sos włoski - 1000 przepisów (strona:6/67)

Fasolka w pomidorach po grecku – z cytryną i smażonym serem halloumi 159

Niejednokrotnie pisałam, że pomidory w puszce to żelazny punkt naszej spiżarni – zupa, sos, gulasz, włoska pasta – wszystko jedno – pomidory po prostu muszą być na półce! Ten gulasz jest prosty i szybki do zrobienia, wymaga kilku niedrogich i ogólnodostępnych składników. Jego podstawą są puszkowane pomidory i puszkowana fasolka, plus kilka aromatycznych dodatków. Fasolka w pomidorach po grecku jest lekka, świeża

Karo in the Kitchen
Spaghetti bolognese 148

Spaghetti bolognese to jedne z popularniejszych dań bardzo różnorodnej kuchni włoskiej . Doskonałym sosem mięsnym (bolognese) szczyci się Bolonia. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, a ja podzielę się dzisiaj z Wami moją wersją. Makaron z mięsem mielonym jest bardzo smaczny i syty. To świetna propozycja na obiad . Uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Sos mięsny często gotuję dzień wcześniej. Smaki

Pieguskowa Kuchnia
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami 351

szklanki pokrojonej w kostkę dyni 3-4 pokrojone pieczarki 1/2 szklanki posiekanej cebulki 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę papryki ( 1 szt papryki czerwonej ) 1 słoiczek fasolki szparagowej po włosku, w sosie pomidorowym ( przepis tutaj ) 2 szklanki soku pomidorowego sól, ostra papryka do smaku 1 łyżeczka cukru do kurczaka : 1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki

Ogrodnik w podróży
Zgrzewana ciabatta z bresaolą i serem 238

bardzo szybko a smakują świetnie. Składniki zachowują odpowiednią wilgotność i świeży smak i nie tracą zbyt wielu wartości odżywczych. Kompozycji można wymyślać bez liku. Dziś czas na klasykę włoskich kanapek: sos pomidorowy, ser i długo dojrzewająca bresaola

Milion Smaków
Sałatka Łukasza. 347

Kapusta pekińska i pomidor w głównej roli sałatki, z dodatkiem wędliny, sera włoskiego i sosu. Lepiej być nie może!Sos idealnie dopełnia nieco suchą kapustę pekińska, co daje naprawdę boskie połączenie, lecz sos nie jak zawsze oliwa lub majonez, a sos z sosem słodkim chilli, takie sosy właśnie uwielbiam. Więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu. Składniki

Kuchnia Łukasza
Najprostszy sos serowy do makaronu 249

Ten sos  często gości u nas w domu. Moje dziewczyny chętnie go jedzą, a lubimy go, o zgrozo !!! z makaronem spaghetti ! Sos robi się

Kulinarne przygody Gatity
Kanapka "włoska" ( z mozzarellą, pomidorem, oliwkami i bazylią ) 124

Kanapek nie jadam zbyt często, ale jak już zjem - to porządnie ;)A co wybieram zazwyczaj do smarowania pieczywa ? Zazwyczaj masło, lecz bywa i tak, że używam

kolorowotorcikowo
Spaghetti bolognese 148

Dzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka  kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki:350 gr mięsa mielonego wołowego1 cebula1 marchew400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki

Smaki Edyty
Orecchiette con Rape e Cavolfiore czyli aromatyczne muszelki z botwiną i kalafiorem 161

Blasi "Smaki południowej Italii". W dzisiejszym poście zapraszam was więc na zaskakujący, ale jakże udany przepis na makaron muszelki z sosem z botwinką, kalafiorem, oliwkami i anchois, okraszony chrupiącymi grzankami... mniam!Cime di rapa czyli włoska rzepaJak już wspomniałam, przepis na Orecchiette con Rape e Cavolfiore(...)wywodzi się z regionu Apulii, a dokładniej z półwyspu Salentyńskiego, będącego "piętą włoskiego buta", niewielkim skrawkiem lądu otoczonym trzema morzami - Śródziemnym, Adriatyckim i Jońskim. W oryginale sos przygotowuje się z rapini, czyli liści włoskiej rzepy, zwanych we Włoszech cime di rapa, w Neapolu friarielli, a w Portugalii i Hiszpanii grelos. Rapini należy do roślin krzyżowych i nieco przypomina młodego brokuła

Chilli Czosnek i Oliwa
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym 114

świeżych warzyw, warto przygotować tradycyjne gołąbki z młodej kapusty z ryżem i mięsem w sosie z polnych pomidorów i cieszyć się ich smakiem. Gołąbki z białej lub włoskiej kapusty w sosie pomidorowym będą świetnym pomysłem na obiad lub ciepłą kolację. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym proporcje na około 20 gołąbków 1 duża główka młodej kapusty lub dwie małe(...)zastąpić kapustą włoską) około 1 kg mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo - wołowego 100 g ryżu (można zastąpić kaszą pęczak lub inną) 2 duże cebule 1 łyżeczka mielonego chili pół łyżeczki mielonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej opcjonalnie 1 łyżeczka roztartego majeranku tłuszcz do smażenia cebuli sól i pieprz do smaku Przepis na gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym Z kapusty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone nóżki kaczki z karmelizowaną pigwą, puree kalafiorowo-ziemniaczanym oraz prostą surówką 178

