sos spaghetti - 2648 przepisów (strona:120/177)

Bezglutenowe burrito 260

Czasami są takie dni, że chcesz pójść po linii najmniejszego oporu. Zrobić szybkie bezglutenowe spaghetti, którego przygotowanie zajmuje mniej więcej tyle co ugotowanie makaronu. Wkraczasz do

Book of spells
Paglia e fieno. 164

najważniejsze szybkie danie makaronowe. Zapraszam! Paglia e fieno to w dosłownym tłumaczeniu nic innego jak "słoma i siano" a to wszystko za sprawą koloru składników. Składniki; 20 dag makaronu spaghetti 2 łyżki masła 1,5 szkl zielonego groszku 200 ml śmietany 30% 1 łyżka oliwy z oliwek 40 g świeżo startego parmezanu, dodatkowo kilka płatków do podania sól, pieprz szczypta(...)zagotowaniu wkładamy makaron i gotujemy al. dente. Następnie odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy zielony groszek, podgrzewamy około 3 min. Następnie dolewamy śmietanę, gotujemy około 4 min aby sos lekko zgęstniał. Do sosu dodajemy makaron i parmezan. Mieszamy dokładnie a następnie doprawiamy do smaku. Wykładamy na talerze, po wierzchu dekorujemy parmezanem oraz listkiem natki pietruszki. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Spaghetti z kurczakiem, suszonymi pomidorami i groszkiem 229

szybki obiad :) Składniki na 2 porcje: 1 duża pierś z kurczaka (lub 2 małe) 5-6 sztuk suszonych pomidorów 1/2 puszki groszku 3 łyżki śmietany 250 g makaronu spaghetti sól, pieprz łyżka oliwy z suszonych pomidorów Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z suszonych pomidorów i podsmażyć kurczaka. Dodać pokrojone w kawałki suszone(...)ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Odcedzić  i dorzucić na patelnię. Wymieszać, tak aby makaron był oblepiony sosem. Podawać od razu

My simple kitchen
"paszteciki" z pieczarkami, w makaronie 115

pieczarek, 2 cebule, 2 - 3 łyżki oleju, sól, szczypta cukru, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 100 g sera żółtego drobno startego, 200 g spaghetti , olej do głębokiego smażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na oleju dodając szczyptę  cukru i soli. Następnie dodać pieczarki. Podsmażyć aż wyparuje cały płyn. Orzechy zmiksować, następnie dodać pieczarki(...)dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć. Z masy pieczarkowej lepić niewielkie paszteciki, obtaczać w serze i zawijać w makaron. Smażyć w głębokim oleju. Ja podałam z pikantnym sosem piri -piri z cytryną. Sos kupiłam w "Smakach Portugalii", naprawdę świetnie zagrał z pasztecikami z pieczarek. Przepis bierze udział w konkursie organizowanego na Durszlak.pl - Fusion w kolorach #omnomnom. Makarony otrzymałam

królestwo garów
Szybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest 160

Szybka sałatka z sosem czosnkowym i kilka słów o Goodest Dziś zapraszam Was na przepis na szybką sałatkę z sosem czosnkowym. Taką sałatkę możecie spokojnie przygotować na ostatnią chwilę. Sprawdzi się idealnie do obiadu, od tak gdy mamy ochotę na coś dobrego, a nawet na spotkania z przyjaciółmi. Ja często podaję ją do domowych nuggetsów i frytek. Prosta, szybka(...)wyobrażamy sobie np. by mogło nam zabraknąć tarki do sera . Bo choć nazwa wskazuje na konkretne użycie, my na tym nie pozostajemy. Poza tarciem sera na pizze, zapiekanki, do spaghetti tarka sprawdza się również bardzo dobrze do ścierania np. czosnku (jak w dzisiejszym przepisie). Prosta, mała, poręczna. A co poza tarką? U mnie sprawdza się doskonale misa z sitkiem . Przyznam

Słodkie okruszki
spaghetti serowe z brokułem i orzechami nerkowca! 185

ilością dobrego sera, brokuła i orzechów nerkowca. To taki nasz obiad w 15 minut, a smakuje jak z włoskiej knajpy! SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: - 4 porcje makarony włoskiego typ spaghetti - 1 ugotowany brokuł (gotuj bez pokrywki, będzie pięknie zielony! ) - 1/2 szklanki startego sera żółtego  - 1/3 szklanki startego parmezanu - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki śmietanki - sól, piperz - 2 jajka kurze(...)wymieszaj: mleko, śmietanę, jajka, sery i przyprawy.  Na oliwie z oliwek podsmaż czosnek, dodaj brokuła, ugotowany makaron, wlej masę i mieszaj aż składniki połączą się w gęsty kremowy sos. Całość posyp orzeszkami nerkowca (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni) i płatkami parmezanu. Gotowe! Proste i przepyszne danie, jestem pewna, że będziesz do niego wracała bardzo często! ;-))) Więcej pomysłów

SMYKWKUCHNI
Makaron z cukinią i kozim serem 175

Składniki: - 1 mała cukinia - 3 łyżki oliwy - 200g piersi z kurczaka - makaron tagiatelle lug spaghetti (250g) - opakowanie serka koziego - starty parmezan - szczypta kurkumy - oregano - sól morska - świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: - makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu; - pokrojoną pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i kurkumą i smaż na patelni z oliwą; - następnie na patelni, na której(...)smażony był kurczak podsmaż pokrojoną cukinię (również dopraw), dodaj usmażonego kurczaka i na koniec opakowanie serka koziego - wszystko mieszaj, aż składniki się połączą; - na ugotowany makaron dodaj sos z kurczaka, cukinii i koziego serka; - na wierzch posyp starty parmezan oraz oregano. SMACZNEGO

