majeranek, lubczyk, twaróg i świeża melisa. Zapraszam! Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 20-25 minut Składniki: 0,5 kg świeżo mielonego mięsa indyczego 200-250g makaronu typu spaghetti wielozbożowego 2 większe cebule Pół czosnku Majeranek Lubczyk Ziele angielskie Liść laurowy Twaróg półtłusty Sól himalajska Olej rzepakowy Kilka listków świeżej melisy 400 ml przecieru pomidorowego (Teraz nie wiadomo(...)wodzie z odrobiną oleju. 3/ Przesmażone mięso przyprawiamy lubczykiem i majerankiem i dodajemy przecier - mieszamy dokładnie i podgotowujemy chwilkę. 4/ Wykładamy makaron na talerz, na środek dajemy mięsny sos, posypujemy twarogiem i obowiązkowo dodajemy listki melisy/(świetnie przełamuje smak) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaMamy dziś piękny, słoneczny dzień. Jest niedziela i nie mam zamiaru spędzać pół dnia w kuchni. Szkoda na to czasu. Dlatego na obiad będzie dzisiaj pasta alla puttanesca, czyli spaghetti ladacznicy (oryginalna nazwa: makaron po kurewsku ;). Przepis pochodzi z książki Kuchnia przepisy z serca domu kulinarnej bogini Nigelli Lawson. Jak pisze autorka, nazwa tej potrawy wzięła się stąd(...)drobno posiekane filety anchois i smażymy około 3 minut, aż się niemal rozpadną. Następnie dodajemy czosnek i chilli i smażymy kolejną minutę, mieszając.Gotujemy makaron według zaleceń na opakowaniu.Do sosu dodajemy pomidory, oliwki i kapary i gotujemy około 10 minut, mieszamy od czasu do czasu. Przyprawiamy.Odcedzamy makaron i dodajemy do sosu na patelni. Mieszamy całość i przed podaniem posypujemy posiekaną
Smakowity Blog Kulinarnyposypania i bazylia, 400g makaronu spaghetti. Przygotowanie Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Mięso urobić z jajkiem i bułką tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować małe klopsiki. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron. Dodać drobno posiekaną cebulkę, zeszklić. Marchewki oczyścić, przepuścić przez sokowirówkę, sok dodać do sosu wraz z pomidorami z puszki i koncentratem
Z miłości do słodkościciecierzycą i wyraźnym aromatem cytryny. Pyszności! Cytryna świetnie komponuje się z zielonymi warzywami w makaronowych daniach, choćby spójrzcie na te fettucine alfredo ze szparagami lub makaron z brukselką w sosie śmietanowym . Przepis ten znalazłam na BBC Food i dostosowałam do jarmużu i suszonego makaronu. Przygotowałam go z myślą o nowym cyklu na blogu, którego pierwszą odsłonę zobaczycie już(...)wpisie dzielę się instrukcją jego przygotowania. Tagliatelle z jarmużem i ciecierzycą Składniki / na 4 porcje: 250 g świeżego jarmużu 500 g makaronu tagliatelle (lub fettuccine, pappardelle, spaghetti) 5 łyżek oliwy extra vergin skórka otarta z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 250 g ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka ciecierzycy, odcedzona 100 g sera pecorino lub parmezanu
Chilli Czosnek i OliwaDzisiaj mieliśmy piękny dzień. Wybrałam się z S. nad jezioro. Było fantastycznie ale jeszcze nie tak zielono, jak widzę na waszych blogach. U mnie na balkonie
codojedzeniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 250 g makaronu spaghetti, 125 g boczku wędzonego, mała cebula, 2 ząbki czosnku średniej wielkości, opakowanie śmietany 30% (200 g), opakowanie sera tartego do makaronu (40 g), czubata łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz świeżo mielony, bazylia. Przygotowanie: Boczek kroję w małe paseczki(...)niego), następnie dodaję cebulę i czosnek, podsmażam razem jeszcze przez kilka minut. Do boczku wlewam śmietankę, dodaję bazylię i sól do smaku oraz sporo świeżo mielonego pieprzu, zagotowuję. Do sosu dodaję odcedzony, gorący makaron, dokładnie mieszam i gotuję razem około minuty. Na koniec dodaję ser i natkę pietruszki, mieszam. Trzymam na ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. W razie potrzeby
JejKuchniaochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-) 500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchnipieprzu. Najpopularniejsza polska wersja to już sos na bazie śmietany z jajkami a są też tacy, którzy idą dalej dodając czosnek, cebulę albo inne warzywa czy nawet grzyby. Każdy niech zrobi sobie tak jak lubi, ale warto znać oryginał. Do tej potrawy można użyć makaronu o innym kształcie a nie tylko spaghetti. Przyznam, że wersja śmietanowa najbardziej nam pasuje więc
