się nam tam wcisnąć i pozostać świeże, soczyste pomidory, ilość bez znaczenia listki bazylii kilka ząbków czosnku pieprz oliwa z oliwek sól i cukier do smaku starty parmezan Typowa włoska potrawa codzienna, obiadowa, w samo południe... szczególnie na Sycylii, bo między Włochami a Sycylią to jest taka różnica, że na Sycylii MUSI być salsa robiona w domu ze świeżych(...)Dlatego na Sycylii ludzie mają specjalne pomieszczenia pod schodami gdzie przechowuje się oliwę z oliwek, oliwki i właśnie te salsy z pomidorów. I tak przygotowana salsa służy jako samodzielny sos do makaronu ,lub jako baza pod inne sosy! Waże ,aby wyczuć smak, i solą i cukrem doprawiając! Każdy ma inny smak, to też fakt. I dlatego ja zatęskoniłam dziś
Z Kuchni Do Kuchnipochodzenie przypisuje się Galicji (region w Hiszpanii) i Portugalii. Do Europy zaś zapewne przywieźli je Arabowie. Na Wikipedii czytamy, że to prawdopodobnie dzięki Maurom tradycja przygotowywania empanadas, oraz ich włoskich kuzynek calzone, przybyła do Europy przez Bliski Wschód aż z Indii, gdzie jada się podobne pierożki samosy. Z kolei Clifford A. Wright odnajduje empanadas w potrawach przygotowywanych na Sycylii (jako(...)smalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, płatki chilli do smaku smalec lub olej do smażenia
Chilli Czosnek i Oliwaodetchnąć i wyciszyć się przed ekscytująco zapowiadającym się popołudniem. Potrawy z jakimi się mierzyliśmy to: # Animela lub mleczko cielęce. Na potrawę # Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek # Śmietana włoska. Na przystawkę Okiełznać sam archaiczny tekst receptur wcale nie było łatwo: *** Weź wielkie mleczko cielęce, wypłucz, obgotuj, pokraj na pięć albo sześć kawałków, ułoż w rondel z grzybkami, kawałkiem(...)cotte Serwujemy zgodnie ze wskazówkami szefa :) Czasami skomplikowany proces gotowania należy oddać w ręce kucharza profesjonalnego, a samemu podziwiać z zapartym tchem zza pleców :) Grasica cielęca, w sosie grzybowym na białym winie, serwowana z blinami gryczanymi Animela lub mleczko cielęce. Na potrawkę Mózg cielęcy po flisowsku. Na przydatek Móżdżek cielęcy w bulionie na białym winie zagęszczanym zasmażką, serwowany
Grunt to przepis!minięciu, po około 80 kilometrach, znajdziemy się w samym centrum najdalej wysuniętego na północ regionu winiarskiego Włoch Południowego Tyrolu (wł. Alto Adige ). Język niemiecki jest tu częściej używany niż włoski. Na podstawie badań archeologicznych stwierdzono że winorośl uprawiano tu już 500 lat p.n.e. W VIII wieku Bawarskie i Szwabskie klasztory zakładają tu winnice. Około 1850 roku sadzi się(...)stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają na wysokości 250 – 500 m n.p.m., nachylenie stoku dochodzi do 35 stopni. Wino dojrzewa 9 miesięcy na osadzie
królestwo garówFrittata – czyli najprościej mówiąc włoski omlet z warzywami i dodatkami. W Internecie aż roi się od wariacji na jej temat, ja jednak do tej pory nie miałam okazji jej przygotować (aż do wczoraj). Dzisiaj miałam podejście numer 2 (podejście nr 1 przez moją nieuwagę zakończyło się klęską). Jajka kocham w niemalże każde postaci, więc ta potrawa bardzo przypadła(...)opadła. Możemy również zapiekać ją w piekarniku (10-12 minut w 180 st). Polecam eksperymentować ze składnikami, np. dodać pomidora, por, bazylię, mozzarellę na wierzch lub polać sosem pomidorowym. Wszystko dozwolone, ogranicza nas tylko wyobraźnia i zaopatrzenie lodówki:) Porcja (1/2 podanych składników ) zawiera
Powiedz dietom nieklasyczne lody z maszyny: czekoladowe, cytrynowe, lukrecjowe, miętowe z czekoladą i truskawkowe; do tego waniliowe parfait i pieczona Alaska , czyli wyżej wymienione smaki w przeróżnych kombinacjach pod zapiekaną bezą włoską. Smakowaliśmy i smakowaliśmy, póki nam się łyżeczki nie skończyły. Aj, jakie to było dobre! W międzyczasie ambitnie pracuję nad moim deserem; jest to swego rodzaju test na zakończenie tego okresu(...)masę. Dodać nugat, zmiksować. W dwóch porcjach dodać bitą śmietanę, delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać ubite białka, delikatnie połączyć. Na końcu wmieszać czekoladę. Do pojemnika wylać połowę lodów, polać sosem karmelowym, następnie wyłożyć pozostałą masę lodową, polać pozostałym karmelem. Zamrozić. Smacznego! Najbardziej w tym tygodniu podobało mi się, że mogłam skorzystać z prawdziwych maszyn do lodów. Takie, które kręcą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: Puszka całych pomidorów bez skóry, w zalewie (waga wraz z zalewą - 400 g), dobrej jakości; 1/2 małej cebuli; 1 mały ząbek czosnku; 1 świeża papryczka
