przekór wszechobecnej modzie na "włoską" kuchnię, dziś będzie polska odsłona spaghetti. Pieczarki, czosnek, liść pietruszki, lubczyk, liść laurowy, czarny pieprz i wieloziarnisty makaron to odpowiedź na kiczowate udające włochy makarony rozlane po wielu knajpach. Posmakuj tradycyjnych polskich smaków w zakręconej odsłonie niekończącego się makaronu :). To proste i szybkie danie zrobicie w kilkanaście minut! Nie zapomnijcie polubić Kuchni ProZdrowotnej(...)łyżeczki, sól i pieprz (szczodrze) 2/ Przesmażamy pieczarki na małym gazie aż do zarumienienia się i odparowania wody. Następnie dodajemy kremówkę i lekko solimy do smaku. Sos powinien się zagęścić sam, jeśli jest zbyt wodnisty zagęszczamy odrobiną mąki. 3/ Na talerz wykładamy ugotowany makaron, nakładamy sos i posypujemy świeżą pietruszką. Latem można podać pomidory z działki :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaMakaron z jajkiem. Zajadałam się nim, kiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę
W kuchni wieczoremCalzone. Lubię te włoskie pierogi, cudownie nadziewane. Małe jest piękne, łatwe do jedzenia, szczególnie dla dzieci. Nadzienie może być bardzo różnorodne. Zazwyczaj patrzę co jest w lodówce , kroję, układam i piekę. Ciasto -składniki. 250g maki pszennej 10 g drożdży 140-150ml wody 1 łyżeczka oliwy 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki cukru Nadzienie. 1 udko kurczaka wędzonego(...)połówki oliwek ,posypać startą mozzarellą. Ciasto złożyć na połowę i dokładnie skleić. Wierzch calzone posmarować białkiem i posypać suszonym oregano. Piec w temp.220stop.przez 15 min. Możemy podać z sosem czosnkowym, jogurtowym-ziołowym. Na ciasto do calzone możecie wykorzystać swój sprawdzony przepis na cienką pizzę
Kulinarny karnet Christopheracoś specjalnego. Pogoda za oknem słoneczna, więc pora przenieść się do słonecznej Italii . Od zawsze fascynowała mnie kuchnia śródziemnomorska. Zarówno grecka, hiszpańska i oczywiście włoska . Każda z nich bazuje na naturalnych składnikach, prostym i w miarę szybkim przygotowaniu. Przyrządzanie takich dań, to dla mnie czysta przyjemność. Myślę, że i Wam zasmakuje dzisiejsza inspiracja i sięgniecie po więcej(...)dolewamy pół szklanki przegotowanej wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 min. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, tak aby był aldente . Sos wykańczamy pulpą pomidorową i przyprawami do smaku (sól, pieprz, posiekane listki bazylii). Sos mięsno- pomidorowy smażymy na średnim ogniu jeszcze przez ok. 5 min. Powinien się zredukować (zgęstnieć). Na ugotowany makaron
kulinarnyJaSkładniki: cukinia 2 papryki czerwone cebula ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów pelati Cirio sól i pieprz do smaku 3
Moja smaczna kuchniaDziś na kolację proponuję lekkie i bardzo smaczne risotto z kwiatami cukini. Przepis jest bardzo prosty i zaręczam, że w 20 minut możecie wyczarować pyszne
Mia Cucina Sofietawiecie, co zrobić dziś na obiad? Najpopularniejsze danie kuchni włoskiej. Z pełnoziarnistym makaronem Lubella będzie strzałem w dziesiątkę! Zmodyfikowane spaghetti według Gordona Ramsay’a wykonaniu mojego mężczyzny. Najlepsze, jakie jadłam. Składniki: opakowanie makaronu spaghetti Lubella 70- 80 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 cebula 2 marchewki 2 puszki pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki(...)rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy go z sosem i dekorujemy bazylią. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która
Słodki Zakątekpieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem(...)rukoli z mozzarellą parmezanem i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z zieloną fasolką szparagową, pomidorem i ogórkiem małosolnym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Sałatka ziemniaczana z kapustą pekińską i pomidorkami Sos pomidorowy z ziołami Spaghetti w pomidorach z cukinią Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Spaghetti z pomidorem i cukinią w natce pietruszki
Moja smaczna kuchniaKochani.... dziś zabieram Was w podróżna Sycylię... do Avoli ( provincia di Siracusa ) A żeby bylo ciekawiej do domu...mojej teściowej ..skąd pochodzi to danie!