Smaczna PyzaSkładniki: 500 g owoców morza 100 g spaghetti np. razowego 300 g passaty pomidorowej 4 ząbki czosnku 1 duża cebula pęczek zielonej pietruszki oliwa z oliwek sól, pieprz, chilli Na oliwie zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać mrożone owoce morza, a po kilku minutach dorzucić passatę. Dusić około 15 minut do czasu, aż sos się zredukuje. Pod koniec wsypać do niego
wyzwania kuchenneSól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy) , pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta) . Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków Składniki: 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej(...)proszek. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku ( np. słoiczku ), ponieważ sól wchłania wilgoć. Na obiad proponuję także : – Spaghetti carbonara – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – P ielmienie z mięsem – Leczo z cukinią – Pizza z patelni
Kulinarne S.O.S.czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę. Składniki: 300 g makaronu spaghetti 1 kg vongoli 100 ml białego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz natka pietruszki Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Opłukać pod bieżącą(...)kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę. Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie zamknięte. Pozostały wywar lekko zredukować na małym ogniu i doprawić ewentualnie. Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić do sosu, dodać odcedzone vongole, natkę pietruszki i całość wymieszać. Podawać na gorąco
wyzwania kuchenneWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti nitki Makarony Polskie, 15-20 dag mięsa mielonego, 3/4 puszki pomidorów krojonych, 3 czubate łyżki śmietany, garść posiekanego koperku, 1/2 średniej papryki czerwonej, łyżeczka cukru, sól, pieprz cayenne, zioła prowansalskie, łyżka oleju, przyprawy do mielonego: sól, curry, papryka(...)mięso się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, smażę 2-3 minuty. Następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawy, duszę razem na małym ogniu około 5-7 minut. Do sosu dodaję śmietanę i posiekany koperek, mieszam, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec wrzucam wcześniej ugotowany makaron. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku
JejKuchniamakaron spaghetti - 40 dag koncentrat pomidorowy -1 mały słoiczek cebula - 2- 3 szt czosnek - 3 ząbki masło - 2 łyżki mąki pszenna - 1 łyżka pieprz kolorowy sól cukier oregano majeranek papryka ser żółty tarty Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklić ją. Czosnek obrać i posiekać, dodać pod koniec smażenia cebulki(...)zasmażkę , następnie dodajemy koncentrat i dokładnie łączymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, cukrem, majerankiem, oregano i papryczką. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, nakładamy na talerze , polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem
Camilla w kuchnisuper sposób na zużycie pozostałego z obiadu makaronu spaghetti - idalny na syte śniadanie czy kolację, dla mnie z powodzeniem zastępuje również obiad. SKŁADNIKI: (1 porcja) ugotowany makaron spaghetti (ilość na oko, tyle ile zjemy :) 2 jajka 3 łyżki wody szczypta soli ulubione przyprawy: u mnie czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano suszone olej do smażenia ewentualnie(...)się zrumieni. 2. Jajka roztrzepać z wodą i przyprawami, wylać na makaron, poczekać chwilę i przekręcić na drugą stronę. Smażyć pod przykryciem aż spód się przyrumieni. Podawać z ulubionym sosem lub keczupem
Kto ugości moich gości?pomidory, czosnek i chilli - to cztery podstawowe składniki tego dania, do tego chlust białego wina i właściwie nic więcej nie potrzeba. Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym 4 porcje SOS: 2 puszki krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 1 papryczka chilli ½ łyżeczki soli ¼ kieliszka białego wina opcjonalnie: bazylia świeża albo oregano 0 false(...)minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} DODATKOWO 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 400 g krewetek 1 papryczka chilli 500 g makarony spaghetti Czosnek posiekać, cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Rozgrzać na patelni olej, wrzucić cebule, podsmażyć na niewielkim ogniu aż cebula się lekko zarumieni, dodać czosnek, pokrojone chilli, smażyć minutę. Na patelnię
Smaczny zeszyt