Gospodyni MiejskaPizza już dawno przestała być tylko zwykłym plackiem z sosem pomidorowym, obłożonym mięsem i serem – w zależności od grubości i charakteru ciasta pizza pozwala dobrać inne niż pomidorowy sosy i całe bogactwo dodatków. To świetny sposób na podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący(...)ciasto, spróbujcie innego – TUTAJ ZNAJDZIECIE cisto na dwie pizze gotowe w godzinę! SKŁADNIKI proporcje na 2 pizze 1 pęczek szparagów zielonych, ok. 500g 120g zielonego pesto 4-6 plastrów włoskiego prosciutto albo hiszpańskiej jamón serrano 2 kule sera mozzarella, po 100g każda 2-3 szalotki cytryna – skórka starta z połowy i połowa pokrojona na dwie ćwiartki 10-14 listów świeżej
Karo in the Kitchenprzekąskę na 12 kolejnych dni roboczych. Sporo jest dań egzotycznych: hinduskich jak aloo gobi czy curry z fasoli Jaś, albo azjatyckich jak szpinak z sosem sezamowym czy jajko barwione sosem sojowym. Są też swojskie smaki jak kanapka z kotletem schabowym, biała kiełbasa a’la curry wurst czy omletowe muffinki. Chętnie zabrałabym do pracy frittatę, bulion azjatycki, zupa z selerem(...)pór roku i do nowej piramidy żywieniowej. Szaciłłowie starają się unikać białej mąki i cukru. Każdy zestaw jest też tematyczny – inspirowany kuchnią jakiegoś kraju. Będziemy mogli skosztować włoskiej cucina povera, smaków kojarzących się z egipskim słońcem, kuchni południa Francji, oraz kojarzącej się z szacunkiem i wdzięcznością kuchni Grecji. Jest też sporo wspomnień z wakacji np. w Maroku
Ugotowane pozamiatanesię wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach. CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI 🍫 Skład 🍫 : czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi (10%) / pyłek pszczeli (3%) Po pierwsze - czekolady prezentują(...)się zarówno do naparów, ekstraktów, kąpieli i inhalacji, a także jako dodatek do potraw. "Bogate są w duże ilości krzemu pomocnego przy tworzeniu silnych kości oraz utrzymaniu pięknej skóry, włosków i paznokci. Dobre źródło błonnika. Jedna strona liścia jest miękka, a druga szorstka, więc po spożyciu błonnik łagodnie oczyszcza układ trawienny i jelita. Herbata z liści konopi ma właściwości przeciwbakteryjne
Zdrowie na języku :PPizza jest dobra na różne okazje, ale przygotować ją można na setki sposobów. Dziś przedstawiam muffinrollsy, czyli mini pizze zwijane z nadzieniem i upieczone w formie
Kolorowy PrzepisownikDzisiaj miałem małe rozdwojenie jaźni - nie mogłem się zdecydować, na jaki farsz do cannelloni mam ochotę. Znalazłem rozwiązanie iście salomonowe - zrobiłem oba farsze i powstało
Wyprawy kulinarnektórej godzinie podajemy poszczególne dania, ale czasami trzeba coś skorygować. Po przywitaniu pary młodej, goście zasiadają do stołu. Jestem zwolennikiem małej przystawki, może to być np. plasterek włoskiej mozzarelli z wędzonym łososiem, tartaletka z musem z wątróbki z dodatkiem brandy itd. Dlaczego jestem zwolennikiem podania przystawki. Z kilku powodów. To ma być małe dzieło sztuki kucharza(...)ułożonym menu, tak nie będzie. Każdy chce spróbować nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym stopniu zależy
Kulinarny karnet Christopherarobili to z warzywami. Kuchnia śródziemnomorska słynie ponadto z przepysznych past na bazie warzyw strączkowych (przykładem hummus). Co do orzechów, to mieszkańcy Krety jadali głównie migdały oraz orzechy włoskie. Prawie każda kreteńska rodzina miała własne drzewo migdałowe i spożywała migdały w sezonie, w niedużych ilościach. Dlatego w diecie śródziemnomorskiej zaleca się sięganie po orzechy i nasiona (np. słonecznika, dyni – mają(...)zaspokajali świeżymi i suszonymi owocami oraz tureckimi słodyczami loukoumi (to te małe galaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać
Chilli Czosnek i Oliwa