Z Kuchni Do Kuchnibędzie wymieszać. W garnku nastawiamy wodę do gotowania makaronu. Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie (1 pełna łyżka soli morskiej na 3 litry wody). Ja stosuję na to stary włoski patent – woda ma mieć taki stopień słoności jak woda z Adriatyku . Pozwala to makaronowi na lepsze, równomierne rozklejanie i szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany(...)momentu aż czosnek straci ostry, surowy zapach. Dodajemy pozostałe masło i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Solimy, pieprzymy i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy wodę z gotowania makaronu, mieszamy sos do zemulgowania i przekładamy do sosu odcedzony makaron. Wsypujemy starty ser i dokładnie mieszamy całość. Podgrzewamy chwilę razem i od razu podajemy – grzyby najlepiej smakują bardzo gorące. SKŁADNIKI na 2 porcje
Karo in the KitchenSkładniki: 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki 3 duże mięsiste pomidory 2 ząbki czosnku 3 łyżki dobrej jakości oliwy z pierwszego
Moja smaczna kuchniaRicotta jest serem, który w smaku przypomina nieosolony twarożek. Produkowana jest z serwatki, pozostałej po serach podpuszczkowych, w procesie tzw. drugiego gotowania – „ ricotta”
Bon Ton ItaliaTym razem przedstawiam przepis, który nie jest całkowicie bezglutenowy , ponieważ zawiera orkiszową kaszę manną . Orkisz zawiera gluten , ale jest on lepiej przyswajalny . Przepis dedykuję osobom, które
Kawa z mlekiemLasagne z cukinni Lasagne, czyt. "lazania" , to popularne i pyszne włoskie danie, od pewnego czasu często obecne również na polskich stołach. Jesienią warto przyrządzić je nieco inaczej niż w tradycyjny sposób- świetnym mianowicie pomysłem jest zastąpienie klasycznego makaronu do lasagne pożywnym i wartościowym sezonowym warzywem- cukinią! Potrawa tylko na ty m zyskuje, zapewniamy!:) A oto, jak to zrobić: Składniki(...)pszenna – 2 łyżki mleko – 300 ml sól pieprz gałka muszkatołowa – 1 szczypta W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy chwilę. Stopniowo, cały czas mieszając, wlewamy mleko. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Cukinie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Każdy plaster smarujemy niewielką ilością oliwy i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej. Grillowane plastry odkładamy
Aromatyczne Podróżeprzy ulicy Chopina z: Martą, Angeliką, Anią, Joanną, Kariną, Dorotą i Gosią. W lokalu powitał nas szef kuchni Marcin Majcher, a po chwili zostałyśmy zaprowadzone do stolika. Jak na włoską knajpkę przystało, było w niej gwarno i tłoczno, więc odpowiedni klimat został zapewniony. Obsługiwał nas bardzo miły kelner, który wyczerpująco informował o każdej przynoszonej porcji. Na początek dostałyśmy coś(...)dania główne! Każda z nas na jednym talerzu otrzymała dwa rodzaje makaronu. Pierwszy z nich to: tagliatelle con il ragu alla bolognese (23 zł) - fajny, świeży makaron z sosem, w którym mocno wyczuwało się czerwone wino. Ciekawe i z pewnością do powtórzenia. Druga propozycja to penne al salmone (21 zł) - makaron z łososiem w sosie śmietanowo-pomidorowym. Proste danie
Pasja Smaku