sos włoski - 1000 przepisów (strona:48/67)

Parmigiana - zapiekanka we włoskim stylu 155

przydomowego ogródka mojej babci;) ) , można ją przyrządzać na milion sposobów i świetnie wzbogaca każde, nawet najprostsze danie. W połączeniu z parmezanem jest nieziemska!Dziś wrzucam przepis dla fanów włoskiej kuchni i zarazem...wielkich łakomczuchów;) Bo co tu dużo ukrywać- Italia nie słynie z niskokalorycznych zapędów! ;)Składniki (na około 4 porcje) : 2  średniej wielkości cukinie5 łyżek oliwy cebulaząbek(...)podsmaż posiekaną cukinię. Na drugiej, mniejszej patelni, podsmaż na reszcie oliwy wyciśnięty czosnek i pokrojoną w krążki cebulę. Dodaj pomidory, ocet winny i oregano. Duś aż do powstania gęstego sosu. Dopraw go do smaku solą i pieprzem i dodaj pokrojoną bazylię. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami sos, parmezan i cukinię, zwracając uwagę, że ostatnią warstwą powinien być ser. Zapiekaj

Gotowanie to kochanie
Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem 260

krótkiej przerwie spowodowanej wyjazdem wakacyjnym do Włoch. Niestety nie miałam dostępu do Internetu :( Wróciłam oczywiście z wieloma nowymi pomysłami i inspiracjami. Zapasy makaronów zrobione, więc za niedługo spodziewajcie się włoskiej uczty. Z uwagi, że koniec sezonu grillowego zbliża się wielkimi krokami chciałam zaproponować coś na jego zakończenie. Nieco inna, przywołująca myślą wakacje, wersji szaszłyka. Jak da mnie(...)duża pierś z kurczaka około 7 plastrów ananasa z puszki Marynata: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i łączymy z mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut

Mania Gotowania
Przepis na… – Spaghetti all’Amatriciana, danie papieży 193

maleńkiej miejscowości Amatrice w Lazio, zwanej miastem stu kościołów, zrodził się przepis na jedno ze sztandarowych dań kuchni włoskiej – spaghetti amatriciana . Nic dziwnego, że właśnie tam, wszakże z Amatrice pochodziło wielu kucharzy papieskich, a tradycje kulinarne regionu są szczególnie silne. 400 g spaghetti 250 g guanciale (ewentualnie boczku) 4 peperoncino 400 g passaty pomidorowej 50 g pecorino oliwa (często(...)kilku minutach guanciale i papryczki zdejmujemy z patelni i wlewamy na nią passatę, doprawiamy szczyptą pieprzu. W międzyczasie, w osolonej wodzie gotujemy makaron. Nie do końca ugotowany dodajemy do sosu i mieszamy z guanciale oraz peperoncino. Posypujemy pecorino i podajemy gorące

Bon Ton Italia
Spaghetti z krewetkami, pomidorami i pietruszką 145

Kolejny piękny dzień ze oknem, mamy lato wczesną wiosną. I znowu mam ochotę na coś pachnącego wakacjami. Spaghetti z krewetkami. Uwielbiam krewetki, kiedy są świeże mają

Kulinarna rozmowa
Spaghetti alla bolognese 121

Moja wersja klasycznego i równie popularnego jak pizza włoskiego dania. Jest to jednak jego lżejsza wersja, ponieważ użyłam razowego makaronu, a mięso jest z indyka.Składniki na 4 porcje:300 g makaronu spaghetti razowego500 g mięsa mielonego z indykałyżka oliwy2 cebule3 ząbki czosnku200 g passaty pomidorowejsól, pierz, suszone zioła np. bazylia, oreganoMakaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem i podawać. Wierzch można posypać tartym parmezanem i udekorować świeżą bazylią

wyzwania kuchenne
Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą 150

Składniki:  duża cukinia  kula mozzarelli startej na dużych oczkach  1/2 szklanki passaty pomidorowej ( pure z pomidorów, najlepiej z puszki; można kupić pomidory w

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki z brązowym ryżem ,mięsem i pieczarkami 142

dużym garnku. Z kapuchy usuń głąba i uszkodzone liście. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wrzątku i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu jakieś 6 minut. Zależy od kapusty. Jeśli macie włoską kapustę to wystarczy ją tylko parzyć pod przykryciem przez 15 minut. Wyciągamy i oddzielamy liście usuwając z nich bardzo twarde i łykowate części. Ryż gotujemy al dente. Cebulę pieczarki(...)tego nauczyć. Wkładamy gołąbki do naczynia żaroodpornego i zalewamy sokiem pomidorowym, dodajemy sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku od momentu zagotowania się sosu. Jakieś 180-190 stopni. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pizza góralska z serem wędzonym i żurawiną 293

