WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 125 g boczku wędzonego, mała cebula, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, opakowanie śmietany 30% (200 g), opakowanie sera tartego do makaronu (40 g), czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony, bazylia. Przygotowanie: Boczek kroję w małe paseczki(...)niego), następnie dodaję cebulę i czosnek, podsmażam razem jeszcze przez kilka minut. Do boczku wlewam śmietankę, dodaję bazylię i sól do smaku oraz sporo świeżo mielonego pieprzu, zagotowuję. Do sosu dodaję odcedzony, gorący makaron, dokładnie mieszam i gotuję razem około minuty. Na koniec dodaję ser i natkę pietruszki, mieszam. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby
JejKuchniaochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-) 500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchnipieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti. Przyznam, że wersja śmietanowa najbardziej nam pasuje więc
Smaczna PyzaSkładniki: 500 g owoców morza 100 g spaghetti np. razowego 300 g passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego
wyzwania kuchenneSól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy) , pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta) . Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków Składniki: 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej(...)proszek. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku ( np. słoiczku ), ponieważ sól wchłania wilgoć. Na obiad proponuję także : – Spaghetti carbonara – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – P ielmienie z mięsem – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 kg vongoli 100 ml białego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz natka pietruszki Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Opłukać pod bieżącą(...)kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę. Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie zamknięte. Pozostały wywar lekko zredukować na małym ogniu i doprawić ewentualnie. Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić do sosu, dodać odcedzone vongole, natkę pietruszki i całość wymieszać. Podawać na gorąco
wyzwania kuchenneWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti nitki Makarony Polskie, 15-20 dag mięsa mielonego, 3/4 puszki pomidorów krojonych, 3 czubate łyżki śmietany, garść posiekanego koperku, 1/2 średniej papryki czerwonej, łyżeczka cukru, sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, łyżka oleju, przyprawy do mielonego: sól, curry, papryka(...)mięso się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, smażę 2-3 minuty. Następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawy, duszę razem na małym ogniu około 5-7 minut. Do sosu dodaję śmietanę i posiekany koperek, mieszam, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec wrzucam wcześniej ugotowany makaron. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku
JejKuchniamakaron spaghetti - 40 dag koncentrat pomidorowy -1 mały słoiczek cebula - 2- 3 szt czosnek - 3 ząbki masło - 2 łyżki mąki pszenna - 1 łyżka pieprz kolorowy sól cukier oregano majeranek papryka ser żółty tarty Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklić ją. Czosnek obrać i posiekać, dodać pod koniec smażenia cebulki(...)zasmażkę , następnie dodajemy koncentrat i dokładnie łączymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, cukrem, majerankiem, oregano i papryczką. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, nakładamy na talerze , polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem
Camilla w kuchnisuper sposób na zużycie pozostałego z obiadu makaronu spaghetti - idalny na syte śniadanie czy kolację, dla mnie z powodzeniem zastępuje również obiad. SKŁADNIKI: (1 porcja) ugotowany makaron spaghetti (ilość na oko, tyle ile zjemy :) 2 jajka 3 łyżki wody szczypta soli ulubione przyprawy: u mnie czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano suszone olej do smażenia ewentualnie(...)się zrumieni. 2. Jajka roztrzepać z wodą i przyprawami, wylać na makaron, poczekać chwilę i przekręcić na drugą stronę. Smażyć pod przykryciem aż spód się przyrumieni. Podawać z ulubionym sosem lub keczupem
Kto ugości moich gości?pomidory, czosnek i chilli - to cztery podstawowe składniki tego dania, do tego chlust białego wina i właściwie nic więcej nie potrzeba. Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym 4 porcje SOS: 2 puszki krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 papryczka chilli ½ łyżeczki soli ¼ kieliszka białego wina opcjonalnie: bazylia świeża albo oregano 0 false(...)minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} DODATKOWO 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 400 g krewetek 1 papryczka chilli 500 g makarony spaghetti Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni olej, wrzucić cebule, podsmażyć na niewielkim ogniu aż cebula się lekko zarumieni, dodać czosnek, pokrojone chilli, smażyć minutę. Na patelnię
Smaczny zeszytmieszanki serów, a sięgniecie tylko po Pecorino. To jeden z droższych serów, ale jego smak jest nie do podrobienia. Spróbujcie! Składniki na 3-4 porcje: – 250g makaronu spaghetti Incola – 125ml wody z gotowania makaronu – 110g sera Pecorino – 2 łyżki masła – 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu Pecorino ścieramy na tarce o małych oczkach, odstawiamy. Makaron gotujemy(...)wlewamy wodę spod makaronu i zagotowujemy. Następnie dodajemy makaron i dodatkową łyżkę masła, mieszamy. Dodajemy Pecorino (trochę pozostawiamy do dekoracji), zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Podajemy od razu, posypując pozostałym serem i świeżym pieprzem. Smacznego! Artykuł Makaron cacio e pepe w 10 minut pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Stronggorącym tłuszczem. Do tego niezawodny makaron, jak zwykle kilka prostych, dobrej jakości składników i kolejny grecki 'homemade' posiłek wjeżdża na stół. Składniki: - 1/2 opakowania makaronu spaghetti - 1 mały bakłażan - garść oliwek - 3 średnie, mocno dojrzałe pomidory - średnia cebula - 4 ząbki czosnku - ser halloumi - oregano, bazylia, tymianek, sól morska, pieprz - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al'dente(...)zmniejszamy ogień i redukujemy aż cała woda odparuje. W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony w plastry ser na złoty kolor. Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, dodajemy oliwki, zioła, pieprz i sól. Na patelnie dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy do głębokich telerzy, na wierzchu układamy halloumi. Smacznego
Cook&Lovetamte smaki :) Dzisiaj makaron w szybkiej wersji z krewetkami koktajlowymi - prosto i smacznie - takie dania są najlepsze !!! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 600 kcal) 400 g makaronu spaghetti - może być jak najbardziej pełnoziarnisty 250 g krewetek koktajlowych 500 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki masła sól morska świeżo(...)krewetki, podsmażamy pół minuty i dorzucamy przekrojone pomidorki. Solimy. Smażymy na większym ogniu, aż pomidorki puszczą sok. Dodajemy posiekaną bazylię. Makaron wyciągamy z garnka (bez odcedzania) i przekładamy do sosu. Mieszamy i potrząsamy kilkukrotnie patelnią by napowietrzyć makaron. Na koniec doprawiamy pieprzem. Podajemy i przystrajamy bazylią. Smacznego :) 1 porcja - 600 kcal - białka - 24 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany
Moje Kuchenne RewelacjeDzisiaj Spaghetti alla bolognese albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki(...)dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne PotrawySpaghetti alla bolognese, albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy(...)dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi
Smaczne Potrawy