Kochani, kilka dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji chciałam przygotować potrawę, która swoim smakiem i prostotą doboru składników, odda cały smak makaronu. Najważniejsze
Ania i Marcin gotująprzepysznych, prażonych migdałów ze skórką i solą. Wy możecie wykorzystać także orzechy włoskie, słonecznik lub np. pestki dyni. Jestem przekonana, że za każdym razem smak będzie wyjątkowy. Spaghetti z bazyliowym pesto / 1 porcja Składniki: 1 ząbek czosnku 1 garść prażonych migdałów, solonych, ze skórką 6 listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek lub więcej 3 łyżki(...)wkładamy listki bazylii. Dodajemy obrany czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki. Dodajemy także starty grana padano oraz oliwę z oliwek i migdały. Miksujemy stopniowo. Pesto ma mieć konsystencję gęstego sosu, a kawałki mają być delikatnie wyczuwalne. Nie blendujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej oliwy. W razie potrzeby dodajemy nieco soli. Miksujemy ponownie. Ugotowany makaron odcedzamy
Moja smaczna kuchniagościć na naszym stole. Serdecznie polecam :-) Za złą jakość zdjęć, wynikającą z niedostatecznej ilości światła dziennego, z góry przepraszam. * * * Składniki (proporcje dla dwóch osób): 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti 3-5 ząbków czosnku 2 spore łyżki masła oliwa sól, pieprz, bardzo dużo oregano twardy ser do starcia (parmezan lub grana padano) Wykonanie: 1. Na patelnię wylewamy sporą ilość oliwy(...)przez praskę czosnek, dusimy na wolnym ogniu uważając by czosnek się nie przypalił. 3. Makaronu nie odcedzamy tylko ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię i mieszamy z sosem czosnkowym i danie jest praktycznie gotowe. Jeszcze tylko odrobina soli i pieprzu. Podajemy posypane tartym twardym serem. Przepyszne superszybkie danie. Smacznego
Kawa z mlekiemWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 400 g makaronu spaghetti, 250 g serka mascarpone, 3-4 żółtka, większy ząbek czosnku, 3 plasterki boczku, łyżeczka rozmarynu, sól, pieprz, 50 g tartego sera twardego (typu pecorino), odrobina oliwy, łyżka posiekanej natki pietruszki . Przygotowanie: Makaron gotuję al d ente. Boczek(...)mascarpone, dobrze rozmącone jajka oraz rozmaryn. Gotuję cały czas mieszając. Dodaję ser, dokładnie mieszam, jeszcze chwilę trzymam na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sos mieszam z makaronem, na talerzach posypuję pietruszką
JejKuchniaząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki(...)mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 400 g mięsa małży (lub 1 kg w skorupkach) 200 ml białego, wytrawnego wina łyżka soku z cytryny natka pietruszki 4 ząbki czosnku oliwa, sól, pieprz, 400 g spaghetti ( Jeżeli używamy małży w skorupkach przed gotowaniem zostawiamy je na kwadrans w lekko osolonej wodzie, a potem płuczemy pod bieżącą. ) Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Podsmażamy czosnek, dodajemy małże(...)skorupkach, powinny się wszystkei otworzyć – te zamknięte wyjmujemy. Całość zalewamy winem i dusimy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Do sosu dodajemy nie do końca ugotowany makaron i dokładnie mieszając trzymamy na wolnym ogniu jeszcze 3 minuty. Smacznego
Bon Ton Italiamakaronowe pyszności. Szczególnie rozpisywać się nie będziemy, bo i nie ma o czym, przepis niezwykle łatwy do przygotowania. Najważniejsze jest to, że szybko i tanio. Składniki : 1 opakowanie spaghetti razowe lub normalne. 1 słoik mieszanki marchewki z groszkiem (Lidl) 1 duża cebula 1 słodka śmietanka 12%, 500 ml bazylia, oregano, pieprz, ostra papryka, oliwki, Zaczynamy od makaronu, który gotujemy(...)oliwek. Chwilę przesmażamy i dodajemy całą śmietankę. Zanim się zagotuje płuczemy dobrze warzywa ze słoika i również dajemy na patelnię. Doprawiamy ziołami, pieprzem i papryką. Na koniec możecie do sosu dodać startego żółtego sera lub doprawić sosem sojowym. Wlewamy sos do makaronu, dobrze mieszamy i podajemy na talerze. Na danie układamy po kilka oliwek dla smaku. Możecie je wcześniej
vegetaniepomidory i intensywnie mieszamy całość. Gordon Ramsey dodaje w tym momencie sos Worcestershire, ale w Polsce nie mogłyśmy go dostać więc omijamy ten składnik. Podsmażamy chwile i wyłączamy płytę. Zostawiamy na jakieś 5 minut by składniki przegryzły się. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem spaghetti, z wierzchu posypujemy parmezanem. Smacznego
