sos włoski - 1000 przepisów (strona:8/67)

Makaron z sosem cytrynowym 697

Makaron z sosem cytrynowym to danie z kuchni włoskiej, którą kocham za prostotę. Nawet jak wydaje się nam, że nic posiadamy w domu, zawsze można wyczarować z resztek jakieś danie – wystarczy mieć makaron (albo zrobić go samemu!). W tym daniu główną rolę gra orzeźwiająca cytryna. Makaron dzięki niej jest wyjątkowo lekki i orzeźwiający. Zdecydowanie polecam w ciepłe dni! Makaron

Poezja smaku
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 224

Cannelloni, czyli zwinięty w grube rurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara(...)gotowaniu – starczą ok. 3 minuty. Zbyt miękki makaron może bowiem sprawiać problemy podczas wypełniania farszem, a nawet się wówczas rozpadać. Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 2015-10-14 02:03:13 Znane i lubiane włoskie cannelloni wypełnione farszem na bazie mielonej wołowiny, zapiekane pod pomidorowo-ziołowym sosem. Proste i efektowne. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 350g mielonej

Kulinarna Pokusa
POMIDOROWY SOS DO PIZZY I MAKARONÓW 234

Przepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać

Przepisy Aleksandry
Sałatka z wędzonym kurczakiem na bazie sałaty lodowej 317

pomidorków cherry 1 mała puszka czerwonej fasoli sos 8 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka pikantnego keczupu 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano zioła włoskie do smaku Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt, keczup i majonez. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Gotowy sos odstawić aby smaki się przegryzły. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć

Monia miesza i gotuje
QUINOA Z MARCHEWKĄ, KALAFIOREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 165

ryż, ziemniaki. Może być dodatkiem do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. SKŁADNIKI: od 1/2 do 1 szklanki quinoa 3-4 średnie marchewki 1 cebula 1/3 kalafiora garść orzechów włoskich 1 cm świeżego imbiru sos sojowy świeżo mielony pieprz, sól lubczyk curry natka selera natka pietruszki oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Quinoa gotujemy od 20-30 minut (zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu(...)dodatkiem oliwy i szczyptą soli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, różyczki kalafiora, rozdrobnione orzechy włoskie, następnie dodajemy starty świeży imbir, poszatkowaną natkę selera i natkę pietruszki. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem, lubczykiem oraz curry. Smażymy chwilę (nie za długo) tak aby warzywa pozostały al dente. Na koniec łączymy

wege i kropka
Żeberka w sosie pomidorowym 150

Żeberka w sosie pomidorowym Pomyślałam sobie dzisiaj, w ten chłodny poranek, że przydałoby się zjeść coś konkretnego na obiad, nie tracąc dużo czasu na jego przygotowanie

zielonacukinka
Pity z grillowaną rybą po marokańsku 203

marynata do ryby: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, mielonego imbiru, kurkumy i mielonej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz do smaku surówka: 4 marchewki, 1 koper włoski, 1 pęczek koperku sos jogurtowy z kiszonymi cytrynami (jeżeli nie masz kiszonych cytryn, możesz zamiast nich dodać do sosu soku i skórkę ze świeżej cytryny) 4 chlebki pita, własnej roboty(...)włoski pokrój wzdłuż na ćwiartki a następnie w cienkie paski. Posiekaj pęczek koperku i wszystko wymieszaj. Rybę wyjmij z marynaty i usmaż na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu (wystarczy po 3-4 minuty na stronę). Pity podgrzej chwilkę w piekarniku. Chlebki pita przekrój na pół, a powstałe kieszonki wypełnij kawałkami ryby i surówką. Polej składniki sosem jogurtowym

Chilli Czosnek i Oliwa
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowym. 216

bardzo smaczną polecam do pieczonych, smażonych czy grillowanych mięs, zwłaszcza drobiu :) Składniki - mała kapusta pekińska ( lub połówka większej ) - duża marchewka - kilka gałązek zielonej cebulki lub szczypiorku - saszetka sosu czosnkowego z ziołami włoskimi Fanex - sól do smaku Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do miseczki, do kapusty dodaję utartą na grubych oczkach tarki marchewkę i posiekana cebulkę. Doprawiam do smaku solą, polewam