Składniki (na dwie porcje): dwie nóżki kacze łyżka musztardy łyżka miodu łyżka sosu sojowego łyżka posiekanych orzechów włoskich do marynaty + 2/3 łyżki posiekanych orzechów do surówki jedna, duża pigwa dwie łyżki octu jabłkowego cynamon łyżka syropu klonowego 2 duże ziemniaki pół kalafiora łyżka mleka 0,5%  1/4 sałaty lodowej łyżka nasion słonecznika łyżka jogurtu naturalnego 1/4 pęczka(...)natki pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczone nóżki kaczkiZ musztardy, miodu, sosu sojowego oraz łyżki posiekanych orzechów włoskich robimy marynatę. Nóżki kaczki doprawiamy solą i pieprzem z każdej strony, następnie nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc.Nóżki kaczki wraz z całą marynatą pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni, przez

Mango Papaja
Sałatka Waldorf z surowym brokułem i odchudzonym sosem majonezowym 145

warzyw. Po raz pierwszy została podana w Nowym Yorku, w hotelu Waldorf-Astoria w roku 1896. Jej bazą są jabłka – czerwone i zielone, seler naciowy, winogrona, orzechy włoskie i majonezowy sos. Seler zamieniony w tej sałatce na kalafiora to już inna sałatka – Emerald. Mój Waldorf na surowym brokule to w zasadzie oszukana sałatka Emerald. Suszone owoce świetnie równoważą smak: rodzynki(...)ilość majonezu zostaje podbita przez dodatek octu jabłkowego. Mimo, że w sosie więcej jest lekkiego i delikatnego w smaku jogurtu, smak majonezu pozostaje dzięki temu mocniejszy i wyczuwalny.   Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obieramy marchew, ścieramy ją na najgrubszych oczkach tarki lub kroimy na drobne zapałki. Orzechy włoskie dzielimy nożem na mniejsze kawałki, następnie podprażamy orzechy na patelni

Karo in the Kitchen
Lasagne bożonarodzeniowa 647

tego przepisu Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagna (używam takiego, którego nie trzeba wcześniej gotować) 125 g sera mozzarella, startej lub posiekanej parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej (ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla), najlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych(...)łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego (mojego prostego sosu pomidorowego, gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika) na sos serowy: 2 jajka 0,5-1 kg ricotty (patrz uwagi) 125 g sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu

Chilli Czosnek i Oliwa
KREMOWE OBIADLOVE! 164

PRZEPIS NA OBIAD INDYK W KREMOWYM SOSIE Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ PODANY NA WŁOSKIM MAKARONIE SKŁADNIKI NA DANIE: - 2 golonki z indyka - 1 opakowanie serka Apetina Pesto-Rukola - 400 g boczniaków - 1 cebula czerwona - 4 ząbki czosnku - świeża rukola (2 garście) - oliwa z oliwek - 150 ml śmietanki 36% - sól, biały pieprz - makaron włoski Przygotowanie składników: - indyka umyj i osusz(...)oliwie z oliwek boczniaki, z dadatkiem soli i pieprzu. Podnieś pokrywkę z patelni z indykiem, dodaj śmietankę i kremowy serek Apetina Pesto-Rukola, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj sos i wyłącz gaz /płytę grzewczą.  Na talerz wyłóż ugotowany makaron, polej obficie kremowym sosem z indykiem, dodaj przesmażone boczniaki, posyp umytą rukolą. Danie jest gotowe! Zasiądź wygodnie z rodziną

SMYKWKUCHNI
Farfalle w serowym sosie 185

kolejny podkreślę, że kuchnia włoska rozczula moje kubki smakowe. Często przygotowuję dania gdzie podstawą są włoskie makarony. Komponując kolejny sos do makarony staram się, aby był niepowtarzalny. Chodź nie jest klasykiem, rodem ze słonecznej Italii to zachowuje w sobie włoskie akcenty. Dziś chciałbym Was zaprosić na moje farfalle w kremowym sosie serowym. Bazę sosu przygotowałem z sera brie

kulinarnyJa
Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 181

gumowaty. W smaku raczej nie różni się od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo". Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy)       Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów

Mania Gotowania
Galaretka kawowa z kajmakiem i orzechami 159

pić? 1 szklanka zaparzonej kawy 2 łyżeczki żelatyny ok 2 łyżeczek kawy 100 g masy kajmakowej 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g biszkoptów 50 g orzechów włoskich 2 bezy SOS KARMELOWY: 4 łyżki masy kajmakowej 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Gorącą kawę, najlepiej z ekspresu, osłodzić według smaku i rozpuścić w niej żelatynę. Odstawić

https:KKuchniaMniam
Warstwowa letnia sałatka 473

pomidory dość jędrne 1 długi ogórek 2 cebule 5 jajek 15 dag sera żółtego 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypioru z dymki 1 sos grecki lub włoski do sałatek –użyłam Knorr 3 łyżki oliwy ½ słoiczka majonezu Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż najlepiej w torebce ugotować w lekko  osolonym wrzątku na sypko(...)odcedzić, wystudzić, wsypać do miski.  Wystudzony ryż wmieszać z sosem greckim i oliwą, wyłożyć na dno szklanego półmiska. Pomidory i obrane ogórki pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić. Pokroić. Tak samo obraną i umytą rzodkiewkę.  Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę. Sałatkę ułożyć warstwo

Wanilia i Kardamon