Dzisiejsze risotto jest wynikiem kuchennego eksperymentu. Chciałam połączyć aromat świeżych ziół ze słodką żurawiną, lekko kwaskową pomarańczą i aromatycznym parmezanem. Eksperyment jak najbardziej udany
Mia Cucina SofietaDlatego nie bój się gotować i eksperymentować! Od zawsze powtarzam, ze prosta kuchnia jest najlepsza. Bo przecież to te najprostsze dania zyskały sławę na cały świat, jak chociażby kuchnia włoska - to przecież prosta kuchnia rolników, którzy posiłki przygotowywali z tego co mieli, trochę mąki, trochę pomidorów i sera i tak powstała pizza, makarony z wszelakimi dodatkami również. Dziś(...)zaskakująco pysznie! Spróbuj! PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKA: - 2 filety z kurczaka (lub mięso z udek) - 1/2 świeżego ananasa (w zastępstwie ten z puszki) - oliwa z oliwek - słodki sos chilli, sól Kurczaka i ananasa kroimy w grubą kostkę. Mięso maczamy w sosie i naprzemiennie z ananasem nabijamy na szpadki. Grillujemy na patelni grillowej- jeśli nie masz wstaw do piekarnika
SMYKWKUCHNIjadalnych, nie tych zbieranych w parku, z których dzieci robią „ludziki”. Przepisu na pieczone kasztany nawet nie musiałam szukać. Był na opakowaniu. Składniki: - 500g kasztanów jadalnych (u mnie włoskie) Kasztany myjemy w ciepłej wodzie i dokładnie osuszamy. Ostrym, cienkim nożem (najlepiej z małymi ząbkami) robimy nacięcia – na krzyż lub na ukośnie. Należy pamiętać o tym – w przeciwnym(...)lekko przestygną (po ok. 2 min.) jeszcze ciepłe obieramy z łupinek.Pieczone kasztany, to najłatwiejszy i najprostszy sposób ich podania. Można z nich przygotować desery, zupy, sosy… i nie tylko. Kupione, muszą być w krótkim czasie przygotowane, zostawione – wyschną lub spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone
mojewypiekiinietylkoTo jak to właściwie jest z tą carbonarą, powinna być na bazie śmietany czy jednak nie? Niestety i o to toczą się spory, bo jedni mówią
Analiza SmakuObiad z makaronem w roli głównej najczęściej przygotowuję wtedy, gdy mam mało czasu na gotowanie. Mam kilka ulubionych kompozycji smakowych, które wykorzystuję naprzemiennie. Chcę się dzisiaj
Wiszniówkasosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Krem z pieczarek Zupa pieczarkowa z makaronem Najbardziej zainteresował Was wpis o smakach Bułgarii, co wcale mnie nie dziwi. No i moje przepisy z użyciem ukochanych(...)dyniowy Sałatka z gruszką, serem pleśniowym i boczkiem Pyszny domowy kurczak z warzywami z piekarnika Dżem bananowy! Krokiety z kapustą i pieczarkami (przedsmak świąt) Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej (tak obiecuję, ale mam nadzieję, że w końcu się uda!) Pyszny Restaurant Week A jak Wam minął tegoroczny urlop? Jakie są Wasze plany na jesień
Cooking MonsterMożesz w ogóle tego nie robić, jeśli tylko jego mętny wygląd w niczym Ci nie wadzi. Jeśli jednak zależy Ci na estetycznym i apetycznym wyglądzie potrawy, np. zupy, galarety lub sosu, nawet się nie zastanawiaj. Nie jest to rzecz trudna i wymaga jedynie dobrze schłodzonego wywaru oraz zastosowania białka kurzego. Klarowny wywar drobiowy. Etap I Ciśnienie: Niskie Czas Gotowania(...)część 2 duże marchewki, potnij na kawałki o długości ok. 3 cm 1 pietruszka lub pasternak (ja użyłam pasternak), obierz ok. 1/2 selera korzeniowego 1/2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego), opiecz jak cebulę do rosołu - opcjonalnie 1 łodyga selera naciowego, pokrój na kawałki o długości ok. 3 cm 150 g małych pieczarek brązowych lub białych, opłucz
Szybko Szybkowarprzydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)Składniki (na około 4 porcje) : 2 średniej wielkości cukinie5 łyżek oliwy cebulaząbek(...)podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien być ser. Zapiekaj
Gotowanie to kochaniekrótkiej przerwie spowodowanej wyjazdem wakacyjnym do Włoch. Niestety nie miałam dostępu do Internetu :( Wróciłam oczywiście z wieloma nowymi pomysłami i inspiracjami. Zapasy makaronów zrobione, więc za niedługo spodziewajcie się włoskiej uczty. Z uwagi, że koniec sezonu grillowego zbliża się wielkimi krokami chciałam zaproponować coś na jego zakończenie. Nieco inna, przywołująca myślą wakacje, wersji szaszłyka. Jak da mnie(...)duża pierś z kurczaka około 7 plastrów ananasa z puszki Marynata: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut
Mania Gotowaniamaleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często(...)kilku minutach guanciale i papryczki zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące
Bon Ton ItaliaKolejny piękny dzień ze oknem, mamy lato wczesną wiosną. I znowu mam ochotę na coś pachnącego wakacjami. Spaghetti z krewetkami. Uwielbiam krewetki, kiedy są świeże mają
Kulinarna rozmowaMoja wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka.Składniki na 4 porcje:300 g makaronu spaghetti razowego500 g mięsa mielonego z indykałyżka oliwy2 cebule3 ząbki czosnku200 g passaty pomidorowejsól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oreganoMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią
wyzwania kuchenneSkładniki: duża cukinia kula mozzarelli startej na dużych oczkach 1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w
Moja smaczna kuchniadużym garnku. Z kapuchy usuń głąba i uszkodzone liście. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wrzątku i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 6 minut. Zależy od kapusty. Jeśli macie włoską kapustę to wystarczy ją tylko parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągamy i oddzielamy liście usuwając z nich bardzo twarde i łykowate części. Ryż gotujemy al dente. Cebulę pieczarki(...)tego nauczyć. Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu. Jakieś 180-190 stopni. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniOd dawna miałam ochotę na takie połączenie smakowe w pizzy. Niestety nie udało mi się nigdzie dostać oscypka, ale podaję przepis z serem wędzonym, który także
Pasja Smaku