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 163

Jest tradycją włoskich rodzin, że na każde święta, zjazd rodzinny, dziesiątki innych uroczystości, czy zwykłą niedzielę przygotowuje się pasticcio- czyli lasagne z płatami ciasta makaronowego, sosem bolońskim i beszamelem. Ile regionów Włoch, ba domów, tyle rodzajów pasticcio.   Pasticcio postaram się przygotować na najblizszą rodzinną uroczystość, a tymczasem zapraszam na wariacje na temat. Zamiast płatów ciasta użyłam grubaśnych rurek

Mia Cucina Sofieta
Pesto alla genovese 135

Każdy miłośnik włoskiej kuchni zna zielony sos pesto. Ten fantastyczny sos wywodzi się z Genui, a swój kolor zawdzięcza świeżym listkom aromatycznej bazylii. Pesto można wykorzystać na wiele sposobów: do spaghetti, lasagne, jako dip lub po prostu smarowidło do chleba (np. włoskiej ciabatty). Potrzebujemy (na 2 porcje):- 15 g parmezanu- 15 g sera pecorino- 30 g świeżych listków

W mojej holenderskiej kuchni
Spaghetti bolognese 207

wasz ulubiony sos do makaronu? Założę się, że to sos boloński i jak większość Polaków uwielbiacie go jeść ze spaghetti. Klasyka... tak by się wydawało. Tymczasem ten sos znany w języku włoskim, jako ragu alla bolognese pochodzi z Bolonii we Włoszech i łączony tam jest najczęściej z makaronem tagliatelle, pappardelle albo lasagne. Oryginalne ragù alla bolognese to smażony, a potem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Parmigiana z selera korzeniowego (zapiekanka z serem i sosem pomidorowym) 145

serem i sosem pomidorowym. Jakiś czas temu jedna z Czytelniczek zapytała mnie, z czym jeszcze można przygotować to danie. Wtedy wymyśliłam tę jesienno-zimową wariację, w której bakłażana zastąpiłam selerem korzeniowym.  Kotlety z selera, panierowanego niczym kotlety schabowe, to popularny wegetariański przysmak. Zapieczone z serem i sosem pomidorowym przeobrażają się we wspaniały comfort food na włoską nutę . Wiem

Chilli Czosnek i Oliwa
Moje włoskie przyjemności 234

margherita zawsze się sprawdzi! Ostatnio moje serce podbiła najłatwiejsza chyba pizza na świecie. Pizza z kurczakiem i sosem bbq z dużą ilością mozzarelli i kolendry (uwielbiam!) jest przepyszna! Co ciekawe, Włosi lubią też zupy. Poniżej przedstawiam Wam dwie moje ulubione. Pierwsza włoska zupa z dużą ilością warzyw, w tym mojej ukochanej dyni i jarmużu, z kurczakiem, pieczonym czosnkiem(...)pieczoną dynią i trzema serami w sosie maślanym z chrupiącą szałwią . Przypominam też moje ukochane mule. Mam ich wiele na moim blogu i trudno było mi wybrać te najlepsze bo wszystkie są przepyszne. Jednak zdecydowałam się pokazać Wam właśnie te w sosie z białego wina i sera pleśniowego . Obłęd! I na koniec gwiazda włoskich deserów – tiramisu ! Ten nigdy

karmelowy
Fusilli z ragu alla bolognese 181

Bolognese – to ciepły sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia. Sporządza się go z wielu rodzajów mięs- używa się wieprzowiny i wołowiny, kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina. Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery. Należy pamiętać

Z Kuchni Do Kuchni
Borówki pod pierzynką - deser na niedzielne popołudnie 168

deser w świeżych owoców. Zapraszam więc do wypróbowania: Składniki  na dwa pucharki: 200 g borówek 200 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru sos karmelowy garść orzechów włoskich  Wykonanie: Borówki miksujemy blenderem i dodajemy roztopioną w niewielkiej ilości wody żelatynę, dokładnie mieszamy całość.  Przekładamy masę do pucharków. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder

ciastkarnia na kruchym spodzie