Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:6 białych szparagów1/2 główki brokuł200 g makaronu spaghetti1 cebula dymkaszczypiorekświeża bazyliaoregano50 g masła150 ml śmietany
kulinarnyJaPrzyprawy bardzo dobre jakościowo i smakowo, aromatyczne. Paprykę dodałam do dania z ryżem i warzywami, poprawiło to smak dania, jego wyrazistość. Zioła prowansalskie dodałam do dania z makaronu z sosem z cukinii i pomidorów, wyszło pyszne i pełne aromatów. Pieprz czarny zmieliłam w młynku i dodałam do obydwu tych potraw, a poza tym do twarożku z rzodkiewkami, jako dodatek smakowy(...)czerwona słodka – użyłam do przyprawienia mięsa do spaghetti , do gulaszu, dodaję również paprykę do jajecznic y. Smak potraw bardzo dobry. Czy przyprawa miała wpływ ? Na pewno tak . Zioła prowansalskie – użyłam do twarożku, mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry, wpływ na smak
Magiczne Życie Martymięsem i pomidorami. Przepis przygotowałam bardzo łatwy i myślę że jest tak smaczny że nie trzeba do niego nic dodawać. Po prostu pyszny. SKŁADNIKI : 250 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego, mieszanego 2 puszki pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka naturalnej jarzynki lub trochę więcej sól, pieprz do smaku 1 łyżka suszonej(...)opakowaniu. W garnku podpiekamy na oleju cebulę, dodajemy mięso, mieszamy aby sie nie zbryliło i dodajemy przyprawy. Wlewamy pomidory z puszki. Chwilkę gotujemy na małym ogniu. Do sosu bolognese dodajemy przecier, mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę gotujemy i zakręcamy gaz. Do sosu wsypujemy garść tartego sera i mieszamy
Kulinarne Fantazje MarioliPurée z dyni , zwane też musem albo przecierem dyniowym, to doskonała metoda wstępnego przygotowania dyni, która otwiera drogę do wykorzystania jej w wypiekach, zupach, sosach, zapiekankach, dżemach i innych daniach. Purée z dyni można długo przechowywać w zamrażarce albo zawekowane w słoikach. Do sporządzenia purée nadaje się dowolna odmiana jadalnej dyni (poza dynią makaronową), ja najczęściej używam najpopularniejszej chyba(...)piżmową (ang. butternut squash ), jak się ją uda dostać. Często pod ogólną nazwą „dynia” można znaleźć w sklepach różne odmiany dyni zwyczajnej albo olbrzymiej. Dynia makaronowa (ang. spaghetti squash ) nie może być użyta do przyrządzenia purée, za to doskonała jest do przygotowania pysznego warzywnego makaronu spaghetti (zobacz przepis: Spaghetti z dyni makaronowej ). Dynia to fantastyczne i niestety niedoceniane
PaleoSMAKwielkości cebula 2 łyżki tartej bułki ząbek czosnku przyprawa do kuchni włoskiej (albo suszona bazylia i oregano) 3-4 suszone pomidory sól, pieprz, oliwa z oliwek łyżeczka cukru makaron spaghetti Przygotowanie Cebulę bardzo drobno posiekać (ja nie mam cierpliwości i robię to w malakserze). Wymieszać z mielonym mięsem. Dodać tartą bułkę, pół łyżeczki soli, przyprawy. Formować maleńkie klopsiki (dłonie najlepiej(...)Gotowe mięsne kuleczki włożyć na 15-20 minut do lodówki. Dobrze schłodzone nie rozpadną się podczas smażenia. Kiedy klopsiki chłodzą się w lodówce, można zacząć przygotowywać sos pomidorowy. Do rondelka wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić posiekany czosnek, podgrzewać chwilkę. Kiedy oliwa przejdzie zapachem czosnku, dodać pokrojone pomidory z puszki, puszkę po pomidorach napełnić do połowy wysokości wodą – przepłukać