Kolizje Smakówbiałe kafelki na ścianie przywiodły mi na myśl sklep mięsny albo rybny. W dużej witrynie chłodniczej pyszniły się oliwki, marynowane karczochy, przeróżne sery i włoskie szynki. Na półkach wspaniałe sosy, makarony, konfitury, oliwy. Menu wypisano na kafelkowej ścianie nad barem. Warto przyjrzeć się zawartości półek z jedzeniem, gdyż oferowany przez delikatesy wybór jest oszałamiający. Wspaniałe makarony powstające przy użyciu specjalnych(...)poznanie oferty delikatesów. Zadowoleni będą również miłośnicy ryb i owoców morza. W karcie jest kilka propozycji, które wypróbował mój Mąż. Znajdzie się nawet coś dla wegan (penne al pomodoro, spaghetti alio olio, bruschetta al pomodoro), choć nie mają oni tu dużego wyboru. Zaczęłam od bruschetty al pomodoro (10 zł) , klasycznej włoskiej przystawki, dania niby prostego, ale smacznego tylko jeśli zostaną
Chilli Czosnek i Oliwamałą knajpkę na uboczu i zamówcie to co zamawiają miejscowi. Wtedy poczujecie co to znaczy wzruszyć się nad makaronem. Jeśli już mówimy o makaronach, polecam serię zdjęć bobasów jedzących spaghetti, których pełno w sieci. Oczywiście sami również uwieczniliśmy Dziubasa umorusanego w bolognese. Ja dzisiaj zaproponuję wam coś więcej. Potrawa ponadczasowa. Zawsze się do niej wraca. To taki włoski bumerang. Lasagne(...)Dziubas po skończonym roku radzi sobie z nim świetnie. Oczywiście ilość sera jest podawana z umiarem. Z resztą pod spodem kryje się coś znacznie lepszego, czyli cudowne pomidory i sos. Ach spróbujecie sami, to zobaczycie. Lasagne jest świetnym przepisem dla niemowlaka. To nie podlega żadnej dyskusji! Warzywa to podstawa zdrowego podejścia w BLW. Sezon na pomidory dla niemowlaka Bolognese
Krupeczkioryginału tylko zbliżona. Ale wyszło szybkie smaczne danie. Można pominąć mięso, wtedy będzie danie wegetariańskie. Składniki pół cebuli 1 ząbek czosnku puszka groszku konserwowego 240 g makaron spaghetti 200 g 10 łyżek oliwy 300 g mielonej karkówki parmezan sól pieprz krojone pomidory w puszce passata pomidorowa ( wg uznania ) Przygotowanie Cebulę i czosnek obrałem , pokroiłem w drobna kosteczkę. Na patelni(...)dodałem pokrojone pomidory bez skórki z puszki. Całość dusiłem, aż pomidory prawie się rozpadły. Dolałem passaty pomidorowej i odsączony groszek, doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem jeszcze jakiś czas, aż sos zgęstniał. Makaron ugotowałem wg przepisu z opakowania. Odcedziłem. Gorący makaron wymieszałem z sosem. Przełożyłem na talerze, posypałem obficie startym parmezanem
R'n'G KitchenKuchnia często czytamy i inspirujemy się. Składniki 200 g kurek 50 g masła świeży tymianek świeży rozmaryn 125 ml słodkiej śmietany 18% 3 łyżki kwaśniej śmietany 250 g makaronu spaghetti starty parmezan sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Por myjemy i kroimy w piórka. Kurki czyścimy, osuszamy(...)puściły aromat, wrzucamy pora, szklimy. Oprószamy solą i pieprzem. Wrzucamy kurki, dusimy do ich miękkości, powoli dodajemy obie śmietany (tak by się nie ścięły). Doprawiamy do smaku. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie (delikatnie) łączymy, podajemy ze startym parmezanem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G KitchenSkładniki: -100g makaronu spaghetti -jakieś tanie dziadostwo ze słoika, byle by na etykietce było że to do spaghetti, 3-4 duże łyżki wystarczą -dwa plastry żółtego sera -dwie średniej wielkości cebule -łyżka oleju -tanie piwo Przygotowanie: Makaron nastawiamy na czas podany na opakowaniu. Odcedzamy, przepłukujemy wodą. Cebule kroimy w kostkę, nie musi być równo i podsmażamy lekko na oleju(...)absolutnie nie może być spalona ani niedosmażona. Podczas smażenia cebuli i gotowania makaronu mamy kilka wolnych chwil które wykorzystujemy na wypicie piwka. Gdy cebulka jest już dobra dodajemy sos i podgrzewamy. Polewamy makaron sosem, posypujemy serem i jemy :) Bardzo łatwe, typowo studenckie danie a przy tym lepsze niż sam makaron polany sosem. Koszt: 3zł (nie uwzględnia piwka
Tanie przepisy studenckieSkładniki: 500 g mięsa mielonego wołowego 500 g mięsa mielonego wieprzowego 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 duże cebule 4
ClauditteMissCooking