurawiną i włoskimi orzechami. Taka sałatka będzie doskonałym rozwiązaniem po świątecznym nadmiarze ciężkich potraw. Sałatkę z kurczakiem i ananasem jemy ze smakiem Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProdukty otrzymane od firmy Bule Dragon (sos średnio-ostre tajskie czerwone curry testowałam tu klik) Weekend majowy uraczył nas wspaniałą pogodą, idealną na grillowanie w babcinym
Emcia PichciZapraszam na włoski obiad pełen pięknych zapachów i aromatów - makaron penne z passatą pomidorową, białym winem i filecikami anchois :) Składniki (3-4 porcje): 400 g makaronu penne 6 filecików anchois 1/2 szklanki passaty pomidorowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina łyżka posiekanych listków bazylii 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oliwy 100 g żółtego sera(...)makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerze - NIE przelewamy zimną wodą. Na makaron kładziemy garść startego sera, a na wierzch wykładamy po 1-2 łyżki sosu. Smacznego
My Culinary Artwziął się ten pomysł? Nie wiadomo, może z tytułu marnej jakości polskich makaronów, które strasznie się kleją. Natomiast prawdziwi kucharze włoscy nigdy tego nie praktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy
Nerds KitchenSkładniki: Semifreddo 400 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru 350 g świeżych truskawek 150 g świeżych jagód 150
Moja smaczna kuchniapochodzącej z regionu Kampania w południowych Włoszech. Przyrządza ją się z pokrojonych w plastry pomidorów oraz mozzarelli przełożonych na przemian, polanych sosem z oliwy z oliwe posypanych grubo zmielonym pieprzem i udekorowanych liśćmi bazylii. Ma ona odzwierciedlać włoską flagę. Sałatka caprese. Składniki: - 250g mozzarelli - 2 pomidory - 1 ząbek czosnku - świeże liście bazylii - oliwa z oliwek extra vergine - ocet balsamiczny
mojewypiekiinietylkoPomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku . Ale w sumie chodziło o to by zrobić dodatek do mięs z sosem , a ponadto wykorzystać wierzchnie liście młodej kapusty ( zresztą chyba nie tylko). Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimakaronach. Ja swą miłość do Pasty poczułam dopiero na wakacjach w Rzymie . Teściowa faszerowała mnie makaronem w każdej postaci , nie mogłam pojąć połączenia makaronu z samym sosem z minimalnym dodatkiem bazylii . Dziś już wiem ,że to my Polacy lubimy eksperymenty które rodzą się w naszych kuchniach. I chwała nam za to !!! Za to że, kreatywnie możemy "przerobić(...)małych oczkach sól, pieprz grubo mielone do smaku zioła: suszona bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn ilość wedle swego smaku Do dekoracji: włoski boczek PANCETTA ,kukurydza , parmezan ,świeża natka pietruszki i świeża bazylia Składniki do sosu: 1 kg pomidorów słodkich zaparzonych i obranych ze skórki zmiksowanych w blenderze 2 pomidory również obrane ze skórki , zaparzone
Viola cooks with passionkrucha, bardziej przypomina naszą szynkę konserwową, w przeciwieństwie do prosciutto Crudo, która jest włoską, surową szynką dojrzewającą. Składniki: • 1 główka sałaty lodowej • 2 garście rukoli • 1/2 melona • 8 plastrów gotowanej szynki prosciutto Cotto • 4 łyżeczki słupków migdałowych • sos balsamiczny Wykonanie: • Z sałaty lodowej delikatnie zdjąć 4 liście tworząc miseczki na sałatkę. • Do każdego liścia
To co kochamBavette na kształt przypomina spłaszczone spaghetti. Świetnie pasuje w połączeniu z owocami morza. Ja przygotowałem je na bazie lekkiego sosu z oliwy i białego wina. Do tego czosnek i cebulka. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam wszystkim kochającym włoskie klimaty na talerzu.Do potrawy polecam kieliszek schłodzonego rieslinga. Jest to jeden z moich ulubionych szczepów. Robert Johnson(...)makaronu jest idealny po ok 6-7 min.Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną cukinię. Chwilę smażymy i dorzucamy krewetki i drobno posiekany czosnek. Dolewamy białego wina. Na małym ogniu redukujemy sos do odparowania alkoholu i delikatnego zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą peperoncino.Dodajemy ugotowany makaron i świeżo posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki łączy ze sobą, wykładamy na talerz i posypujemy płatkami