Kulinarne Inspiracjeobiad makaron. Mój ulubiony, w wersji vege. Czyli spaghetti aglio e olio z pikantną papryczką peperoni, parmezanem i rukolą. Połączenie idealne. Polecam Wam przygotowanie tego włoskiego przysmaku. Zakochacie się w tych smakach.Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI:250 g makaronu spaghetti1 świeża papryczka peperoni1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka masła1/2 szklanki białego(...)podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przekładamy do sosu. Chwilę podsmażamy i przekładamy na talerz. Dodajemy rukolę i posypujemy płatkami parmezanu. Smacznego
kulinarnyJazdjęciu wiele. Fotografia poniżej została wykonana aparatem Lumix Panasonic. Efekty oceńcie sami ;-))) A teraz dzielę się z Wami już przepysznym i szybkim pomysłem na obiad ;-) SKŁADNIKI: - 4 porcje spaghetti - 1/2 pęczka świeżej szałwii - 1/2 pęczka natki pietruszki - 1/2 pęczka kolendry - 10 łyżek oliwy z oliwek - 8 łyżek oleju z orzechów włoskich - 12- 15 łyżek startego parmezan - 1/4 papryczki chilli(...)oliwę, olej, sól, dwie łyżki parmezanu, jedną garść orzechów, papryczkę chilii i sok z cytryny. Masa musi być jednolita i gładka. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy zielony sos. Porcje nakładamy na talerze, posypujemy obficie orzechami i parmezanem. Dodatkowo możesz skropić cytryną i udekorować świeżymi ziołami! Pyszne danie, które zrobicie w 15 minut! Takie są po prostu najlepsze! Cudownego
SMYKWKUCHNIwczesnej porze (dlatego wersja lekka), przed wysiłkiem fizycznym. Miłość do koni jest u niej na tyle silna, że nawet taka pogoda jej nie przeszkadza. SKŁADNIKI: na 1 porcję makaron spaghetti ugotowany al`dente (na 1 porcję) 1 owoc kiwi 1 mała miseczka malin 2-3 łyżki jogurtu naturalnego odrobina soku z cytryny 3-4 listki świeżej melisy cukier trzcinowy(...)połową malin, skropić sokiem z cytryny. Dodać jogurt, porwane listki melisy i cukier do smaku, wymieszać. Drugą połowę kiwi pokroić w kostkę i z resztą malin dodać do sosu. Całość podgrzać i wymieszać z jeszcze ciepłym makaronem. Podawać od razu
Kuchnia w opałachwarzywa,ktore trzeba upolowac i sporo za nie zaplacic np.karczochy.Nie wszyscy moze wiedza,ze skromna cukinia ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia.Szczegolnie,gdy zjadana jest na surowo jak dzisiejsze spaghetti cukiniowe.Nie tylko doda nam zdrowia,ale bedzie prawdziwa ozdoba kazdego dania,bo wyglada cudnie,prawda? Na surowke najlepsze sa swieze i male owoce.Skladniki:1-2 mlodziutkie cukinie3 lyzki oliwy (u mnie(...)miodusol,pieprzskorka otarta z 1/2cytrynyswiezy tymianek,koperekWykonanie:cuknie pokroic w cieniutkie paseczki .Uzyj tylko jedrnej czesci ze skorka,srodek odrzuc.pokrojone paseczki wymieszac ze spora szczypta soli,odstawicw miedzyczasie przygotowac sos winegret.Oliwe,ocet i miod ze szczypta soli i pieprzu wymiesza na gladki kremposiekac ziola.Zetrzec z wyparzonej cytryny skorke i posiekaccukinie wymieszac z sosem i ziolami przed podaniem schlodzic krotko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się przekonacie na moim blogu mam duży sentyment do Włoch i włoskiego jedzenia, dlatego nie może zabraknąć przepisu na spaghetti. Podam tutaj taką troszkę uproszczoną wersję, którą robię gdy mam mniej czasu.Praktyczna wskazówka: Jeśli macie zamrożone kotlety mielone to wystarczy wyjąć ok 5, poczekać aż się rozmrożą i pokroić w grubą kostkę. W tej sposób mamy już gotowe(...)wyciskarką rozdrabniamy czosnek i razem smażymy chwilkę, by się nie spaliło, bo czosnek stanie się gorzki. Dodajemy pokrojone w kostkę mielone, podsmażamy króciutko, a następnie wlewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy sos solą, pieprzem, mieloną papryką oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano jeśli ktoś lubi także ziołami prowansalskimi. Patelnię przykryć i dusić pod przykryciem dosłownie parę minut.W tym samym czasie możemy ugotować makaron
upichcickurczaka 200g makaronu spaghetti 2 cebule 1 ząbek czosnku 150g śmietany 30% 1 pęczek natki z pietruszki szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. 2. Kurki oczyścić, umyć i osuszyć w przypadku większych okazów pokroić na mniejsze kawałki. 3. Filet z kurczaka umyć, osuszyć pokroić w małą kostkę(...)maśle, dodać filet, kurki i smażyć kilka minut. Następnie wlać śmietanę, doprawić szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i dusić jeszcze przez kilka minut. 5. Ugotowany makron wymieszać z gotowym sosem kurkowym, filetem i posypać natką z pietruszki
Szalona Kuchnia Ewelinyaromatyczny, inspirowany włoską kuchnią przepis, z dodatkiem cukinii i pomidorów oraz świeżych i suszonych ziół. Do pełni szczęścia zabrakło tylko parmezanu. Spaghetti w pomidorach z cukinią Składniki: makaron spaghetti na 2 porcje 1 puszka krojonych pomidorów 1/3 cukinii 1 łyżka suszonego oregano 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek 1 pęczek natki z pietruszki sól do smaku Przygotowanie: Cukinię myjemy(...)cukinia będzie półtwarda dodajemy krojone pomidor. Dusimy na małym ogniu. Na koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany przekładamy do sosu pomidorowego z cukinią. Starannie mieszamy. Podajemy zaraz po przygotowaniu. Posypujemy każdą porcję posiekaną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchniasemoliny • 4 jajka • 1 płaska łyżeczka soli • ewentualnie gotowy makaron spaghetti 500 g Wykonanie: • Z mąki, jajek i soli wyrobić dość twarde ciasto i zrobić makaron spaghetti, jeśli posiadamy odpowiedni sprzęt z przystawką do makaronu. • Makaron wrzucić na gotującą się, posoloną wodę i gotować ok. 3 minut. • Jeśli nie mamy sprzętu(...)skóry bób. • Poddusić ok. 8 minut. • Na koniec dodać pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe i gotować ok. 3 minut. • Ugotowany makaron dodać do sosu na patelnię, przemieszać i doprawić. • Wyłożyć na talerz, posypać grubo startym parmezanem i udekorować rukolą. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych Polska Gotuje – Makarony
To co kochamWiedziałam, wiedziałam, ale dla mnie to sedno. Znalazłam sobie chyba najprostszy przepis od Caroline na AllRecipes bez czosnku i innych bajerów i jest. Składniki: pół opakowania makaronu spaghetti 200 ml śmietany 1 jajko 100 g startego żółtego sera pół łyżeczki soli (w zależności od upodobań i sera) większa szczypta czarnego pieprzu trochę świeżo startej gałki muszkatołowej łyżka masła(...)jajkiem i serem żółtym. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Odcedzić makaron kiedy będzie ugotowany. W garnku/patelni stopić trochę masła, dodać wędlinę i krótko podsmażyć. Dodać makaron i polać sosem śmietanowym, wymieszać i odstawić na jakiś czas. Podawać na gorąco
W kuchni bez szafek