Od dawna miałam ochotę na takie połączenie smakowe w pizzy. Niestety nie udało mi się nigdzie dostać oscypka, ale podaję przepis z serem wędzonym, który także

Pasja Smaku
Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami. 205

Zebrałam trochę orzechów w naszym sadzie i postanowiłam je wykorzystać na obiad. Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami.Składniki:Filety z kurczaka;cebula;100 g orzechów włoskich;garść oliwek zielonych;pietruszka wedle uznania;1 łyżka masła;sól, pieprz. Mięso dokładnie płuczemy i rozbijamy cieniutko. (Między dwoma kawałkami foli tłukę kurczaczka pięścią :) ). Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło(...)płaty mięsa wykładamy farsz i i rolujemy mięso. Zawijamy w folię i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 40 min.Podałam z ziemniaczkami pieczonymi i sosem grzybowym.Polecam!Smacznego

Miksturownik
Lasagne bolognese (bezglutenowa) 148

Dziś przedstawiam zapowiadaną lasagne bolognese . Kto powiedział, że na diecie bezglutenowej nie można sobie serwować podobnych pyszności? Można, pod warunkiem, że wyprodukujemy sobie płaty bezglutenowego makaronu

Kawa z mlekiem
Fusilli lunghi z sosem ze smażonych pomidorów, z warzywami po hiszpańsku 106

Hiszpańska kuchnia pachnie przyprawami. Tymiankiem, czosnkiem,bazylią, cebulą, pietruszką. Wbrew pozorom nie jest to kuchnia pikantna. Hiszpanie, Portugalczycy, podobnie jak Włosi, celebrują posiłki, lubią spotykać się

Z Kuchni Do Kuchni
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 200

zaskoczeni, że na liście składników znalazła się 1 szklanka oliwy. W kuchni greckiej podobny sposób przyrządzania nazywa się plaki, z tą różnicą, że odnosi się od pieczenia w pomidorowym sosie, a nie gotowania (stąd gigantes plaki). Również fasolowego pilaki nie ma jednego, gdyż w Turcji przygotowuje się dwie odmiany tego dania. Pierwsza to fasulye pilaki, do którego wykorzystuje się(...)pilaki to barbunya pilaki, gotowany z fasolą barbunya, znaną w Polsce jako fasola żurawinowa lub borlotti. Fasola borlotti, o pięknych różowych, nakrapianych nasionach, jest popularna w kuchni tureckiej, włoskiej i portugalskiej i w rejonie śródziemnomorskim można ją kupić w postaci świeżej.  Ja postawiłam na fasolę białą, szczególnie, że miałam jeszcze w kuchennej szafce fasolę wrzawską, zakupioną na ubiegłorocznych

Chilli Czosnek i Oliwa
Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese 164

Goleń wołowa po mediolańsku czyli ossobuco alla milanese czyli pyszna wołowina z kościa z dziurą. Tak! ossobuco oznacza dosłownie kość z dziurą. Goleń wołowa po mediolańsku

Pociąg Do Kuchni
Gnocchi z dynią i szałwią 121

Dynia, dynia, dynia. Mam wrażenie, że tej jesieni nadrabiam poprzednie lata, kiedy dynia była składnikiem jedynie zup i ewentualnie sałatek. Tym razem coś bardzo prostego, choć

W kuchni wieczorem
Salatka z botwiny 216

niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego 1 duże jabłko cytryna do skropienia 4 orzechy włoskie 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pieprz sól Botwinę myjemy.Buraczki kroimy w cienkie plastry, łodygi kroimy na ok 2 cm kawałki, a liście w cienkie pasy. Wszystko wrzucamy(...)wraz ze skórką, skrapiamy sokiem z cytryny i dorzucamy do selera. Orzechy siekamy dośc drobno. Dodajemy do sałatki.  Olej mieszamy z octem. Do miski dorzucamy botwinę, polewamy powstałym sosem, doprawiamy solą i pieprzem, wedle uznania. Odstawiamy na min. 30 min mieszając co jakiś czas, aby wszystko się ze sobą połączyło. Smacznego

Kuchnia od dwojga