kulinarnyJaPewnie znacie już p esto alla genovese – zielony sos pochodzący z Włoch, którego głównym składnikiem jest bazylia? Tym razem chciałabym zaprezentować Wam przepis na pesto szpinakowe z orzechami włoskimi. Świetne do makaronu, czy jako pasta na kanapkę. Na moim blogu znajdziecie również inne propozycje klasycznego pesto – pesto z orzechów włoskich , pesto z pieczonych buraków , pesto z pieczonej dyni oraz
Be Fit Be StrongSpaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako
Wino Francja KuchniaMoja wersja tego typowego włoskiego dania przygotowanego na bazie prostokątnych płatów makaronu, farszu z mięsa i sosu pomidorowego oraz beszamelu i sera. Składniki: 15 płatów makaronu lasagne 600g wieprzowego mielonego mięsa 200g koncentratu pomidorowego 350g startego żółtego sera 2 puszki pomidorów 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu drobiowego 350g pieczarki 2 łyżki mąki pszennej masło klarowane
Szalona Kuchnia Ewelinymisce. Wcześniej ziemniaki rozgniatamy, marchewkę kroimy w kosteczkę a miąższ pieczywa kruszymy. Masę wyrabiamy łyżką i formujemy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Odstawiamy na godzinę by dobrze się połączyły. W tym czasie przygotowujemy sos. sos: łyżka klarowanego masła lub oleju kokosowego po 1/4 łyżeczki imbiru i chili po łyżeczce kuminu i kurkumy 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz spory
Dzieje kuchennej WiewióryKuchnia włoska? Szybki obiad? Proszę bardzo… szybki przepis na spaghetti z zielonym pesto. Przygotowując ten obiad, bo naszym całym domu rozniesie się aromat świeżej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bogaty smak, przełamany chrupiącymi orzechami sprawi, że zasmakuje nie tylko osobom dbającym o dietę. Składniki: (na 2 porcje) 200g roszponki pól szklanki orzechów włoskich 2 jajka ogórek wężowy kilka dużych rzodkiewek czarnuszka oliwa z oliwek sos sałatkowy ziołowy Sposób przygotowania: Roszponkę, ogórka i rzodkiewki myjemy i osuszamy. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Ogórka obieramy wzdłuż obieraczką do warzyw tworząc wąskie
Pyry na GazPolecam na karnawałowe imprezy ostatkowe. Składniki: • 3-4 kolby cykorii • 2 pieczone udka z kurczaka • 1 duże jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżki suszonej żurawiny • 10 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny Sos • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki śmietany kwaśnej • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kurczaka pokroić w kostkę, jabłko obrać
To co kochamkoktajlowych i ciągnącej mozzarelli! Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych! Jest błyskawiczna do zrobienia i śmiało może konkurować w ten dzień z klasyczną włoską pizzą. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron spaghetti Lubella – 3/4 op SOS BESZAMELOWY: * mąka – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mleko – 250 ml * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – 1 szczypta DODATKI: * filet z kurczaka
Ostra na Słodkotylko biała część) - 100g kaszy jaglanej (1 woreczek) - 100g kaszy bulgur (1 woreczek, a jeśli nie mamy używamy 2 woreczków jaglanej) - 100g orzechów włoskich - 50ml+1 łyżka oleju (rzepakowego) - 3-4 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperku - 0,5 łyżeczki lubczyku - 0,5 łyżeczki kolendry - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Selery, marchwie, pietruszki obieramy
Be Fit Be Strongnaturalny , dzięki czemu jest jeszcze bardziej zdrowo.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* ryż naturalny / brązowy – 200 g* marchew – 2 szt* kapusta włoska – ok. 50 g* mały por – 1 szt* cebula dymka – 2 szt* sos sojowy – 4 łyżki* jajko – 2 szt* olej – ok. 50 ml* sezam – 3 łyżki* sól – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodko