minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sałatka z kaszy jaglanej i brązowej soczewicy Składniki: Kasza jaglana – 100g Brązowa soczewica – 50g Seler naciowy – 2 łodygi Orzechy włoskie – 40g Suszona żurawina – 40g Sól Sos: Olej sezamowy- 2 łyżki Pasta tahini – 1 łyżka Czosnek – 1 ząbek Miód – 1 łyżka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w lekko osolonej
Kuchnia Bon AppetitMój ulubiony makaron , sos z kremówki i dużo parmezanu,pycha. 45 dag..makaronu pióra 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 150 g.kremówki 30% Sól
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitaniutki. W związku z tym, że do tej pory rzadko wychylałam nos poza gospodarstwo, w którym mieszkamy, gotuję go z entuzjazmem. Na koniec, przy okazji mojej włoskiej wyprawy, trzy krótkie przepisy na sos do makaronu.Pappardelle na 3 sposobyUNO. Sos z pieczarkamiSkładniki:15 średnich pieczarek2 średnie cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól
W kuchni wieczoremLubię mieć w lodówce słoiczek pesto domowej roboty. Na jego bazie możemy na szybko przygotować sporo dań: makarony, różnego rodzaju grzanki czy kanapki. Wspaniale
Kulinarne przygody GatityUwielbiam pesto, powiem więcej: uwielbiam wszystkie rodzaje pesto ! Robiłam już pesto z rukoli z bazylią i pesto z natki pietruszki
Kulinarne przygody Gatityczosnku - świeża bazylia - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy
Zainspiruj się kuchniąNero. Po pierwszej wmówiłam sobie, że mam zbyt mało dokumentacji fotograficznej, ale przecież to była tylko przykrywka. Tak naprawdę chciałam jeszcze raz spróbować prawdziwej włoskiej pizzy, której nie trzeba zalewać sosami z butelek i której ciasto nie pęcznieje w żołądku. Wnętrze przyjemne, chociaż malutkie. Nie lubię takich sal, bo czuję się zbyt przytłoczona innymi osobami w tej samej sali
Pasja SmakuDzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny.Zaczynamy Składniki
Smaki Edytyprzecieru pomidorowego sól do smaku 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ok 8 sztuk suszonych pomidorów 1 łyżeczka ziół do dań włoskich ok 30g sera np parmezan lub Asiago Allevo Sposób przygotowania: Przed przygotowaniem sosu, gotujemy wodę na makaron z 1 płaską łyżką soli i łyżką oliwy z oliwek. Na 3 łyżkach oliwy z oliwek smażymy posiekany drobno(...)boczkiem oraz pastą z papryczki chili. Doprawiamy solą i jeśli chcemy- pieprzem do smaku. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i już na talerzu posypujemy porcję startym na małych oczkach serem. Wszystkie produkty możecie zakupić w sieci sklepów Lidl, podczas włoskiego tygodnia, który już niebawem się kończy
Kuchnia w czekoladzieŚwieży szpinak kusił mnie wczoraj soczystą zielenią na bazarze :-). A ponieważ lubię mieć w lodówce jakiś sos "na szybko" do makaronu, padło na pesto ! Szpinakowe pesto
Kulinarne przygody GatitySAŁATKA "UŚMIECH LATA" : 1 główka sałaty masłowej 300g białego sera twarogowego po 200g świeżych malin oraz wiśni lub czereśni (wydrylowanych) 30g grubo-posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka suszonego tymianku cukier, sól sos sałatkowy : 5 łyżek oliwy, 3 łyżki soku pomarańczowego, cukier, sól , pieprz PRZYGOTOWANIE: Przed przyjęciem: Krok 1. Marynujemy łososia : rybę płuczemy, osuszamy, układamy w płaskim
Moja Książka Kucharskamoim domu dzisiaj włoska kuchnia....uwieeeelbiaaam! Lasagne w wegetariańskiej wersji jest naprawdę pyszna. Warstwy makaronu przełożone szpinakiem, pieczarkami w sosie beszamelowym i pomidorowym to istna rozkosz dla podniebienia! Gdy wychodzę do włoskiej restauracji to mimo tego, że w menu jest ogromny wybór różnych potraw, to przeważnie wybieram Lasagne 💜. W domu ze względu na dosyć długi czas przygotowania nie robiłam(...)przygotowywałam to makaron niepotrzebnie podgotowywałam i to jeszcze partiami, ponieważ płaty sklejały się ze sobą... Dzisiaj zrobiłam Lasagne z surowego makaronu i wyszło bardzo smacznie:-) Wystarczy makaron obficie posmarować sosem, a całość przykryć folią i mamy gotowy przepyszny obiad w krótszym czasie 😊 Składniki: farsz: szpinak 250 g, cebula pół szt, czosnek 2-3 ząbki, pieczarki 300 g, zioła prowansalskie pół
kulinarne odsłony patiszklanki mąki pszennej (u mnie typ „00” na pizzę włoską Młyny Stoisław) 7 g drożdży instant około 200 ml ciepłej wody 1 i 3/4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól himalajska (3-4 przekręcenia młynka) Dodatki: sos madziarów kurczaka a la gyros z tego przepisu 1/2 czerwonej papryki (u mnie spiczasta) 1 mała żółta papryka(...)piekarnika). Po tym czasie wyciągamy na chwilę pizzę i posypujemy ją serem mozzarella. Pieczemy jeszcze około 4 minuty. Podajemy z ketchupem i np. domowym sosem czosnkowym . Do przygotowania pizzy użyłam mąki na włoską pizzę z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. http://www.mlynystoislaw.pl/ Smacznego
Słodkie okruszkimakaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać do niej mięso mielone i chwilę(...)przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym serem. Pozostawić w piekarniku do jego rozpuszczenia. Smacznego
MarciochaKucharzyEnglish (sauce) English (chicken) Jestem niezmiernie zadowolona z dzisiejszego obiadu! Kurczak w serowej panierce bardzo nam posmakował i czuję, że zagości u nas na stałe. Kurczak
Przepisy AleksandryDzień dobry,Ostatnio na blogu Sto kolorów kuchni znalazłam niezwykły przepis wykorzystujący szparagi - pesto szparagowe z orzechami włoskimi. Jako fanka tradycyjnego włoskiego pesto, poczułam się w obowiązku wypróbowania tej ciekawej wariacji. Nie zawiodłam się, aczkolwiek przepis wymagał pewnych moich drobnych usprawnień, aby mógł lepiej wpasować się w moje kubki smakowe. Pesto jest jedwabiste, kremowe, o delikatnym szparagowym smaku i orzechowej(...)smak sosu zyskał głębi. Smak szparagów kojarzy mi się ze smakiem świeżego zielonego groszku, dlatego uznałam że przyprawienie szparagowego sosu listkami mięty to dobry pomysł. I nie pomyliłam się:)Mam też małą uwagę dotyczącą gotowania makaronu. Starym włoskim zwyczajem zawsze odlewam trochę wody z gotowania makaronu, wody która jest bogata w skrobię i zapewnia dobre oblepienie makaronu sosem. Dodatkowo pesto
Chilli Czosnek i OliwaPulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam.Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki
UgotujmyTo.plDziś szybka zapiekanka z kapustą włoską i krajanką warzywną z Winiar Składniki: - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - ½ główki kapusty włoskiej - 300 g makaronu świderki - 1 krajanka warzywna Winiary - 200 ml sosu pomidorowego - 150 g żółtej mozzarelli - olej - pieprz - papryka pikantna - oregano - sól Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki i smażymy. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do kurczaka(...)razem dusimy. Kapustę włoską szatkujemy, dodajemy do piersi z kurczaka. Wlewamy 250 ml wody i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie gotujemy makaron al. dente. Do warzyw wlewamy krajankę warzywną i sos pomidorowy, po 3 minutach dodajemy makaron, mieszamy i przyprawiamy do smaku. Część mozzarelli wsypujemy do zapiekanki i mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego
Kulinarne życielanguage:EN-US;} Gołąbki z pieczarkami w sosie musztardowym Coś nowego, coś dobrego, zachęcam każdego. Mięso mielone w kapuście, w pysznym sosie z pieczarkami. Składniki: · 1 główka kapusty włoskiej · ½ kg mięsa mielonego z łopatki · Majeranek(...)Hartując wlewamy do grzybów. 18. Gdy gołąbki się upiekły polewamy sosem grzybowym. 19. Danie gotowe
Kulinarna Chwilacałość gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. 3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy na głębokie talerze, polewamy naszym sosem i dekorujemy pietruszką. Wskazówka: Gotowe danie można posypać zmiksowanymi orzechami włoskimi. Smacznego
My Culinary Art