MintTaste
SZYBKI MAKARON Z MARCHEWKĄ I CHILI 136

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki: Około 300 g makaronu spaghetti, puszka pomidorów krojonych, mała marchewka, mała cebula, 2 ząbki czosnku, większa garść tartej mozzarelli, pęczek pietruszki, 1 parówka (opcjonalnie), kawałek świeżej papryczki chili, sól, łyżeczka cukru, większa szczypta ziół prowansalskich, 1-2 łyżki masła. Przygotowanie: Makaron gotuję(...)oraz czosnek drobno kroję. Podsmażam na maśle z dodatkiem soli i ziół prowansalskich. Dodaję pomidory, chwilę gotuję na większym ogniu. Dodaję cukier i ewentualnie odrobinę soli do smaku. Do sosu wrzucam mozzarellę, gotuję na małym ogniu do rozpuszczenia się.  Na koniec dodaję posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszam, następnie łączę sos z makaronem

JejKuchnia
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 252

jest kmin rzymski, który używam w swojej kuchni dość często. Nowością jest dla mnie wykorzystanie ziela angielskiego, ja rzadko po niego sięgam, ale widzę, że Egipcjanie go cenią. W sosie do tej sałatki z pomidorów i orzechów włoskich także występował. Dzięki wykorzystaniu korzennych przypraw zupa rozgrzewa i poprawia humor. To jest coś, czego zimą zawsze bardzo mi potrzeba. Egipska zupa(...)suszonej brązowej soczewicy (możecie zamienić na zieloną) 25 g masła 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka nasion kuminu (kminu rzymskiego) 50 g makaronu vermicelli (możecie zamienić na połamane spaghetti lub makaron do zupy nitki) 1 marchewka, obrana i pokrojona w drobną kostkę 1/2 cebuli, obranej i pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z cukinią 179

Kochani, kilka dni temu obchodziliśmy Światowy Dzień Makaronu. Z tej okazji chciałam przygotować potrawę, która swoim smakiem i prostotą doboru składników, odda cały smak makaronu. Najważniejsze

Ania i Marcin gotują
Spaghetti z bazyliowym pesto 116

przepysznych, prażonych  migdałów ze skórką i solą. Wy możecie wykorzystać także orzechy włoskie, słonecznik lub np. pestki dyni. Jestem przekonana, że za każdym razem smak będzie wyjątkowy. Spaghetti z bazyliowym pesto / 1 porcja Składniki: 1 ząbek czosnku 1 garść prażonych migdałów, solonych, ze skórką 6 listków świeżej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek lub więcej 3 łyżki(...)wkładamy listki bazylii. Dodajemy obrany czosnek, pokrojony na mniejsze kawałki. Dodajemy także starty grana padano oraz oliwę z oliwek i migdały. Miksujemy stopniowo. Pesto ma mieć konsystencję gęstego sosu, a kawałki mają być delikatnie wyczuwalne. Nie blendujemy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy więcej oliwy. W razie potrzeby dodajemy nieco soli. Miksujemy ponownie. Ugotowany makaron odcedzamy

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z oliwą i czosnkiem (bezglutenowe) 216

gościć na naszym stole. Serdecznie polecam :-) Za złą jakość zdjęć, wynikającą z niedostatecznej ilości światła dziennego, z góry przepraszam. * * *  Składniki (proporcje dla dwóch osób): 250 g bezglutenowego makaronu spaghetti 3-5 ząbków czosnku 2 spore łyżki masła oliwa sól, pieprz, bardzo dużo oregano twardy ser do starcia (parmezan lub grana padano) Wykonanie: 1. Na patelnię wylewamy sporą ilość oliwy(...)przez praskę czosnek, dusimy na wolnym ogniu uważając by czosnek się nie przypalił. 3. Makaronu nie odcedzamy tylko ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio z garnka na patelnię i mieszamy z sosem czosnkowym i danie jest praktycznie gotowe. Jeszcze tylko odrobina soli i pieprzu. Podajemy posypane tartym twardym serem. Przepyszne superszybkie danie. Smacznego

Kawa z mlekiem
SPAGHETTI A'LA CARBONARA - UROZMAICONA MASCARPONE 130

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 400 g makaronu spaghetti, 250 g serka mascarpone, 3-4 żółtka, większy ząbek czosnku,  3 plasterki boczku, łyżeczka rozmarynu, sól,  pieprz, 50 g tartego sera twardego (typu pecorino), odrobina oliwy, łyżka posiekanej natki pietruszki . Przygotowanie: Makaron gotuję al d ente.  Boczek(...)mascarpone, dobrze rozmącone jajka oraz rozmaryn.  Gotuję cały czas mieszając.  Dodaję ser, dokładnie mieszam, jeszcze chwilę trzymam na wolnym ogniu. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.  Sos mieszam z makaronem, na talerzach posypuję pietruszką

JejKuchnia
Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym. 182

ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania     Przygotowanie; Marchew ścieramy na drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki(...)mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz odrobina cukru. Dodajemy także przecier pomidorowy i nadal dusimy co jakiś czas mieszając. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę wody. Podajemy

Radość kipiąca uśmiechem.