pomidorowej LUB puszka pomidorów (zmiksowanych blenderem) * jedna średnia cebula * 1 duży ząbek czosnku * 2 łyżeczki suszonej bazyli * pół łyżki pieprzu, łyżeczka soli * 1/4 łyżeczki papryki słodkiej * makaron muszelki (lub spaghetti, świderki itd) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym przelewamy go wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy(...)puszce. Całość gotujemy jeszcze przez około 4 minuty. Podajemy z ugotowanym makaronem i opcjonalnie posypujemy suszoną bazylią. Jeśli nie przelalibyśmy makaronu zimną wodą, nie zatrzymalibyśmy proces gotowania, a sos w połączeniu z makaronem po dłuższej chwili wsiąkłby cały w makaron :) Smacznego
Klasyka Gotowaniasojowym, nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne! Tofu świetnie zastępuje mięso mielone, więc przygotowałam spaghetti bolognese w wersji bezmięsnej :) ... jak dla mnie pyyyycha! Składniki na 2 porcje: 200g makaronu spaghetti (Lubella - pełne ziarno) kostka tofu puszka krojonych pomidorów kawałek sera grana padano lub parmezan 1/2 małej cebuli 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka bazylii sól, pieprz(...)puszki), oregano, czosnek (pokrojony w cienkie plasterki), sól i pieprz - gotujemy 10 min. na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron al`dente. Do miseczki włóż odcedzony makaron, polej sosem i posyp startym serem ... gotowe! PS. Im więcej dodasz sera tym uzyskasz lepszy smak dania
Alutka-GotujeMoje ulubione grzyby! Sobotni wypad do lasu zaowocował :D Składniki 250 g makaronu spaghetti 400 g kurek łyżka masła cebula szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 18% sól ,pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki parmezan mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) Przygotowanie Grzyby płuczemy ,osączamy ,większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i razem z kurkami dusimy na maśle. Dodajemy mleko(...)pieprzem i zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Makaron gotujemy al dente ,odcedzając zostawiamy niewielką ilość wody z gotowania. Do całości dodajemy grzyby ,dokładnie mieszamy. Makaron wraz z sosem rozkładamy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem
R'n'G Kitchenzawsze mam ochotę na mięso, zawsze jednak mam ochotę na spaghetti:). To jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez udziału mięsa. Szybko, tanio, smacznie, polecam:). 500g makaronu spaghetti 1 litr passaty pomidorowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku(...)marchewkę, pod koniec dodajemy czosnek, podsmażamy kilka sekund, po czym wlewamy passatę. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut do zredukowania płynów. 3. Makaron łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem, dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchnitego dania dużą zaletą jest czas jego przygotowania. Wystarcza ok. 20 minut, aby mieć gotowy pożywny, smaczny, zdrowy i wegański obiad! Składniki (2 porcje): 100 g bezglutenowego makaronu spaghetti (Incola) 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, czarny(...)zmniejsz ogień i duś pod przykryciem ok. 6 minut. Kolejno na pełnej mocy gazu dodaj pozostałe składniki. Mieszaj dość często, abo zapobiec przypaleniu. Po niecałych 10 minutach sos powinien się zagęścić i być gotowy. Wymieszaj go z makaronem lub polej po jego wierzchu
Zdrowie na języku :Ppuszki - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - bazylia - oregano - papryka kolorowa - płatki - zioła włoskie - 1 kieliszek wina czerwonego wytrawnego - 125 gram sera mozarella - garść ziaren słonecznika - makaron spaghetti Cebulę i czosnek drobno kroję, wrzucam na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaję zmielone mięso, duszę na średnim ogniu przez kilka minut. Następnie dodaję krojone pomidory z puszki (w sezonie(...)minut. Gotuję makaron w osolonej wodzie z łyżką oleju. Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach. Na talerz wykładam ugotowany makaron, na to wykładam mięsny sos, posypuję serem i ziarnami słonecznika. Podaję z lampką czerwonego wina :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoMamy dziś piękny, słoneczny dzień. Jest niedziela i nie mam zamiaru spędzać pół dnia w kuchni. Szkoda na to czasu. Dlatego na obiad będzie dzisiaj pasta alla puttanesca, czyli spaghetti ladacznicy (oryginalna nazwa: makaron po kurewsku ;). Przepis pochodzi z książki Kuchnia przepisy z serca domu kulinarnej bogini Nigelli Lawson. Jak pisze autorka, nazwa tej potrawy wzięła się stąd(...)drobno posiekane filety anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając.Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu.Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy.Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość i przed podaniem posypujemy posiekaną
Smakowity Blog Kulinarnyposypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem
Z miłości do słodkościciecierzycą i wyraźnym aromatem cytryny. Pyszności! Cytryna świetnie komponuje się z zielonymi warzywami w makaronowych daniach, choćby spójrzcie na te fettucine alfredo ze szparagami lub makaron z brukselką w sosie śmietanowym . Przepis ten znalazłam na BBC Food i dostosowałam do jarmużu i suszonego makaronu. Przygotowałam go z myślą o nowym cyklu na blogu, którego pierwszą odsłonę zobaczycie już(...)wpisie dzielę się instrukcją jego przygotowania. Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Składniki / na 4 porcje: 250 g świeżego jarmużu 500 g makaronu tagliatelle (lub fettuccine, pappardelle, spaghetti) 5 łyżek oliwy extra vergin skórka otarta z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 250 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy, odcedzona 100 g sera pecorino lub parmezanu
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj mieliśmy piękny dzień. Wybrałam się z S. nad jezioro. Było fantastycznie ale jeszcze nie tak zielono, jak widzę na waszych blogach. U mnie na balkonie
codojedzeniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 125 g boczku wędzonego, mała cebula, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, opakowanie śmietany 30% (200 g), opakowanie sera tartego do makaronu (40 g), czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony, bazylia. Przygotowanie: Boczek kroję w małe paseczki(...)niego), następnie dodaję cebulę i czosnek, podsmażam razem jeszcze przez kilka minut. Do boczku wlewam śmietankę, dodaję bazylię i sól do smaku oraz sporo świeżo mielonego pieprzu, zagotowuję. Do sosu dodaję odcedzony, gorący makaron, dokładnie mieszam i gotuję razem około minuty. Na koniec dodaję ser i natkę pietruszki, mieszam. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby
JejKuchniaochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-) 500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchnipieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti. Przyznam, że wersja śmietanowa najbardziej nam pasuje więc
Smaczna PyzaSkładniki: 500 g owoców morza 100 g spaghetti np. razowego 300 g passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego
wyzwania kuchenneSól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy) , pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta) . Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków Składniki: 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej(...)proszek. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku ( np. słoiczku ), ponieważ sól wchłania wilgoć. Na obiad proponuję także : – Spaghetti carbonara – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – P ielmienie z mięsem – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.